Na području Brodsko-posavske županije desetak je proizvođača jagoda koji imaju komercijalnu proizvodnju za tržište, odnosno proizvode veće količine i to su proizvođači u Starom Slatiniku, Sikirevcima, Klokočeviku, Grgurevićima, Slavonskom Kobašu i Vrbovi. Neki od njih imaju i drugo jagodasto voće kao maline, kupine, aroniju.
Jagoda je neobrana
- Ova je godina specifična za jagode. Naime, bujnija vegetacija jagoda i jači razvoj proizvodnih jedinica, grmova u nasadu, počinje već u ožujku, ali ove je godine ožujak na kontinentu bio hladniji, snijega je bilo 9., 12. pa i 22. ožujka. Snijeg, oborine i niže temperature uvjetovale su da je cvatnja počela nešto kasnije, ali je u travnju cvatnja bila opsežna, na svu sreću nije bilo kasnih proljetnih mrazeva, pa su urodi jagoda izvrsni. No, ove godine su istovremeno počele sazrijevati i jagode u zatvorenom prostoru, pod plastenicima, i jagode na otvorenom, tako da je odjednom na tržištu bila veća količina, tako da je cijena onih prvih svega nekoliko dana bila nešto veća od današnje. Osim istovremenog sazrijevanja jagoda u plastenicima i na otvorenom, u isto vrijeme su stigle i trešnje. Vjerujem da će naši proizvođači svu svoju jagodu pobrati, dok čujemo da će proizvođači u Austriji i Njemačkoj, baš zbog činjenice dozrijevanja jagoda na otvorenom i zatvorenom u isto vrijeme i velike ponude drugog voća, ostaviti proizvodnju koja je vani, odnosno ta će jagoda ostati neobrana - pojašnjava Vera Novaković, viša stručna savjetnica Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Podružnice Brodsko-posavske županije.
Uglavnom jednorodne
Čak 90 posto brodsko-posavskih proizvođača ima jednorodne jagode, čija je cvatnja i berba u proljeće, dok ih se manje odlučuje na višerodne ili mjesečarke, koje rode veći dio godine, tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci. - Razlog je upravo zbog konkurencije ostalog voća jer je onda i manja potražnja za jagodama. Sjetimo se prije desetak godina bila je ekskluziva, ponuda i proizvodnja jagoda u zatvorenom prostoru, takozvani vertikalni uzgoj, jagode koje su dolazile u prosincu, ali su mnogi odustali od toga. Očito nemamo potrebu jesti jagodu u jesen ili zimi, nego ujesen grožđe, a zimi naranče - zaključuje Vera Novaković.
U Brodsko-posavskoj županiji je i više proizvodnje jagoda na otvorenom nego u plastenicima, a posljednjih godina počinje se i s proizvodnjom sibirske borovnice, takozvane majske jagode. Ove se godine očekuje i hiperprodukcija aronije, bila je u punom cvatu, a i peta je godina otkako su posađene prve aronije, te se očekuje puni urod, što znači i nižu cijenu.
- Kod naših proizvođača radna snaga još nije problem, odnosno nema baš toliko velikih površina, nego proizvođači sade uglavnom onoliko koliko mogu sami s obitelji, rodbinom, susjedima obraditi i pobrati. No, neki su površine smanjili baš zbog toga jer im nema tko raditi - kaže Novaković.
Dodaje kako na površinama u Brodsko-posavskoj županiji prevladava sorta jagoda clery, ali tu su još miss i jolly.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)