Oznake nositelja standarda „Okusi graničarskog Posavlja“ dobila su ovoga tjedna još dva ugostiteljska objekta u Brodsko-posavskoj županiji, Ribarska kuća i Stupnički dvori u općini Brodski Stupnik. Na prigodnoj svečanosti održanoj u Ribarskoj kući prije sjednice Turističkoga vijeća Brodsko-posavske županije, predstavnicima ugostitelja oznaku „Okusi graničarskog Posavlja“ i jelovnike s odabranim jelima uručio je predsjednik Turističke zajednice Brodsko-posavske županije župan Danijel Marušić.
- „Okusi graničarskog Posavlja“ projekt je Turističke zajednice Brodsko- posavske županije usmjeren na razvoj lokalne i regionalne kulinarske prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje ponude te promociju nositelja ovoga standarda, sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije. Provodi se od 2017. godine i u njega je sada uključeno petnaest ugostiteljskih objekata – objasnila je direktorica županijske Turističke zajednice Ružica Vidaković. Ovaj projekt korak je više u razvoju kontinentalnog turizma, jer povezuje enološku i gastronomsku ponudu s poljoprivredom i turizaom, a direktorica Vidaković istiće kako mu je krajnji zadatak povećati broj gostiju koji će uživati u kulinarskim specijalitetima brodskog, graničarskog Posavlja.Dio je to nacionalnoga projekta „Okusi hrvatske tradicije“, a voditelj projekta Borislav Šimenc ističe kako se on provodi već treću godinu i pokriva deset županija s ukupno 132 ugostiteljska objekta, od Metkovića do Vukovara. - Do kraja iduće godine planiramo pokriti cijelu Hrvatsku. Riječ je o objektima u kojima se može pojesti lokalna, tradicijska hrana, spravljena od domaćih i tradicijskih namirnica, jer to je ono što brend nosi. Članovi i nositelji standarda do danas su pokazali veliko zadovoljstvo provedbom projekta, što je rezultat timskog rada lokalnih i županijskih turističkih zajednica – istaknuo je Šimenc, najavljući da će se u studenome održati nacionalni Dani okusa u svim županijama uključenima u projekt, pa će i to biti prilika da se o "Okusima" dozna više.
Stručna suradnica na projektu, gastroblogerica Ena Kokanović posjetila je sve restorane s popisa "Okusi graničarskog Posavlja" i isprobala sva jela koja se kroz njega nude te joj se posebno sviđa što ugostitelji promišljaju o tome da svaki ponudi nešto drugačije, a opet autohtono. Slavonija je puno više od kulina i šunke, imamo kvalitetnu ribu, divljač, meso, povrće... a to ugostitelji koriste, spajaju tradicionalne namirnice i novi način prehrane te mogu parirati bilo kojem modernom restoranu, ističe.
Upravo u tom smjeru ide i Ribarska kuća, restoran koji je uz autocestu Zagreb-Lipovac i izgrađen da bi prezentirao ribu s obližnih ribnjaka. Obitelj Dikanović Ribarsku kuću vodi posljednjih 25 godina, a voditeljica Ribarske kuće Blaženka Dikanović naglašava: - Otkad radimo pripremamo tradicionalna jela, karakteristična za ovo područje. Tu su nekada bili ribnjaci pa je bilo logično da fiš bude naša prva ponuda. Naravno, pripremamo čobanac, jela s roštilja, gulaš, grah, no riba se najviše traži. Stranci, koji su naši najčešći gosti, traže domaću hranu, pečenu i prženu ribu, soma, šarana i smuđa. Naravno, imamo i domaći kulin, šunku i slaninu, a na jelovnik „Okusi graničarskog kraja“ uvrstili smo i palačinke s orasima i medom.
Gosti Ribarske kuće koriste i smještanje kapacitete ovoga objekta, pa im je ponuda domaće hrane posebno važna. Prednosti položaja koristi i restoran Stupnički dvori, smješten na diljskim obroncima. - Uključivanje u "Okuse graničarskog Posavlaj" puno nam znači, jer smo mi mali obiteljski restoran, pa nam je to i potvrda našeg truda i rada angažiranih djelatnika. Na jelovniku "Okusa" smo ponudili predivnu vinsku juhu, pečenu patku, pačja prsa na posteljici od celera i tradicionalne slavonske tačke, koje bi svi trebali doći i kušati - rekla je uime Stupničkih dvora Sunčica Nožinić.
Turistička zajednica općine Brodski Stupnik okuplja tridesetak članica, a načelnik Goran Jelinić ne krije zadovoljstvo da su sada i dva ugostiteljska objekta s područja općine uključena u "Okuse", jer to će bez dvojbe unaprijediti cjelokupnu turističku ponudu općine te utjecati na cjelokupno gospodarstvo.
- Veseli me da na području županije imamo sada već petnaest objekata koji po određenim načelima promoviraju našu gastronomsku ponudu - kazao je predsjedik županijske TZ Danijel Marušić, te naprimjeru nedavnoga posjeta austrijskoga člana Odbora regija našoj županiji, koji je kazao da je Slavonija za njega prava Hrvatska, istaknuo kako je uz našu povijest i umjetnost zapravo gastronomija, ta koja nas predstavlja svijetu. Zahvaljujući ljudima koji svakodnevno rade u turizmu imamo prepoznatljivost kojom se možemo podičiti, zaključio je župan.