Slavonski Brod

14.8.2020.
Posavska Hrvatska

Tržnica u kolovozu

Obilje povrća i voća na klupama

Slavonski Brod : Obilje povrća i voća na klupama

Doba je godine kada se na tržnici najbolje vidi bogatstvo plodova ljudskog rada, obilje povrća i voća na klupama naprosto mami kupce kojih je i ove srijede, kada je i pijačni dan na slavonskobrodskoj Gradskoj tržnici, bilo mnogo. Odmah pri ulasku na tržnicu zamijetili smo djevojčicu Katarinu Ciselski kako vješto i s osmijehom važe i prodaje rajčicu: - Pomažem baki. Ona je otišla u trgovinu. Imam deset i pol godina, završika sam četvrti razred osnovne škole i na praznicima uvijek idem s bakom na tržnicu jer to volim. Jutros nešto nisam mogla spavati, pa sam se probudila u 5 sati, a baka i ja smo u pola 7 došle na tržnicu. Sada imamo i rajčice kojoj je cijena 5 i 6 kuna, ali više prodajemo biljke, začinske i kućno cvijeće. Na praznicima češće dolazim s bakom na tržnicu, a kad počne škola, moram učiti, pa onda samo subotom. Bude mi dosadno kod kuće, pa zašto ne pomoći baki?!

Internetska prodaja zbog korone bila je uspješna

Pitamo Katarinu dobije li onda i džeparac od onoga što proda, a ona odgovara: "Popolovimo baka i ja." U međuvremenu se vratila i baka Nada Perković: - U Gromačniku imamo plastenike s cvijećem, rasadom. Radimo to obiteljski, a i Katarina nam pomogne, jako brzo radi, vrijedna je. Odmalena je ona s nama po zemlji i oko biljki, pa je to i zavolila. Više imamo rasade i cvijeća, povrća smo malo stavili, pa sad prodajemo i rajčicu. Kad je zatvorena tržnica zbog korone, mislili smo da ništa nećemo prodati, da ćemo morati puno toga baciti, ali zahvaljujući internetu prodali smo sve u dva, tri tjedna, djeca su razvažala i da smo imali još pola toliko robe sve bismo prodali.

Prolazeći između klupa odmah su nas privukli gladioli predivnih boja.

- Zaradila sam mirovinu u cvijeću, radila sam u Komunalcu, a već 26 godina sam u mirovini i ovo mi je sada dodatni prihod. Dok sam radila nisam izlazila na tržnicu, a uvijek sam imala cvijeće kod kuće, jer ga obožavam otkako znam za sebe. S cvijećem radim 60 godina. Gladiole sadim u turnusima kako bi ih imala duže vrijeme, ove je godine ih led dosta "ubio", a svojim kupcima uvijek ponudim svježe rezane - priča nam Anka Čerget iz Slavonskog Broda. Gospođa kojoj upravo prodaje gladiole kaže da ih svake godine kupuje kod nje jer jedino voli gladiole u vazi i na tržnicu dolazi samo zbog njih.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

14.8.2020.
Posavska Hrvatska

Obrt "DJ Alen - vjenčanja i eventi"

Za dobru plesnu atmosferu potrebna je poznata glazba

Slavonski Brod : Za dobru plesnu atmosferu potrebna je poznata glazba

Brođanin Alen Dražić, elektrotehničar, otac dvoje djece, od veljače ove godine vlasnik je obrta "DJ Alen - vjenčanja i eventi" u kojem radi ono što voli odmalena, a to je biti DJ.

 

Top liste s radija

- U slobodno vrijeme sam s djecom jer još su mala, a DJ sam vikendom. Preko tjedna sam na redovnom poslu na kojem imam 23 godine radnog staža. Posao vikendom dođe kao hobi i dodatna zarada - rekao je Alen i dodao: - Uvijek sam pratio glazbu, a prvu ploču sam kupio kad sam imao devet ili deset godina, 1986. ili 1987. godine. Odrastao sam na Slavoniji I i najbliža trgovina ploča i kaseta bila je u prizemlju u Teni. Nisu imali neki veliki izbor, ali meni kao klincu to je bilo zanimljivo. Mislim da mi je prva ploča bila grupe "Magazin", ali nakon toga sam imao ploče s top lista; Samanthu Fox, Billya Idola, Falca, a imam ih i danas. Roditelji su imali liniju, a ja sam kupovao prazne kasete i snimao top liste. Kad bi spiker rekao nešto usred pjesme, kasetu bih vratio natrag i tu pjesmu ne bih snimio jer to nitko nije volio, a rijetko je bilo da na nekoj radijskoj postaji pjesma bude puštena bez prekida ili da se ne čuju šumovi ako se postaja slabije čuje. Mislim da me prema glazbi usmjerio moj otac, on je kod kuće uvijek slušao rock; Beatlese, Brucea Springsteena, Rolling Stonese, Riblju čorbu, Prljavo kazalište... a roditelji su imali i ploče Arsena Dedića, Zdravka Čolića... Tad mi to još nije bilo zanimljivo i više sam volio moderne zvukove.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

14.8.2020.
Posavska Hrvatska

Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod

Nema 'pauze' u spašavanju života

Slavonski Brod : Nema 'pauze' u spašavanju života

S obzirom na to da su u slavonskobrodskoj bolnici smanjene zalihe doza krvi krvnih grupa 0- i A- Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod uputilo je poziv darivateljima tih, i ostalih, krvnih grupa na akciju darivanja održanu u srijedu u Crvenom križu te Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Lužanima. Već od jutra u Ulicu Ante Starčevića 13 pristizali su sugrađani koji svoj postupak objašnjavaju s malo riječi s obzirom na to da svoju zdravu naviku smatraju uobičajenom i normalnom.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

7.8.2020.
Posavska Hrvatska

Policijska uprava brodsko-posavska

Četrdesetak bicikala prodano za dvadeset minuta

Slavonski Brod : Četrdesetak bicikala prodano za dvadeset minuta

Proteklog petka u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj održana je prodaja napuštenih i pronađenih predmeta. Dvorište policijske uprave posjetilo je stotinjak građana, a četrdesetak bicikala, po cijenama od deset do šezdeset kuna, prodano je za samo dvadeset minuta.

- Kao i prethodih godina Policijska uprava brodsko-posavska organizirala je prodaju pronađenih i napuštenih stvari. Ove godine imamo četrdesetak bicikala, nekoliko kofera te jedan mobilni telefon koji su pronađeni ili napušteni, a za koje se vlasnici nisu javili. Kada oštećena osoba prijavi krađu bicikla policijska uprava prilikom indicija i pronalaska počinitelja te bicikala poziva vlasnike na prepoznavanje bicikala. No, u ovom slučaju radi se o napuštenim i pronađenim stvarima. Ako se vlasnik bicikla, koji bi trebao znati neke osnovne podatke i detalje o njemu, ne javi, treba proći tri godine da bi ga pronalazač mogao prodati. Pozivam građane, ako misle da im je bicikl ukraden ili su ga negdje izgubili, da dođu pogledati napuštene i pronađene bicikle jer možda prepoznaju svoj - rekao je policijski služenik za odnose s javnošću Damir Brezić. Bicikli koje su građani mogli razgledati i pregledati prodani su vrlo brzo, a građani koji su ih kupili spremni su uložiti vrijeme i novac u restauraciju svojih novih vozila.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

17.7.2020.
Posavska Hrvatska

Još jedna donacija Udruge MNK Kolonija Sv. Dominik Savio brodskoj bolnici

Uređaj će malim pacijentima olakšati disanje

Slavonski Brod : Uređaj će malim pacijentima olakšati disanje

Radi se o prijenosnom uređaju za terapiju visokim protokom kisika i zraka, koji se primjenjuje kod pacijenata s otežanim disanjem, kao vrsta respiratorne potpore, a uz to što im olakšava disanje sprječava teže komplikacije radi kojih bi mogli završiti na stroju za ventilaciju (respiratoru) ili bi morali biti prevezeni u drugu bolnicu

Već deset godina Udruga MNK Kolonija Sv. Dominik Savio prve dane u godini dočekuje organizirajući višednevni Malonogometni dobrotvorni turnir Kolonija i svaki put prihod daruje u dobrotvorne svrhe, najčešće Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, ali i drugima koji su u potrebi. Tako je bilo i ove godine, a završetak akcije dogodio se 14. srpnja, kada je Odjelu pedijatrije predan novonabavljeni uređaj za terapiju visokim protokom mješavine kisika i zraka za bolesnike s problemima u disanju, bilo da im treba potpora u disanju zbog astme, u pedijatriji zbog bronhitisa, bronhiolitisa, ali i zbog upale pluća. Predstavnici MNK Kolonija ipak ove godine nisu osobno uručivali uređaj. - U ovim uvjetima, kada ni roditeljima nije dozvoljeno odlaziti u posjete bolesnoj djeci, nismo htjeli ulaziti u bolnicu. Uređaj je dostavila predstavnica Tehnomedike Marina Ćićak Novak, bacc. med. techn., a preuzeo ga je voditelj Odjela za pedijatriju OB "Dr. Josip Benčević" Ivan Krajinović, dr. med. - veli predsjednik Udruge MNK Kolonija Sv. Dominik Savio Anto Ivanković. Uređaj je plaćen više od 37 tisuća kuna, a dio sredstava prikupljenih na ovogodišnjem malonogometnom turniru namijenjen je liječenju dječaka Luke, dok je manji iznos darovan Udruzi dijabetičara za hranu za najmlađe članove. Inače, MNK Kolonija već deset godina organizira svoj malonogometni dobrotvorni turnir i većinu prikupljenih sredstava darovali su slavonskobrodskoj bolnici za kupovinu vrijednih uređaja poput ovoga.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

17.7.2020.
Posavska Hrvatska

Brođanka na Fotosofiji

Kreativnost i hrabrost proširuju vidike i otvaraju vrata

Slavonski Brod : Kreativnost i hrabrost proširuju vidike i otvaraju vrata

Damir Hoyka, jedan od sinonima za fotografiju u Hrvatskoj, voditelj je sedmodnevnog seminara za naprednu fotografiju pod nazivom Fotosofia, a ove je godine među 15 polaznika seminara bila i Brođanka Gorana Blaževac. Diplomirana ekonomistica, koja se u fotografiji pronašla fotografirajući koncerte tijekom studija, dio je tima Wedding art - photography & videography studija. Na Fotosofiju se prijavila nakon što joj je, kao i mnogim fotografima, koronavirus pomrsio radni raspored.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske    

17.7.2020.
Posavska Hrvatska

Connect IT

Prvi 3D BrodArt MeetUp

Slavonski Brod : Prvi 3D BrodArt MeetUp

U organizaciji udruge Connect IT proteklog petka na Šetalištu braće Radića održan je prvi 3D BrodArt MeetUp o 3D animacijama u umjetnoj inteligenciji, virtualnoj stvarnosti i računalnim igricama. Za one koji nisu bili u mogućnosti doći na konferenciju udruga je osigurala i izravni prijenos putem interneta.

- Danas je 3D umjetnik jako cijenjeno i u svijetu sve više potrebno zanimanje, bilo da se radi o virtualnoj stvarnosti ili filmskoj te industriji računalnih igrica. Slavonski Brod ima 3D umjetnike koji rade kao freelanceri i hobisti. Ovim događajem želimo potaknuti da ta priča krene u profesionalnijem smjeru i bude usmjerena ka umjetničkim i ekonomskim aktivnostima. Cilj nam je prepoznati i aktivirati ljude na okupljanje u zajednicu digitalne umjetnosti - rekao je predsjednik udruge Connect IT Mladen Sudar i dodao da hrvatska 3D art scena počinje i završava u Zagrebu, što udruga želi promijeniti. Uz Igora Puškarića, autora uratka na naslovnoj stranici platforme Sketchfab za kupnju i prodaju 3D sadržaja i jednog od govornika na konferenciji, Sudar je istaknuo i Tomislava Stašinu, također gosta konferencije te autora igrice "Escape the Deer Valley", Hrvoja Wächtlera te tvrtku Frozen Pixel kao 3D umjetnike s područja Slavonskog Broda dok je dobar primjer inicijatora neformalnog obrazovanja za 3D umjetnike Zvonimir Mikšić iz poduzetničkog inkubatora "Pismo" u Novskoj.

- S obzirom na automatizaciju i digitalizaciju poslova, čime se bavimo i u udruzi, nastat će kreativni prostor u tim poslovima i svatko treba pronaći kreativca u sebi. Mi pokušavamo oblikovati alate s kojima je moguće iskazati tu kreativnost. Osnovali smo udrugu s obzirom na to da ne postoji ni formalno niti neformalno obrazovanje iz kreativne digitalne informacijsko-komunikacijske tehnologije. Trudimo se to promijeniti zato što u Slavonskom Brodu ima puno 3D umjetnika. Nekad su samozatajni ili previše samokritični da bi svoje radove pokazali javnosti, ali kroz ovakve događaje pokušat ćemo im dati alate s kojima mogu izaći na tržište i osigurati svoju ekonomsku stabilnost kroz posao koji vole - zaključio je Sudar.  

17.7.2020.
Posavska Hrvatska

Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod

Rekonstrukcija prostora za bolje pružanje usluga

Slavonski Brod : Rekonstrukcija prostora za bolje pružanje usluga

Na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak u Gradskom društvu Crvenog križa Slavonski Brod ravnateljica društva prof. Mirjana Matanović i direktorica Razvojne agencije Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher predstavile su projekt "Senior club". 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

26.6.2020.
Posavska Hrvatska

Gimnazija "Matija Mesić"

Svjedodžbe za rad, diplome za trud

Slavonski Brod : Svjedodžbe za rad, diplome za trud

Najboljim maturantima generacije 2016.-2020. i dobitnicima C1 Deutches Sprachdiplom (DSD) te maturantima koji su postigli rezultate u izvannastavnim aktivnostima u utorak su u Gimnaziji "Matija Mesić" dodijeljena priznanja. Nagrađena su tri najbolja maturanta s prosjekom ocjena 5.0 tijekom sve četiri godine; Ana Šarić (4.H), Ana Živić (4.I) i Tomislav Solar (4.I), 14 maturanata koji su položili C1 razinu njemačkog jezika u sklopu DSD programa te 67 maturanata polaznika izvannastavnih aktivnosti.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske  

19.6.2020.
Posavska Hrvatska

18. Susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu "Mali križ-velika žrtva"

Prekinuto djetinjstvo za 402 djeteta

Slavonski Brod : Prekinuto djetinjstvo za 402 djeteta

U Slavonskom Brodu, u kojemu je poginulo najviše djece u Domovinskom ratu, njih 28-ero, tradicionalno je održan 18. Susret sjećanja "Mali križ-velika žrtva". U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja susret je počeo svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio fra Goran Malenica, a koncelebrirao je upravitelj župe Preslavnog Imena Marijina u Retkovcima i kapelan policijske kapelanije "Sveti Euzebije i Polion" u Vinkovcima Ivan Begović koji je također kao dječak ranjen u Domovinskom ratu u svojim rodnim Vinkovcima.

Iako se svake godine ističe kako bi ovaj najtužniji susret trebao okupiti cijeli državni vrh, ove su godine njemu prisustvovali redom izaslanici, uime predsjednika Republike Hrvatske savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanica predsjednika Vlade Nevenka Benić, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Sabora saborski zastupnik Marko Šimić, zamjenik brodsko-posavskog župana Damir Mirković, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas, jedino je uime Policijske uprave brodsko-posavske nazočan bio načelnik Antun Valić sa suradnicima. Svi oni zajedno s roditeljima stradale djece iz cijele Hrvatske, predstavnicima Hvidre i koordinacije braniteljskih udruga položili su vijence kod spomenika "Prekinuto djetinjstvo", izgrađenog u spomen na 402 poginule djece u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

- Već godinama dolazim na ovaj susret i uvijek je još tužnije. Izgubila sam sina, imao je 14 godina, poginuo je od mine. Težak je svaki dan, a ovaj na susretu je još teži jer se svi mi roditelji čija su djeca poginula prisjećamo - kaže Mira Šljepica iz Zadra.

- Moji sinovac i sinovka mučki su ubijeni zajedno sa svojim ocem, mojim bratom, na cesti Vrana-Pakoštane 1992. godine i nitko za to nije odgovarao. Godinama dolazim na ovaj susret i uvijek je sve teže jer me vraća natrag u ´90. godine - potreseno priča Marinko Baković iz Banjevaca kod Zadra.

Godinama roditelji upozoravaju i na neravnopravan položaj civilnih u odnosu na vojne žrtve što bi trebao riješiti zakon o civilnim stradalnicima koji je u proceduri.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)