Školstvo

18.1.2019.
Posavska Hrvatska

Poslodavci vape za radnom snagom

Traže se bravari, zavarivači, mesari, stolari, tapetari...

Školstvo : Traže se bravari, zavarivači, mesari, stolari, tapetari...

Za najtraženija zanimanja nema zanimanja!

Kada smo proljetos u "Posavskoj Hrvatskoj" pisali o upisima u srednje škole, istaknuli smo da su se strukovne škole posebno trudile kako bi privukle što više kandidata za svoje trogodišnje i četverogodišnje programe, budući da se tu se već duže vrijeme osjeća nevoljkost učenika da obrtnička i proizvodna zanimanja stave kao svoj prvi izbor. Istaknuli smo i kako ravnatelji neprestano naglašavaju da se s diplomom obrtničkog zanimanja mladi mogu zaposliti doslovno izravno iz školske klupe. To potvrđuje činjenica da pojedine tvrtke i obrti, ali i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta učenicima nude stipendije kako bi završili određeni program, dok same škole imaju sve više izravnih upita vlasnika tvrtki ili obrta koji po cijeloj Hrvatskoj traže mlade radnike. Usto ne treba zaboraviti da je "prohodnost sustava" u obrazovanju takva da se i po završetku trogodišnjega obrazovanja učenik naknadno može odlučiti za nastavak školovanja, završiti četvrti razred i maturirati, pa i upisati studij.

Djece u sustavu sve manje

Međutim, u sustavu je sve manje djece zbog pada nataliteta i iseljavanja, dok s druge strane sve više učenika bira četverogodišnje obrazovne programe, pa i one koji omogućavaju nastavak školovanja i zapošljavanje u sektoru „bijelih“ u odnosu na zanimanja „plavih ovratnika“. Izmijenjena je demografska slika društva, ali i sustav vrijednosti koji je zanemario obrtnička i industrijska zanimanja, iako bez njih niti jedno društvo ne može opstati.

Upravo je o tome pred Božić bilo riječi i u brodsko-posavskoj Gospodarskoj komori, o čemu smo također pisali. Gospodarstvenici su se našli pred zidom: dijelom zbog iseljavanja a dijelom zbog prirodnoga odljeva kadrova sve je manje radnika koje mogu zaposliti. Potrebnih struka, pogotovo mladih, na Zavodu za zapošljavanje nema, stoga je nužno hitno školovati veći broj kadrova za pojedina zanimanja, prvenstveno u trogodišnjim obrazovnim programima. Poslodavci, posebno oni koji rade na inozemnim tržištima, već sada su prisiljeni posezati za radnicima iz Srbije, Bosne, Makedonije, Češke, Slovačke, Poljske, Litve... Nastavi li se ovako, tvrtke i obrti će teško zadržati postojeće poslove i umjesto u širenje ići će na smanjivanje opsega i količine posla, a to znači i još manje zaposlenih, manje izdavanje za poreze i prireze, manje prihoda, manje potrošnje, upozorava predsjednik županijske Gospodarske komore Drago Čugura.

 Uskladiti upise s potrebom tržišta

Zato je Gospodarska komora još jesenas na sastanku s ravnateljima, županom, njegovim zamjenikom i v. d. pročelnice za obrazovanje, šport i kulturu upozorila na problem i potaknula raspravu da se pokuša osigurati veće upisne kvote upravo za proizvodna zanimanja. No, kako ističe Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, nisu problem samo kvote. Naime, niti postojeća slobodna mjesta za neka zanimanja već se godinama ne mogu popuniti, jer nema prijavljenih učenika. - U našoj školi u metalskim zanimanjima kvote su popunjene, koliko ima mjesta toliko upisujemo. Jednako je dobar odaziv za kuhare i konobare, posebno zato što imamo odličnu suradnju s hotelima Valamar Riviera koji daje stipendije našim učenicima. Tako imamo tridesetak učenika koji od Valamara dobivaju po 1.200 kuna mjesečne stipendije, s tim da onda kod njih odrade i stručnu praksu, a nakon završetka školovanja imaju obvezu raditi u Valamaru onoliko sezona koliko su godina primali stipendiju. Međutim, mi ne želimo biti škola za zanimanja koja odlaze raditi u druge županije, pa i zemlje, nego želimo obrazovati za zanimanja koja trebaju u našoj županiji, a to su metal i drvo na kojima se zasniva gospodarstvo u županiji.

Ravnatelj Matošević dodaje kako škola ima dobru suradnju s tvrtkama u Industrijskom parku, koje također učenicima nude stipendije i posao. Međutim, veli: - Mi možemo planirati upis većeg broja učenika u zanimanja za koje naše tvrtke iskažu potrebu, imamo kapaciteta, prostora, opremljene učionice praktične nastave, nastavnike... Možemo povećati i broj CNC operatera te montera i obrađivača rezanjem i deformacijom kojih treba u cijeloj županiji, no pitanje je hoćemo li ih dobiti. Ključni su roditelji koji djecu radije usmjeravaju u četverogodišnja zanimanja, dijelom i jer se boje da će učenici s ovim zanimanjima imati slabije plaćene poslove.

Dugogodišnja suradnja s industrijom

Ravnatelj slavonskobrodske Industrijsko-obrtničke škole Luka Mladinović također kaže da su sva zanimanja za koja se može obrazovati u ovoj školi deficitarna. Iznimka su tehnički crtači gdje se prije dvije godine nije upisao ni jedan učenik, pa lani nisu ni dobili dozvolu za upis, dok se fotografi još snalaze na tržištu rada. I ova je škola spremna povećati kvote za pojedina zanimanja koja su potrebna industriji i obrtu, pa i prilagođavati kvote sukladno potrebama tržišta rada. Međutim, i oni osjete konkurenciju četverogodišnjih škola kao i sveukupno manji broj učenika. Ravnatelj Mladinović upravo je ovih dana bio na stručnom skupu „Uloga ravnatelja srednje strukovne škole u strategiji razvoja škole“, na kojem se žestoko raspravljalo i o ovoj temi. S jedne strane, od ravnatelja se traži da povećaju promociju i tako privuku veći broj učenika u strukovne škole, ali oni su svjesni da učenik, dok god može upisati četverogodišnju, neće u trogodišnju školu. Sustav bi trebao to dovesti u ravnopravan položaj, ali i preispitati koliko se programi poklapaju odnosno koliko su konkurencija jedan drugome. Industrijsko-obrtnička škola u Slavonskom Brodu od samoga utemeljenja uspješno surađuje s gospodarstvom, prvenstveno tvrtkama iz sustava Đure Đakovića, pa svoje programe nastoji prilagoditi njihovim potrebama. Suradnja je sada usmjerena i na to da se učenici u školi obučavaju ne samo za zanimanja i poslove koji su gospodarstvu potrebni nego i na strojevima na kojima će raditi kad se zaposle, tako da budu odgovarajuće osposobljeni kako bi odmah mogli zauzeti svoje mjesto u radnom procesu. To će se postići kroz Centar kompetencija kojemu je na čelu slavonskobrodska Tehnička škola, dok su obje industrijsko-obrtničke škole partneri.

Stolari i tapetari traženi u cijeloj Hrvatskoj

- Na Zavodu za zapošljavanje 2016. bilo je otvoreno 106 natječaja, od raznih poslodavaca, za zanimanje tapetara, a mi te školske godine nismo upisali nijednog tapetara. Svaki naš učenik koji se obrazuje za tapetara "pokriven" je stipendijom koju daje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta - ističe ravnateljica Obrtničke škole Anita Holub, dodajući da učenici ove škole dobivaju stipendije i od samih obrtnika odnosno gospodarstvenika. - Mesnica Bebrinka daje našim mesarima tisuću kuna stipendije mjesečno, imaju topli obrok kad su na praksi, a u klaonicu na praksu ih voze taksijem! Odmah po završetku školovanja dobiju posao s prvom plaćom koja je oko 6.000-6.200 kuna mjesečno. Toliko u našoj školi ima profesor s 15 godina staža. Ne znam kako roditelji to ne shvaćaju - kaže ravnateljica Holub, te ističe da nisu sva djeca za to da nastave obrazovanje na visokim školama, nego da treba njegovati tu šarolikost i omogućiti svima da rade i nađu svoje mjesto u društvu. U školu dolaze i proizvođači jahti kojima trebaju tapetari, stolari kojima trebaju mladi radnici... ali djeca, odnosno roditelji ne pokazuju interes za ova zanimanja. Škola je organizirala i promociju prema roditeljima osmaša, a kao i druge škole ima i Dan otvorenih vrata gdje dolaze osmaši kako bi se upoznali s ponuđenim zanimanjima, vidjeli praktikume, čuli iskustva učenika.

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

30.11.2018.
Posavska Hrvatska

Tehnička škola Slavonski Brod

Proslavili 70. rođendan

Školstvo : Proslavili 70. rođendan

Sedam desetljeća u obrazovanju mladih radnika i stručnjaka na području strojarstva dalo je vidljive rezultate

Tehnička škola Slavonski Brod 23. studenoga je proslavila svoj 70. rođendan! Tim su povodom priredili dva središnja programa, te je u dvorani Glazbene škole Slavonski Brod, u suradnji s Europskom komisijom, EDIC-om Slavonski Brod i EDIC-om Osijek, upriličen Dijalog s građanima, na kojem su središnje teme bile izazovi obrazovanja u europskoj budućnosti.

Svečani koncert najljepših mladih glasova Hrvatske, kao umjetnički vrhunac proslave svoga jubileja, Tehnička škola priredila je u prepunoj Kazališno-koncertnoj dvorani, gdje su slavljenicima čestitali zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, župan Danijel Marušić i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. Kroz sedam desetljeća, istaknuto je, Tehnička škola odgojila je i obrazovala cijeli niz radnika i stručnjaka, a kroz neprestano usavršavanje rada i praćenje suvremenih kretanja kako u tehnologijama tako i u poučavanju, zaslužila je povjerenje da postane regionalni centar izvrsnosti u području strojarstva.

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

19.10.2018.
Posavska Hrvatska

Gimnazija "Matija Mesić" Slavonski Brod

Škola ambasador Europskog parlamenta

Školstvo :  Škola ambasador Europskog parlamenta

Nagrađeni putovanjem u Bruxelles

Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" od školske godine 2016./2017. provodi se u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj, a provodi ga i Gimnazija "Matija Mesić" Slavonski Brod. Cilj programa je podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani.

Tijekom godine gimnazijalci su provodili brojne aktivnosti, Gimnazija "Matija Mesić" dobila je status Škole ambasadora Europskog parlamenta, a učenici i nastavnici su i nagrađeni. - Nismo ni znali da smo u konkurenciji za nagradu, nakon što smo sve odradili i evaluacije Forum za slobodu odgoja nas je nagradio putovanjem u Bruxelles, 19. studenoga, gdje ćemo sudjelovati u radu Parlamenta mladih, što je velika čast i zadovoljstvo - rekla je Emira Miščančuk, prof. sociologije.

Na svečanosti je uvjerenja ambasadorima, učenicima i nastavnicima, uručila EU parlamentarka Biljana Borzan: - Ovo je svakako prilika da mladi ljudi iz prve ruke čuju kako je to raditi u Europskom parlamentu. Mi zastupnici u EU parlamentu raspravljamo o izuzetno važnim stvarima za Hrvatsku, jer 2/3 zakona koje donosimo prenose se u zakonodavstvo naših zemalja, što utječe na svakodnevni život ljudi. Često ljudi toga nisu svjesni, jer nisu ni informirani o tome, pa mi je drago što i u Hrvatskoj ima škola poput vaše koje su zainteresirane za ovakav rad.

Ponos zbog nagrade izrazio je i ravnatelj škole Zlatko Markovinović: - Ovo je zaista hvalevrijedan projekt u kojem učenici steknu kompetencije koje će im u budućnosti trebati, a možda neki od njih budu i europarlamentarci. Najavljene promjene u obrazovanju upravo idu u tom smjeru da škola treba biti okrenuta učeniku, a mi već godinu dana provodimo školu za život, važnije je da djeca nauče ono što će im trebati u životu, pa smo se okrenuli tome kako djecu naučiti učiti.

Učenici i nastavnici imali su priliku postaviti i pitanja europarlamentarki Borzan i iz prve ruke čuti kako funkcionira EU parlament.

 

10.8.2018.
Posavska Hrvatska

Međunarodna geografska olimpijada Quebec 2018

Mihovil Penavić vraća se s broncom

Školstvo : Mihovil Penavić vraća se s broncom

Mihovil Penavić, koji je na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi 2017. osvojio srebrnu medalju, nastupio je na istom međunarodnom natjecanju i ove godine kao član hrvatske geografske reprezentacije i osvojio broncu!

Mihovil Penavić donedavno učenik i maturant Klasične gimnazije u Slavonskom Brodu, a od početka akademske 2018./2019. godine student Medicinskog fakulteta u Zagrebu nizu svojih uspjeha na natjecanjima u znanju na županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini pridružio je još jednu medalju s Međunarodne geografske olimpijade. Kao član hrvatske reprezentacije, na 15. međunarodnoj geografskoj olimpijadi u kanadskom Quebecu, koja je trajala od 31. srpnja do 6. kolovoza 2018. Mihovil Penavić osvojio je brončanu medalju.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

27.7.2018.
Marija Kovačević

Ljetna praksa u Srednjoj školi "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod

Beru i prodaju kupine, krumpir, papriku, češnjak

Školstvo : Beru i prodaju kupine, krumpir, papriku, češnjak

Želite li kupiti svježe ubrane kupine i još po povoljnoj cijeni, nećete pogriješiti odete li u dvorište Srednje škole "Matija Antun Reljković" u Slavonskom Brodu. U sklopu ljetne prakse učenici i nastavnici uređuju, obrađuju i održavaju školsko gospodarstvo. Svako usmjerenje ima određeni broj dana koje mora odraditi tijekom ljetnih praznika, tako da su cijelo ljeto, dok nema nastave, povrće, voće , biljke i životinje koje se nalaze u školskom gospodarstvu zbrinuti.

Rade se svi sezonski poslovi na školskom gospodarstvu

- Trenutno se bere kupina, vadi se krumpir, čisti se češnjak, beremo papriku, aroniju, kosimo travu, hrane se konji i ovce koje imamo na gospodarstvu. Nakon završene nastave naši učenici odrađuju stručnu ljetnu praksu, a uglavnom radimo na sezonskim poslovima koji su aktualni. Poljoprivreda je specifična, traži svakodnevan rad i brigu oko kultura, usjeva, povrća, berbe, njege. Učenici su na praksi od 7 do 11 sati - kaže Mira Štimac, prof., voditeljica školskog gospodarstva Srednje škole Matije Antuna Reljkovića.

Kupinu imaju posađenu na površini od 1,2 hektara. - Kupina je ove godine dobro urodila, ali ovako vlažno i oblačno vrijeme joj baš ne odgovara što se odrazilo i na kvalitetu, njoj treba više sunca. No, zadovoljni smo jer sve što učenici naberu odmah se i proda, a prodaja je svaki dan od 7,30 do 11 sati, u to vrijeme smo i u berbi, tako da se svježe ubrani plodovi odmah iz kupinjaka iznesu u prodaju po cijeni od 12 kuna za kilogram - napominje prof. Štimac.

Zbog ovogodišnjih vremenskih prilika, kada je sve ranije dozrijelo, i berba kupine je počela ranije, već krajem lipnja, a predviđaju da će trajati sve do 20. kolovoza. Dnevno uberu i po stotinjak kilograma kupine koju odmah i prodaju, a neki kupci naručuju i unaprijed. Imaju već svoje stalne dugogodišnje kupce koji, zadovoljni kvalitetom i cijenom, kupinu osim za jelo kupuju i za preradu.

Zadovoljni su prinosom i ostalih kultura na gospodarstvu, krumpir prodaju za 3 kune po kilogramu, kilogram češnjaka je 25 kuna, a paprika, koju imaju ekološki proizvedenu u visokim gredicama i hidroponski uzgojenu, prodaju po 6 kuna.

Na ljetnoj praksi zatekli smo Mislava Marka Krištića koji je završio treći razred, smjer fitofarmaceut: - Sada uglavnom beremo kupine, ali vadimo i krumpir, beremo bijeli luk, papriku. Sve je dobro urodilo, pa brzo i naberemo, tako da i nije baš naporno.

U berbi kupina je i Ana Nika Kerdić, koja je završila treći razred, smjer agroturistički tehničar: - Nekima je teže raditi, ali ja uživam u tome jer volim poljoprivredu, volim biti u prirodi. Uz berbu kupina, okopavali smo i korov po aroniji, a čistili smo i plastenike. Kupine berem u školi već treću godinu, a sada malo sporije dozrijevaju zbog kiše i dosta opadaju. I kod kuće imam vrt i brinem o voću i cvijeću.

(Višeu tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

13.7.2018.
Posavska Hrvatska

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu

Gotovo pet milijuna za energetsku obnovu

Školstvo : Gotovo pet milijuna za energetsku obnovu

Ugovorom, potpisanim 11. srpnja u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića označen je početak energetske obnove i devete škole u Brodsko-posavskoj županiji druge faze energetske obnove putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije).

Ugovorom, potpisanim 11. srpnja u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića označen je početak energetske obnove i devete škole u Brodsko-posavskoj županiji druge faze energetske obnove putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije). Ovo je jedina srednja škola koja će se obnavljati u ovoj fazi, ali je i ulaganje najveće, gotovo pet milijuna kuna (od ukupno gotovo trideset, koliko je Brodsko-posavskoj županiji za sada obnovljeno).

Ugovor je uime osnnivača i naručitelja potpisao brodsko-posavski župan Danijel Marušić, uime izvođača direktor tvrtke Watmont iz Vinkovaca Marko Maslov, te uime nadzora direktor tvrtke MIG iz Slavonskog Broda Mato Gavran u nazočnosti v. d. ravnateljice SŠ Matije Antuna Reljkovića maje Tomić i v. d. pročelnice županijskog UO za obrazovanje, šport i kulturu Anice Vukašinović.

Škola ima 2.975 m2 površine, u što je uključena i nastavno-športska dvorana koja zahtijeva hitnu obnovu, a radit će se ovojnica škole i dvorane, krovište s izolacijom, izmjena termoventila, dio nove stolarije, nešto električnih instalacija te zamjena stare kotlovnice novom, na plin.

- Osobno sam jako zadovoljan ovim javnim natječajem, jer s tvrtkom Watmont d. o. o. iz Vinkovaca koja je dobila posao obnove, imamo pozitivna iskustva, od obnove dvorane u Adžamovcima, do energetske obnove škola u Sikirevcima, Vrpolju i Oriovcu, koje smo radili u prvoj fazi ovoga projekta. Smatram da poštovati zadani rok kao i uvjete koji su propisani projektom i zahtjevima ovoga natječaja. Nadzor nad radovima obavljat će poduzeće MIG d. o.o. iz Slavonskog Broda, koje doista pozorno prati da sve bude po ugovoru obavljeno kako treba. Zato sam, bez obzira na to što je energetska obnova SŠ M. A. Reljkovića najzahtjevniji i najskuplji projekt druge faze energetske obnove škola u Brodsko-posavskoj žiupaniji, siguran da će svi uvjeti iz ugovora biti ispoštovani. Ovom prigodom bih zahvalio v. d. ravnateljice škole Maji Tomić na jako dobrom odnosu i suradnji i na ovome projektu, jer ona je među onima koji su zaslužni da on bude realiziran.

29.6.2018.
Posavska Hrvatska

Gimnazija Matije Mesića

Oproštaj s izvrsnom generacijom maturanata

Školstvo : Oproštaj s izvrsnom generacijom maturanata

Opraštajući se s 212 maturanata koji nakon četverogodišnjeg školovanja u Gimnaziji Matija Mesić, s primljenom svjedodžbom kreću dalje u život, ravnatelj Markovinović je istaknuo kako se radi o odličnoj i uspješnoj generaciji koja će biti upamćena i po tome što je dostojno obilježila stogodišnjicu škole

Učenik generacije svakako je maturant Borna Šimić iza kojega su uspjesi na državnim i međunarodnim natjecanjima iz informatike, matematike, kemije, engleskog jezika, logike, a uz bok su mu Erna Šarić, Matej Švedić i Ana Lukenda kao najbolji učenici generacije. Na prigodnoj svečanosti nagrađeni su i učenici za pojedinačne uspjehe na državnim natjecanjima, kao i oni s najmanje izostanaka te oni koji su kroz druge školske i izvanškolske aktivnosti pronijeli ime škole.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

29.6.2018.
Posavska Hrvatska

Brodsko-posavska županija nagradila najbolje sudionike učeničkih natjecanja

Zaslužene čestitke, priznanja i novčane nagrade

Školstvo : Zaslužene čestitke, priznanja i novčane nagrade

Učenike osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na učeničkim državnim natjecanjima Brodsko-posavska županija dodatno je nagradila, baš kao i njihove mentore, želeći pokazati da cijeni njihov rad

Na svečanosti priređenoj u Brodsko-posavskoj županiji učenicima i njihovim mentorima čestitali su, te im uručili priznanja i novčane nagrade brodsko-posavski župan Danijel Marušić, njegovi zamjenici Damir Mirković i Stjepan Bošnjaković, te v. d. pročelnice Upravnoga odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović. - Veliko je odricanje i stvarno veliki uspjeh postići takve rezultate na natjecanjima među najboljim učenicima u Republici Hrvatskoj i svima želim čestitati. Danas se od učenika u školi očekuje puno, mislim da je teže nego u vrijeme kad sam ja bio učenik, pa svaki dodatni napor i uspjeh zaslužuju posebnu pohvalu. Trebamo se ponositi i kvalitetom rada naših prosvjetnih djelatnika koji su ove učenike pripremali za natjecanje, kao i samim učenicima - kazao je, među ostalim, župan Marušić.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

15.6.2018.
Posavska Hrvatska

Dan Obrtničke škole Slavonski Brod

Ponosni na svoje učenike i njihove nastavnike

Školstvo : Ponosni na svoje učenike i njihove nastavnike

Izložbama učeničkih radova, revijom frizura i odječe te svečanom akademijom Obrtnička škola Slavonski Brod obilježila je Dan škole i pokazala da njihovi učenici poslije trogodišnjega školovanja postaju pravi vješti obrtnici

Izložbama učeničkih radova, revijom frizura i odječe te svečanom akademijom Obrtnička škola Slavonski Brod obilježila je Dan škole i pokazala da njihovi učenici poslije trogodišnjega školovanja postaju pravi vješti obrtnici.

U ovoj se školi obrazuje za ukupno 15 zanimanja, a prilikom odluke da se nakon osnovne škole upišu upravo u Obrtničku školu, učenicima i roditeljima svakako je dragocjena informacija da po završetku trogodišnjega obrazovanja učenici brzo mogu dobiti posao u Hrvatskoj, ali i da imaju priliku nastaviti školovanje ako tako odluče. Osim toga, za deficitarna zanimanja tapetara i stolara učenicima stipendije daje Ministartvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a sada se javljaju i tvrtke kao što su Valamar hoteli, mesnice Bebrinka i Vindon, tvornica Boxmark... poručuje ravnateljica Holub, dok v. d. pročelnice za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović ističe kako će škola ovoga ljeta biti uređena iznutra, a već je pripremljena dokumentacija za prijavu na natječaj energetske obnove, što znači da će i uvjeti u školi biti još bolji

15.6.2018.
Posavska Hrvatska

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

Prvo mjesto u dizajnu, a treće u brzini

Školstvo : Prvo mjesto u dizajnu, a treće u brzini

Na 6. utrci solarnih automobila, Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog Broda osvojila je prvo mjesto u dizajnu, a zahvaljujući Maji Skeja i treće mjesto u brzinskoj utrci

Ekipa slavonskobrodske Industrijsko-obrtničke škole ove je godine osvojila prvo mjesto za dizajn (tehničke karakteristike, ugrađena oprema, funkcionalnost, inovativnost i izgled), dok je u utrci osvojila treće mjesto. Maja Skeja i Tomislav Benčević, učenici Industrijsko-obrtničke škole, vrijedno su se sa svojim mentorima Željkom Spajićem i Davorom Friščićem pripremali za ovu manifestaciju. Osim što se odlikuju marljivošću i spretnošću, Maja i Tomislav istinski su zaljubljenici u automobilske utrke, radi čega su ih mentori i izabrali da predstavljaju školu. Vjerovali su u njih i nisu pogriješili. Pritom je Maja bila jedina djevojka na natjecanju i osvojila treće mjesto od ukupno 21 sudionika utrke u obaveznoj kategoriji.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")