Sport

5.1.2012.
Posavska Hrvatska

Sedam desetljeća i tisuće kilometara

Sport : Sedam desetljeća i tisuće kilometara

Kada je prije nepunih mjesec dana (3. prosinca) proslavio 70. rođendan, Nikola Kovač i službeno je postao najstariji hrvatski aktivni maratonac. Kada kažemo maratonac, ponajprije mislimo na osobu koja bez problema može istrčati maratonsku stazu od 42 kilometra, a Nikola se vrlo često odlučuje i na istrčavanje zahtjevnijih dionica. Rođen u Strizivojni 1941. godine, odrastao je u pekarskoj obitelji jer je otac držao pekaru u Levanjskoj Varoši i tamo je mali Nikola u poslijeratnim godinama učio zanat. Organizirani su tada mnogobrojni sletovi, na njima i atletska natjecanja, na kojima je pekarski naučnik nastupao i pobjeđivao u svim disciplinama – na 100 i 1.000 metara, skoku u dalj, skoku u vis... Onda su se počeli natjecati i nastavnici, pa je Nikola i njih pobjeđivao. Kad je imao 15 godina stigao je i prvi poziv iz atletskog kluba u Đakovu. No, dječak je ipak ostao usvome selu, i dalje je učio za pekara. Trenirao je pomalo i nogomet, a da je predodređen za atletičara pokazalo se kad je slavonskobrodski BSK došao igrati u Đakovačku Breznicu. Nikola je bio brži od svih igrača u obje momčadi! Kad je završio zanat (u Valpovu), počeo se baviti pekarskim poslom i radio je u jednoj osječkoj pekari, pa nakon toga u Vukovaru... Težak posao učinio je svoje, atletika je pala u drugi plan. Sredinom 70-ih godina prošloga stoljeća doseljava sa suprugom u Slavonski Brod i zapošljava se u TOB-ovoj pekari. Po noći je radio, a po danu razmišljao što će, pa jednoga dana odlučio: "Idem ponovno trčati!". Iako je bio već prešao tridesetu, svakodnevni treninzi i upornost nisu mogli ostati nezamijećeni pa ga je legendarni trener Milan Firec jednoga dana pozvao u klub. - Prvi nastup nakon nekoliko desetljeća stanke imao sam na utrci Požega-Kutjevo (22 km), ostavio sam sve suparnike daleko iza sebe, a u finišu sam "dobio" i tadašnjeg reprezentativca Srbije! - govori nam Nikola. Odmah nakon toga išao je trčati 60-kilometarski Čazmanski maraton i u međunarodnoj konkurenciji istrčao odlično vrijeme. Poznate su Nikoline utrke na 100 kilometara, u kojima i dan-danas drži drugi najbolji rezultat svih vremena u Hrvatskoj. U atletsku legendu ušao je njegov nastup na utrci održanoj 1983. godine u Varaždinu, gdje je pobijedio istrčavši 100 kilometara za 7 sati, 19 minuta i 36 sekundi. Nadmašio je tada 66 ultramaratonaca iz šest zemalja. Od tada, samo je jedan hrvatski atletičar imao bolji rezultat na 100 kilometara! Nanizao je Nikola u proteklih nekoliko desetljeća mnogobrojne nastupe na polumaratonima i maratonima, znao je u jednoj godini istrčati polumaraton, maraton, supermaraton na 60 km i ultramaraton na 100 kilometara, i sve to sa sjajnim vremenima. Tri puta je trčao stokilometarske maratone, a pamti kako se znalo i finiširati sprintom u posljednjim metrima, iako je iza sebe ostavio punih 100 kilometara.

Početkom Domovinskog rata kao dragovoljac uključio se u 108. brigadu, a po izlasku iz garde nastavio je trenirati. Kad je otišao u mirovinu, sa suprugom se vratio u rodno selo gdje i danas živi, te redovito izaziva čuđenje snaša kad trči kroz sokake Strizivojne. Urođena izdržljivost i ogromna volja za treningom učinili su svoje – Nikola pet puta na tjedan zna istrčati i po 25 kilometara te ravnopravno s dvostruko, pa i trostruko mlađim kolegama ide na mnogobrojne utrke, a posebno se izdvajaju njegovi nastupi na ultramaratonima. Tako je i ove godine sudjelovao na ultramaratonu od Zagreba do Vukovara, a u lipnju je s prijateljima trčao od Solina do Vatikana, punih 1.184 kilometara u 13 etapa! Dva puta istrčao je utrku do Bleiburga, a svake godine nastupa na maratonu od vukovarske Ovčare do slavonskobrodskog Korza, 108 kilometara za 108. brigadu. Redovan je i na svim utrkama koje organiziraju njegovi prijatelji iz udruge BraCe. Oni su mu pripremili i nesvakidašnju proslavu 70. rođendana, još u ljetnim mjesecima organizirali su feštu u Donjoj Bebrini kamo su došli iz Broda, naravno, trčeći!

Ni sam ne zna koliko je kilometara u životu pretrčao, kao što ne zna ni koliko je skulptura izvajao. Jer, kiparstvo je drugi veliki Nikolin hobi, kad rukama krene prebirati po glini, svi koji ga poznaju sigurni su da će iz toga izaći nešto lijepo i zanimljivo. - Jedno vrijeme sam radio ženske aktove, pa maske, ljudske glave... Ne smatram se umjetnikom, to mi je zanimljivo i većinu skulptura sam podijelio prijateljima, kaže Nikola.

Pitam ga dokad misli trčati, a on uz smijeh odgovara: - Neću odustati, dok god me zdravlje služi! Ma, želja mi je nagodinu istrčati 62 km Čazmanskog maratona i još nekoliko ovih "običnih", od 42 kilometra. Nema mi druge, moram postaviti novi državni rekord za veterane starije od 70 godina!

Zbog kifle bez Svjetskog prvenstva!

Svašta je Nikola Kovač doživio u svojih sedam desetljeća, pa i to da na Svjetsko veteransko prvenstvo nije otputovao zbog kifle! Bilo je to 1983. godine, Nikola je već bio prijavljen za nastup na maratonskoj utrci u Rimu, pa i danas žali što nije otputovao jer, kako sam kaže, forma mu je tada bila izvrsna. No, bizaran događaj odredio je da u Rim putuje netko drugi. Bio je travanj, deseti dan u mjesecu, ali Nikola ni razmišljao nije koji je datum. Bilo mu je samo važno poslije naporne noći u pekari i kartkog odmora otići na stadion i marljivo trenirati. Pred jutro, kad se peku peciva, Nikola je, baš kao i svakog drugog dana, od kraćih komada tijesta pravio "klasične" kifle, a od dužeg tijesta napravio bi pecivo u obliku slova "S". Iste večeri "pokupila" su ga dva SUP-ovca, odveli u pekaru i istresli kifle pred njega. Jedan od isljednika uzeo je dva peciva i stavio prekrižena jedno preko drugog uz pitanje: "Znaš li, pekaru, što je ovo i koji je danas datum?", a Nikola mu odgovori: - Pa, to su kifle, a ti si sad napravio kukasti križ!

Nakon toga u atletski klub stigla je depeša, zabranjen mu je odlazak u Rim, a Nikola je u poduzeću naglo spušten na listi za dodjelu stana. Ali, to ga nije pokolebalo, nastavio je još jače trenirati i iste jeseni postavio je rekordan rezultat na 100 kilometara.


Posavska Hrvatska : Tot, Veočić, kajakaši Marsonije, košarkašice Broda na Savi
Tot, Veočić, kajakaši Marsonije, košarkašice Broda na Savi

Svečanost proglašenja i dodjela priznanja

Posavska Hrvatska : Staza koja voli rekorde
Staza koja voli rekorde

Dejan Radanac ponovno je poboljšao hrvatski rekord na 100 kilometara

Posavska Hrvatska : Turnir koji raste
Turnir koji raste

Ukupno 110 ekipa s 1.130 igračica i igrača

Posavska Hrvatska : Osam dana megdana
Osam dana megdana

Publika je gledala sjajne utakmice

Posavska Hrvatska : Sedamdeset peti rođendan
Sedamdeset peti rođendan

Proslava uz nogomet i druženje

Posavska Hrvatska : Za primjer svima
Za primjer svima

Natjecalo se dvjestotinjak mladih sportaša s invaliditetom

Posavska Hrvatska : Marsonia peti put pobjednik
Marsonia peti put pobjednik

Tradicionalno u Ruščici

Posavska Hrvatska : Europsko središte
Europsko središte

Natjecatelji iz 26 zemalja

Posavska Hrvatska : Na vrhunskoj razini
Na vrhunskoj razini

Turniri košarkaša u kolicima, sjedećoj odbojci, visećoj kuglani

Posavska Hrvatska : Mjesto gdje se trebamo vraćati svaki put!
Mjesto gdje se trebamo vraćati svaki put!

Hrvatska - Slovačka 31:18 (17:10)

Posavska Hrvatska : Iz Slavonskog Broda na svjetska prvenstva
Iz Slavonskog Broda na svjetska prvenstva

Obje su već nekoliko godina u sastavu mladih reprezentacija

Posavska Hrvatska : Turnir kakav Slavonskom Brodu treba
Turnir kakav Slavonskom Brodu treba

Nikada u povijesti na susretima osmine završnice nije bilo toliko gledatelja

Posavska Hrvatska : Antonio pobjedu donio
Antonio pobjedu donio

Hrvatska - Mađarska 5:1 (4:1)

Posavska Hrvatska : Gabrijel, europski prvak!
Gabrijel, europski prvak!

Veočić osvojio jedino hrvatsko zlato na prvenstvu

Posavska Hrvatska : "Legionari" i prijatelji
"Legionari" i prijatelji

Sport s tradicijom dužom od 500 godina

Posavska Hrvatska : Za Elina i Pedijatriju
Za Elina i Pedijatriju

Nastupilo je ukupno 68 ekipa