Slavonski Brod

29.5.2020.
Posavska Hrvatska

Slavonski Brod

Potpisan ugovor za rekonstrukciju i izgradnju autobusnog kolodvora

Slavonski Brod : Potpisan ugovor za rekonstrukciju i izgradnju autobusnog kolodvora

Projekt rekonstrukcije i izgradnje autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu predstavljen je na konferenciji za novinare u čekaonici kolodvora, gdje je gradonačelnik Mirko Duspara potpisao ugovor s izvođačem radova Borisom Hreljićem, direktorom tvrtke GIC gradnje iz Zagreba.

- Objekt u kojem se nalazimo građen je 1968. godine i ne ispunjava uvjete koje bi kolodvor u 21. stoljeću trebao ispunjavati. Radovi će se odvijati južno od stare zgrade na površini od 5.800 metara kvadratnih, a 400 metara kvadratnih zatvorenog prostora činit će tri paviljona u kojima će biti svi potrebni sadržaji, blagajna, garderoba, sanitarni čvor, pekarnica, kiosk, caffe bar. Autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu treći je po prometu u Republici Hrvatskoj, nakon Zagreba i Splita. Ovaj objekt bit će primjeren 21. stoljeću, a bit će to najveći projekt desetljeća - istaknuo je gradonačelnik Duspara.

Tijekom izvođenja radova, čiji je rok završetka 12 mjeseci, promet se neće prekidati. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Vedran Pedišić, glavni i idejni projektant iz tvrtke Sangrad iz Zagreba koji je pojasnio da je glavni orijentir pri projektiranju bilo postojeće drveće, ali su i objekt vezali na to da je Slavonski Brod grad metala i čelika što će biti vidljivo na ovojnici i fasadi. Ugovorena vrijednost radova je 27.170.780,41 kuna s PDV-om.

29.5.2020.
Posavska Hrvatska

Media Skutari, obrt za video snimanje

Nikamo bez fotoaparata

Slavonski Brod : Nikamo bez fotoaparata

Upravni referent koji ne radi u struci zato što je prevladala ljubav prema kameri i snimanju; to je Domagoj Skutari, 31-godišnji vlasnik obrta za video snimanja Media Skutari otvorenog u ožujku prošle godine. Prije otvaranja vlastitog obrta bio je zastupnik osiguranja, radio je na projekciji filmova u Cinestaru, a snimateljsko iskustvo stjecao je deset godina u foto i video studijima u Slavonskom Brodu te na Slavonskobrodskoj televiziji.

 

Spontano, ali ozbiljno

- Čitavo to vrijeme uz sebe sam imao svoj fotoaparat i bavio se snimanjem. Prošle godine odlučio sam otvoriti obrt i žao mi je što to nisam ranije učinio jer nema boljeg osjećaja kad možeš zarađivati od onoga što voliš raditi - kaže Domagoj. Za njegov interes za kameru 'kriv' je njegov otac Tomislav: - Tata je imao onu ogromnu "kalašnjikov" kameru i uvijek je snimao mene i sestru Vjeku. Bile su mi zanimljive sve te tipke na kameri dok sam se ispred uvijek glupirao sa sestrom. Što sam bio stariji, sve više sam ja htio snimati i kasnije uređivati snimke. Imao sam veselo i veliko društvo, pa sam uvijek kad bismo išli nekamo nosio fotoaparat i to zabilježio. Danas imam veliku arhivu snimaka kad smo bili klinci, pa kad se skupimo volimo to pogledati. Kao klinac sam volio i gledati filmove i zaljubio sam se u tehnike snimanja i boje na filmu. Fotoaparat kojim sam počeo raditi 'ozbiljnije' snimke bio je Canon 650D, a prije toga puno toga sam snimio Sony kamerom koju sam 'ukrao' tati.   

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

15.5.2020.
Posavska Hrvatska

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda

Hrvatski telekom će Gradu uplatiti više od 5 milijuna kuna

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda održana je prošloga petka putem elektroničke pošte s jednom točkom dnevnog reda - prijedlog Odluke o razrješenju međusobnih odnosa između Grada Slavonskog Broda i Hrvatskog Telekoma d. d.

Naime, predstavnici Hrvatskog telekoma su na sastanku održanom 28. travnja 2020. godine predložili mirno rješenje spora oko izračuna razlike naknade za služnost na javnim gradskim površinama te su ponudili iznos od 650.000 kuna godišnje, kao i godišnju naknadu za 2019. godinu u iznosu od 515.955,42 kuna sukladno ugovoru.

Na sjednici je od 25 vijećnika sudjelovalo 13 i jednoglasno su usvojili ovu jedinu točku dnevnog reda. Ovom se odlukom Hrvatski telekom obvezuje za proteklih sedam godina uplatiti 4.550.000 kuna naknadu za korištenje javne površine, te sukladno ugovoru i dodatni iznos od 515.955,42 kuna kao godišnju naknadu za 2019. godinu, što je ukupno 5.065.955,42 kuna.

15.5.2020.
Posavska Hrvatska

Popuštanje (ne) znači opuštanje

Kavu na sunce, dezinficijens na ruke!

Slavonski Brod : Kavu na sunce, dezinficijens na ruke!

Drugi val popuštanja preventivnih epidemioloških mjera donio je plimu oduševljenja ljubitelja ispijanja kava i šopingiranja jer otvoreni su kafići i butici. Valja nadoknaditi silne propuštene razgovore na "špici" i obnoviti garderobu, makar je možda (ne ponovilo se) nosili samo u vlastita četiri zida. Gužve, koje su ranije nekima smetale sada su ponovno rado viđen fenomen u središtu grada i trgovačkim centrima jer one znače (novo) normalno i daju osjećaj nade da će pandemija pokleknuti pred društvenim i potrošačkim navikama građana.   

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

24.4.2020.
Posavska Hrvatska

Radovi u Tvrđavi Brod

Rađa se Slavonska notna bajka

Slavonski Brod : Rađa se Slavonska notna bajka

Vrijedno se radi na sjevernom dijelu zapadnog krila kavalira Tvrđave Brod, odnosno na budućoj Kući tambure - Slavonskoj notnoj bajci. Lijepo vrijeme pogoduje vanjskim radovima, ali ni nutarnji ne staju. Dnevno na gradilištu radi dvadeset do trideset radnika, objašnjava direktor slavonskobrodske građevinske tvrtke Šprajc THD d. o. o. Hrvoje Šprajc dok obilazimo gradilište.

Podsjetimo, obnovu ovoga dijela tvrđavskoga kavalira za potrebe Kuće tambure - Slavonske notne bajke naručio je Grad Slavonski Brod, koji je za taj projekt osigurao više od 27,3 milijuna kuna i to 85 posto kroz ITU mehanizam (program integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Europske unije), dok će 15 posto Grad financirati iz vlastitoga proračuna. Na 2.430 kvadratnih metara površine bit će predstavljena građa sadašnjega Muzeja tambure, obogaćena novim izlošcima i multimedijalnim prikazima, a dio prostora će, na poticaj Hrvatske turističke zajednice, biti namijenjen i stalnome postavu posvećenome kravati. Posao obnove na javnome natječaju dobila je tvrtka Šprajc THD s kojom je Grad ugovor potpisao početkom veljače prošle godine. Još ljetos svjedočili smo radovima na krovu, a sada fasadno platno ovoga dijela kavalira gotovo blista otkako je prezidano novim slojem stare cigle. - Na krovu su uklonjeni svi slojevi koji su bili, zajedno sa svom zemljom, krov je pregledan, ponovno je nabijen pod, postavljene armiranobetonske ploče i učvršćen rub, postavljena je hidroizolacija, a slojevi površine krova ponovno su nasuti prema uputama konzervatora - objašnjava Hrvoje Šprajc i dodaje: - Trenutačno se radi na zidanju obrambenog (vanjskog) zida i rekonstrukciji postojećeg dijela, traju radovi na armirano-betonskom stubištu u prvom kazamatu i na opločenju, odnosno izradi podova od stare opeke unutar kazamata.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Novi europski projekt Veleučilišta u Slavonskom Brodu

U korak s klimatskim promjenama

Slavonski Brod : U korak s klimatskim promjenama

- Ovo je izuzetno važan i aktualan projekt jer je vezan uz klimatske promjene, kojima smo svjedoci, a posebno je bitno što uz nas kao partneri dolaze Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku iz Zagreba. To je značajan pokazatelj naših postignuća i važnosti u društvenoj zajednici - rekao je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, dekan Veleučilišta u Slavonskom Brodu, na Uvodnoj konferenciji projekta "Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji", održanoj u četvrtak, 12. ožujka, u Hotelu Savus. Korisnik tog europskog projekta je Veleučilište u Slavonskom Bodu, a partneri su Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku iz Zagreba. Kako je istaknuo dekan Mirosavljević, istraživanja u sklopu projekta zasigurno će doprinijeti razvoju te visokoškolske ustanove, ali i pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem salate i paprike, da se lakše prilagode novim uvjetima. - Glavne aktivosti projekta odnose se na istraživanje i promatranje posebno tretiranog sjemena, kako se ponaša u uvjetima kontrolirane proizvodnje, u plastenicima, a s druge strane kako izvan plastenika. U zaključku ćemo donijeti preporuke poljoprivrednicima, nositeljima OPG-a, što mogu napraviti kako bi povećali prinose.

Voditeljica projekta Lidija Vukojević podsjetila je da je projekt s provedbom počeo 6. siječnja i do sada je već izrađena metodologija istraživanja te su istraživanja počela na partnerskim institucijama. - Nakon obrade sjemena u laboratorijskim uvjetima, te će kulture biti posađene ovdje u Slavonskom Brodu, i pratit ćemo njihov rast i razvoj, u zaštićenim i otvorenim prostorima. Naravno, preporuka je ekološka poljoprivreda. Projekt je važan i zato što uključuje veliki broj dionika, iz Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije, koji se bave klimatskim promjenama. Uključen je veliki broj OPG-a, Državni hidrometeorološki zavod, lokalne organizacije civilnog društva, kako bismo saznali koji su problemi s kojima se oni susreću, a uzrokovani su klimatskim promjenama. Cilj je da se metodologija istraživanja što više prilagodi njihovim potrebama i da preporuke budu što korisnije. Tijekom projekta održat će se niz radionica, info-dana, okruglih stolova, panel rasprava, jer je važno obavijestiti javnost o tome što se radi, te podići svijest o klimatskim promjenama - zaključila je Lidija Vukojević.

Više u tiskanom izanju Posavske Hravtske!

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica"

Predstavljen projekt "Nauči me vidjeti prave boje"

Slavonski Brod : Predstavljen projekt "Nauči me vidjeti prave boje"

Na konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak u Centru za socijalnu skrb, predstavljen je projekt "Nauči me vidjeti prave boje", a prethodila joj je radionica koju je održala prof. dr. sc. Lidija Arambašić, psihologinja i supervizor psihosocijalnog rada s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Više usluga, osnaženi kapaciteti

Projekt vrijedan 5.943.771,51 kunu, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provodi Centar za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica" od 28. studenoga 2018. godine do 28. studenoga 2021. godine s ciljem osnaživanja procesa deinstitucionalizacije i prevencije institucionalizacije djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece s problemima u ponašanju na području Brodsko-posavske županije. Očekivani rezultati su poboljšanje i proširenje usluga prijavitelja te osnaženi kapaciteti stručnjaka u sustavu socijalne skrbi, a projekt će omogućiti izvaninstitucijske usluge u Novoj Gradiški koje dosad nisu postojale te proširenje skupine korisnika na djecu s problemima u ponašanju za koju dosad nisu postojale te usluge na području Brodsko-posavske županije. 

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Županijska skupština Brodsko-posavske županije

Više od polovice točaka usvojeno jednoglasno

Slavonski Brod : Više od polovice točaka usvojeno jednoglasno

Na dvadesetoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u ponedjeljak pod predsjedanjem Pere Ćosića (HDZ), uz nazočne saborske zastupnike Ljubicu Maksimčuk (HDZ) i Davora Vlaovića (HSS), 38 od 42 vijećnika skupštine raspravljalo je o 19 točaka dnevnog reda. Većinom glasova prihvaćeno je izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Brodsko-posavske županije za 2018. godinu, prijedlog odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Brodsko-posavske županije te prijedlog odluke o rasporedu sredstava za redovito financiranje političkih stranaka za 2020. godinu. Većina vijećnika digla je ruke i za prijedlog odluke o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima, članovima Županijske skupštine i njezinih radnih tijela, prijedlog odluke o kriterijima, mjerilima te načinu financiranja centara za socijalnu skrb Brodsko-posavske županije i financiranje pomoći za troškove stanovanja korisnicima koji se griju na drva u 2020. godini te prijedlog izmjene i dopune odluke o prihvaćanju kapitalnog projekta "Energetska obnova zgrade - Dom za starije i nemoćne Slavonski Brod".

Jednoglasno su prihvaćeni prijedlog odluke o dodjeli županijskih javnih priznanja u 2020. godini, prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Brodsko-posavske županije i prijedlozi odluke o kriterijima i mjerilima te načinu financiranja; materijalnih rashoda, nefinancijske imovine i hitnih intervencija investicijskog i tekućeg održavanja Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu u 2020. godini, decentraliziranih funkcija za investicijsko ulaganje, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova te informatizaciju zdravstvene djelatnosti na području županije u 2020. godini, decentraliziranih funkcija u osnovnom obrazovanju te srednjih škola na području županije. Svi vijećnici digli su ruke i za prijedlog Akcijskog plana energetske učinkovitosti Brodsko-posavske županije za razdoblje 2020.-2022. godine, godišnje izvješće Savjeta mladih Brodsko-posavske županije za 2019. godinu, prijedlog odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Brodsko-posavske županije te prijedloge odluka o izmjenama odluka o zaduživanju Brodsko-posavske županije za financiranje kapitalnih projekata energetske obnove zgrada nove i stare bolnice Nova Gradiška, transfuzije, ginekologije, pedijatrije, ambulante, odjela kirurgije i interne medicine te kuhinje i upravne zgrade novogradiške bolnice te zgrada kirurgije, infektologije, neurologije i psihijatrije Opće bolnice "Dr. Josip Benčević".

Vijećnici su jednoglasno prihvatili imenovanje sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Slavonskom Brodu, a na sjednici su prisegnuli novi članovi Županijske skupštine. Naime, na mjesta Jasmine Horvatović (HDZ), Mirka Tomca (HDZ) i Marine Opačak-Bilić (SDP), koji su zatražili da im se mandati stave u mirovanje, imenovani su Mihajla Šunić (HDZ), Marin Degmečić (HDZ) i Davor Petrik (SDP).       

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

13.3.2020.
Posavska Hrvatska

Melisa kreativ

Sama sebi stvorila posao

Slavonski Brod : Sama sebi stvorila posao

Obrt za izradu suvenira, predmeta za uspomenu pod imenom Melisa kreativ Brođanka Melisa Škorić otvorila je u svibnju prošle godine i prodajni prostor ima na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu.

Sve je počelo s nakitom

- Do tada sam osam godina pod imenom Melisa nakit kao domaća radinost bavila se izradom nakita, a onda sam proširila djelatnost, sa mnom u poslu je i suprug Borislav, pa izrađujemo i personalizirane predmete za uspomenu, cvjetne aranžmane. Sve je počelo tako što sam sebi izrađivala nakit, onda sam počela poklanjati svojim prijateljicama, kumama, radnim kolegicama, kojima se jako svidio nakit, a sve sam to radila s ljubavlju. Sve se to razvilo u veću priču zahavljujući i tome što sam ostala bez posla. Radila sam u Zagrebu u knjigovodstvu jedne građevinske tvrtke koja nije opstala u vrijeme recesije i nas 50 je ostalo bez posla. Bilo je tada teško naći posao, ali još veći poticaj i razlog zašto sam se ovime počela baviti bilo je to što sam dvije i pol godine bila teško bolesna, a kako mi je kćer bila jako mala vratili smo se u Slavonski Brod jer nisam mogla sama voditi brigu o njoj, pa mi je pomogla svekrva. Bila sam zbog bolesti dosta nepokretna i tada sam jako puno nakita napravila kako bih odvratila misli i zaista mi se toga nagomilalo. Nisam znala što bih s njim, nisam imala baš samopouzdanje da bi to netko htio nositi, kolegice su me ohrabrivale, njima sam poklanjala i mislila sam da su obzirne jer je to poklon, ali sam i dalje mislila da za to nitko neće dati novac. Ipak sam odlučila pokušati i izložila sam svoj nakit na poljoprivrednom sajmu kod nas u Brodu, iskreno rečeno sa strahom, mislila sam ako nitko ništa ne kupi, ja sve bacam, to ne vrijedi. Međutim, jako je dobro primljeno i bila sam baš sretna. Taj sajam mi je potvrdio da je ipak vrijedno to što radim, nije to bilo toliko materijalno isplativo, ali bila sam presretna za svaku stvarčicu koju je netko kupio i od tada sam stalno na sajmovima - sjeća se početaka Melisa.

Personalizirani pokloni

U razgovoru s njom zaključit ćete da je ona osoba koja se ne predaje lako: - Bolest me je zadesila kad sam bila mlada, kći je imala tek nekoliko mjeseci i grozno mi je bilo što nisam mogla brinuti o njoj i baš zato sam se morala nečime baviti da ne razmišljam. Najlakše je sjesti i kukati, ali nisam se htjela sažalijevati. Svaki dan sam smišljala kakvu ću ogrlicu, narukvicu, prsten ili naušnicu napraviti i to mi je baš davalo energiju, a i vrijeme mi je brže prolazilo. U Varaždinskim toplicama sam bila dva i pol mjeseca i tamo sam napravila brdo nakita.

Najviše voli raditi nakit od poludragog kamenja i u početku je po materijal išla na najveći sajam minerala u München, ali danas se, kaže, sve može i kod nas nabaviti. Izradi nakita pristupa s jednakom ljubavlju kao i kad je tek krenula: - Izrađujem nakit i po narudžbi i nikad ne znam hoće li se toj osobi svidjeti, jesam li pogodila njene želje, ali kad dođu i kažu da je još i ljepše nego što su zamislili, to mi je najveća nagrada. Divan je osjećaj kad u šetnji gradom ili kupovini primijetim ženu koja nosi moj nakit, tada mi baš srce bude puno.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.2.2020.
Posavska Hrvatska

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Za dva sata 13 točaka

Slavonski Brod : Za dva sata 13 točaka

Dnevni red posljednje sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda, održane prošloga petka, sazvan s 12 točaka, dopunjen je na početku sjednice s još jednom točkom - prijedlog odluke o nerazvrstanim cestama. Sjednici su prisustvovala 23 vijećnika i 13 točaka dnevnog reda odradili su za dva sata.

Budući da je vijećnica HDZ-a Adela Kovačević stavila mandat u mirovanje iz osobnih razloga mijenja ju Ante Cvitković koji je već položio svečanu prisegu, a prisegu je na ovoj sjednici položio Hrvoje Špicer (HDZ).

Raspravljajući o financijskom i izvješću o radu u 2019. godini Javne vatrogasne postrojbe grada Slavonskog Broda uime Kluba vijećnika HDZ-a Tomislav Tekić postavio je pitanje hoće li biti povećane plaće djelatnicima, na što je zapovjednik Ivan Vuleta odgovorio da je osnovica povećana u ovoj godini za 4 posto. Većinom glasova gradski su vijećnici usvojili izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća, kao i prijedloge odluka o strukturi specijalističkih postrojbi Civilne zaštite grada Slavonskoga Broda i imenovanju članova Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda. Gradsko vijeće dalo je jednoglasno suglasnost za zaključenje i provedbu Sporazuma o pripremi i provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.". Jednoglasno je usvojen i prijedlog Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva grada Slavonskog Broda u 2020. godini, dok su izmjene i dopune Odluke o komunalnoj infrastrukturi grada Slavonskog Broda i njezinom pravnom statusu usvojene većinom glasova. Jednoglasno su vijećnici usvojili odluku o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete obavljanja dimnjačarskih poslova koju je dostavio ovlašteni koncesionar "Dimnjačar Nenadić".

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)