Slavonski Brod

30.9.2022.
Posavska Hrvatska

I u Slavonski Brod stižu vrećice za otpad

Nabavljamo više od 260.000 vrećica

Slavonski Brod : Nabavljamo više od 260.000 vrećica

Slavonskobrodsko trgovačko društvo Komunalac ovoga tjedna zaključilo je postupak javne nabave vrećica za prikupljanje miješanog komunalnog otpada, što znači da će i stanovnici grada na Savi uskoro svoj otpad "pakirati" u vrećice poput mještana nekih drugih naselja. Jedino se možemo nadati da će biti manje nedoumica nego u Zagrebu, no poznato je da metropolitanci od svega prave problem. Kako je istaknuto u natječajnoj dokumentaciji, Komunalac nabavlja vrećice "tregerice“" (s ručkama za vezanje), i to: 10 tisuća vrećica od 10 litara, 50 tisuća vrećica od 20 litara, 200 tisuća vrećica od 40 litara, sve za miješani komunalni otpad, kao i 2.000 vrećica od 20 litara, za pelene. Procijenjena vrijednost nabave za sve te vrećice bila je 1,52 milijuna kuna.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

30.9.2022.
Posavska Hrvatska

Prijem za prvostupnike Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Turistički sadržaji u završnim radovima

Slavonski Brod : Turistički sadržaji u završnim radovima

Brodsko kolo, restoran Uno, Kuća piva, hotel Central, hostel Mali Pariz, ugostiteljski objekt Lipa turistički su sadržaji koje su studenti Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ana Marinović iz Drežnika, David i Martin Smolić iz Orubice, Vedran Maksimović iz Požege, Tomislav Paurić iz Cernika i Katarina Škundrić iz Slavonskog Broda izabrali za teme svojih završnih radova.

Ove prvostupnike slavonskobrodskog Sveučilišta primio je u gradskoj vijećnici gradonačelnik Mirko Duspara koji je i predsjednik slavonskobrodske Turističke zajednice, te izrazio zadovoljstvo odabranim temama završnih radova, zahvalio što su studenti na ovaj način potvrdili i ukazali da Slavonski Brod ima što ponuditi turistima, a podsjetio je i što se uređuje i priprema za novu turističku ponudu. Zamjenica pročelnika Odjela društveno-humanističkih znanosti na Sveučilištu u Slavonskom Brodu dr. sc. Maja Vretenar Cobović zahvalila je na prijemu istaknuvši kako je ovo studentima izuzetan poticaj za daljnji rad.

Studenti su kratko predstavili svoje završne radove i zaključke do kojih su došli, a zatim su primili prigodne poklone Turističkog klastera „Slavonska košarica“.

23.9.2022.
Posavska Hrvatska

Uspješna i 2. BrodTech konferencija

Barokna tvrđava odlična kulisa za IT

Slavonski Brod :  Barokna tvrđava odlična kulisa za IT

Kako su i najavili organizatori 2. BrodTech konferencije, Tvrđava Brod je proteklog vikenda bila mjesto gdje su se ispreplitali prošlost, sadašnjost i budućnost. Ova konferencija posvećena novim tehnologijama ugostila je vrhunske gaming i web3 stručnjake koji su tijekom tri dana predstavili svoje projekte i prenijeli znanja mladima, slavonskobrodskoj tehnološkoj zajednici i svima zainteresiranima. Tomislav Gojević iz Fury Studiosa, Leo Tot iz Crucial Update Productiona i Ivan Voras iz Equinox Vision startupa dali su uvid u gaming svijet, od samostalnog razvoja igara, preko funkcioniranja velikih studija pa sve do inovativnih rješenja proširene stvarnosti (AR) web3 industriji i izrazito popularnim temama blockchaina, kriptovaluta i NFT-a govorili su Magda Milas iz A1 i Alice in Blockchains, Vedran Vukman iz Revuta i Ivan Munić iz The Football Company-a. Uz teorijski dio o blockchainu, pokazali su kako se plaća kriptovalutama, kako ih iskoristiti za privlačenje novih korisnika, ali i koja je važnost zajednice za razvoj kripto, NFT i sličnih projekata. U sklopu konferencije sudionici su mogli isprobati virtualnu stvarnost u Oculus Rift-u, igrati retro igre na Nintendo konzoli i pogledati jedinstvenu 3D printanu izložbu Igora Puškarića, nagrađivanog brodskog 3D konceptualnog umjetnika.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

16.9.2022.
Posavska Hrvatska

Odlični projekti

Plivajmo svi

Slavonski Brod : Plivajmo svi

Gotovo 800 učenika trećih razreda osnovnih škola iz Slavonskog Broda i općina Bukovlje, Garčin, Gornja Vrba, Klakar, Sibinj i Podcrkavlje, naučit će plivati, ili usavršiti svoje plivačko znanje, zahvaljujući projektu "Hrvatska pliva" predstavljenom ovoga ponedjeljka. Projekt koji sufinanciraju Ministarstvo turizma i sporta i općine vrijedan je 246 tisuća kuna i provodi ga Paraplivački klub "Marsonia" uz partnera, slavonskobrodsku Ustanovu za gospodarenje športskim objektima. Predsjednik PK "Marsonia" Ivan Holik kao posebnu vrijednost projekta naglasio je činjenicu da će pod stručnim nadzorom trenirati djeca koja nemaju često prigodu ići na bazene, iz udaljenijih ruralnih sredina.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

9.9.2022.
Posavska Hrvatska

Najljepši balkon u Slavonskom Brodu

Što više daješ, više ti se vrati!

Slavonski Brod : Što više daješ, više ti se vrati!

- Drago mi je što je komisija primijetila uloženi trud i što sam dobila priznanje, no ovo nikako ne radim zbog nagrade, to je čisti gušt. Mislim da bi svatko trebao imati nešto u čemu će uživati, čemu će se posvetiti, pa ovo što radim uz zelenilo nije posao, to je odmor. Prošli vikend sam doslovno cijeli jedan dan bila vani, suprug je bio s djecom a ja sam presađivala, brisala lišće, zalijevala... i sve to bio je čisti odmor! - govori nam Nikolina Stepić s kućnog broja 1 u Ulici Pavla Rittera Vitezovića, koja je nedavno primila priznanje kao vlasnica najljepšeg gradskog balkona, izabrana u tradicionalnoj akciji Turističke zajednice Slavonskog Broda. I dok razgovaramo, pa obilazimo sve cvijeće i biljke, uz nju sa svojom malom kanticom hoda jednoipolgodišnji sin Nikola, pa i on pomalo zalijeva lončanice. Pitam ju je li ikada brojala koliko ima cvijeća, a Nikolina, uz smijeh kaže: - Stariji sin, dvanaestogodišnji Emanuel, jednom je počeo brojati, nabrojao je više od 200, a onda je odustao!

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

2.9.2022.
Posavska Hrvatska

Performans na Poloju o ženskom suicidu

Žene iz vode

Slavonski Brod : Žene iz vode

Na prizor kada šest žena odjevenih ulazi u Savu nije moguće ostati ravnodušan, a upravo su ovim performansom "Žene iz vode" članice i volonterke Udruge Brod, grupe za ženska ljudska prava u sklopu projekta ZAjedno za ZAjednicu željele ukazati na problem ženskog suicida.

- U Republici Hrvatskoj u 2020. godini ubilo se 566 osoba, od toga je 117 žena, a istraživanje je pokazalo da žene češće prežive suicid jer uzimaju neke blaže metode, tablete ili ulazak u vodu, pa češće budu i spašene. Međutim, više od 70 posto ljudi jednom u svom životu, ako ne i više puta, pomisli na suicid - napomenula je Anamarija Matanović iz Udruge Brod, istaknuvši kako je cilj performansom i bio upozoriti na suicid žena, te osvijestiti kompleksnost problema koji je ukorijenjen s puno predrasuda i osude društva.

Na pitanje kako su se osjećale ulazeći odjevene u vodu, volonterke odgovaraju da je bilo nelagodno.

- Osjećaj je nekako na rubu hrabrosti i straha, nedefinirano, pomiješan je osjećaj - kaže Vedrana Jurišinac i dodaje da o svim problemima, od zlostavljanja žena pa do suicida, treba podizaiti svijest kod svih građana, a krenuti od djece

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

2.9.2022.
Posavska Hrvatska

Turistička zajednica grada Slavonskog Broda

Nagrađeni najbolji i najljepši

Slavonski Brod : Nagrađeni najbolji i najljepši

U sklopu konferencije za novinare i najave ovogodišnjeg Slavonija fest CMC 200 festivala u Slavonskom Brodu upriličena je na terasi Kapelanovog stana i svečanost proglašenja najuspješnijih u akcijama natjecateljskog karaktera Turističke zajednice grada Slavonskog Broda koje se tradicionalno provode tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Nakon što je zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača zahvalila CMC televiziji i Croatia Recordsu na dugogodišnjoj uspješnoj partnerskoj suradnji i izrazila zadovovoljstvo što se festival vraća na staru lokaciju, izrazila je dobrodošlicu svima na ovaj festival. Na odličnom gostoprimstvu svake godine Gradu i gradskoj Turističkoj zajednici zahvalio je direktor CMC televizije Mario Kovač, te najavio dvodnevni program festivala.

Ovogodišnji laureati

Svečano su zatim proglašeni laureati ovogodišnje akcije slavonskobrodske Turističke zajednice, kojima su uručena priznanja i prigodni pokloni. U kategoriji restorana ove godine dodijeljene su tri nagrade. Za najbolji ukupni dojam nagrađen je restoran Hotela Savus, a zahvalivši na priznanju Dejan Mirković je rekao: - Uvijek je drago čovjeku kad za svoj trud i rad dobije ovakvu nagradu. Uvijek treba težiti uspjehu. Ugostiteljstvo je zanimljiva djelatnost gdje čovjek može istraživati i uvijek se trudi da bude što uspješniji.

Restoran Grozd proglašen je najboljim gradskim restoranom.

- Zahvalio bih uime cijelog osoblja i uime svih ugostiteljskih objekata, da nema njih ni mi ne bismo bili jači i bolji. Tu smo 35 godina, nadam se da ćemo i nastaviti. To je moja ljubav i za drugo ne znam. Voditi restoran je težak posao, aktivan i odgovoran. Zato bih volio da što više restorana bude na visokom nivou, da se izjednačimo, da inspekcijske službe educiraju osoblje i da svi idemo iskorak dalje. Izazovi su veliki i teško je zadržati kvalitetu. Ulaganje u osoblje, aparate, jelovnik mora biti konstantno. Na kraju, bitno je da su gosti zadovoljni - istaknuo je vlasnik Grozda Anto Jukić.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

2.9.2022.
Posavska Hrvatska

Šesti Slavonija Fest CMC 200

Ostali su dobro raspoloženje i osmijesi

Slavonski Brod : Ostali su dobro raspoloženje i osmijesi

Ponovno je, šesti put, Slavonski Brod bio glazbeno središte Hrvatske. Slavonija Fest CMC 200 doveo je u grad na Savi sjajne izvođače, a povratak u Tvrđavu pokazao je koliko je taj prostor pogodan za takve (i slične) programe. Doduše, Tvrđava nosi i otegotnu okolnost, a ta je da se i s nekoliko tisuća posjetitelja čini "praznom", no cijeli ambijent idealan je za koncertne spektakle. A Slavonija Fest CMC 200 bio je baš to jer su se CMC televizija i Croatia records ponovno dokazali kao vrhunski majstori i u Tvrđavu dovezli pozornicu, razglas i rasvjetu kakve se ne bi postidjele ni velike svjetske zvijezde.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

26.8.2022.
Posavska Hrvatska

Ljeto na izmaku

Zimnica u pripremi

Slavonski Brod : Zimnica u pripremi

- Pravim zimnicu, pravim ajvar, kuham rajčicu, još izgleda nije glavna sezona, ali ja krećem ranije, pravim veće količine iako sam to malo i smanjila jer sam ostala bez pomoćne radne snage. Spremanje zimnice je pravilo, navika i običaj, a i djeca preferiraju ovo, tako da sada samo kuham rajčicu i pravim ajvar - kaže Jasna Smuda, dok bira patlidžane čija je cijena 8 kuna po kilogramu. Potvrđuje da je sve poskupilo za dvadesetak posto, te dodaje kako očekuje da će biti još i skuplje, ali napominje kako se s kvalitetom domaće proizvodnje ništa ne može mjeriti.

Ove je srijede slavonskobrodska tržnica vrvila kupcima, a klupe su, kako je uobičajeno u ovo doba godine, bile krcate povrćem i voćem i biralo se baš sve za spremanje zimnice.

Kruške nikad bolje

- Kruške su 10 kuna iz Brodskog Varoša su i ove godine ne mogu biti bolje. Imala sam i šljiva, njih sam prodala, bila je isto dobra cijena - zadovoljna je Jelena Jurjević. Kod nje je krumpir 6 kuna, luk 7 kuna i veli kako nije baš kvaliteta kao prijašnjih godina, ali je dobro.

OPG Mličević iz Lužana ima plastenike, a sada su kupcima ponudili rajčicu, papriku, krastavce, ciklu iz vanjskog uzgoja. - Suša je ove godine užas, ali imamo navodnjavanje, crijeva kap po kap, pa nam ne smeta što je suša. Ipak list gori, mahuna nismo ništa imali jer list izgori i onda se ne ometnu, a cijena kilograma je bila 30-35 kuna, ja ih proizvodim, ali je to puno. Moramo pratiti vremenske, klimatske prilike, opet ću uzeti crijeva za iduću godinu i odmah i gnojivo, skupo je i sada, ali sigurno će biti i skuplje. Sada se priprema cikla, krastavci su pri kraju, kuhamo paradajz, 22 kune je litra. Boce su otišle gore od prošle godine za dvije kune, i mi smo poskupili onda da imamo neku računicu. Kuhamo po 400, 500 litara paradajza i sve se proda, bude ga preko cijele godine, a ljudi vole domaći. Imamo puno paradajza, pa sam svaki dan na tržnici - priča Stjepan Mličević kod kojega je 8 kuna kilogram i paprike i rajčice i krastavaca.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.8.2022.
Posavska Hrvatska

Tvrđava Brod

Pomor riba u opkopima

Slavonski Brod : Pomor riba u opkopima

Građane Slavonskog Broda, pogotovo one koji žive nedaleko od Tvrđave i redovne šetače na stazama uz to zdanje, početkom tjedna iznenadio je poprilično uznemirujuć prizor, ali i miris. Naime, u vodenim opkopima oko Tvrđave plutale su uginule ribe. Iz gradske uprave su istaknuli da je moguć uzrok pomora šarana u Tvrđavi nizak vodostaj i visoke temperature, odnosno nedostatak svježe vode, a time i kisika u opkopima. U utorak su četiri soma, pet amura i 38 tolstolobika težine od 15 do 40 kilograma izvukli članovi Kluba podvodnih aktivnosti „Marsonia”, a za zbrinjavanje uginulih riba angažirana je specijalizirana tvrtka sa zagrebačkog područja.