Iskaz interesa za uključivanje u rad i aktivnosti HGK – Županijske komore Slavonski Brod
- Hrvatska gospodarska komora na usluzi je poslovnom sektoru i aktivno pomaže tvrtkama u razvoju i unaprjeđenju svih aspekata vašega poslovanja. Pripremili smo niz pogodnosti i pozivamo vas da se aktivno uključite u rad HGK kako bismo zajednički osnažili hrvatsko gospodarstvo – PORUČUJU IZ Županijske komore Slavonski Brod. Početkom 2022. na snagu je stupio novi Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je donio brojne novitete za poslovne subjekte u Hrvatskoj. Iako po novom Zakonu sve tvrtke i dalje ostaju članice HGK, tvrtke iz I. skupine više nisu obvezne plaćati članarinu, ali se mogu odlučiti za dobrovoljno plaćanje, koje im donosi brojne koristi. Za tvrtke iz II. i III. skupine članarine ostaju obavezne. Tvrtke članice Komore koje plaćaju članarinu u skladu s novim Zakonom imaju pravo birati svoje predstavnike u tijela Komore, putem svojih predstavnika upravljati poslovima Komore, neposredno sudjelovati u radu strukovnih udruženja i drugih oblika organiziranja u Komori, razmjenjivati informacije i iskustva, obavljati konzultacije te organizirati savjetovanja, pokretati inicijative za donošenje i promjenu zakona i drugih propisa i mjera od interesa za gospodarstvo i poduzetništvo, koristiti stručnu pomoć i usluge Komore, sudjelovati u aktivnostima Komore.
Ako ste zainteresirani da se uključite i koristite Gospodarsku mrežu HGK slobodno nas kontaktirajte putem e-maila: hgksb@hgk.hr ili putem telefona: 035/448 583
Sastanak turističkog sektora s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske
Predstavnici turističkog sektora sastali su se u Splitu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Razgovarali su o dosadašnjem tijeku sezone, strateškim odrednicama razvoja turizma u Hrvatskoj, te aktualnim i dugoročnim izazovima. - Dosadašnji tijek turističke sezone odaje dojam snažnog oporavka i rasta turizma, što potvrđuje poziciju Hrvatske kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Europi. Hrvatska gospodarska komora fokusirana je na poticanje razvoja održivog, cjelogodišnjeg turizma visoke kvalitete, s posebnim naglaskom na zdravstveni i premium turizam - poručio je uvodno predsjednik HGK Luka Burilović koji je također predstavio nekoliko ključnih inicijativa HGK. Platformu Stories predstavio je kao jedinstvenu platformu koja okuplja dionike u premium turizmu s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao premium destinacije. Trenutno broji oko 100 članova, uključujući vrhunske hotele, marine, kampove, restorane, čartere, putničke agencije i vile za odmor. Fokus je na stvaranju nove ponude i komplementarnih sadržaja koji omogućuju produljenje sezone i cjelogodišnji turizam. Posebno je istaknuo Zajednicu zdravstvenog turizma naglasivši da su ostvarene odlične suradnje s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom u razvoju i promociji Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma, te najavio zajedničko događanje na tu temu. Dodatno, predstavio je ESG rating HGK, ocjenu održivih praksi poduzeća koja mjeri izloženost tvrtke okolišnim, društvenim i upravljačkim rizicima, te aktivno informira članice o novim EU direktivama i zelenoj tranziciji. ESG rating namijenjen je svim industrijama, a predsjednik Burilović poseban poziv uputio je tvrtkama u turizmu da ga ispune i saznaju svoj ESG rating HGK.
U kontekstu održivog razvoja, predsjednik Burilović naglasio je važnost uravnoteženog razvoja turizma. - Najvažnije je da budemo dobri domaćini, da ne pretjerujemo s cijenama i da uskladimo visinu cijene s visinom kvalitete usluge. Poticanjem konkurentnosti favorizirat ćemo kvalitetu i to je jedan pozitivan zatvoreni krug. Samo tako možemo osigurati dugoročni uspjeh i održivost našeg turizma - izjavio je Burilović dodajući kratki rezime aktivnosti - od edukacija, radionica, integracijskog programa za strane radnike do popularizacije kartične napojnice. Uz to, HGK pruža potporu članicama u izlasku na sajmove i u promociji. Sastanak je zaključen konstruktivnim dijalogom između ključnih aktera hrvatskog turizma i još jednim pozivom da se cijene formiraju pametno, u skladu s kvalitetom usluge, da se optimalno raspolaže infrastrukturom i da gostima ponudimo odmor za pamćenje.
Kroz nove projekte i investicije podići konkurentnost u proizvodnji hrane
Povećanje produktivnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, racionalnije i efikasnije korištenje resursa, jačanje otpornosti na klimatske promjene te okretanje održivim i ekološki prihvatljivim praksama u poljoprivredi prioriteti su u nadolazećem razdoblju, poručeno je sa stručnog skupa Samodostatnost u hrani za sigurnu budućnost koji se u organizaciji HGK Županijske komore Sisak i u suradnji sa Županijskom komorom Otočac održao u Sisku.
- Jedno od važnih pitanja je kako povećati produktivnost i fizički obujam proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda da bismo u budućnosti mogli smanjiti uvoznu ovisnost i lakše se nosili s globalnim tržišnim poremećajima i cjenovnim pritiscima - kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam. - U prva četiri mjeseca ove godine bilježimo nastavak negativnih trendova iz proteklih godina. Izvoz nam gotovo stagnira, uvoz je rastao za 11 posto, a pokrivenost uvoza izvozom s prošlogodišnjih 68 posto pala je na 62 posto. Posebno brine struktura vanjskotrgovinske razmjene - 74 posto vanjskotrgovinskog suficita čine uljarice i žitarice, a s druge strane, uvozimo velike količine mesa mlijeka voća i povrća, proizvoda s najvećom dohodovnosti i najvećom dodanom vrijednosti. Hrvatskoj je potreban zaokret u vođenju poljoprivredne politike s jasnim prioritetima i boljom fokusiranošću potpora što zahtjeva izmjene strateškog plana ZPP-a – istaknuo je Kovačević.
Za razvoj hrvatske poljoprivrede kroz Strateški plan 2023.-2027. na raspolaganju je 3,8 milijardi eura, a cilj je u ovom razdoblju kroz poljoprivredne EU fondove domaćim poljoprivrednicima i ostalim korisnicima u ruralnom prostoru dodatno osnažiti dohodak te modernizirati poljoprivrednu proizvodnju, podignuti razinu prerade i povećati ukupnu razinu samodostatnosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Republici Hrvatskoj.
- U Strateškom planu stoga je podignut i udio financiranja iz nacionalnih sredstava s 15 na 20 posto te je povećana omotnica za poljoprivredu za 103 milijuna eura - kazao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. - Novi projekti koji će ostvariti dodatnu vrijednost našem sirovinskom potencijalu (žitarice, uljarice, voće i povrće) te staviti u funkciji neiskorištene resurse (zemljište i voda) i kroz povećanu cijenu rada u poljoprivredi ostvariti kvalitetnija zapošljavanja u ovom strateškom sektoru - rekao je Majdak.
Sve bitnija tema za sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane je zelena tranzicija i prilagodba novom modelu kružnog gospodarstva, o čemu se govorilo na panelu Agroekologija i zelena tranzicija.
Cijene sirovina konstantno rastu, a dostupnost istih na tržištu je sve češće ograničena, jedan je od zaključaka panela Poremećaji na tržištu hrane (i budući izazovi). Tomislav Bosilj, direktor tvrtke stočne hrane SANO iz Popovače, kazao je kako to ne ovisi samo o ekonomskim nego i geopolitičkoj situaciji te klimatskim poremećajima u raznim dijelovima svijeta.
Stručni skup u Sisku bio je prilika za razmjenu iskustava, znanja i primjera dobre prakse. Tihomir Babić, predsjednik HGK ŽK Sisak, kazao je kakao je daljnji razvoj poljoprivrede iznimno važan za opstanak i razvoj ruralnih područja: - Nove investicije, modernizacija i uvođenje inovacija u procese proizvodnje i prerade hrane imat će značajnu ulogu u revitalizaciji Sisačko moslavačke županije, za stvaranje novih radnih mjesta, a time i za zadržavanje i povratak ljudi u ovaj kraj.