Vino, rakija i liker od malina obrta Štefančić iz Gornje Vrbe dobili su nagradu za najsuvenir u kategoriji prehrambenih suvenira na prodajnoj izložbi suvenira, vina i autohtonih proizvoda "Kvarner Expo 2018." održanoj početkom lipnja u Crikvenici. Sajam se drugu godinu održava u Crikvenici, a prije toga je 11 godina bio u Opatiji. - I prošle smo godine sudjelovali na tom sajmu, bio je organiziran za uskrsne blagdane u sportskoj dvorani izvan središta grada, pa smo mi izlagači preporučili da ove godine bude na rivi, što je uvaženo i zaista je ovogodišnja manifestacija bila izvanredna - napominje Đuro Štefančić. Supruga Ana dodaje kako su prvi put doživjeli u 25 godina koliko posjećuju sajmove da je organiziran i svečani ručak za sve izlagače, što samo potvrđuje da cijene domaće proizvođače, male obrte i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva.
Već samo izlaganje na takvom sajmu veliki je značaj, a priznanje koje su dobili ugodno ih je iznenadilo: - Ovo je priznanje potvrda kompletnog našeg rada, programa koji radimo sve ove godine. Lijepo je kada se prepozna trud i cjelokupni rad, ali ne trebamo se time puno hvaliti i dičiti jer je to potvrda da smo na pravom putu i treba nam biti podstrek da idemo dalje tim putem i potvrđujemo se kvalitetom i prepoznatljivim proizvodima.
Prvi proizvođači vina od malina u Hrvatskoj
Prve maline obitelj Štefančić posadila je 1989. godine, a s eksperimentalnom proizvodnjom vina od malina počeli su 1994. godine i bili su prvi proizvođači vina od malina u Hrvatskoj. - Unazad desetak godina pojavilo se novih proizvođača što nam je drago i mnogima smo pomogli kad su počinjali s tom proizvodnjom. Mi se ne bojimo konkurencije nego je to način da prihvatite izazov, da budete što bolji. Od prve sadnice malina do danas stalno se osjeća uzlazna putanja, važan je taj kontinuitet u razvoju, težnji prema boljem, bilo je tu valova, uspjeha i neuspjeha, a vrlo je bitno znati naći najbolje rješenje, ali i nastojali smo ne upasti u klopku megalomanstva. Želimo biti mali obrt, prepoznatljivo obiteljsko gospodarstvo koje radi na kvaliteti ponude - napominje Đuro.
Proizvodnju malina počeli su na površini od 2000 kvadrata, a danas maline imaju na 1,6 hektara, s tim da su prošle godine obnovili, regenerirali sadnice, jer malinu nakon desetak godina treba obnavljati.
- Na početku smo imali samo sirovu malinu koju smo prodavali na tržnicama. Moj otac je imao vinograd u tomičkom brdu koji smo obnovili supruga Ana i ja, tako da smo dobro znali proizvodnju vina. Kad smo počeli s malinom, bilo nam je žao nakon toliko truda samo ju prodati kao sirovinu. Željeli smo zadržati malinu u nešto drugačijem obliku, čitali smo, istraživali, studiozno ušli u to, te se odlučili za proizvodnju vina od malina. Tom preradom zadržavate aromu u drugom obliku, obogaćujete kompletno sve što proizvodite, a ta eksperimentalna proizvodnja frambovina, vina od malina, bila je prava odskočna daska za potpuno novi originalni proizvod koji je naišao na lijepe reakcije diljem Lijepe naše. Uvijek smo težili kvaliteti, pa smo prije 10 godina pored komercijalne proizvodnje krenuli putem ekološke proizvodnje. Ustvari, bila je to samo nadogradnja cijele priče jer smo mi cijelo vrijeme bili ekološki proizvođači, ali tada smo to i legalizirali, potvrdili certifikatom - ističe Đuro.
Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!