Općine

27.7.2018.
Posavska Hrvatska

Peta tradicionalna Fišijada

Kapa dolje Sibinjci!

Općine : Kapa dolje Sibinjci!

Općina Sibinj, Športsko-ribolovna udruga Petnja i Nogometni klub Mladost odradili su odličan posao

Visoko su dignuli Sibinjci ljestvicu, pokazavši da se u samo pet godina neka manifestacija može tako uzorno organizirati da u sljedećim godinama ostaju samo detalji za dotjerivanje. Jer, ako uspijete okupiti tisuće posjetitelja iz cijele općine Sibinj, iz Slavonskog Broda i okolice, ali i mnogih drugih krajeva (što su pokazale mnogobrojne automobilske registracije), i nitko od njih ne ode gladan ni žedan, nitko ne bude nezadovoljan, već raspjevan, s osmijehom na usnama... onda je jasno da je uspjeh potpun.

A baš to dogodilo se prošle subote u Sibinju na petoj tradicionalnoj Fišijadi, koja je privukla 35 natjecateljskih ekipa, no još je važnije da su domaćini svima koji su željeli dijelili odličan, a besplatan fiš paprikaš, skuhavši ga 300 litara. Usto, za ostalu ponudu cijene su bile odlične, prilagođene svakom džepu, pa je tako šaranska pola pečena na štapu (ispekli su 1.200 komada!) stajala 40 kuna, šaranske potkove 20 kuna, za pola litre piva trebalo je izdvojiti 10 kuna, pa su mnogi gosti zaključili da tako povoljnih cijena nema baš nigdje!

Već od poslijepodnevnih sati u parku u središtu Sibinja na svoja su mjesta počele dolaziti ekipe predvođene fiš-majstorima, domaćini su podijelili ribu i kruh, i natjecanje je moglo početi. Ribu su svi imali istu, pa su presudnu ulogu imale male, a ustvari velike tajne fiš-majstora, pri čemu nije nevažno ni je li paprika iz Slavonije, ili Baranje, ili čuvena iz Bezdana.

Na kraju, svi su nestrpoljivo čekali rezultate ocjenjivačke komisije u kojoj su bili Ivan Primorac, Tomislav Jurić Katušić i Ilija Lešić. Njihova odluka kazala je da je najbolji fiš u Sibinju, sa 67 osvojenih bodova, skuhao Ivica Pandurević iz Velike Kopanice, drugoplasirani je Josip Antolović iz Beravaca (64 boda), treće mjesto osvojio je Danijel Boranić (63 boda) iz Oriovca, četvrto njegov sumještanin Miroslav Medunić (62 boda), a peti je Kristijan Katušić iz Babine Grede (61 bod). Pobjednik Ivica Pandurević je novinarima kazao kako u pripremanju dobrog fiša nema velikih tajni, već je ključna ljubav prema kuhanju. - Nikad ne očekujem da ću dobiti nagradu već se volim družiti, volim kuhati, dobro se zabaviti i to mi je najvažnije. Bitno je imati kvalitetnu ribu, i voljeti to, nema tu puno filozofije, sve ostalo su bajke. I treba često kuhati, samo u posljednjih mjesec dana skuhao sam 25-26 kotlića! Što se tiče Sibinja, organizacije i domaćinstva, mogu im samo reći: svaka čast, kapa dolje Sibinjci!

Svim natjecateljima, kao i organizatorima, čestitao je i Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza: - Sudjelujem na mnogim ovakvim manifestacijama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, iz koje dolazim, i mogu slobodno reći da ste vi u Sibinju odradili organizacijski posao ne za desetku nego za čistu stotku! Pohvale svima koji su sudjelovali u organizaciji Fišijade!

Iako su se tijekom nekoliko dana marljivog rada itekako naradili, zadovoljstvom su isijavali članovi ŠRU Petnja predvođeni Ivom Koprivnjakom i nogometaši Mladosti s predsjednikom Mirkom Milićem. Svakako najponosniji bio je načelnik Općine Sibinj Josip Pavić koji je, gledajući nepregledno mnoštvo posjetitelja, naglasio kako je Fišijada jedan od nekoliko programa "Ljeta u Sibinju" te da se nakon smotre foklora i natjecanja fiš majstora već 4. kolovoza održava tradicionalna, 11. Kukuruzijada u Gornjim Andrijevcima, a 18. kolovoza u središtu Sibinja bit će prva Čobanijada, natjecanje u kuhanju čobanaca. - S obzirom na to da nam svake godine dolazi sve više ljudi, i ovaj put smo povećali količine koje nudimo, ali nismo zaboravili niti one koji ne vole ribu, pa naši vrijedni članovi udruga pripremaju i meso na roštilju. Veliku zahvalu upućujem udrugama jer bez njih ovo ne bi bilo moguće, a Općina je tu da im pomogne, u nama imaju partnera i prijatelja. Kad smo počinjali, cilj nam je bio postati prepoznatljivo mjesto s ovakvim gastro-zabavnim programima, u tome uspijevamo, a za sljedeću godinu planiramo pripremiti još bolje "Ljeto u Sibinju" - zaključio je načelnik Josip Pavić.

Za dobru zabavu pobrinuo se Tamburaški sastav Vranac.

Sustavna preventivna deratizacija

Na području općine Slavonski Šamac provodit će se 5. i 6. studenoga sustavna preventivna deratizacija. Preventivnu deratizaciju provodi tvrtka Eco Energy i to 5. studenoga u mjestu Slavonski Šamac gdj ...

Posavska Hrvatska : Dobra kob i još bolji domaćini!
Dobra kob i još bolji domaćini!

"Omogućili smo najbolje uvjete, a onda se mogu ostvariti i takvi rezultati" - rekli su domaćini

Posavska Hrvatska : Bolji od velikih!
Bolji od velikih!

Slavonija i slavonski običaji nikada neće, i ne mogu, izumrijeti

Posavska Hrvatska : Mladi ostaju u selu
Mladi ostaju u selu

Kindrovo je selo na Dilju, a prema zadnjem popisu stanovništva 2011. godine imalo je 87 stanovnika. Pri ulasku u selo odmah se zamijete lijepo uređena pročelja, dosta novih kuća, te se može zaključiti ...

Posavska Hrvatska : Sikirevački motivi vrijedni divljenja
Sikirevački motivi vrijedni divljenja

Udruga "Sikirevački motivi" priredila je u Sikirevcima i drugu Izložbu čipke, učvrstivši tako mjesto Sikirevaca na zemljovidu hrvatskoga čipkarstva

Posavska Hrvatska : Tamo... gdje moraš doći opet!
Tamo... gdje moraš doći opet!

Kad sam prvi put bila u Staroj Kapeli prije desetak godina, oduševila me jer je predstavljala slavonsko selo o kojemu su pisali književnici, kao s razglednice, na pendžeru baka u šokačkom gleda tko pr ...

Posavska Hrvatska : Kola, vina, a i riba fina
Kola, vina, a i riba fina

U Brodskom Stupniku ponose se uspješnom gospodarskom zonom

Posavska Hrvatska : Blagdan sv. Ilije Proroka, Dan općine Velika Kopanica
Blagdan sv. Ilije Proroka, Dan općine Velika Kopanica

Ovogodišnje obilježavanje Dana općine bila je ujedno i proslava 25. obljetnice utemeljenja Općine

Posavska Hrvatska : Svečano na Goricama
Svečano na Goricama

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Dan općine Bebrina
Dan općine Bebrina

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Dan općine Sikirevci
Dan općine Sikirevci

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Prestiž je biti na Orioviti!
Prestiž je biti na Orioviti!

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Svima jednake mogućnosti
Svima jednake mogućnosti

Obilježen Dan općine Dragalić. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Završena sezona pokladnih jahanja
Završena sezona pokladnih jahanja

Kako je bilo na pokladnim jahanjima? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Županija igra i pjeva
Županija igra i pjeva

Izvrstan program u Novoj Kapeli. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Svečan i bogat program
Svečan i bogat program

Kako je obilježen Dan općine Bukovlje, pročitajte u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Ocjenjivanje vina u Bukovlju
Ocjenjivanje vina u Bukovlju

Mnogobrojni programi uz Dan općine Bukovlje. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...