Općine

10.5.2019.
Posavska Hrvatska

Europski projekt vrijedan gotovo 10 milijuna kuna

Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika

Općine : Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika

Ukupna vrijednost projekta je 9.854.761,85 kuna, EU potpora: 100%

- Radila sam davno u drvnoj industriji, a kad je tvrtka otišla u stečaj ja sam završila na "birou", i tek povremeno uspijevala sam se zaposliti, pa i na poslovima kućne njege, u projektu Općine Garčin. Kada sam saznala za ovaj natječaj odmah sam se prijavila i sretna sam jer opet imam posao, kad odradim ovo moći ću u zasluženu mirovinu! - riječi su Vesne Masatović iz Trnjana, koje smo čuli ovoga utorka u Vrpolju, na Uvodnoj koferenciji projekta "OAZA - Osnažene, Aktivne, Zaposlene, Ambiciozne", kojeg provodi Lokalna akcijska grupa "Slavonska ravnica", s partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Slavonski Brod. Vesna Masatović redovito obilazi svoje korisnike u Bickom Selu, Garčinu i Selni, pa joj jako dobro dođe i bicikl koji je dobila u sklopu projekta.

- Projekt je vrijedan 9.854.761,85 kuna, zaposleno je 55 žena, pripadnica teže zapošljivih skupina, koje su već potpisale ugovore o radu na 23 mjeseca. One pružaju pomoć i potporu za 220 korisnika, svaka je dobila bicikl, u sklopu projekta planirana je i edukacija za 40 žena, a za svakog korisnika osigurane su kućne i higijenske potrepštine u vrijednosti 200 kuna mjesečno. U sklopu projekta "Oaza" zaposleno je po pet žena iz svih 11 općina koje su uključene u LAG "Slavonska ravnica": Bukovlje, Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gudinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje - kazala je Mia Mihić, voditeljica projekta "Oaza".

Ljubica Jozić iz Ruščice već je radila na poslovima pomaganja starijim osobama na području općine Klakar, a na poticaj svoje savjetnice u Zavodu za zapošljavanje prijavila se i na natječaj za projekt "Oaza". - Kad dolazite kod tih starijih ljudi postanete kao član obitelji, oni se povjeravaju, kažu sve što im je na duši, ljudski pristup i razgovor često im je važniji od same pomoći u kućanstvu ili kad im odlazimo po lijekove. LAG je sve odlično organizirao, a ugovori nam traju gotovo dvije godine, što je zaista lijep rok, usto ćemo pohađati i edukaciju, pa kako ne bih bila zadovoljna - ističe naša sugovornica.

- Uz našu osnovnu namjenu, a to je provedba mjere "Leader" razvoja ruralnih područja, provodimo i druge projekte, pa tako i "Oazu", sufinanciranu sredstvima Europskog socijalnog fonda. Riječ je o velikom projektu, vrijednom gotovo 10 milijuna kuna, čime se još jednom potvrdila opravdanost postojanja LAG-a. Do sada su gotovo sve općine s područja našeg LAG-a već bile uključene u program "Zaželi - zapošljavanje žena", ali potrebe su velike, kako za zapošljavanje tako i krajnjih korisnika, te smo vidjeli mogućnost i kvalitetno se prijavili. Danas s ponosom možemo reći da se projekt "Oaza" vrlo uspješno provodi - riječi su Josipa Glavačevića, voditelja LAG-a "Slavonska ravnica".

Jedna od 55 zaposlenih žena je i Jadranka Kovačević iz Korduševaca koja obilazi korisnike u svome mjestu te u Šušnjevcima i ističe da su ju jako dobro prihvatili: - Nijedan posao nije teško raditi, ima korisnika kod kojih treba manje pospremanja, kod nekih treba više, ali svi su super. Do mirovine mi nedostaje 24 mjeseca radnog staža, a ovaj mi je ugovor na 23 mjeseca, nije moglo bolje!

Povećana kvaliteta života starijih stanovnika

Predsjednica LAG-a "Slavonska ravnica", ujedno i načelnica općine Vrpolje Ankica Zmaić naglasila je kako je projekt jako dobro došao, s obzirom na to da je u ruralnim područjima izražen problem nezaposlenosti, posebno žena u nepovoljnom položaju, a i velik je broj staračkih i samačkih domaćinstava. - Naš LAG se prostire na 11 općina i 38 naselja, pa je samim time jasno da se i projekt "Oaza" provodi na velikom području. Ostvarili smo glavni cilj projekta, zaposlili smo 55 žena te još pet osoba, voditeljicu, njenu pomoćnicu i tri koordinatora, a to je u današnje vrijeme velik broj. Usto, jako je važna pomoć koju zaposlene žene pružaju krajnjim korisnicima. Tim ljudima dolazak naših zaposlenica puno znači, kvaliteta njihovog života znatno je povećana, pa nije čudno da ima još zainteresiranih korisnika koje nismo uspjeli obuhvatiti, ali nastojat ćemo kroz uštede, putem javnih nabava, zaposliti još 5-8 žena te ćemo moći uključiti 40-ak novih korisnika - kazala je Ankica Zmaić.

Posavska Hrvatska : Ponosni na podmladak
Ponosni na podmladak

Djeca su jamac budućnosti

Posavska Hrvatska : Svaka čipka ima svoju priču
Svaka čipka ima svoju priču

Izložba čipke u Sikirevcima opravdano je uvrštena u hrvatsko obilježavanje Dana europske baštine

Posavska Hrvatska : Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati
Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati

- Naša je dužnost da trajno promičemo istinu

Posavska Hrvatska : 34. Stupnička berba grožđa
34. Stupnička berba grožđa

Otvorena obnovljena zgrada "Stare općine"

Posavska Hrvatska : Šezdeset godina rock and rolla
Šezdeset godina rock and rolla

Prvo su bili Beatles, pa Kings...

Posavska Hrvatska : Neviđeno na našim prostorima!
Neviđeno na našim prostorima!

Članovi LU Šljuka skuhali gotovo 600 litara čobanca

Posavska Hrvatska : Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe
Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe

Proteklog je vikenda obilježen Dan općine Velika Kopanica i blagdan zaštitnika općine, svetoga Ilije. Brojni i raznoliki programi ponudili su mještanima obilje zabave i zanimljivosti, od glazbe, sport ...

Posavska Hrvatska : Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme
Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme

Zabava se do dugo u noć preselila u park iza škole

Posavska Hrvatska : Nasred placa, nasred Perkovaca
Nasred placa, nasred Perkovaca

U dva i pol desetljeća promijenilo se nekoliko generacija u KUD-u

Posavska Hrvatska : Slavonijo, ponos si Hrvata!
Slavonijo, ponos si Hrvata!

"Prvi put okupili smo se 8. veljače 1984. godine..."

Posavska Hrvatska : Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"
Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"

Uz Dan općine Dragalić

Posavska Hrvatska : Poticaji gospodarstvu i mladima
Poticaji gospodarstvu i mladima

Najrazvijenija brodsko-posavska općina, Oriovac, obilježila je 17. travnja 26. godišnjicu osnutka, a rezultati najbolje govore o tome da se radi o stabilnoj i dobro vođenoj jedinici lokalne samouprave

Posavska Hrvatska : Deset godina uspješnog djelovanja
Deset godina uspješnog djelovanja

Članice Udruge su naučile i tako čuvaju od zaborava tehnike izrade ručnih radova

Posavska Hrvatska : Šokački ponos
Šokački ponos

Općina Vrpolje

Posavska Hrvatska : Selo voćara i vinogradara
Selo voćara i vinogradara

Prvi stanovnici spominju se 1900. godine kada je prema popisu bio 51 stanovnik

Posavska Hrvatska :  Peto pokladno jahanje
Peto pokladno jahanje

Četrdesetak jahačica i jahača pristiglo je iz raznih mjesta Brodsko-posavske ali i Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije

Sustavna preventivna deratizacija

Na području općine Slavonski Šamac provodit će se 5. i 6. studenoga sustavna preventivna deratizacija. Preventivnu deratizaciju provodi tvrtka Eco Energy i to 5. studenoga u mjestu Slavonski Šamac gdj ...