Život

19.10.2018.
Posavska Hrvatska

"Ratatouille" u slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici

Ovo nije brza, nego dobra hrana!

Život : Ovo nije brza, nego dobra hrana!

- Dugi niz godina u glavi mi je animirani film "Ratatouille" u kojem je na simpatičan način pokazano da uz ljubav i volju svatko može dobro kuhati. Usto, kako je ratatoille popularno francusko jelo od povrća, a moja je želja ponuditi gostima izvrsna vegetarijanska jela, ideja za ime lokala došla je sama od sebe - govori nam 32-godišnji Gašper Mandir, vlasnik najmlađeg obrta u Brodsko-posavskoj županiji. Naime, obrt brze prehrane "Ratatouille" registrirao je tek prije nešto više od mjesec dana, a početkom listopada otvorio je svoja vrata u slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici. Već prvi dani rada pokazali su da je novi lokal naišao na oduševljenje gostiju, a što je posebno zanimljivo, uz mlade konzumente, koji su tradicionalno dobri kupci brze hrane, jako je puno starijih Brođanki i Brođana koji Gašpera i njegov rad poznaju od ranije. - Ustvari, "Ratatouille" i neće biti klasični "fast food" lokal, želim uvesti nešto što je u zapadnom svijetu normalno, da moji gosti mogu naručiti obrok koji i nije klasična brza hrana, već recimo tjesteninu, batak, rižoto ili nešto treće, pa to ponijeti doma ili pojesti za vrijeme pauze na poslu, a sve je cijenom pristupačno velikom broju ljudi. Zato sam u lokalu i osigurao dosta veliku i dobro premljenu kuhinju, kako bih mogao ponudit takva jela, ali i catering, dostavu za razne proslave, domjenke ili slično - kaže mladi kuhar koji je imao neobičnu životnu priču. Rođen je u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani (otud i ime Gašper, neuobičajeno u Slavoniji), a početkom devedesetih s majkom je doselio u Kanižu. I školovanje mu je bilo neobično, završio je za dimnjačara (!), nakon toga i za kuhara, a onda i za knjigovodstvo.

S 11 godina pekao tortu!

Ljubav prema kuhanju datira od malih nogu, pa naš sugovornik kaže: - Kad sam bio dijete oduševljavalo me kako naša susjeda peče odlične kolače, u velikim količinama, za svatove. Već s 11 godina ispekao sam svoju prvu tortu, a ta ljubav prema kuhanju samo je rasla kako je vrijeme prolazilo. Odlazio sam u Poreč, na sezonski posao u kuhinjama. Počeo sam na pripremi salata, a završio kao voditelj smjene, i tamo sam stekao ogromno iskustvo. Onda sam pet godina proveo u Zagrebu, radio u restoranu Leonardo koji je dnevno "proizvodio" po 2.500 do 3.000 jela, pa u pizzeriji Stross, onda u West Gateu u kojem smo "hranili" manifestacije kao što je "Cro a porter"...

Uslijedio je povratak u Slavonski Brod, radio je u Fast foodu Bruno, pa u Gurmanu, u Tvrđavi u Capellanu, a jedno je vrijeme s kolegom vodio Konobu Brešić. Nakupljeno je veliko iskustvo, stekao je široki krug ljudi kojima se sviđa njegova kuhinja i od nedavno je "svoj na svome", u Ratatouilleu. Već prvih dana Brođani su primijetili da je uveo mnogobrojne novosti kao što su Sava burger (pljeskavica od bijele ribe), uskoro će u ponudi biti i Som burger (a od soma, od čega bi drugog bio, nap. au.), zatim, ponudio je slavonsku pizzu s domaćom, dimljenom kobasicom, onda pizza-sendviče, pa "klasične" sendviče u domaćoj lepinji, pa pileća krilca u pikantnom umaku od domaćeg paradajza, luka i sa slavonskim začinima...

Mandir kaže kako unatoč tome što su takve namirnice nešto skuplje, "sirovinu" za svoja jela uzima iz domaćih mesnica i od domaćih uzgajivača povrća jer mu je kvaliteta na prvome mjestu. U Ratatouilleu uz Gašpera trenutačno rade četvorica mladića, jedan je završeni kuhar, a ostali su praktikanti, i mladi je gazda i više nego zadovoljan svojim suradnicima. Radno vrijeme lokala je od 10 do 23 sata tijekom tjedna, a petkom i subotom od 10 do 3 ujutro, a u ponudi nema alkoholnih pića.

Gašper je svestran, uz kuhanje velika ljubav mu je glazba te svira gitaru, klavijature, najčešće u crkvama. A onda, tko zna, možda jednom vidimo omiljenog kuhara kako zajedno sa svojim gostima, uz dobru hranu, vodi pjesmu. I kud ćeš boljeg doživljaja!

Posavska Hrvatska : Moj prijatelj u zajednici
Moj prijatelj u zajednici

 Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Regoč Slavonski Brod provodi projekt pod nazivom Moj prijatelj u zajednici, a partner je Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod. Projekt se provodi u raz ...

Posavska Hrvatska : Veliko srce lovaca
Veliko srce lovaca

Prvo mjesto osvojila Lovačka udruga "Graničar" Staro Petrovo Selo

Posavska Hrvatska : Više poroda
Više poroda

Vjerujem da nam je svima još uvijek pred očima fotografija rodilja pred Petrovom bolnicom u Zagrebu nakon strašnog potresa koji se dogodio 22. ožujka, samo tri dana nakon uvođenja strogih mjera zbog e ...

Posavska Hrvatska : Tko nošnju voli, iz nje ne izlazi
Tko nošnju voli, iz nje ne izlazi

Rijetko je danas vidjeti ženu koja svakodnevno nosi šokačku nošnju, no još ih ima. Među njima još su rjeđe žene ispod šezdesete godine, ali nijedna se ne bi "presvukla" nizašto na svijetu

Posavska Hrvatska : Dobrodošlica uz osmijeh i ruže
Dobrodošlica uz osmijeh i ruže

Emica i Anto Kljajić su 40 godina živjeli i radili u Njemačkoj i kad su prije 11 godina otišli u mirovinu vratili su se u Slavonski Brod gdje žive u svojoj kući u Ulici Grge Novaka.- U Njemačku sam ot ...

Posavska Hrvatska :  Djelatnici i pacijenti prikladno opremljeni za nove bolničke uvjete
Djelatnici i pacijenti prikladno opremljeni za nove bolničke uvjete

Povratkom zdravstvenih ustanova u režime rada prije proglašenja preventivnih epidemioloških mjera uvedene su novine kojih se pacijenti moraju pridržavati tijekom obavljanja dijagnostičkih pretraga te ...

Posavska Hrvatska : Cvijeće i novi izgled za pozitivan stav protiv korone
Cvijeće i novi izgled za pozitivan stav protiv korone

Posao venuo pred očima Cvjećarnica Kamelija otvorena je ovoga ponedjeljka, a vlasnica Anđa Marić kazala je da su je proteklog tjedna prolaznici pitali „Stvarno otvarate u ponedjeljak?&ldquo ...

Posavska Hrvatska : Branili su i oslobađali Hrvatsku
Branili su i oslobađali Hrvatsku

Uz 25. obljetnicu Bljeska

Posavska Hrvatska : Nastavimo li ovako, imamo velike izglede za pobjedu!
Nastavimo li ovako, imamo velike izglede za pobjedu!

Svakoga dana u Slavonskom Brodu uzme se 30 do 40 briseva za testiranje

Posavska Hrvatska : Martina je kod kuće!
Martina je kod kuće!

U srijedu je na Martininom Facebook profilu osvanula objava koju je napisala iz svoje sobe, iz Sibinja

Posavska Hrvatska : Svakodnevno na usluzi kupcima
Svakodnevno na usluzi kupcima

Kupci strpljivo čekaju na ulici, ulaze jedan po jedan

Posavska Hrvatska : Hvala Bogu što nam ovako dođu!
Hvala Bogu što nam ovako dođu!

Proradile su društvene mreže na internetu, učestali su telefonski pozivi, jedni drugima prenose dobre vijesti

Posavska Hrvatska : Djecu s respiratornim simptomima bolje je pogledati
Djecu s respiratornim simptomima bolje je pogledati

- Djecu na cijepljenje naručujemo u terminu svakih pola sata, roditelji su izuzetno strpljivi i razumni

Posavska Hrvatska : U jeku korone rođene 53 bebe!
U jeku korone rođene 53 bebe!

U prva tri mjeseca rođeno 15 beba više nego u istom razdoblju 2019. godine

Posavska Hrvatska : Slavonija će i ovo preživjeti
Slavonija će i ovo preživjeti

Koristimo domaće tkano platno ali i suvremene materijale

Posavska Hrvatska : Humanost na prvom mjestu
Humanost na prvom mjestu

Darivatelji krvi i volonteri Crvenog križa čine sve što je u njihovoj mogućnosti

Posavska Hrvatska :  Kronologija pojave i širenja koronavirusa
Kronologija pojave i širenja koronavirusa

Osoba pozitivna na koronavirus je bolje, a bit će otpuštena iz bolnice kad rezultati dva brisa u razmaku od 48 sati budu negativni

Posavska Hrvatska :  Sedamdeset godina u braku
Sedamdeset godina u braku

Stjepan i Marija Pocrnić iz Slavonskog Broda vjenčali su se 12. veljače 1950. i prošle subote obilježili dijamantni pir

Posavska Hrvatska : Naglo raste broj oboljelih
Naglo raste broj oboljelih

Zbog sve većeg broja oboljelih koji dolaze na bolničko liječenje, ali i komplikacija izazvanih gripom, Opća bolnica u Slavonskom Brodu zatvorila je vrata posjetama