Nova Gradiška

13.12.2013.
Posavska Hrvatska

Najveća želja - izaći iz krize i pokrenuti razvoj

Nova Gradiška : Najveća želja - izaći iz krize i pokrenuti razvoj

U povodu Dana grada Nove Gradiške i Dana župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije uprili čeni su tijekom studenog i prosinca mnogobrojni prigodni sadržaji. Središnji događaj, svečana sjednica Gradskog vijeća i dodjela prigodnih priznanja u Domu kulture, zbio se 7. prosinca. Prije sjednice položeni su vijenci kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, te svečana misa

Kao i niz godina ranije u ovakvoj prigodi, okupio se veliki broj gostiju i uzvanika a Svečanu sjednicu nastupom je uljepšao zbor Osnovne glazbene škole Učilišta Matije Antuna Relkovića. Sve nazočne pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić, a potom i gradonačelnik Željko Bigović i župan Danijel Marušić. Među nogobrojnim uzvanicima bili su i predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić , generali Siniša Jurković i Stjepan Vuković , direktor Hrvatskih voda Milan Mateša , izaslanici gradova Pleternice, Požege i Novske, te mnogobrojn predstavnici građanskih udruga, te županijskih i gradskih ustanova i institucija.

Oporavak za dvije godine

Kako je u svom obra ćanju nazočnima naglasio predsjednik novogradiškog Gradskoj vijeća Josip Mikšić, do sada je već odrađeno pet radnih sjednica Vijeća i nakon ove svečane, do kraja godine preostaje još jedna radna. Ima puno zaostalih i nagomilanih problema koje je nužno rješavati u što kraćem roku kako bi se osiguralo nesmetano djelovanje gradskih upravnih tijela. Mikšić smatra kako je situacija narušena, a najteži i najsloženiji problemi su oni financijske prirode. Pronađeno je rješenje financijske konsolidacije gradskog proračuna no predsjednik Vijeća pretpostavlja kako će za potpunu konsolidaciju i potpuni oporavak trebati otprilike dvije godine i to uz maksimalnu štednju i nužne restrikcije. - Rebalansom za ovu godinu Gradsko vijeće je već ukinulo neke troškove, a za iduću godinu proračun će biti usmjeren prema razvojnim projektima i za pokrivanje gubitaka iz proteklog razdoblja. U sljedećoj godini očekuje se i gradnja najmanje dviju tvornica u Industrijskom parku što to znači da će biti i novog zapošljavanja. – rekao je uz ostalo Mikšić te na kraju uputio čestitke građanima povodom blagdana.

Novi stil rada, rezanje troškova i borba za budu ćnost

U svom prigodom govoru gradona čelnik Željko Bigović iznio je sažetak problema i pregled situacije kakva je uočena nakon što je nova gradska vlast početkom lipnja stupila na dužnost te obavila dubinsko skeniranje i snimanje stanja ponajprije u sferi financija ali i u drugim oblastima. Ponovio je kako nije očekivao tako teško stanje ali da je već poduzet niz mjera kako bi se situacija konsolidirala. Konkretno, spomenuo je kako je po primopredaji dužnosti s bivšom gradskom upravom stanje gradskog proračuna bilo vrlo loše i zabrinjavajuće. Zatekli su „debeli minus“ od 7,5 milijuna kuna (dug Zagrebačkoj banci po osnovi kratkoročnog kredita), kratkoročne obveze prema Hrvatskim vodama iznosile su 1,4 milijuna kuna. Govoreći o „famoznom kreditu“ od 10 milijuna kuna, podignutom prošle godine za kojeg je Vlada Republike Hrvatske dala suglasnost pa zatim povukla, te je kredit trebalo odmah vratiti, ostao je dug prema Hypo Alpe Adria banci od 1,1 milijun kuna nevraćenog kredita. Neplaćene obveze prema dobavljačima bile su 4,3 milijuna, a ako se tome doda 4 milijuna prenijetog minusa, ukupne kratkoročne obveze siromašnog proračuna, koji se slabo punio, iznosile su 17,3 milijuna kuna. Ništa bolja situacija nije bila niti u tvrtkama koje su u vlasništvu Grada. Komunalno poduzeće Slavča bilo je u postupku predstečajne nagodbe, zbog duga od 43 milijuna kuna, iz kojeg je izašla 23. rujna s preuzetih 23 milijuna obveza prema vjerovnicima. DING je kroz kapitalne potpore iz gradskog proračuna potrošilo 10 milijuna kuna. Ta tvrtka se u dva navrata kreditno zadužila tako da je Grad dao pet svojih nekretnina kao založno pravo Zagrebačkoj banci u vrijednosti od 17 milijuna kuna. Industrijski park, kao osnivač DING-a, također se kreditno zadužio pri čemu je Grad opet dao zadužnice i mjenice. To su samo neki od primjera kako se, po mišljenju Bigovića, nepotrebno trošio gradski novac, te ustvrdio kako očekuje da se o tome očituje Državno odvjetništvo i druge institucije, na temelju Odluke novogradiškog Gradskog vijeća o pokretanju kaznene prijave protiv odgovornih osoba. Situacija je bila alarmantna i zahtijevala je hitne poteze koji su i učinjeni. Da bi se uštedjelo raskinuti su ugovori o financiranju Gradskog radija i Suvenirnice. Rebalansom proračuna za 20 posto umanjene su dotacije udrugama, Sportskom savezu i svim drugim korisnicima gradskog proračuna.

Radimo za dobrobit Novogradiščana

- Kreće se sa smanjenjem plaća djelatnika gradske uprave i racionalizacijom troškova. Dugove koje imamo za kredite iz proteklog razdoblja treba vraćati, pa zato moramo za to iznaći mogućnost - rekao je Bigović te nastavio kako će zajedno sa svojim zamjenicima Ljiljanom Lukačević i Dariom Banom nastojati raditi timski za dobrobit građana. Smatra kako je u proteklih pet mjeseci uspostavljena daleko bolja suradnja s predstavnicima udruga i gospodarstvenicima. Kao jedan od pozitivnih rezultata smatra i to što je poznata manifestacija Novogradiško glazbeno ljeto održana bez naplaćivanja ulaznica i postavljanja ograda u središtu grada. Održan je sastanak s predstavnicima mjesnih odbora, s gospodarstvenicima i osnovano je Gospodarsko vijeće. Sastanak je bio i sa županom i njegovim suradnicima, a s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te dogovoreno je otvaranje Doma i Trga hrvatskih branitelja. Sastanak je održan i s predstavnicima građanskih i sportskih udruga i Savjeta mladih. Na prvi dan školske godine uslijedila je posjeta školama. Dostojno je obilježen i Dan starijih osoba u četiri obiteljska doma na području grada, a istaknuta je i sve bolja suradnja sa župama i vjerskim zajednicama. Obnovljen je i adaptiran Društveni dom, raskinut je ugovor s izvođačem radova na vrtiću Radost i očekuje se početak radova s novim izvođačem. U krugu Opće bolnica na darovanom zemljištu počela je gradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, što je projekt vrijedan više od 8 milijuna kuna koji bi trebao biti završen tijekom sljedeće godine. Potpisan je ugovor o izgradnji južne gradske obilaznice vrijedan 20 milijuna kuna. Radovi bi također trebali biti okončani sljedeće godine, a time bi Industrijski park dobio izravan prilaz na autocestu Zagreb–Lipovac. Ministarstvo obrta i malog poduzetništva dodijelilo je 1,4 milijuna kuna potpore, a Grad će osigurati 1,5 milijuna kako bi se nastavili radovi na gradnji infrastrukture u Industrijskom parku. Potpisan je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izgradnju i rekonstrukciju sustava ventilacije višenamjenske dvorane Pučkog otvorenog učilišta MAR u iznosu od oko 600 tisuća kuna. Planiraju se tom Fondu za istu namjenu kandidirati i ostali domovi i upravne zgrade u vlasništvu grada. Nastavit će se aktivnostima na gradnji regionalnog odlagališta komunalnog otpada Šagulje-Ivik, te obnova zgrade Gradskog muzeja. Posebno raduje što je za sljedeću godinu najavljeno otvaranje dviju novih tvornica u novogradiškom Industrijskom parku. Predugovori su nedavno potpisani s Atlantic grupom za gradnju pogona prehrambene industrije te s Klima-opremom iz Samobora za gradnju tvornice klima uređaja. To bi trebalo omogućiti otvaranje nekoliko stotina novih radnih mjesta. Svoje obraćanje nazočnima gradonačelnik Bigović je završio čestitkom građanima i nadom kako će se zajedničkim radom i zalaganjem uspjeti prebroditi aktualne poteškoće.

Opravdajte povjerenje gra đana

Na sve čanoj sjednici govorio je i župan Danijel Marušić posebno naglasivši činjenicu kako je i sam Novogradiščanin kojeg raduje svaki napredak ovoga grada. - Građani su dali povjerenje novoj gradskoj vlasti i ja sam uvjeren kako će ona to opravdati na najbolji mogući način. Kolegi Bigoviću i njegovim suradnicima želim puno uspjeha, upornosti i dobru suradnju s predstavnicima svih političkih opcija, a sve u cilju zajedničkog napretka, jer za prevladavanje krize nužno je zajedništvo - rekao je uz ostalo župan.

Nagra đeni

Nagradu grada dobile su Župa Bezgrešnog za čeća Blažene Djevice Marije i Župa Kraljice svete Krunice . Medalju grada dobili su Vladimir Plavac, Hladni val d.o.o. i Taekwando klub „Vukovi“ , a Grb grada Josip Bošnjak, Ivan Janošević, Donald Josipović, Nikola Tot, Milenko Vučković , TO „Paun“ vlasnika Josipa Ivaniševića i Invalidno društvo ILCO . Uime nagrađenih zahvalio je župnik Perica Matanović .

Posavska Hrvatska : Od meda do velikih kombajna
Od meda do velikih kombajna

Na izložbenom prostoru bilo je zaista za svakoga ponešto

Posavska Hrvatska : Domaće je domaće
Domaće je domaće

U ponudi domaće pivo Bošnjak, craft gin MB 72, ali i druga zanimljiva pića

Posavska Hrvatska : Svečano uz Dan grada
Svečano uz Dan grada

Uime dobitnika obratio se Siniša Jurković koji je novčani dio nagrade (5 tisuća kuna) darovao novogradiškoj djeci

Posavska Hrvatska : Klizište prijeti
Klizište prijeti

Klizište sve više prijeti u Novoj Gradiški. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Impresivna dinamika razvoja
Impresivna dinamika razvoja

Nova Gradiška obilježila svoj dan i blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Obnovljen vrtić Radost
Obnovljen vrtić Radost

U obnovljenom vrtiću Radost ugodno je svima. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Novi uspjeh mažoretkinja
Novi uspjeh mažoretkinja

Mnogobrojne medalje ponovno su došle u Novu Gradišku. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Vrijedna manifestacija
Vrijedna manifestacija

Nova Gradiška je bila domaćin još jednih, 17. Poljoprivredno-poduzetničkih ideja. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : I „tsunami“ ali i žestoka bura
I „tsunami“ ali i žestoka bura

Ove je srijede održana posljednja ovogodišnja, 12. sjednica Gradskog vije ća Nove Gradiške. S obzirom na važnost tema o kojima se raspravljalo, ponajprije nužno donošenje proračuna ...

Posavska Hrvatska : Budućnost ovisna o razvoju gospodarstva
Budućnost ovisna o razvoju gospodarstva

U povodu Dana grada i blagdana Bezgrešnog za čeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca u Domu kulture upriličena je svečana sjednica ...

Posavska Hrvatska : Slijedi teška godina za proračunske korisnike
Slijedi teška godina za proračunske korisnike

Nakon utvr đivanja kako je sjednici nazočno 15 od ukupno 18 vijećnika, pod vodstvom predsjednika Gradskog vijeća Josipa Mikšića (HDSSB), uspješno je poče ...

Posavska Hrvatska :  Za svakoga ponešto
Za svakoga ponešto

U rock večeri uz novogradiške snage Stakleni hotel i The Rockeri ...

Posavska Hrvatska : Tko je sljedeći?
Tko je sljedeći?

U utorak, 17. lipnja, u novogradiškoj Gradskoj vije ćnici potpisan je Ugovor o investicijskom ulaganju između Grada Nove ...

Posavska Hrvatska : Prijem za mažoretkinje
Prijem za mažoretkinje

Gradona čelnik Nove Gradiške Željko Bigović i Mihaela Đeraj , pročelnica Odsjeka društven ...

Posavska Hrvatska : Nema više zaobilaženja problema
Nema više zaobilaženja problema

Ovoga utorka novogradiško podru čje posjetio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina , u pratnji generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića , ...

Posavska Hrvatska : Što će biti s novogradiškom bolnicom?
Što će biti s novogradiškom bolnicom?

Vraća li se Op ćoj bolnici Nova Gradiška pravni integritet? Potvrđuje li to Nacionalni „master plan“ kojeg je ovih dana predstavio ministar Rajko Ostojić? Naime, 18. ožujka m ...

Posavska Hrvatska : „Zebre“ osvojile nove hektare zapuštenog zemljišta
„Zebre“ osvojile nove hektare zapuštenog zemljišta

Tridesetak članova Poljoprivredno-braniteljske zadruge Stara Kapela, koji su gotovo svi članovi novogradiške Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“, ove srijede odl ...

Posavska Hrvatska :  Novogradiški projekt prvi na redu
Novogradiški projekt prvi na redu

Za vrijeme nedavnog boravka u Novoj Gradiški ministar Tihomir Jakovina i jedan od direktora Hrvatskih voda ...

Posavska Hrvatska : U gradu se gradi i obnavlja
U gradu se gradi i obnavlja

Zgrada Zavoda za javno zdravstvo Kao što smo najavili u prethodnom broju, gradilište budu će zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški obišli su ...