Općine

12.10.2018.
Posavska Hrvatska

Općina Garčin domaćin dva državna lovačka natjecanja

Dobra kob i još bolji domaćini!

Općine : Dobra kob i još bolji domaćini!

Brodsko-posavska županija, županijski Lovački savez, općina Garčin i Lovačka udruga Kuna bili su proteklog vikenda domaćini najboljim hrvatskim lovkinjama i lovcima, a u gateru u Bickom Selu i na poljima nedaleko od Surevice održana su dva značajna natjecanja; IX. lovno-kinološki kup u radu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru i X. lovno-kinološki kup "Sv. Hubert" u kojem su se psi ptičari i njihovi vlasnici natjecali u lovu na fazana.

- Prije deset godina pokrenuli smo kup "Sv. Hubert" jer to je događaj koji je važan ne samo kao natjecanje, i u kojem saznamo tko su najbolji lovci i psi, već i kao druženje, okupljanje lovaca iz cijele Hrvatske. To je naša redovna aktivnost, a organizaciju povjeravamo onima koji su zreli za tako odgovoran posao. Lovački savez Brodsko-posavske županije na čelu s Matom Grgićem ne samo da razvija dobro lovstvo nego i dobru kinologiju, te smo odlučili njima povjeriti domaćinstvo. Da se malo našalim, čak se bojim doći u brodsko-posavski Savez jer onda uvijek od Hrvatskog lovačkog saveza traže neke novce. No, to je znak da stalno rade, da ulažu, a iz toga proizlaze vrhunski rezultati - kazao je Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, neposredno prije otvaranja natjecanja u petak u Bickom Selu.

Kako je istaknuo Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, u cijeloj Hrvatskoj registrirano je čak 62.000 lovaca (među njima i 1.500 lovkinja), koji su članovi gotovo 1.110 udruga iz 21 saveza (20 županija i grad Zagreb). - Nastojimo da tijekom godina domaćini državnih natjecanja budu lovački savezi u cijeloj Hrvatskoj, a LS Brodsko-posavske županije svojim kvalitetnim radom dokazao je da su zaslužili ugostiti ovako veliku manifestaciju. Slavonija je specifična i po vrstama lova i po terenima, te je ovo odlično mjesto za natjecanje. Sve se odvija po međunarodnim pravilima, ocjenjuje se rad lovca i rad psa, pa nagrade osvajaju baš najbolji - kazao je Budor.

Primajući mnogobrojne čestitke i pohvale, zadovoljstvo cijelim događajem nije krio niti Mato Grgić, predsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije, ujedno i načelnik Općine Garčin, naglasivši kako je uloženo dosta truda u pripremu domaćinstva, pa su gosti komentirali kako su rijetki tako uređeni gateri i pripremljene "baterije" (mjesta za lov na fazane). - Osim toga što se natječu, gostima smo nastojali pokazati svu ljepotu Slavonije, od naših sela do gastronomske ponude. Uspjeli smo sve organizirati tako da su gater i "baterije" blizu, sve je na nekoliko kilometara udaljenosti, što natjecateljima puno znači. Dakle, omogućili smo najbolje uvjete, a onda se mogu ostvariti i takvi rezultati jer ugostili smo po tri najbolja psa i lovca iz svakog županijskog saveza u kupu "Sv. Hubert", te po dva najbolja goniča u lovu na divlju svinju - rekao je Mato Grgić.

Baš kako su ih dočekali, na vrhunski način, takav je bio i rastanak s lovcima. Domaćini su goste počastili u domu u Bickom Selu, u subotu navečer na prigodnoj svečanosti na kojoj su i dodijeljene nagrade najboljima. Pokale i nagrade uručili su Zlatko Stolnik, dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik LS-a Brodsko-posavske županije Mato Grgić. Natjecateljima, sucima i domaćinima čestitao je Mladen Balić, dopredsjednik HLS-a.

Rezultati

IX. lovnokinološki kup u radu pasa glasnog gona na divlju svinju u gateru

Sudjelovale su ekipe 14 županijskih lovačkih saveza, pojedinačno 27 natjecatelja.

Pojedinačno: 1. Branko Gagić (Zagreb) - 192 boda, 2. Tomislav Damičević (Brodsko-posavska županija) - 191 bod, 3. Nikola Kasumović (Ličko-senjska županija) - 189 bodova.

Ekipno: 1. LS Ličko-senjske županije (Nikola Kasumović, Joso Vrkljan) - 371 bod, 2. LS grada Zagreba (Zvonimir Dupelj, Branko Gagić) - 348 bodova, 3. LS Brodsko-posavske županije (Tomislav Damičević, Nenad Mirosavljević) - 341 bod.

 

X. lovnokinološki kup "Sv. Hubert"

Sudjelovalo je 18 ekipa županijskih lovačkih saveza, pojedinačno 60 natjecatelja.

Kategorija pasa španijeli (šunjkavci): 1. Danijel Rukljač (Međimurska županija) - 65 bodova, 2. Mateja Starjački (Zagrebačka županija) - 60 bodova, 3. Silvije Varga (Zagreb) - 55 bodova.

Lovkinje: 1. Petra Tomić - 72 boda, 2. Nikolina Koščević - 39 bodova (obje Zagrebačka županija).

Lovci: 1. Zoran Postić (Zagrebačka županija) - 95 bodova, 2. Hrvoje Kukas - 80 bodova, 3. Mile Jurišić - 75 bodova (obojica Zagreb).

Ekipno: 1. LS grada Zagreba - 178 bodova (Mile Jurišić, Zvonimir Dupelj, Hrvoje Kukas) 2. LS Zagrebačke županije - 169 bodova (Vladimir Mirenić, Marijan Jandras, Zoran Postić), 3. LS Osječko-baranjske županije - 140 bodova (Vladimir Mak, Antonio Kovčalija, Vjekoslav Pavlečić).

Sustavna preventivna deratizacija

Na području općine Slavonski Šamac provodit će se 5. i 6. studenoga sustavna preventivna deratizacija. Preventivnu deratizaciju provodi tvrtka Eco Energy i to 5. studenoga u mjestu Slavonski Šamac gdj ...

Posavska Hrvatska : Bolji od velikih!
Bolji od velikih!

Slavonija i slavonski običaji nikada neće, i ne mogu, izumrijeti

Posavska Hrvatska : Mladi ostaju u selu
Mladi ostaju u selu

Kindrovo je selo na Dilju, a prema zadnjem popisu stanovništva 2011. godine imalo je 87 stanovnika. Pri ulasku u selo odmah se zamijete lijepo uređena pročelja, dosta novih kuća, te se može zaključiti ...

Posavska Hrvatska : Sikirevački motivi vrijedni divljenja
Sikirevački motivi vrijedni divljenja

Udruga "Sikirevački motivi" priredila je u Sikirevcima i drugu Izložbu čipke, učvrstivši tako mjesto Sikirevaca na zemljovidu hrvatskoga čipkarstva

Posavska Hrvatska : Tamo... gdje moraš doći opet!
Tamo... gdje moraš doći opet!

Kad sam prvi put bila u Staroj Kapeli prije desetak godina, oduševila me jer je predstavljala slavonsko selo o kojemu su pisali književnici, kao s razglednice, na pendžeru baka u šokačkom gleda tko pr ...

Posavska Hrvatska : Kola, vina, a i riba fina
Kola, vina, a i riba fina

U Brodskom Stupniku ponose se uspješnom gospodarskom zonom

Posavska Hrvatska : Blagdan sv. Ilije Proroka, Dan općine Velika Kopanica
Blagdan sv. Ilije Proroka, Dan općine Velika Kopanica

Ovogodišnje obilježavanje Dana općine bila je ujedno i proslava 25. obljetnice utemeljenja Općine

Posavska Hrvatska : Kapa dolje Sibinjci!
Kapa dolje Sibinjci!

Općina Sibinj, Športsko-ribolovna udruga Petnja i Nogometni klub Mladost odradili su odličan posao

Posavska Hrvatska : Svečano na Goricama
Svečano na Goricama

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Dan općine Bebrina
Dan općine Bebrina

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Dan općine Sikirevci
Dan općine Sikirevci

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Prestiž je biti na Orioviti!
Prestiž je biti na Orioviti!

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Svima jednake mogućnosti
Svima jednake mogućnosti

Obilježen Dan općine Dragalić. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Završena sezona pokladnih jahanja
Završena sezona pokladnih jahanja

Kako je bilo na pokladnim jahanjima? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Županija igra i pjeva
Županija igra i pjeva

Izvrstan program u Novoj Kapeli. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Svečan i bogat program
Svečan i bogat program

Kako je obilježen Dan općine Bukovlje, pročitajte u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Ocjenjivanje vina u Bukovlju
Ocjenjivanje vina u Bukovlju

Mnogobrojni programi uz Dan općine Bukovlje. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...