Općine

27.7.2018.
Posavska Hrvatska

Blagdan sv. Ilije Proroka, Dan općine Velika Kopanica

Općine : Blagdan sv. Ilije Proroka, Dan općine Velika Kopanica

Mnogobrojni programi

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, ispred općinskog sjedišta, počelo je prošloga petka svečano obilježavanje Dana općine Velika Kopanica. Taj se dan tradicionalno slavi uz blagdan sv. Ilije Proroka, zaštitnika župe, a ovogodišnje je obilježavanje bilo ujedno i proslava 25. obljetnice utemeljenja Općine. Uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi u Velikoj Kopanici, a nakon toga i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Pozdravljajući goste, među kojima su bili zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, načelnici općina Slavonski Šamac, Sikirevci i Donji Andrijevci, Branislav Milinović, Josip Nikolić i Tomislav Marijanović, zamjenik načelnice Općine Vrpolje Željko Lukačević, načelnik Policijske postaje Vrpolje Milan Budimir i mnogi drugi, predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Jagić naglasio je odličnu suradnju s načelnikom, ali i svim vijećnicima: - Većinu odluka donosimo jednoglasno, što je dokaz da nam je svima stalo do boljitka općine. Zadovoljni smo stanjem u općinskoj blagajni, nemamo dugova, a to nastojimo dodatno poboljšati. Redovno se prijavljujemo na natječaje za nacionalne i europske fondove, ključno je raditi, a onda dolaze i rezultati.

Domaćinima u općinskoj upravi, kao i svim mještanima, Dan općine čestitao je i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, naglasivši kako Brodsko-posavska županija ima izvrsnu suradnju s Općinom Velika Kopanica, pohvalivši općinsko vodstvo za uspješno provedene projekte, ponajprije na području infrastrukture. - Nedavno je potpisan ugovor za energetsku obnovu škole u Velikoj Kopanici, vrijedan 2,3 milijuna kuna, čime će učenicima i prosvjetnom osoblju biti znatno poboljšani uvjeti, a usto će se ostvariti značajne uštede u potrošnji energije. Ovih dana počinje s realizacijom nekoliko velikih projekata na području naše županije, čime smo i više nego zadovoljni, jer samo otvaranjem novih radnih mjesta i pokretanjem novih investicija možemo zadržati naše mlade i poboljšati demografsku sliku, kako na području općine Velika Kopanica, tako i cijele Brodsko-posavske županije - zaključio je Stjepan Bošnjaković.

Načelnik Ivan Meteš predao je zahvalnice i novčane nagrade za istaknute mlade ljude, učenike i sportaše, Magdalenu Dropulju, Gabrijelu Martinović i Bornu Šimića.

Planova imamo puno

U svom obraćanju prisutnima na svečanoj sjednici Općnskog vijeća načelnik Općine Velika Kopanica Ivan Meteš zahvalio je svom zamjeniku Blažu Šokčeviću, svim članovima Općinskog vijeća, zaposlenicima Općine, Županiji, župniku, načelnicima susjednih općina te najviše svim mještanima općine Velika Kopanica. Podsjetio je na ostvarene projekte, izdvojivši nastavak izgradnje vodovodne mreže te će uskoro prva kućanstva biti priključena na vodovod. - Realizirali smo javnu rasvjetu +, uredili nerazvrstane ceste i završili sanaciju otresišta u svim naseljima općine. Izgradili smo dječje igralište u Beravcima, uredili sanitarni čvor u domu u tom mjestu, a posebno bih izdvojio važnost izgradnje kružnog toga u Velikoj Kopanici, na državnoj cesti D7, za što smo zahvalni Hrvatskim cestama. Planova imamo puno, nastojat ćemo što više projekata ostvariti kroz fondove, a tu mislim na društveni dom u Kupini, mrtvačnicu u Divoševcima, Brančev sokak u Beravcima, izgradnju prometnice u ulici Gorjanci, izgradnju javne rasvjete u središtu naselja, besplatni internet, izgradnju kanalizacije, projekt "Zaželi"... Osim toga, vodimo brigu i o socijalnim potrebama, o mladima i starima, bolesnima, povećali smo naknade za novorođenčad, za studente, osigurali smo besplatne udžbenike za osnovnoškolce, sufinanciramo dječji vrtić, igraonicu i predškolu. Izvrsnu suradnju imamo sa svim udrugama i želimo tako i nastaviti - zaključio je načelnik Ivan Meteš.

U večernjim satima u orgnizaciji Športsko-ribolovne udruge Linjak održana je Fišijada na kojoj je pobijedio Josip Antolović iz Beravaca, drugo mjesto osvojio je Ivica Josipović, a treća je bila ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Kopanica.

Spomen-obilježje u Divoševcima

U subotu, 21. srpnja, program je počeo u Divoševcima, otkrivanjem spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Mati Mikinčiću, Stjepanu Blekiću i Vinku Blekiću, a spomenik su otkrile i prve lampione položile članice njihovih obitelji. Spomen-obilježje je blagoslovio župnik preč. Marko Gačarić, a prigodnim pjesmama na svečanosti je sudjelovao zbor iz Divoševaca.

U poslijepodnevnim satima održan je Memorijalni nogometni turnir u organizaciji divoševačkog Nogometnog kluba Mladost.

U Velikoj Kopanici, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Ivan Filipović" održana je dječja smotra folklora, a program je toga dana završen nastupom Tamburaškog sastava "Slavonski vez".

 

Vidit' će se na svetog Iliju koja cura ima đuvegiju

Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice već 19. godinu organizira smotru folklora "Vidit' će se na svetog Iliju koja cura ima đuvegiju". Njome podsjećaju na stari običaj kada su na blagdan svetog Ilije Proroka djevojke od svojih budućih svekrva na dar primale licitarska srca, medenjake, što je značilo i službenu objavu udaje. Nedjeljni program počeo je svečanom povorkom na svetu misu, a poslije su sudionici smotre zajedno sa svim posjetiteljima zaigrali kolo iz kojeg je svekrva svoju buduću snahu izvela i kupila joj licitarska srca. Zatim je uslijedio nastup KUD-ova, a ove godine sudjelovalo ih je čak 13.

Svima koji su se odazvali pozivu na smotru zahvalio je predsjednik KUD-a "Ivan Filipović" Goran Šinko, a načelnik Općine Velika Kopanica Ivan Meteš, čestitavši Dan općine, sve mještane je pozvao da i dalje zajedničkim snagama i s optimizmom grade općinu. Organizatoru smotre zahvalio je što čuva običaje od zaborava, a svim gostima zaželio ugodnu zabavu. Smotru je otvorio KUD iz Kupine, a nastupili su i KUD-ovi "Kondrićani" iz Kondrića, "Slavonac" iz Podravske Moslavine, "Luka Ilić Oriovčanin" Oriovac, "Vesela Šokadija" Lapovci, "Drežnik" iz istoimenog sela, "Brodski biseri" iz bosanskog Broda, "Ivan Goran Kovačić" iz Beravaca, ženska i muška pjevačka skupina "Radenice" i "Suvadžije" Udruge "Pisanac" iz Otoka, KUU "Franjo Ebling" Sveti Đurađ, Romsko kulturno-umjetničko društvo iz Darde, MPS "Babogredci" iz Babine Grede, a Šokačka glumačka družina "Matini kripoštoli" izvela je igrokaz "Kad se Bara udavala" u kojemu glume Marica Grgurević, Mata Baboselac i Marija Ivanišić.

Nakon kulturno-umjetničkog programa uslijedio je koncert Crvene jabuke, a vrijedni domaćini, članovi KUD-a "Ivan Filipović" pobrinuli su se za okrjepu.

 

Posavska Hrvatska : Ponosni na podmladak
Ponosni na podmladak

Djeca su jamac budućnosti

Posavska Hrvatska : Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati
Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati

- Naša je dužnost da trajno promičemo istinu

Posavska Hrvatska : 34. Stupnička berba grožđa
34. Stupnička berba grožđa

Otvorena obnovljena zgrada "Stare općine"

Posavska Hrvatska : Šezdeset godina rock and rolla
Šezdeset godina rock and rolla

Prvo su bili Beatles, pa Kings...

Posavska Hrvatska : Neviđeno na našim prostorima!
Neviđeno na našim prostorima!

Članovi LU Šljuka skuhali gotovo 600 litara čobanca

Posavska Hrvatska : Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe
Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe

Proteklog je vikenda obilježen Dan općine Velika Kopanica i blagdan zaštitnika općine, svetoga Ilije. Brojni i raznoliki programi ponudili su mještanima obilje zabave i zanimljivosti, od glazbe, sport ...

Posavska Hrvatska : Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme
Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme

Zabava se do dugo u noć preselila u park iza škole

Posavska Hrvatska : Nasred placa, nasred Perkovaca
Nasred placa, nasred Perkovaca

U dva i pol desetljeća promijenilo se nekoliko generacija u KUD-u

Posavska Hrvatska : Slavonijo, ponos si Hrvata!
Slavonijo, ponos si Hrvata!

"Prvi put okupili smo se 8. veljače 1984. godine..."

Posavska Hrvatska : Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"
Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"

Uz Dan općine Dragalić

Posavska Hrvatska : Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika
Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika

Uvodna koferencija projekta "OAZA - Osnažene, Aktivne, Zaposlene, Ambiciozne"

Posavska Hrvatska : Poticaji gospodarstvu i mladima
Poticaji gospodarstvu i mladima

Najrazvijenija brodsko-posavska općina, Oriovac, obilježila je 17. travnja 26. godišnjicu osnutka, a rezultati najbolje govore o tome da se radi o stabilnoj i dobro vođenoj jedinici lokalne samouprave

Posavska Hrvatska : Deset godina uspješnog djelovanja
Deset godina uspješnog djelovanja

Članice Udruge su naučile i tako čuvaju od zaborava tehnike izrade ručnih radova

Posavska Hrvatska : Šokački ponos
Šokački ponos

Općina Vrpolje

Posavska Hrvatska : Selo voćara i vinogradara
Selo voćara i vinogradara

Prvi stanovnici spominju se 1900. godine kada je prema popisu bio 51 stanovnik

Posavska Hrvatska :  Peto pokladno jahanje
Peto pokladno jahanje

Četrdesetak jahačica i jahača pristiglo je iz raznih mjesta Brodsko-posavske ali i Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije

Sustavna preventivna deratizacija

Na području općine Slavonski Šamac provodit će se 5. i 6. studenoga sustavna preventivna deratizacija. Preventivnu deratizaciju provodi tvrtka Eco Energy i to 5. studenoga u mjestu Slavonski Šamac gdj ...