Aktualno

21.12.2018.
Posavska Hrvatska

Božić pred vratima

Blagdanska ponuda na tržnici

Aktualno : Blagdanska ponuda na tržnici

Predivan zimski dan ove srijede, uz mnogo snijega i zubato sunce, lijepo je najavio božićno vrijeme, a predblagdanski je izgledalo i na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu. Kupci i prodavači dobro zabundani, a klupe pune, od voća, povrća do svih ostalih potrepština koje se kupuju za božićni ručak.

Mornjača, mlinci, žito

Kod Barice Zvirotić iz Donje Bebrine ugledali smo bundevu koja se uglavnom jede pečena: - Mi ju zovemo mornjača, a obično ju pečem u rerni. Moji ukućani ju baš i nevole, ali ja volim. Prije se obično jela na Badnjak, a sada kad god tko hoće, kilogram je 5 kuna. Imam i oraha, 60 i 70 kuna je kilogram. Orasi su ove godine urodili, ali nisu lijepi, crni su.

Mnogi će za božićni ručak, a neki i za novogodišnji, pripremati puricu s mlincima, pa je Terezija Bukvić iz Zadubravlja umijesila i napravila mlince za sve domaćice koje ne stignu ili ne rade to same: - Mlince pravim od dvije litre vode i tri jaja. Kod nas je božićni ručak tradicionalni, počinje juhom, zatim sarma i pečenka, ja ne pečem puricu za Božić. No, mlince pravim jer se na tržnici oni traže, napravila sam 5, 6 tura, ima više od 50 vrećica mlinaca, a zamijesila sam i rezance. Vrećica mlinaca je 7 kuna, a rezanaca 6 kuna. Obično dolazim subotom na tržnicu, ali sada sam napravila iznimku pa došla i ove srijede jer se bliži Božić.

Žito po cijeni od 5 do 10 kuna posijala je za prodaju Milica Tomić iz Slavonskog Broda: - Još jesenas sam posijala žito, a svake godine pripremam žito za Božić. Dosta se kupuje, domaćice ga uzimaju jer je lijepo zeleno i gusto. Da bi žito dobro napredovalo i bilo lijepo, najvažnije je zalijevanje, ali ne previše, čak ga manje treba zalijevati. Ne smije biti ni na previše toplom, ali ni u hladnoj prostoriji, neka umjerena temperatura mu treba. U neke posude sam stavljala zemlju, ali žito će niknuti i bez zemlje. Žito za sebe obično sijem na sv. Luciju jer je takav običaj, a ono je onda na stolu od Badnjaka pa kroz sve božićno vrijeme. Imam stalne kupce i već je sve za njih priređeno, kod kuće ostavim i prostor u sredini žita za svijeću, a ovdje mi kupuju bez toga, pa tako i pripremim.

Poljubac pod imelom

Imelu i mahovinu na klupi je izložio Ivan Burić iz Grgurevića: - Imelu sam brao u svom voćnjaku s jabuke i kruške. Ona je nametnik na voćkama, svake je godine čistim, ali se ona stalno razvrižava. Cijelu godinu je ima, non-stop raste, ptice jedu imelin cvijet i izmetom ju prelijepe na koru stabla, tako se ona razmnožava i ispija drvo, stablo, uništava ga, ona je kao tumor na voćki. Uništit se može samo trganjem, čišćenjem, a ove je godine ima baš puno. Moj voćnjak je stari, jabuke su domaće, kruške, a imela se sada pojavljuje i na topoli. Grana imele lijepo izgleda pa je mnoge žene žele za aranžmane i ukrašavanje domova, ali kupuju je jer, kako kažu, običaj je poljubiti se ispod imele. Cijena grane imele je 10 kuna. Mahovinu sam donio iz šume, stavlja se pod bor za jaslice, ali koriste ju i za izradu božićnih aranžmana, a cijena je 2-3 kune.

U ponudi slavonskobrodske tržnice su i zadnje ovogodišnje mandarine iz Metkovića.

- Mandarine smo tri mjeseca prodavali po 5 kuna, ali sad su pri kraju pa su dobavljači digli cijenu i sada su 6 i 8 kuna, a mi koji smo u fiskalizaciji moramo to poštivati. Mandarine se najviše i kupuju zimi, ali u ponudi imamo i šipak, nar, koji je turski i cijena je 12 kuna po kilogramu, tako da komad bude po 4,5 do 5 kuna. U ponudi bude i domaćeg šipka, on je svjetliji od ovoga. Naranče su grčke i kilogram je osam kuna, isto toliko stoje i klementine koje su domaće. Domaći limun je izvrstan, pun soka, a kilogram je 15 kuna, dok je uvozni limun iz Turske i košta 10 kuna - navodi Dalibor Mičić.

Katica Šimunović iz Donjeg Slatinika uz bogatu ponudu na klupi za prodaju je priredila i korijen hrena, a cijena je 25 kuna po kilogramu. - Hren se očisti, izriba se i malo odstoji. Kad se priređuje za svinjokoljsku večeru stavi se na šporet i pospe se juhom pa se prži, malo se i posoli, a kad se isprži ostavi se da se ohladi i kad se stavlja na stol doda mu se kiselo vrhnje, dobro se izmiješa, a može se malo dodati i octa. Kod nas se za Božić priprema tradicionalni ručak, juha, kuhano meso sa sosom i hrenom, kokoš neka po mogućnosti starija, francuska salata, a pečenka obavezno i to što veća. Ispečem nekih 7-8 kolača, sitnih i s filom, te tortu. Na Božić se obitelj okuplja, a ima nas pa nek bude svega, ali se sve i pojede. Kolače počnem peći dva, tri dana prije Božića. Kuham i hladetinu, pečem kruh u krušnoj peći i obavezno pogaču za badnju večeru. Mi na Badnjak prije večere u kuću unosimo slamu, kleknemo na nju i izmolimo se, onda se ustanemo i izmolimo oko stola, a nakon molitve muž prereže pogaču i svi ju ljubimo i onda slijedi večera. Za badnju večeru pripremam paradajz supu, ribu pečem s brašnom, kuha se grah, sir, kajmak se jede. Obavezno je žito sa svijećom na stolu, a imamo još jednu svijeću za sreću u kući - ispričala je Katica.

Veliki izbor jelki

Ovo je doba godine kada se na tržnici prodaju i smreke, borovi. - Od 50 do 200 kuna je cijena borova, a jelke su po 400 kuna. Nije još počela značajnija prodaja, kupci čekaju zadnje dane, a nemali broj dođe baš na Badnjak. Uzgajam zimzelena stabla u Buku kod Pleternice, a da bor naraste dva i pol metra treba 7-8 godina. Ljudi znaju razliku između bora, smreke, jelke, a u ponudi imamo tko što želi. Jelka se manje osipa, a svake godine nešto je drugo popularno, ove je godine nordijska jelka - kaže Jure Baketarić.

I obrt Gordane Rude Orlović tradicionalno nudi borove: - Obične smreke su od 100 do 150 kuna, srebrne od 150 do 200 kuna, a jele su od 250 pa naviše, ovisno o veličini. Najviše se prodaju jele. Iako se trendovi mijenjaju iz godine u godinu, posljednje vrijeme prevladavaju jele. Imamo i stalne kupce i očekujemo ih, ali obično se božićna drvca kupuju zadnja tri dana pred Božić. Kod nas je tradicija okititi živi bor za Božić. Jele se najmanje osipaju i one su najkvalitetnije, jednom kad uzmete jelu onda ju nikad ne mijenjate.

I na tržnici se osjeti predblagdanska atmosfera, ali još uvijek nije toliko užurbana i "izluđena", ostaje još i subota za nabavku svega potrebnoga na Gradskoj tržnici.

 

Posavska Hrvatska : Briga i ljubav o životinjama trebaju trajati godinama
Briga i ljubav o životinjama trebaju trajati godinama

Napuštene životinje konstanta su među problemima urbanih sredina. Vlasnici kućnih ljubimaca kojima se to više ne da biti izbacuju ih na cestu, a s druge strane (koliko god ružno to zvučalo) nekima bi ...

Posavska Hrvatska : Najmlađi znaju kako pomoći prijatelju u nevolji
Najmlađi znaju kako pomoći prijatelju u nevolji

Sterilno znači čisto, kad krvarimo iz nosa ne smijemo u njega gurati papir (niti što drugo), prijatelja koji se onesvijestio treba okrenuti na bokove, Crveni križ nam daruje krv, a možemo spasiti neko ...

Posavska Hrvatska : Priprema za završni obračun
Priprema za završni obračun

Rok za predaju završnih obračuna za one koji plaćaju porez na dobit je 30. travnja, pa je ovo aktualno vrijeme za razriješiti nedoumice i postaviti pitanja stručnjacima, a upravo je to bilo moguće na ...

Posavska Hrvatska : „Klepetan i Malena”
„Klepetan i Malena”

„Na krovu naše škole netko, tapka, hoda. To je svima znana naša teta roda...” Tako započinje pjesmica „Teta roda”, posvećena dvama ikonama pernate ljubavi, Malenoj i Klepetanu, rodama iz škole u Brodskom Varošu

Posavska Hrvatska :  Cilj je uvijek biti bolji
Cilj je uvijek biti bolji

Na sedmoj Polojskoj ultri Dejan Radanac, ultramaratonac iz Adžamovaca sa slavonskobrodskom adresom, istrčao je svoju sedmu utrku na stotinu kilometara, osvojio peti naslov državnog prvaka, postavio no ...

Posavska Hrvatska :  Još uvijek ima prostora za nove mjere i životne navike
Još uvijek ima prostora za nove mjere i životne navike

Granični prijelaz i autocesta A3, kućna ložišta, lokalni proizvodni pogoni i gradski promet, ruža vjetrova, prekogranična energetska postrojenja... zbog njih, nekada više ili manje, govori se o onečiš ...

Posavska Hrvatska : Volja, mašta, društvo... i sve se može
Volja, mašta, društvo... i sve se može

Udruge su nas navikle da za svaki blagdan pripreme maštovite, originalne ukrase, pa se tako u njihovim kreativnim radionicama vrijedno radi i u izradi uskrsnih dekoracija. Motivi zečeva, pilića, jaja ...

Posavska Hrvatska : Siguran promet čine obzirni vozači
Siguran promet čine obzirni vozači

Glasnici nadolazećih toplijih dana, osim jaglaca, su biciklisti i vozači romobila. Vožnja na svježem zraku, bez uobičajenih vozačkih briga o tome gdje parkirati i koji prometni čep izbjeći, svakako pr ...

Posavska Hrvatska : Svaki drugi kronični pacijent ne uzima adekvatno lijekove
Svaki drugi kronični pacijent ne uzima adekvatno lijekove

Gotovo 50 posto pacijenata, prema nacionalnim i svjetskim istraživanjima, ne uzima propisane lijekove ili ih ne uzimaju na adekvatan način. To rezultira i propadanjem gotovo polovine lijekova propisan ...

Posavska Hrvatska : Hitni pregledi i pretrage se ne čekaju
Hitni pregledi i pretrage se ne čekaju

- Liste čekanja su vrlo popularna tema kako u javnim medijima tako i u svakodnevnom razgovoru jer, naravno, kad si u ulozi pacijenta, nastojiš svoju zdravstvenu tegobu riješiti na što brži i najbolji ...

Posavska Hrvatska : Poštovanje državnih obilježja uči se od malih nogu
Poštovanje državnih obilježja uči se od malih nogu

Poslovice kažu da smo zaslužnim živima dužni iskazati poštovanje, a mrtvima odati počast. Nigdje ta gesta nije izraženija nego pri intoniranju državne himne i podizanju državne zastave u svečanim i ko ...

Posavska Hrvatska : Mladi bi služili, ali...
Mladi bi služili, ali...

Nakon Hamasova napada na Izrael u listopadu prošle godine izraelska je vojska u samo 48 sati mobilizirala oko 360 tisuća pripadnika pričuvnih postrojbi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na ko ...

Posavska Hrvatska : Nova godina, nove akcije darivanja krvi
Nova godina, nove akcije darivanja krvi

U srijedu je u obnovljenoj zgradi Gradskog društva Crvenog križa u slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici održana druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi.Više u tiskanom izdanju Posavske H ...

Posavska Hrvatska : Uz taksi nema plaćanja goriva i parkirne karte
Uz taksi nema plaćanja goriva i parkirne karte

Blagdani za mnoge znače gužve u prometu i na parkiralištima. Tih je dana doći do odredišta u uobičajenom roku ili parkirati automobil jednako taktičkoj operaciji višeg rizika - ako vam na trenutak pop ...

Posavska Hrvatska : Život piše (ženske) priče
Život piše (ženske) priče

Drugi je put slavonskobrodska Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje organizirala znanstveni skup pod nazivom „Isti rod - različite sudbine”, nastojeći osvijetliti žensku stranu povijesti

Posavska Hrvatska : Izrađena projektno-tehnička dokumentacija
Izrađena projektno-tehnička dokumentacija

Završna konferencija projekta „Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo” (RTICS), kojega provodi Brodsko-posavska županija s partnerom Sveučilištem u Slavonskom Brodu održ ...

Posavska Hrvatska : Konačno počinje izgradnja Osnovne škole „Milan Amruš”
Konačno počinje izgradnja Osnovne škole „Milan Amruš”

Nove investicije uvijek raduju, ali 21. studenoga 2023. treba biti trajno upisan u povijest Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, jer toga je dana položen temeljni kamen nove zgrade Osnovne škole „Milan Amruš” na adresi Augustina Kažotića 34 u Slavonskom Brodu

Posavska Hrvatska :  Edukacija je ključ svega
Edukacija je ključ svega

Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja „Brodski slatkiši” obilježila je u nedjelju u kuglani Sportske dvorane „Vijuš” Svjetski dan dijabetesa. Najmlađi, njiho ...

Posavska Hrvatska : Tadijine jeseni
Tadijine jeseni

U Slavonskom Brodu od 3. do 10. studenoga brojnim se programima obilježava sjećanje na hrvatskoga barda Dragutina Tadijanovića uz njegov 118. rođendan