-
Suradnja s ovim hotelom počela je još dok je bio u izgradnji, u
siječnju smo potpisali ugovor, započeli s edukacijom osoblja, a 21.
svibnja održana je završna provjera kojom je utvrđeno da hotel Art
zadovoljava zahtjevima halal standarda, napomenuo je prigodom
svečanog uručenja halal certifikata tajnik Centra za
certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić.
-
Ova je godina proglašena godinom elitnog halal turizma. Vidjeli smo
da postoji velika praznina u takvoj vrsti ponude, a želimo u
Hrvatsku privući goste koji ne pitaju koliko je nego kako je. Oni
žele biti sigurni što jedu i kako je hrana pripremljena, a Centar
za certificiranje halal kvalitete stavio se na raspolaganje
ugostiteljima kao servis da im pomogne kako takve goste zadovoljiti,
za što imamo potporu Ministarstva turizma i Hrvatske turističke
zajednice. Halal nije samo vjerska kategorija, u Londonu postoji
Udruga halal potrošača koja ima 6 milijuna članova, od kojih su 4
milijuna nemuslimani, oni pristupaju halalu kao stilu zdravoga i
prirodnog življenja, objasnio je ravnatelj Centra prof. dr. sc. Aziz
Hasanović, zamjenik muftije.
Hrana bez svinjetine, masti i alkohola
Halal
certifikat u praktičnom smislu podrazumijeva pružanje usluge
prehrane i smještaja. Dakle, u hotelu Art gostu, muslimanu,
omogućeno je da u svojoj sobi može prakticirati obavljanje pet
dnevnih molitvi, u sobi se zna kud se okreće jugoistočno, ima čistu
prostirku isključivo namijenjenu za molitvu, soba treba imati i
brojanicu, može i Kur'an. Hrana mora biti bez svinjskog mesa, masti
i alkohola i u pripremi hrane ne smije doći do kontaminacije.
-
Odluka o tome da uvedemo halal uslugu i priključimo se novoj
suvremenijoj noti u turizmu bila je dugotrajna. Prije otvaranja
hotela istraživali smo tko su gosti koji dolaze na naše područje,
koje usluge konzumiraju, gdje troše, što traže. Zaključili smo da
ih dio ne dolazi u Slavonski Brod ili da se gosti u tranzitu ne
zaustavljaju zbog neinformiranosti ali i zbog nedostatka sadržaja.
Uvođenjem halal kvalitete prepoznali smo novi sadržaj kojim ćemo
pridonijeti ukupnoj turističkoj ponudi cijele regije. I u nabavci
namirnica, koje također moraju imati halal certifikat, nećemo imati
problema jer veliki proizvođači, poput Vindije i Podravke, ih
imaju, a postoje i manji proizvođači zdrave hrane, istaknula je
direktorica hotela Art Vlasta Krpan.