Gospodarstvo

16.11.2018.
Posavska Hrvatska

Novi ugostiteljski objekt u Slavonskom Brodu

Veliki odmor "Kod Akija"

Gospodarstvo : Veliki odmor "Kod Akija"

Učenici škola u Malom Parizu odnedavno pod velikim odmorom mogu doći po sendvič "Kod Akija" u Kumičićevoj 25. Na meniju ugostiteljskog objekta, postavljenom i na Facebook stranicu, su i pizze, jela s roštilja te plate.

- Otvorili smo 1. listopada i idemo probati vidjeti što će se dogoditi. Ideja o otvaranju obrta u Malom Parizu, s obzirom na to da živim u susjedstvu, vrtjela mi se u glavi desetak godina. Vlasnik prostora u kojem sam u najmu kontaktirao me prije dva mjeseca i rekao da objekt ima svu opremu: "Ako si voljan, probaj". I evo ga, probam - kaže vlasnik Alen Ambrozić. Ugostiteljstvom se bavi već 26 godina, a radio je u gradskim te restoranima u čitavoj Hrvatskoj, pa kaže 'ispekao je zanat'.

- Klijenti su najviše školarci i svoj asortiman morao sam prilagoditi njima. Imamo i proizvode za ozbiljnije mušterije, pa pokrivamo dosta toga. Školarci se baziraju na pileće sendviče. Čudo jedno koliko ih klinci vole, stariji građani naručuju ćevape, pljeskavice i plate, a imamo i odličnu pizzu. Asortiman je dosta sličan ostalim ugostiteljskim objektima, ali 'ekipa' je malo drugačija. Prilagodili smo se srednjoškolcima, pa ima zafrkancije i ako danas nemaju novac, bit će sutra... Što ćemo s njima? Dobro surađujemo. Ima i djece koja ne mogu jesti određene stvari, pa napravimo pet-šest vrsta sendviča, a oni izmisle sedmi i osmi... No, nijedan nije bio neizvediv. Kod mlađe djece najpopularniji je, uz pileće, sendvič sa šunkom i sirom. Imamo dostavu na području grada, a veće narudžbe i izvan grada - ističe Ambrozić. "Kod Akija" su zaposlene tri osobe, a Alenu u poslu pomažu i supruga, po zanimanju kuharica, te brat. Na pitanje koliko je bilo teško savladati birokraciju pri otvaranju obrta Alen se smiješi: - Srećom, jako dugo radim ovaj posao, pa poznajem puno ljudi i dobio sam pomoć sa svih strana. No, gdje god sam mogao zapeti, zapeo sam. Bilo je povlačenja za rukav i raspitivanja, ali od ideje do otvaranja prošlo je mjesec dana, što je jako brzo. Nisam koristio nikakve poticaje, nisam mogao dobiti kredit, i novac sam posudio od prijatelja.

Osim vesele srednjoškolske 'ekipe' koja redovito dolazi u lokal, među stalnim starijim klijentima su tvrtke s područja grada i građani koji 'slijede' Alena kad god on promijeni radno mjesto.

 

Ljudi moraju jesti

- Što se tiče fast food lokala, konkurencija je zdrava. Ima ih i svaki ima proizvod po kojem je prepoznatljiv. Svi se mi susrećemo. Dogodi se, primjerice, da dođem u Đuru Đakovića, a ondje stoji četiri-pet dostavnih automobila. Ili, jedna tvrtka tjedan dana jede kod mene, a onda odjednom "nestane", što je sasvim normalno. Dosadilo bi i meni stalno jesti hranu u jednom lokalu. Tvrtke jednostavno odu u druge restorane i nakon tri tjedna se vrate. Tako se to vrti. Ljudi uvijek moraju jesti i pročitao sam da bi objekti brze prehrane mogli opstati i u vrijeme najveće krize zato što bi se ljudi onda orjentirali prema jeftinijoj hrani. Ako se nešto i dogodi, nadam se da fast food može preživjeti - ističe Ambrozić. Izleti su idealne prilike za naručivanje brze hrane, pa je surađivao s jednim sindikatom koji su naručili sendviče za izlet u Vukovar. Katarinski sajam prilika je za predstavljanje obrta građanima, a Alen planira biti ondje možda iduće godine. Tijekom Prvenstva Hrvatske u gimnastici, održanog proteklog vikenda, predstavio se pak "sportskim turistima", odnosno gostujućim klubovima iz Dalmacije za koje je isporučivao doručke i pizze te američke palačinke s Nutellom. Poslovnih planova zasad nema s obzirom na to da je u svojevrsnom "testnom" razdoblju.

- Moram si dati jedno tromjesečje da vidim gdje sam i što sam, je li isplativo ovime se baviti. Svi su mi rekli da sam trebao otvoriti obrt prije 10 godina. Dosta ljudi zna kako radim, a javilo mi se i dosta gostiju s kojima surađujem u posljednjih dvadesetak godina. Posao ide i zasad sam zadovoljan - zaključuje Ambrozić. 

Posavska Hrvatska : Slatki obrt u središtu grada
Slatki obrt u središtu grada

Običavamo razgovarati s obrtnikom dok radi svoj posao, a ovaj razgovor doveo je do toga da smo ogladnjeli. Naime, iz palačinkarnice Crêps u vlasništvu majke i sina, Marine i Ivana Ostopanja, na ...

Posavska Hrvatska : Diplome za novih 51 majstora obrtnika
Diplome za novih 51 majstora obrtnika

Čovjek treba voljeti svoj posao, imati volje za njega i usavršavati se

Posavska Hrvatska : Naopaka vinogradarska godina
Naopaka vinogradarska godina

Led veličine oraha padao je 10-12 minuta, a kako je puhao vjetar, vinogradi su oštećeni sa zapadne strane

Posavska Hrvatska : Uz ovakvu politiku uskoro nećemo imati ni krava ni mlijeka
Uz ovakvu politiku uskoro nećemo imati ni krava ni mlijeka

Kao jedan od posljednjih poteza u ulozi predsjednika Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije, najavljujući da će podnijeti ostavku na to mjesto, Ivan Klasnić u ponedjeljak je sazvao tisko ...

Posavska Hrvatska : Zdravo je biti poduzetan
Zdravo je biti poduzetan

Kad ima volje ima i načina, kao i mjesta za stjecanje zdravih prehrambenih navika. To se mjesto u Slavonskom Brodu zove Only Natural, na Trgu pobjede 18, i jedina je trgovina zdrave hrane od Osijeka d ...

Posavska Hrvatska : Više od četvrt stoljeća na tržištu
Više od četvrt stoljeća na tržištu

Ivica Sušić odlučio se pokrenuti privatni posao još davne 1985., proizvodeći poliuretansku galanteriju za cijeli niz velikih proizvođača, od tvornica traktora i autobusa, do proizvođača obuće, a onda je razvio vlastiti proizvod s kojim i danas opstaje na tržištu

Posavska Hrvatska :  Montaža sada više vrijedi
Montaža sada više vrijedi

Prije dva mjeseca službeno je objavljena informacija da se Đuro Đaković Montaža povlači iz sastava njemačkog koncerna Bilfinger te da ju preuzimaju četvorica članova Uprave čime je ta tvrtka od 23. st ...

Posavska Hrvatska : Kako kradu plin?
Kako kradu plin?

Otkrivamo na što se sve odlučuju kriminalci. Ugrožavaju sebe i druge.

Posavska Hrvatska : Innet forum
Innet forum

Još jednom odličan Innet forum. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Ušteda od 150 kuna
Ušteda od 150 kuna

Reforme počele od 150 kuna. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Antipušački zakon odlebdio u dim?
Antipušački zakon odlebdio u dim?

Hoće li nova pravila donijeti nove troškove? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Mljekarstvo na koljenima
Mljekarstvo na koljenima

Procjene govore da za osam godina nitko više u Hrvatskoj neće predavati mlijeko. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Kupujmo domaće!
Kupujmo domaće!

Proizvodnja zdrave hrane i usred zime. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Grijanje na slamu
Grijanje na slamu

1.200 kvadrata griju najjeftinijim energentom. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Edukacija i napredovanje
Edukacija i napredovanje

Slavonskobrodski frizeri učili od vrhunskog majstora. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Što će ostati od Đure Đakovića
Što će ostati od Đure Đakovića

Kakva je sudbina Đure Đakovića? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Donose nam i crno-bijele uređaje
Donose nam i crno-bijele uređaje

Sve je manje TV servisera. Kako žive i rade? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Klesarska struka i njihovi problemi
Klesarska struka i njihovi problemi

S čime se bore klesari?