- Želio sam prošle godine iznenaditi mamu za rođendan, pa sam joj odlučio napraviti tortu. Na internetu sam tražio recept, odlučio se za čokoladnu tortu i bila je to prva torta koju sam napravio - priča trinaestogodišnji Brođanin Jan Jukić.
U početku je, kaže, bilo komplicirano praviti torte, jer ništa nije znao, ali ga je to jako zanimalo, i od tada je napravio veliki broj torti.
- Jan je završavao treći razred osnovne škole kad mu je dijagnosticiran dijabetes. Oduvijek je jako volio slastice, a shvatili smo da mora promijeniti prehranu pa smo zajedno istraživali i učili. Kako sam sama ponovno učila o namirnicima, koliko koja hrana ima ugljikohidrata, kako se slaže tanjur i koliko jedinica inzulin pokriva, prenosila sam to i njemu. Željela sam da se pripremi za život, pa sam ga uključivala da mi pomogne u pripremi, dovršetku nekog jela i tako je on počeo s kuhanjem. Kako je jako volio kolače, slatko, tražili smo prilagođene recepte koji bi njemu najbolje odgovarali i tako je on otkrio ljubav prema slastičarstvu - kaže mama Dada.
Teži savršenstvu
Ne samo da je zavolio slastičarstvo, Jan se želi time baviti kad odraste. - Pravljenje torti meni stvarno pričinjava zadovoljstvo. Recepte tražim na internetu, preko Youtube kanala, koristim recepte koje imaju Michelinove zvjezdice, a pratim i televizijske kuharske kanale. Obično pravim torte kad imam više slobodnog vremena jer ih nekad pravim i dva dana. Meni je to odmor od svakodnevnih školskih obveza. Sada mi je to postalo i rutina, pa čim vidim recept znam koliko i kako što dodajem, koliko se biskvit mora peći, koliko hladiti, a uglavnom radim kuhane filove. Najčešće koristim maslac i lješnjake, a probao sam i neke egzotične začine, ali ničega mi ne smije nedostajati, volim imati svega. Naravno, kuhinja je nakon što završim puna suđa, nereda, koji ponekad i ja riješim, ali češće to sve mama dovede u red - priznaje Jan sa smiješkom. Mama dodaje da njemu trebaju tri pomoćna radnika.
Da je Jan zaista ozbiljan u slastičarskom poslu, jasno je svakome tko samo vidi njegove torte, a oni koji su probali kažu da su savršene. Svaka njegova torta je, može se reći, umjetničko djelo, a vidi se i njegova kreativnost. Jan je nekada izrađivao origami, ni kist mu nije stran, voli slikarstvo koje mu je također bilo hobi. Sve to sada je prenio u slastičarstvo. Prati rad slastičara koji su vrhunski u svom poslu i kod kojih je preciznost i urednost bez premca, a i sam teži tome.
- Ukrase na tortama sam pravim, izrađujem, u tome baš uživam i svi su jestivi. Najprije nacrtam što želim i onda ih izrađujem uglavnom od čokolade. Biskvite čak nekad i važem da budu svi jednaki, ustvari kad se odreže komad torte, presjek mora biti savršen, jednaka količina kreme između biskvita - pojašnjava nam Jan.
- Jednom je ukrivo odrezao biskvit, rekla sam mu popunit ćemo kremom, ja bih to tako zakamuflirala, ali on je rekao da neće biti dobro kad napravi presjek. Stvarno teži savršenstvu, on je i inače perfekcionist u svemu što radi - veli mama Dada. Baka Mirjana podsjeća kako je on već kao desetogodišnjak u cvjećarnici roditelja slagao aranžmane i to tako kako samo dobar cvjećar može, te zaključuje kako on baš zna što želi i tako to i napravi.
Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske.