Školstvo

15.1.2021.
Posavska Hrvatska

Ministarstvo poljoprivrede za studente biotehničkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Osigurano 66 stipendija

Školstvo : Osigurano 66 stipendija

Tisuću kuna mjesečno kroz deset mjeseci trajanja akademske godine, lijepi je poticaj studentima koji svoju budućnost vide u sektoru poljoprivrede i hrane

Za redovite i izvanredne studente biotehničkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ministarstvo poljoprivrede u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem osiguralo je 66 stipendija za akademsku 2020./2021. godinu, a ugovori o stipendiranju potpisani su 13. siječnja u vijećnici Sveučilišta. Zbog epidemioloških razloga, potpisivanje je organizirano po skupinama, pa je trajalo u srijedu cijelo dopodne. Nije dodijeljeno svih 66 stipendija, budući da je dio studenata stipendije ostvarilo po drugim osnovama.

- Ovo je druga godina kako se konzumiraju prava studenata iz tog projekta i to je vrlo značajno za naše studente jer znamo da mladi nemaju puno novaca, kao ni njihove obitelji, a važno je i našem Sveučilištu, jer ako se njima olakša studiranje, lakše će svladavati potrebna znanja i svi ćemo skupa biti uspješniji - kaže privremeni rektor slavonskobrodskog Sveučilišta prof. dr. sc. Ivan Samardžić, ističući da takve stipendije dobivaju i studenti agrobiotehničkih znanosti i prehrambene tehnologije u Požegi i Osijeku. Poljoprivreda i prehrambena tehnologija važan su gospodarski oslonac Hrvatske, pa Vlada Republike Hrvatske ovim putem u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem nastoji potaknuti mlade da se usmjere u ovo područje. To je razlog da je i samo Sveučilište iz vlastitoga proračuna osiguralo još osam stipendija svojim studentima-

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

27.11.2020.
Posavska Hrvatska

Uspješan rad slavonskobrodskih gimnazijalaca

Riječi s "pogriješkama"

Školstvo : Riječi s "pogriješkama"

Proteklih dana veliku medijsku pozornost u cijeloj Hrvatskoj izazvao je prilog objavljen u časopisu "Hrvatski jezik" pod naslovom "Jezične pogreške na javnim mjestima u Slavonskome Brodu 2014. - 2018.". Riječ je o uratku koji su pripremili učenici slavonskobrodske Gimnazije "Matija Mesić" u sklopu istraživačkog projekta "Hrvatski po Brodu", na poticaj nastavnice Vesne Nosić, prof. Istraživanje su proveli učenici opće (Ivan Stanković, Damir Tolić i Angelina Zatezalo), jezične (Leo Gere i Dona Sedlo) i prirodoslovno-matematičke gimnazije (Bruno Benčević, Krešimir Blažević, Domagoj Dokuzović, Tomislav Krištija, Marijan Matić, Andrej Matković, Borna Šimić i Dominik Udovičić). Pronađene pogreške, a bilo ih je više od 300, učenici su fotografirali, prepisali, pa zatim ispravili. Pravopisne pogreške ispravljene su prema "Hrvatskome pravopisu" Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Najviše pogrešaka učenici su pronašli na javnim institucijama (imena škola napisana bez navodnika ili ukošenih slova), na imenima ulica, nazivima ugostiteljskih lokala, kod ispisivanja datuma... Neki od primjera su:

NETOČNO

TOČNO

Ulica Juraja Dobrila

Ulica Jurja Dobrile

Šetališta Braće Radić

Šetalište braće Radića

Naselje Andrija Hebrang

Naselje „Andrija Hebrang” ili

Naselje Andrija Hebrang

Industrijsko obrtnička škola

Industrijsko-obrtnička škola

Čevapdžinica

Ćevabdžinica

Vladimir Becić

Slavonski Brod 1886 – Zagreb 1954

Vladimir Becić

Slavonski Brod, 1886. – Zagreb, 1954.

Stomatološka ordinacija

II kat

Stomatološka ordinacija

II. kat

pita s sirom

pita sa sirom

Učenici i njihova nastavnica zaslužuju sve pohvale, a o tome koliko su supjeli u svom radu dovovoljno govori podatak da su vijest o njihovom istraživačkom radu prenijeli mnogobrojni nacionalni mediji, pa i novinska agencija Hina.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

23.10.2020.
Posavska Hrvatska

Gimnazija "Matija Mesić"

Projekt "True Colors" - jedinstvene različitosti Europske unije

Školstvo : Projekt "True Colors" - jedinstvene različitosti Europske unije

U povodu obilježavanja Erasmus dana proteklog petka u Gimnaziji "Matija Mesić" predstavljen je projekt "True Colors" te Erasmus kutak. Prema riječima koordinatorice projekta prof. Jelene Jakovljević "True Colors" traje dvije godine, od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 177.780 eura, a Gimnaziji "Matija Mesić" dodijeljeno je 29.790 eura. Ideja projekta nazvanog po pjesmi Cindy Lauper jest prikazati vrijednost Europske unije kroz različitosti njenih članica.

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske 

2.10.2020.
Posavska Hrvatska

Proslavljen Dan Sveučilišta u Slavonskom Brodu, 25. rujna

Želimo biti jedan od pokretača gospodarstva

Školstvo : Želimo biti jedan od pokretača gospodarstva

Prije pet godina, 25. rujna Hrvatski sabor većinom glasova usvojio je Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a prije tri mjeseca, 25. lipnja premijer je imenovao privremenog rektora, dok je prije četiri mjeseca Sveučilište u Osijeku jednoglasno prihvatilo odluku o izdvajanju sastavnica što je bio značajan korak prema stvarnom osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koje je 3. kolovoza registrirano na Trgovačkom sudu.

Na sve ove važne datume podsjetio je privremeni rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu prof. dr. sc. Ivan Samardžić na proslavi Dana sveučilišta 25. rujna. Napomenuo je kako, uz puno već odrađenih aktivnosti, kao najveći zadatak slijedi priprema za reakreditaciju sveučilišta, te najavio zapošljavanje oko 20 profesora što je zatraženo od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a radi se i na osiguranju prostora i za sve to, kako je istaknuo privremeni rektor, trebaju pomoć lokalne zajednice, Grada Slavonskog Broda i gradonačelnika, Brodsko-posavske županije i župana, ali i resornog ministarstva i Vlade.

- Naši ciljevi su da budemo jedan od pokretača gospodarstva u Slavoniji, Republici Hrvatskoj, oni koji će motivirati mlade ljude da ostanu u Slavoniji, u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj, da ovdje studiraju, završe studije, osnuju obitelji i nastave živjeti ovdje kako bismo svi skupa imali sigurnu i kvalitetnu budućnost. Ovo deveto, najmlađe javno sveučilište u Republici Hrvatskoj proslavlja rođendan u specifičnim uvjetima, ali dostojanstveno i sretno jer imamo iza sebe rezultate, a ciljevi koje smo si postavili nisu samo plemeniti, nego i realni i poželjni za sve nas - naglasio je privremeni rektor prof. dr. sc. Ivan Samardžić.

Nastava počinje 5. listopada

Sve je spremno i za novu akademsku godinu i nastavu na Sveučilištu Slavonski Brod, a online su provedeni studentski izbori.

- Prihvatili smo sve izazove u radu i osnivanju Sveučilišta, utemeljili smo sve sektore važne za ispravno i pravovremeno funkcioniranje. Studijski programi za studente su spremni, obavili smo upise na gotovo sve studijske programe, naravno poslijediplomski doktorski, specijalistički slijedi nešto kasnije. Spremni smo za upise u viša godišta, ustrojavamo sve razine rada na sveučilištu, a studenti počinju s nastavom 5. listopada - rekao je v. d. rektora za nastavu, studente i studijske programe prof. dr. sc. Željko Ivandić.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

11.9.2020.
Posavska Hrvatska

Početak školske 2020./21. godine

U školu s maskama, bez školskoga zvona

Školstvo : U školu s maskama, bez školskoga zvona

Počela je nova školska godina. Nakon što je većina prošlu školsku godinu završila na daljinu, školskih su se klupa poželjeli i učitelji i učenici. Škole su se prilagodile epidemiološkim uvjetima, spremne za rad po tri različita modela, ali važno je da nastava neće trpjeti

Konačno, u školama se ponovno čuje dječja graja, a u osnovne i srednje škole diljem Brodsko-posavske županije pohrlilo je dvadesetak tisuća učenika, od toga 1.234 učenika prvih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Brodsko-posavska županija i oko 1.400 učenika prvih razreda srednje škole. Učitelji i učenici, ali i roditelji, s nestrpljenjem su i neizvjesnošću očekivali početak nove školske godine i svakodnevno pratili epidemiološku situaciju i propisane mjere opreza, u školama su reorganizirane učionice, postavljene epidemiološke barijere, razmaknute klupe, sve je očišćeno i dezinficirano, a s prvim zvonom pazi se na razmak, odvajane razrednih odjela, iskoristivost vanjskih prostora, pa čak ni školsko zvono ne zvoni jer nastava se pohađa u različitim terminima... Maske se nose u autobusima pri dolsku i odlasku iz škole, u učionicama gdje nije moguće osigurati potreban razmak između učenika, u sanitarnim čvorovima koje koristi više razrednih odjela. Sati tjelesne i zdravstvene kulture održavaju se na vanjskim terenima, a na dvorište se izlazi i tijekom velikoga i maloga odmora. Između smjena sve se dezinficira. Svi nastavnici i nennastavno osoblje prije dolaska na posao mjeri temperaturu, kao i svi učenici i u slučaju povišene temperature ili bilo kojeg drugog simptoma bolesti u školu se ne dolazi. Pojave li se simptomi među učenicima tijekom nastave, oslaze u sobu zaizolaciju do dolaska roditelja...

Zbog pandemije razrađena su tri modela nastave i u Brodsko-posavskoj županiji većina je škola krenula po modelu A - svi učenici i nastavnici su u školi. U jednoj je školi (A. Mihanovića u Slavonskom Brodu) primijenjen model B - samo jedan razredni odjel radi na daljinu prvoga tjedna zbog nastavnika u samoizolaciji, dok svi ostali nastavu pohađaju u školi. U OŠ "Bogoslav Šulek" prva dva tjedna te svih 1040 učenika u matičnoj i područnim školama Šušnjevci i Vranovci nastavu pohađaju po modelu C, na daljinu. Ovako je odlučeno radi toga što je na sjednici Učiteljskog vijeća ove škole, održanoj početkom rujna, bila jedna osoba zaražena koronavirusom, pa je cijelo učiteljsko vijeće upućeno u izolaciju.

Ipak najviše je uzbuđenja među prvašićima. Ruku punih poklona i školskoga pribora, s torbama prvi put na leđima, okruženi balonima i cvjetićima, s osmijehom na licu ne mogu sakriti pokoji ispali zubić, ali ni izdajnički obraz koji se kvasi suzama. Očiju blistavih i širom otvorenih u nadanju i neizvjesnosti dočekali su svoj prvi školski dan.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

4.9.2020.
Posavska Hrvatska

Pred početak školske 2020./21. godine

Sve spremno za sigurno održavanje nastave

Školstvo : Sve spremno za sigurno održavanje nastave

Škole su spremne i čekaju povratak učenika u školske klupe nakon više od pola godine

Još na kraju školske 2019./2020. godine škole su se počele pripremati za jesen i rad u uvjetima "novog normalnog". Ravnatelji su sa svojim stručnim timovima, nastavnicima i osobljem već tada počeli razmišljati kako pripremiti školu i kako se organizirati da školska godina u rujnu počne što bezbolnije i što sigurnije kako za djecu i zaposlenike tako i za njihove obitelji, a u suradnji s Brodsko-posavskom županijom dogovoreni su detalji i nabavljeno sve što školama treba za siguran rad u uvjetima pandemije.

Svaka je škola specifična i svaka će na drugi način udovoljiti sigurnosnim epidemiološkim uvjetima, pa tako i OŠ Ljudevita Gaja u Lužanima koja će nastavu uspjeti organizirati u jednoj smjeni, kako je objasnio ravnatelj Petar Delić.

(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

4.9.2020.
Posavska Hrvatska

Zanimljiv spoj obrazovanja i poduzetništva

Učenici šiju maske za učenike

Školstvo : Učenici šiju maske za učenike

Učenice s nastavnicama struke i drugim profesorima Obrtničke škole Slavonski Brod šiju maske za sve učenike srednjih škola u Brodu. Prvi dio narudžbe, preko 3,5 tisuća maski, dočekat če učenike prvoga dana nove školske godine

Brodsko-posavska županija, kao osnivač 23 osnovne i 12 srednjih škola odlučila je svim učenicima i nastavnicima nabaviti zaštitne maske za lice i naručili su ukupno više od 21 tisuću platnenih maski. To će biti dovoljno da pokrije potrebe nešto manje od 11 tisuća učenika, odnosno 5.900 osnovaca i 4.900 srednjoškolaca. Za srednje škole u Slavonskom Brodu maske šiva Obrtnička škola Slavonski Brod, za srednje škole u Novoj Gradiški šiva ih tamošnja Industrijsko-obrtnička škola, dok maske za osnovne škole radi novogradiška tvrtka.

U Obrtničkoj školi Slavonski Brod šivanje je organizirano u dvije učionice, pod nadzorom nastavnica struke Tatjane Jurišić i Ivanke Lovrić. No, osim učenica koje na ovaj način odrađuju i svoju obveznu školsku praksu, u rad se uključuju i druge nastavnice i profesorice. Rad je organiziran po skupinama, kako bi i ovdje bili zadovoljeni epidemiološki uvjeti, a učenice trećeg razreda Katarina Marić, Lana Čuni, Monika Udovičić i Martina Matijašević koje smo zatekli pri poslu vele kako su se rado odazvale i da im je ovaj posao zanimljiv. Dragocjeno je to iskustvo i primjer kako se organizira proizvodni proces. Maske se rade od kvalitetnog materijala, u tri boje (crvena, bijela i plava), neke su škole naručile samo jednu boju. Kako bi ispunili narudžbu, 7680 komada, škola je nabavila oko 250 metara atestirane tkanine, kaže ravnateljica Anita Holub.

21.8.2020.
Posavska Hrvatska

Izdaci za osnovnoškolce

Uz udžbenike, besplatne i radne bilježnice

Školstvo : Uz udžbenike, besplatne i radne bilježnice

Nova školska godina počinje 7. rujna, a hoće li učenici svih osnovnih i srednjih škola nastavu imati u učionicama ili će se negdje kombinirati klasična, razredna i online nastava bit će poznato pred sam početak školske godine. Svim učenicima osnovnih škola osigurani su besplatni udžbenici sredstvima državnog proračuna, a Grad Zagreb besplatne udžbenike osigurao je i srednjoškolcima. Povratak s godišnjeg odmora roditeljima školaraca obično znači velike troškove jer ih treba opremiti za novu školsku godinu, od školskog pribora, opreme, do odjeće koju obično tijekom ljeta prerastu. Stoga je odluka o besplatnim udžbenicima svakako veliko olakšanje kućnom budžetu, a posljednjih godina i jedinice lokalne uprave, gradovi i općine, u svojim proračunima planiraju sufinanciranje školaraca. Provjerili smo kako i u kojem iznosu općine i gradovi u Brodsko-posavskoj županiji sufinanciraju nabavku školskog pribora.

Sve na školskim klupama

Općina Bebrina za sve učenike osnovne škole od 1. do 8. razreda već je kupila bilježnice koje će ih dočekati na školskim klupama. I općina Brodski Stupnik za sve osnovnoškolce sa svog područja kupuje radne bilježnice i za ovu školsku godinu 2020./2021., koje će ih također dočekati na školskim klupama prvi dan škole, a Općina će osigurati i određeni broj bilježnica. Općina Bukovlje financira dopunska nastavna sredstva, radne bilježnice i slično utvrđene u Planu i programu PŠ "Bogoslav Šulek" Vranovci za sve učenike osnovne škole koji, kao i njihovi roditelji, imaju prijavljeno prebivalište na području općine Bukovlje s 29. lipnja 2020. godine. Učenici koji ne pohađaju PŠ "Bogoslav Šulek" Vranovci, obvezni su bili, uz redovne obrasce i izjave, dostaviti i popis dopunskih nastavnih sredstava osnovne škole koju pohađaju. Općina Cernik izdvojit će oko 30.000 kuna za radne bilježnice za svoje osnovnoškolce, općina Davor oko 100.000 kuna, a isto toliko i općina Donji Andrijevci koja tim iznosom sufinancira uz radne bilježnice i dodatni radni materijal, pribor za tehnički i likovni, atlas. Općina Dragalić planira novčanu potporu roditeljima osnovnoškolaca za radni materijal i radne bilježnice, za što su u proračunu predviđena sredstva, a Općinsko vijeće će na sjednici utvrditi točan iznos.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.6.2020.
Posavska Hrvatska

Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac

Virtualne galerije učeničkih likovnih radova

Školstvo : Virtualne galerije učeničkih likovnih radova

Virtualna nastava, škola na daljinu postala je svakodnevica naših učenika i nastavnika zbog pandemije izazvane koronavirusom, a na taj način mnoge su škole obilježile i svoj dan. Tako je i Osnovna škola "Dr. Stjepan Ilijašević" u Oriovcu 30. svibnja obilježila Dan škole, a na internetskoj stranici škole može se pogledati prezentacija koja na zabavan i zanimljiv način povodi kroz cijelu školsku godinu i podsjeća na važne događaje. Predstavljena je tu i izložba likovnih radova, ali to i nije novost za ovu školu. Naime, učiteljica likovne kulture Alena Martinović Mileusnić virtualne galerije učeničkih radova priprema od 2015. godine i mogu se pogledati na stranici škole.

I likovnim stvaranjem uči se o svemu

- Početno razdoblje kad su se škole zatvorile zbog korone, bilo je svima teško. Radim na tri škole, u matičnoj u Oriovcu i područnoj u Slavonskom Kobašu, te školi u Lužanima i svaka ima druge platforme na kojima se radi, a nismo mi na tome prije ni radili. Nama učiteljima se produžio dan i iako predajem likovnu kulturu i dajem rokove za izradu svakih 14 dana, neki učenici nisu ažurni pa radovi stižu sa zakašnjenjem. Svi skupa se snalazimo, ali poznam njihovo stvaralaštvo tako da tu nema nepoznanica. Postali smo digitalno pismeniji, naučili se snalaziti na razne načine - navodi i pozitivna iskustva škole na daljinu učiteljica Alena Martinović Mileusnić.

Iz razgovora s njom zaključujem kako ona radu s učenicima pristupa temeljito, a svaki likovni rad veže uz ostala područja, te učenici mogu, izražavajući se likovno, naučiti i o povijesti, prirodi oko sebe, međuljudskim odnosima, baš onako kako ja zamišljam školu za život. Njeni učenici sudjeluju na raznim izložbama, kao i u projektima, a školske hodnike krase učenički radovi od kojih bi neki mogli ravnopravno stajati uz velika imena svijeta umjetnosti, a učenici su oslikali i školske zidove.

Strop u školskoj blagovaonici krase zanimljivi kišobrani: - Za Međunarodni dan tolerancije kaširali smo kišobrane na kojima smo pisali poruke vezane uz toleranciju prema ljudima, prema baštini i prirodi i djeca su zaista izrazila poruke kojih bi se svi trebali pridržavati.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.6.2020.
Posavska Hrvatska

Na državnoj maturi 884 maturanta

Iduća dva tjedna su ključna

Školstvo : Iduća dva tjedna su ključna

Ispitima iz hrvatskoga jezika počela je prošloga tjedna državna matura kojoj je pristupilo 884 maturanta u Brodsko-posavskoj županiji

Konačno, počela je provedba državne mature iako se prije nešto više od mjesec dana nije znalo ni hoće li je biti ni kako će izgledati. Škole su bile spremne i već u ponedjeljak led na ovogodišnjoj maturi probili su oni koji su odlučili polagati A razinu hrvatskoga jezika. Sveukupno, na području Brodsko-posavske županije za polaganje mature prijavilo se 884 učenika i to 199 u Gimnaziji Matije Mesića, 171 u Tehničkoj školi, 162 u SŠ Matije Antuna Reljkovića, 112 u Ekonomsko-birotehničkoj školi, 92 u Gimnaziji Nova Gradiška, 53 u Klasičnoj gimnaziji, toliko i u Srednjoj medicinskoj školi, te još 42 u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi.

Nakon ovotjednih ispita iz hrvatskoga jezika, test i esej pisali su se odvojeno, s tim da se danas (petak, 12. lipnja) piše esej iz hrvatskoga B razina. Slijede jezici nacionalnih manjina (u ponedjeljak test, u utorak esej), grčki i latinski 15. i 16. lipnja, 17. lipnja njemački (A i B razina) i španjolski, te engleski A razina 18., a B razina 19. lipnja. Maturalni ispit iz matematike bit će 23. lipnja A, a 24. lipnja B razina. Od 25. lipnja do 3. srpnja ispiti su iz izbornih predmeta. Tako će se 25. lipnja provoditi ispiti iz fizike i glazbene umjetnosti, 26. lipnja iz psihologije i logike, pa 29. lipnja iz biologije i filozofije, 30. lipnja iz likovne umjetnosti i geografije, 1. srpnja iz kemije i sociologije, 2. srpnja iz politike i gospodarstva, etike te vjeronauka, a 3. srpnja iz informatike i povijesti.

Prvi rezultati mature bit će objavljeni 15., a konačni 20. srpnja.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")