Život

19.10.2018.
Posavska Hrvatska

"Ratatouille" u slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici

Ovo nije brza, nego dobra hrana!

Život : Ovo nije brza, nego dobra hrana!

- Dugi niz godina u glavi mi je animirani film "Ratatouille" u kojem je na simpatičan način pokazano da uz ljubav i volju svatko može dobro kuhati. Usto, kako je ratatoille popularno francusko jelo od povrća, a moja je želja ponuditi gostima izvrsna vegetarijanska jela, ideja za ime lokala došla je sama od sebe - govori nam 32-godišnji Gašper Mandir, vlasnik najmlađeg obrta u Brodsko-posavskoj županiji. Naime, obrt brze prehrane "Ratatouille" registrirao je tek prije nešto više od mjesec dana, a početkom listopada otvorio je svoja vrata u slavonskobrodskoj Starčevićevoj ulici. Već prvi dani rada pokazali su da je novi lokal naišao na oduševljenje gostiju, a što je posebno zanimljivo, uz mlade konzumente, koji su tradicionalno dobri kupci brze hrane, jako je puno starijih Brođanki i Brođana koji Gašpera i njegov rad poznaju od ranije. - Ustvari, "Ratatouille" i neće biti klasični "fast food" lokal, želim uvesti nešto što je u zapadnom svijetu normalno, da moji gosti mogu naručiti obrok koji i nije klasična brza hrana, već recimo tjesteninu, batak, rižoto ili nešto treće, pa to ponijeti doma ili pojesti za vrijeme pauze na poslu, a sve je cijenom pristupačno velikom broju ljudi. Zato sam u lokalu i osigurao dosta veliku i dobro premljenu kuhinju, kako bih mogao ponudit takva jela, ali i catering, dostavu za razne proslave, domjenke ili slično - kaže mladi kuhar koji je imao neobičnu životnu priču. Rođen je u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani (otud i ime Gašper, neuobičajeno u Slavoniji), a početkom devedesetih s majkom je doselio u Kanižu. I školovanje mu je bilo neobično, završio je za dimnjačara (!), nakon toga i za kuhara, a onda i za knjigovodstvo.

S 11 godina pekao tortu!

Ljubav prema kuhanju datira od malih nogu, pa naš sugovornik kaže: - Kad sam bio dijete oduševljavalo me kako naša susjeda peče odlične kolače, u velikim količinama, za svatove. Već s 11 godina ispekao sam svoju prvu tortu, a ta ljubav prema kuhanju samo je rasla kako je vrijeme prolazilo. Odlazio sam u Poreč, na sezonski posao u kuhinjama. Počeo sam na pripremi salata, a završio kao voditelj smjene, i tamo sam stekao ogromno iskustvo. Onda sam pet godina proveo u Zagrebu, radio u restoranu Leonardo koji je dnevno "proizvodio" po 2.500 do 3.000 jela, pa u pizzeriji Stross, onda u West Gateu u kojem smo "hranili" manifestacije kao što je "Cro a porter"...

Uslijedio je povratak u Slavonski Brod, radio je u Fast foodu Bruno, pa u Gurmanu, u Tvrđavi u Capellanu, a jedno je vrijeme s kolegom vodio Konobu Brešić. Nakupljeno je veliko iskustvo, stekao je široki krug ljudi kojima se sviđa njegova kuhinja i od nedavno je "svoj na svome", u Ratatouilleu. Već prvih dana Brođani su primijetili da je uveo mnogobrojne novosti kao što su Sava burger (pljeskavica od bijele ribe), uskoro će u ponudi biti i Som burger (a od soma, od čega bi drugog bio, nap. au.), zatim, ponudio je slavonsku pizzu s domaćom, dimljenom kobasicom, onda pizza-sendviče, pa "klasične" sendviče u domaćoj lepinji, pa pileća krilca u pikantnom umaku od domaćeg paradajza, luka i sa slavonskim začinima...

Mandir kaže kako unatoč tome što su takve namirnice nešto skuplje, "sirovinu" za svoja jela uzima iz domaćih mesnica i od domaćih uzgajivača povrća jer mu je kvaliteta na prvome mjestu. U Ratatouilleu uz Gašpera trenutačno rade četvorica mladića, jedan je završeni kuhar, a ostali su praktikanti, i mladi je gazda i više nego zadovoljan svojim suradnicima. Radno vrijeme lokala je od 10 do 23 sata tijekom tjedna, a petkom i subotom od 10 do 3 ujutro, a u ponudi nema alkoholnih pića.

Gašper je svestran, uz kuhanje velika ljubav mu je glazba te svira gitaru, klavijature, najčešće u crkvama. A onda, tko zna, možda jednom vidimo omiljenog kuhara kako zajedno sa svojim gostima, uz dobru hranu, vodi pjesmu. I kud ćeš boljeg doživljaja!

Posavska Hrvatska :  Pomozimo obitelji Pišković
Pomozimo obitelji Pišković

Dragica Pišković iz Slobodnice hitno mora iseliti iz kuće u kojoj je trenutačno, a kuća koju je prije dvije godine dobila u nasljedstvo je stara, trošna i nema u njoj ni priključak struje ni vode. Dra ...

Posavska Hrvatska : Petnaest im je godina tek
Petnaest im je godina tek

Slavonskobrodski „Vrapčići” proslavili prvih petnaest godina neočekivano uspješnoga rada

Posavska Hrvatska : Tužne uspomene i veliki ponos
Tužne uspomene i veliki ponos

Slavonci su uspjeli obaviti svoj zadatak

Posavska Hrvatska : Restoran ili dostava hrane?
Restoran ili dostava hrane?

Kupovina, naručivanje iz naslonjača mobitelom postala je svakodnevica, a podaci pokazuju da smo tu u prosjeku Europske unije, jer 75 posto građana Hrvatske kupuje putem interneta. Online, odnosno inte ...

Posavska Hrvatska : Zimski odmori „bukirani” od lipnja
Zimski odmori „bukirani” od lipnja

Prema istraživanju portala MojPosao, provedenom nad četiristo ispitanika, 69 posto ispitanih građana planiralo je na zimovanju provesti tjedan dana. Svaka peta osoba na zimski odmor u inozemstvu bila ...

Posavska Hrvatska : Gripa, covid, respiratorni sincicijski virus napunili ambulante
Gripa, covid, respiratorni sincicijski virus napunili ambulante

Sigurno, ako niste i sami, znate nekoga tko je prehlađen, ima neku virozu, možda čak i gripu ili covid, što i ne čudi jer je sezona respiratornih infekcija, pa su ambulante pune oboljelih.- Siječanj i ...

Posavska Hrvatska : Pobjednički dvojac
Pobjednički dvojac

Tin i Domagoj, ponos Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Posavska Hrvatska : Nagrađeni najbolji
Nagrađeni najbolji

Na ocjenjivanju 137 uzoraka meda

Posavska Hrvatska : „Srcem za ranjenu Hrvatsku“
„Srcem za ranjenu Hrvatsku“

Knjiga potresnih sjećanja medicinskih sestara i medicinskih tehničara iz Domovinskog rata neće nikoga ostaviti ravnodušnim

Posavska Hrvatska : Stariji sugrađani, tražite savjet!
Stariji sugrađani, tražite savjet!

U izradi su izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima, koji regulira i ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Starije osobe ugovor o doživotnom ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sklapaju naj ...

Posavska Hrvatska : Tambura tužnih tonova
Tambura tužnih tonova

Ostala su neizrečena pitanja i nedobiveni odgovori, i bisernica

Posavska Hrvatska : Na svjetskoj razini
Na svjetskoj razini

Slavonskobrodska bolnica jedini je Nacionalni centar za edukaciju

Posavska Hrvatska :  Na smještaj se čeka godinama
Na smještaj se čeka godinama

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u Hrvatskoj je najviše osoba u dobi od 60 do 64 godine, a udio stanovništva u dobi od 65 i više godina iznosi 22,45 posto i među najstarijim smo stanovništvom ...

Posavska Hrvatska : Nekoliko hrabrih ljudi
Nekoliko hrabrih ljudi

Puna istina, prvi put nakon 32 godine

Posavska Hrvatska : „Marsonia” na kanadskim vodama
„Marsonia” na kanadskim vodama

Kakav je život na drugoj strani svijeta

Posavska Hrvatska : Tisuću srca zajedno kuca
Tisuću srca zajedno kuca

Organizatori su mogli zaključiti: uspjeli smo!

Posavska Hrvatska :  (Ni)je u šoldima sve
(Ni)je u šoldima sve

Na području Splita i Solina ove godine otvoreno tisuću smještajnih jedinica više u odnosu na 2022.

Posavska Hrvatska : (Ni)je u šoldima sve
(Ni)je u šoldima sve

Na području Splita i Solina ove godine otvoreno tisuću smještajnih jedinica više u odnosu na 2022.

Posavska Hrvatska : Kad cijene "skaču", kupci pred policama plaču
Kad cijene "skaču", kupci pred policama plaču

Dogodi se, ne baš često, da pojedini proizvodi i pojeftine