Školstvo

30.4.2021.
Posavska Hrvatska

Srednja Medicinska škola u Slavonskom Brodu

Energetski "make over"

Školstvo : Energetski "make over"

Škola iz energetskog razreda D prelazi u energetski razred A, planirana ušteda potrošnje energije je 82 posto, a smanjenje emisije ugljičnog dioksida preko 80 posto

Dovršen je energetski "make over" Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu i škola je, primijetit će svaki prolaznik, zablistala u novom ruhu, dobila na prepoznatljivosti i identitetu. No, puno je važnije ono što nije tako vidljivo, jer u proteklih godinu dana ova je škola dobila novu, energetski učinkovitu ovojnicu kojom je povećana toplinska izolacija vanjskog ali i ukopanog zida, te stropa. Zamijenjena je sva vanjska stolarija, na radijatorima su ugrađeni novi termostatski ventili, ugrađen je i sustav daljinskog očitanja potrošnje toplinske energije, postojeća rasvjetna tijela dobila su LED žarulje, a ono što je najvažnije, prerezana je "pupčana vrpca" sustava grijanja sa susjednom Obrtničko-tehničkom školom, te uveden ekonomičniji i ekološki čistiji sustav grijanja na plin. Škola iz energetskog razreda D prelazi u energetski razred A, planirana ušteda potrošnje energije je 82 posto, a smanjenje emisije ugljičnog dioksida preko 80 posto.

Novac je Brodsko-posavska županija osigurala kroz natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije), investicija je vrijedna 2.956.546 kuna, od čega je 1,7 milijuna bespovratno. Radove je izvela tvrtka Geo Gigant, a nadzor S-Biro iz Slavonskog Broda. Na završnoj konferenciji 27. travnja ravnateljica Jelena Jelinić-Bošnjak pokazala je što je sve obavljeno privremenoj pročelnici Anici Vukašinović i županu Danijelu Marušiću.

30.4.2021.
Posavska Hrvatska

Energetska obnova Obrtničko-tehničke škole u Slavonskom Brodu

Novi identitet i energetska učinkovitost

Školstvo : Novi identitet i energetska učinkovitost

Godišnja ušteda energije bit će preko 76 posto, a jednako toliko bit će i smanjenje godišnje emisije CO2.

Obrtnička škola u Slavonskom Brodu u posljednjih je godinu dana, usprkos koronakrizi, napravila veliki iskorak. Uvođenjem novoga, četverogodišnjeg, smjera, stekli su uvjete da promijene svoj status i ime u Obrtničko-tehnička škola, a upravo provedenom energetskom obnovom promijenili su i uvjete rada i izgled, rekli bismo identitet škole. Energetski obnovljena Obrtničko-tehnička škola štedjet će 76 posto energije i prelazi iz D u energetski razred A, a završnom konferencijom 27. travnja označeno je i da su radovi završeni. Radovi su uključili promjenu sustava grijanja, te je škola sustav grijanja na naftu zamijenila jeftinijim i ekološki manje štetnim plinom. Zamijenjena je i vanjska stolarija, rasvjetna tijela, dio krovišta, a dobili smo i novu vanjsku ovojnicu s toplinskom izolacijom. Godišnja ušteda energije bit će preko 76 posto, a jednako toliko bit će i smanjenje godišnje emisije CO2. Brodsko-posavska županija u ovu je energetsku obnovu uložila 5.371.194 kune, od čega je gotovo tri milijuna bespovratno, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija putem natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radove je obavila tvrtka Vukojević gradnja, a nadzor je bio S-biro iz Slavonskog Broda. Da je sve obavljeno kako je planirano, županu Danijelu Marušiću i privremenoj pročelnici Anici Vukašinović, na završnoj je konferenciji projekta pokazala ravnateljica Anita Holub.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

2.4.2021.
Posavska Hrvatska

Osnovna škola "Milan Amruš"

Ove godine počinje izgradnja nove škole

Školstvo : Ove godine počinje izgradnja nove škole

Ljubičasti dan je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom, a obilježava se 26. ožujka. I u Osnovnoj školi "Milan Amruš" u Slavonskom Brodu podsjetili su sve na "Ljubičasti dan".

- Čak dvije trećine naših učenika boluje od epilepsije ili su imali neku vrstu napada i svakodnevno pružamo podršku našim učenicima. Naši djelatnici su prošli obuku i do sada smo se uvijek dobro nosili s kriznim situacijama i ni jedno dijete nije bilo u školi ugroženo, a imamo i veliku pomoć roditelja. Jako je važno da i djeca s takvim problemima slijede odgojno-obrazovni program, budu sa svojim vršnjacima i da nisu zatvoreni u kući - ističe ravnateljica škole Nataša Čošić.

Najavila je da s Ljubičastim danom počinje i kampanja svjesnosti o Osnovnoj školi "Milan Amruš": - Zaslužujemo novu školu, uvjeti su godinama minimalni, skoro nehumani. Ovo je najstarija i najjadnija škola u gradu i to za najranjiviju skupinu djece.

Školu pohađa 92 učenika, od kojih je 45 iz Slavonskog Broda, a ostali s područja cijele Brodsko-posavske županije, čak i iz susjednih županija. U kakvim uvjetima s učenicima radi 33 učitelja, edukacijskih rehabilitatora i stručnih suradnika, dovoljno govori podatak da imaju 24 odgojno-obrazovna odjela i samo 10 učionica, a epidemiološke mjere su dodatno pogoršale situaciju.

Pozitivne vijesti donio im je na Ljubičasti dan državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić: - Svi građani moraju biti svjesni djece u ovoj školi koja je jedna od najlošijih u Slavonskom Brodu, ali obećajem da ćemo to ubrzo promijeniti. Projektna dokumentacija za izgradnju škole je gotova, uskoro će biti raspisan natječaj, a ove godine sigurno kreće gradnja.

Podsjetio je da su sredstva, a projicirana cijena je oko 35 milijuna kuna, osigurana u državnom proračunu u ovoj i sljedeće dvije godine.

U školi je ovoga utorka, 30. ožujka, potpisan sporazum za kupnju kombi vozila za prijevoz učenika.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

26.3.2021.
Posavska Hrvatska

Liječnički pregledi budućih prvašića

Školstvo :  Liječnički pregledi budućih prvašića

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih šest godina života, s tim da se, na zahtjev roditelja, djeci može i odgoditi upis na godinu dana, ali i obaviti prijevremni upis

Dok se učenici osnovnih i srednjih škola pripremaju za proljetni odmor prigodom uskrsnih blagdana, budući prvašići pripremaju se za upis u školu. Naime, u tijeku su liječnički pregledi

u ambulantama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prije upisa u prvi razred osnovne škole obavezno se utvrđuje psihofizičko stanje djeteta. Psihofizičko stanje utvrđuje povjerenstvo koje čine liječnik, psiholog ili pedagog, defektolog i učitelj, a pregledu obvezno prisustvuje roditelj ili staratelj djeteta, odnosno osoba koja se brine za dijete. U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1. travnja tekuće godine imaju navršenih šest godina života, s tim da se, na zahtjev roditelja, djeci može i odgoditi upis na godinu dana, ali i obaviti prijevremni upis, a opravdanost zahtjeva utvrđuje se dodatnim pregledima.

- Početkom veljače školska medicina je počela s pregledima, a inače je to pregled školskog stručnog povjerenstva, pa će se nakon školskih liječnika nastaviti pregledi u školi. Pregled se obavlja uobičajeno kao i prijašnjih godina, nije se promijenila metodologija pregleda, samo se malo promijenio pristup, odnosno naručivanje zbog epidemioloških mjera. Prošle godine smo zbog lockdowna na neko vrijeme morali i obustaviti preglede, a ove godine ide normalnim tijekom. Pregledom se utvrđuje psihofizičko stanje djece prije polaska u prvi razred što uključuje i tjelesnu i psihičku spremnost, tako da mjerimo težinu, visinu, opseg struka i bokova djece, obavljamo ispitivanje vida, sluha, govora, mjerenje tlaka, pulsa, provjeravamo finu i grubu motoriku. Uobičajeno kao kod svakog sistematskog pregleda uzimanje statusa i otvara se djetetov zdravstveni karton koji ga prati tijekom njegovog školovanja - pojašnjava voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nevenka Meandžija, dr. med., spec. školske medicine.

Pregledi se obavljaju uz prisustvo roditelja, ali ipak oni trebaju biti "po strani" kako bi djeca pokazala samostalne komunikacijske i socijalizacijske vještine. Posljednjih godina upravo u psihofizičkom razvoju djece zamjećuje se negativan utjecaj tehnologije, a sve zbog toga što previše vremena provode na mobitelima, tabletima.

Kako je bilo na liječničkom pregledu za Posavsku Hrvatsku rekli su budući prvašići Eduard Sojčić, Tena Katalinić i Magdalena Bitunjac. 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.3.2021.
Posavska Hrvatska

Osnovna škola "Bogoslav Šulek"

Nova sportska dvorana

Školstvo : Nova sportska dvorana

Zajedničkim snagama dvoje učenika i slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare prerezana je ovoga utorka vrpca na ulazu u novu školsko-sportsku dvoranu, izgrađenu uz Osnovnu školu Bogoslava Šuleka, u naselju Livadi, nakon čega je uslijedio blagoslov župnika Davida Sluganovića. Dvorana je to s terenom dimenzija 33 x 22 metra, na tribinama ima 247 mjesta za sjedenje, a zasigurno još toliko gledatelja može stajati. Dvorana je oporemljena svime što je potrebno, tu su i prateće prostorije poput svlačionica, sanitarnih čvorova, kabineta...

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske.

5.3.2021.
Posavska Hrvatska

Zanimljiva izložba učenika osnovnih škola

Likovna djela o kaotičnoj 2020.

Školstvo : Likovna djela o kaotičnoj 2020.

Organizacija likovnih umjetnika Bash ART poslala je inicijativu učiteljima likovne kulture diljem Hrvatske da početkom drugog razdoblja s učenicima organiziraju izradu likovnih djela koja bi uključili u zajednicu, a plakati i radovi tematski su trebali biti povezani na kaotična dešavanja u 2020. godini. Ovom pozivu odazvala se učiteljica likovne kulture Alena Mileusnić Martinović koja radi u osnovnim školama "Stjepan Ilijašević" u Oriovcu i Slavonskom Kobašu i "Ljudevit Gaj" u Lužanima.

- Krajem prošle godine, pored svih kaotičnih dešavanja, zatekli su nas i razorni potresi u Banovini. Vjerujem da smo svi bili u mislima kako pomoći, da smo to činili i mislili kako još i kako dalje, zato sam rado prihvatila i inicijativu Bash ART-a. Tijekom veljače radila sam na sve tri svoje škole, a cilj je uključiti likovnost u zajednicu i dati svim učenicima priliku da izraze svoje osjećaje i podršku nastalim situacijama. Ideja je da se što više škola uključi i da izložba postane virtualna na razini Hrvatske - kaže učiteljica Mileusnić Martinović.

Izložbu su pripremali svi učenici viših razreda i 4. k u kojem učiteljica Alena Mileusnić Martinović predaje, priključile su se i učiteljica razredne nastave Julijana Kolundžić s 3. k razredom, te učiteljica Nataša Đuričić s 3. a razredom, a doprinos izložbi dale su i vjeroučiteljice Renata Vidović u Slavonskom Kobašu i Ivana Dujić u Oriovcu, kao i učiteljice razredne nastave u školi u Lužanima Nina Mličević, Biljana Milobara, Ivana Franić i Gabrijela Čuljak.

- Osmislila sam motivaciju za rad s učenicma od petog do osmog razreda kroz likovne radove, a učenici nižih razreda uključili su se u izradu zajedničke instalacije svih učenika " Srce za Banovinu" izradom toplih srca od ostataka tkanine. Mogli su primijeniti vještinu šivanja ili veza ili uz druženje s bakom ili mamom savladati osnove, a rezultat je pano pun topline - objašnjava učiteljica likovne kulture.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

15.1.2021.
Posavska Hrvatska

Ministarstvo poljoprivrede za studente biotehničkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Osigurano 66 stipendija

Školstvo : Osigurano 66 stipendija

Tisuću kuna mjesečno kroz deset mjeseci trajanja akademske godine, lijepi je poticaj studentima koji svoju budućnost vide u sektoru poljoprivrede i hrane

Za redovite i izvanredne studente biotehničkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ministarstvo poljoprivrede u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem osiguralo je 66 stipendija za akademsku 2020./2021. godinu, a ugovori o stipendiranju potpisani su 13. siječnja u vijećnici Sveučilišta. Zbog epidemioloških razloga, potpisivanje je organizirano po skupinama, pa je trajalo u srijedu cijelo dopodne. Nije dodijeljeno svih 66 stipendija, budući da je dio studenata stipendije ostvarilo po drugim osnovama.

- Ovo je druga godina kako se konzumiraju prava studenata iz tog projekta i to je vrlo značajno za naše studente jer znamo da mladi nemaju puno novaca, kao ni njihove obitelji, a važno je i našem Sveučilištu, jer ako se njima olakša studiranje, lakše će svladavati potrebna znanja i svi ćemo skupa biti uspješniji - kaže privremeni rektor slavonskobrodskog Sveučilišta prof. dr. sc. Ivan Samardžić, ističući da takve stipendije dobivaju i studenti agrobiotehničkih znanosti i prehrambene tehnologije u Požegi i Osijeku. Poljoprivreda i prehrambena tehnologija važan su gospodarski oslonac Hrvatske, pa Vlada Republike Hrvatske ovim putem u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem nastoji potaknuti mlade da se usmjere u ovo područje. To je razlog da je i samo Sveučilište iz vlastitoga proračuna osiguralo još osam stipendija svojim studentima-

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

27.11.2020.
Posavska Hrvatska

Uspješan rad slavonskobrodskih gimnazijalaca

Riječi s "pogriješkama"

Školstvo : Riječi s "pogriješkama"

Proteklih dana veliku medijsku pozornost u cijeloj Hrvatskoj izazvao je prilog objavljen u časopisu "Hrvatski jezik" pod naslovom "Jezične pogreške na javnim mjestima u Slavonskome Brodu 2014. - 2018.". Riječ je o uratku koji su pripremili učenici slavonskobrodske Gimnazije "Matija Mesić" u sklopu istraživačkog projekta "Hrvatski po Brodu", na poticaj nastavnice Vesne Nosić, prof. Istraživanje su proveli učenici opće (Ivan Stanković, Damir Tolić i Angelina Zatezalo), jezične (Leo Gere i Dona Sedlo) i prirodoslovno-matematičke gimnazije (Bruno Benčević, Krešimir Blažević, Domagoj Dokuzović, Tomislav Krištija, Marijan Matić, Andrej Matković, Borna Šimić i Dominik Udovičić). Pronađene pogreške, a bilo ih je više od 300, učenici su fotografirali, prepisali, pa zatim ispravili. Pravopisne pogreške ispravljene su prema "Hrvatskome pravopisu" Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Najviše pogrešaka učenici su pronašli na javnim institucijama (imena škola napisana bez navodnika ili ukošenih slova), na imenima ulica, nazivima ugostiteljskih lokala, kod ispisivanja datuma... Neki od primjera su:

NETOČNO

TOČNO

Ulica Juraja Dobrila

Ulica Jurja Dobrile

Šetališta Braće Radić

Šetalište braće Radića

Naselje Andrija Hebrang

Naselje „Andrija Hebrang” ili

Naselje Andrija Hebrang

Industrijsko obrtnička škola

Industrijsko-obrtnička škola

Čevapdžinica

Ćevabdžinica

Vladimir Becić

Slavonski Brod 1886 – Zagreb 1954

Vladimir Becić

Slavonski Brod, 1886. – Zagreb, 1954.

Stomatološka ordinacija

II kat

Stomatološka ordinacija

II. kat

pita s sirom

pita sa sirom

Učenici i njihova nastavnica zaslužuju sve pohvale, a o tome koliko su supjeli u svom radu dovovoljno govori podatak da su vijest o njihovom istraživačkom radu prenijeli mnogobrojni nacionalni mediji, pa i novinska agencija Hina.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

23.10.2020.
Posavska Hrvatska

Gimnazija "Matija Mesić"

Projekt "True Colors" - jedinstvene različitosti Europske unije

Školstvo : Projekt "True Colors" - jedinstvene različitosti Europske unije

U povodu obilježavanja Erasmus dana proteklog petka u Gimnaziji "Matija Mesić" predstavljen je projekt "True Colors" te Erasmus kutak. Prema riječima koordinatorice projekta prof. Jelene Jakovljević "True Colors" traje dvije godine, od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 177.780 eura, a Gimnaziji "Matija Mesić" dodijeljeno je 29.790 eura. Ideja projekta nazvanog po pjesmi Cindy Lauper jest prikazati vrijednost Europske unije kroz različitosti njenih članica.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

2.10.2020.
Posavska Hrvatska

Proslavljen Dan Sveučilišta u Slavonskom Brodu, 25. rujna

Želimo biti jedan od pokretača gospodarstva

Školstvo : Želimo biti jedan od pokretača gospodarstva

Prije pet godina, 25. rujna Hrvatski sabor većinom glasova usvojio je Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a prije tri mjeseca, 25. lipnja premijer je imenovao privremenog rektora, dok je prije četiri mjeseca Sveučilište u Osijeku jednoglasno prihvatilo odluku o izdvajanju sastavnica što je bio značajan korak prema stvarnom osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koje je 3. kolovoza registrirano na Trgovačkom sudu.

Na sve ove važne datume podsjetio je privremeni rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić na proslavi Dana sveučilišta 25. rujna. Napomenuo je kako, uz puno već odrađenih aktivnosti, kao najveći zadatak slijedi priprema za reakreditaciju sveučilišta, te najavio zapošljavanje oko 20 profesora što je zatraženo od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a radi se i na osiguranju prostora i za sve to, kako je istaknuo privremeni rektor, trebaju pomoć lokalne zajednice, Grada Slavonskog Broda i gradonačelnika, Brodsko-posavske županije i župana, ali i resornog ministarstva i Vlade.

- Naši ciljevi su da budemo jedan od pokretača gospodarstva u Slavoniji, Republici Hrvatskoj, oni koji će motivirati mlade ljude da ostanu u Slavoniji, u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj, da ovdje studiraju, završe studije, osnuju obitelji i nastave živjeti ovdje kako bismo svi skupa imali sigurnu i kvalitetnu budućnost. Ovo deveto, najmlađe javno sveučilište u Republici Hrvatskoj proslavlja rođendan u specifičnim uvjetima, ali dostojanstveno i sretno jer imamo iza sebe rezultate, a ciljevi koje smo si postavili nisu samo plemeniti, nego i realni i poželjni za sve nas - naglasio je privremeni rektor prof. dr. sc. Ivan Samardžić.

Nastava počinje 5. listopada

Sve je spremno i za novu akademsku godinu i nastavu na Sveučilištu Slavonski Brod, a online su provedeni studentski izbori.

- Prihvatili smo sve izazove u radu i osnivanju Sveučilišta, utemeljili smo sve sektore važne za ispravno i pravovremeno funkcioniranje. Studijski programi za studente su spremni, obavili smo upise na gotovo sve studijske programe, naravno poslijediplomski doktorski, specijalistički slijedi nešto kasnije. Spremni smo za upise u viša godišta, ustrojavamo sve razine rada na sveučilištu, a studenti počinju s nastavom 5. listopada - rekao je v. d. rektora za nastavu, studente i studijske programe prof. dr. sc. Željko Ivandić.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)