Školstvo

26.5.2023.
Posavska Hrvatska

Dan Osnovne škole „Antun Matija Reljković” Bebrina

Ljubav svima

Školstvo : Ljubav svima

Osnovna škola „Antun Matija Reljković” proslavila je svoj dan svečanim programom koji su priredili učenici i nastavnici.

- Dan općine i Dan škole slavimo zajendon i smatramo da ta povezanost pokazuje i našu lijepu suradnju. Tema našeg programa je „Ljubav svima”. Budući da smo imali pauzu tri godine od takvih programa uzrokovanu koronavirusom, naša želja je da učenici ljubav predaju svima nazočnima – rekla je ravnateljica Osnovne škole „Antun Matija Reljković” Marija Rosandić.

Napomenula je da ove godine u školskim klupama imaju povratnika, a iako ove godine upisuju povijesno najmanji broj prvašića, podaci o rođenima bude nadu i govore da će u sljedećih deset godina upisivati 30 do 36 učenika u prve razrede. Izrazila je zadovoljstvo suradnjom i potporom Općine i Brodsko-posavske županije, zahvaljujući kojoj ostvaruju brojne aktivnosti, a već dugo imaju i kuhane obroke u matičnoj školi, nadaju se nadogradnji i jednosmjenskoj nastavi.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

19.5.2023.
Posavska Hrvatska

Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2023.

Izvrsni mladi majstori

Školstvo :  Izvrsni mladi majstori

Brodsko-posavska županija bila je zastupljena u petnaest disciplina s ukupno 18 natjecatelja koji su se kući vratili sa šest medalja

Kako smo najavljivali, u drugoj polovici prošloga tjedna (od 10. do 12. svibnja) u Zagrebu je održano Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2023., za koji organizatori, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje, ističu da je najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe. Radi se o državnom natjecanju učenica i učenika strukovnih škola u čak 49 disciplina te u izboru najboljega rada za svjetsku WorldSkills smotru u sedam kategorija, što čini oko četiri stotine natjecatelja. Sustav natjecanja organiziran je u tri razine - školska, županijska (regionalna) i državna, tako da priliku da se predstave i iskažu na državnome natjecanju dobivaju samo najbolji od najboljih. U pojedinim je disciplinama na završnicu natjecanja pozvano tek četvero učenika iz cijele Hrvatske. Brodsko-posavska županija bila je zastupljena u petnaest disciplina s ukupno 18 natjecatelja. Iako je i sam nastup na WorldSkills Croatia 2023. već priznanje umijeću budućih mladih majstora i majstorica, valja istaknuti da su se oni dobro iskazali i kući se vratili s dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje, na čemu im možemo iskreno čestitati.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

28.4.2023.
Posavska Hrvatska

Obrtničko-tehnička škola i partneri priredili zanimljivo natjecanje

Prvi brodski Junior barmen cup

Školstvo : Prvi brodski Junior barmen cup

Naš Junior barmen cup organizirali smo u suradnji sa Sofa barom, a natječu se i revijalno sudjeluju naši učenici u smjeru konobar, jer im želimo pokazati drugu dimenziju učenja temeljenoga na radu, ali i zabave, jer kako ljepše provesti petak popodne na nastavi nego pripremajući koktele u obližnjem ugostiteljskom objektu - ističe ravnateljica Anita Holub

Lijepo sunčano proljetno popodne uoči vikenda, a učenici Obrtničko-tehničke škole učionice su zamijenili izlaskom u kafić. Ne, nisu napustili nastavu, nego su samo iskoristili priliku da na Junior barmen cupu, prvom slavonskobrodskom učeničkom natjecanju u pripremi barskih mješavina, javnosti pokažu što su u školi naučili. Podržali su ih učenici i nastavnici drugih razreda, ali i roditelji, prijatelji, gosti, uključujući i učenike i nastavnike Srednje strukovne škole „Marko Babić” iz Vukovara koji su pokazali svoje bravure u disciplini „Free style”.

Šest natjecatelja prvog Junior barmen cupa pokazalo je vještinu pripreme barskih mješavina temeljene na Bacardiju, a ocjenjivao se stil, okus i izgled barske mješavine.

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

24.3.2023.
Posavska Hrvatska

Natjecanja i smotre učenika i učenica Brodsko-posavske županije

Još dobrih rezultata

Školstvo : Još dobrih rezultata

Nakon natjecanja mladih tehničara, mladih povjesničara te „Vjeronaučne olimpijade”, prošloga tjedna, čije rezultate donosimo u novom broju „Posavske Hrvatske”, najavimo i natjecanja koja učenike osnovnih i srednjih škola očekuju u tjednu pred nama.

Natjecanje iz hrvatskoga jezika 28. ožujka ugostit će i ove godine Gimnazija Nova Gradiška, zatim će Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića biti domaćin natjecanja iz latinskoga i grčkoga 30. ožujka, a 3. travnja, dakle za tjedan i pol, natjecanje GLOBE škola organizira Osnovna škola Huge Badalića u Slavonskom Brodu.

(Nad)biskupijska „Vjeronaučna olimpijada”

Biskupijska, odnosno nadbiskupijska, razina natjecanja iz vjeronauka održana je 16. ožujka, a naši su se učenici natjecali u Đakovu i Požegi.

U Đakovu, u kategoriji trogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Obrtničko-tehničke škole iz Slavonskog Broda - Matea Martinović, Dijana Jelić, Dragan Božanović i Veronika Zečević s vjeroučiteljicom Mandicom Stojčević. U kategoriji osnovnih škola najbolja je bila ekipa OŠ Blaža Tadijanovića iz Slavonskog Broda - Zrinka Grgić, Andrija Lopac, Luka Tolić i Šimun Aračić, s vjeroučiteljicom Višnjom Tunjić.

Na natjecanju u Požegi prvo mjesto u osvojila je ekipa OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške - Ella Conjar, Nikola Lovrić, Korina Ljubičić i Marta Pernar, s mentoricom Andrijanom Petrović, dok je ekipa OŠ „Matija Gubec“ iz Cernika - Klara Kulić, Fran Miškulin, Matej Podkonjak, Lucija Sokić, s mentoricom Ksenijom Savi osvojila treće mjesto. U kategoriji četverogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je Gimnazija Nova Gradiška - Edi Conjar, Monika Delić, Domagoj Ivanišević, Nastja Lovrić, s mentorom Markom Milakovićem.

U Vrpolju 65. natjecanje mladih tehničara

U sklopu ovogodišnjeg, 65., Natjecanja mladih tehničara, domaćin županijske razine natjecanja ponovno je bila Osnovna škola Ivana Meštrovića u Vrpolju. Ovom su prilikom sudjelovala 83 učenika, a natjecali su se u 11 disciplina podijeljenih u dvije kategorije: (H-kategorija – redoviti osnovnoškolski program predmeta Tehnička kultura i program nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavni program u školi te izvanškolski program tehničke kulture, te P-kategorija – izvannastavni i izvanškolski program u posebnim područjima tehničke kulture za pomladak škola, udruga, centara ili ustanova tehničke kulture). Prva mjesta osvojili su Jakov Medved (Dr. S. Ilijaševića, Oriovac), Antea Miloš (I. B. Mažuranić, Slavonski Brod), Ivan Petranović (A. Mihanovića, Nova Kapela – Batrina), Sara Tomić (B. Tadijanovića, Slavonski Brod), Marko Funarić (I. Meštrovića, Vrpolje), Mihael Radičević (OŠ Sibinjskih žrtava), Mihaela Kvesić (I. Meštrovića, Vrpolje), Emily Zeba (Dr. Stjepana Ilijaševića, Oriovac), Mihael Radočaj (Antuna Mihanovića, Slavonski Brod), Patricija Miščančuk (Sibinjskih žrtava) te Luka Curać (M. Lovraka, Nova Gradiška), drugo Filip Orelj.

Rezultate ovoga, kao i natjecanja iz povijesti i biologije donosimo u „Posavskoj Hrvatskoj” na stranicama 18. i 19.

3.3.2023.
Posavska Hrvatska

Natjecanja i smotre učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Brodsko-posavske županije u školskoj 2022./2023. godini

Najbolji učenici u županiji na natjecanjima i smotrama

Školstvo : Najbolji učenici u županiji na natjecanjima i smotrama

Ponovno u normalnom školskom okruženju, županijska natjecanja i smotre okupljaju ponajbolje učenice i učenike koji se nastoje izboriti za plasman na državnu razinu

Smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva, LiDraNo, uvijek je prije svega svečanost hrvatske riječi u govoru i pismu, kroz prozni ili lirski tekst, kroz samostalni ili skupni scenski izraz, kroz novinarsku formu od pisanoga novinarskog teksta preko školskih novina do radijskih emisija. Tako je bilo i ove godine na županijskom susretu LiDraNo, koji je po tradiciji organizirala slavonskobrodska Osnovna škola Antuna Mihanovića u svom prostoru. Na županijsku smotru javilo se ove godine 21 škola (15 osnovnih i 6 srednjih), ukupno 84 učenika (48 iz osnovnih i 36 iz srednjih škola) s 23 mentora. O rezultatima ovogodišnjeg županijskog susreta LiDraNo, kao i rezultatima županijskih natjecanja iz astronomije i engleskoga jezika više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”.

24.2.2023.
Posavska Hrvatska

Humanitarni koncert Rotary kluba Slavonski Brod

Večer izvrsnosti

Školstvo : Večer izvrsnosti

Srednjoškolci Lucija Opačak iz Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, Dominik Lovrić iz Gimnazije Matije Mesića i Helena Janković iz Medicinske škole, te studenti Mario Barukčić (Medicinski fakultet u Rijeci), Elizabeta Vrkljan (Fakultet dentalne medicine), Anđa Zeba (Sveučilište u Slavonskom Brodu) i Josipa Čabraja (Filozofski fakultet Osijek) dobitnici su nagrada natječaja „Izvrsnost je IN” kao i studentica Medicinskog fakulteta u Osijeku Ena Ivanković za izvannastavnu aktivnost. Rotary klub Slavonski Brod na ovaj način nagrađuje izvrsne učenike i studente s područja Brodsko-posavske županije. Svečano uručenje nagrada bilo je upriličeno na „Simfo-rock koncertu”, a predsjednik Rotary kluba Slavonski Brod Dražen Puljko je, čestitavši ovim izvrsnim mladim ljudima, poručio: - Vaš trud nije uzaludan, trud vaših roditelja i vas samih se isplati, prepoznat je i dok je našeg Kluba bit će i nagrađivan. Izvrstan nije lako, ni jednostavno biti, to mogu samo hrabri i uporni, koji će sutra voditi društvo u još bolju budućnost, a Rotary klub želi biti dio te budućnosti. Zato potičemo izvrsne i od njih nećemo odustati.

Publika je u nastavku mogla uživati u izvrsnom koncertu. Dovoljno je samo reći The Beatles, Depp Purple, Queen, Abba, Bryan Adams, Tina Turner, i k tome još spoj rocka i simfonije u izvedbi orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i rock benda „Echoes” pod dirigentskom palicom Mladena Tutavca i u interpretaciji vrhunskih solista Maria Huja i Karla Cvetkovića te vokalni kvartet (Ivana Medić, Mia Reba, Davor Solanović i Karlo Miličević) pa da se shvati kakav je to bio glazbeni ugođaj. Zaista, večer izvrsnosti!

13.1.2023.
Posavska Hrvatska

Prehrana učenika u osnovnim školama

Škole dobro organizirane, učenici zadovoljni

Školstvo : Škole dobro organizirane, učenici zadovoljni

Uvijek ima mjesta poboljšanju, ali zasad sve funkcionira i nitko nije ostao bez užine. U 23 osnovne škole kojima je osnivač Brodsko-posavska županija osigurava se više od 5.600 učeničkih obroka

Dok su u nekim županijama ili školama početak drugog polugodišta školske 2022./23. godine očekivali kao Dan D, s obzirom na projekt Vlade Republike Hrvatske za besplatnu prehranu svih učenika u osnovnim školama, možemo reći da su na području naše županije ovu promjenu škole dočekale mirno. Umjesto kaosa, nesnalaženja, upita osnivaču, dvojbe pa i nezadovoljstva roditelja... sve je prošlo staloženo. Škole su uvođenje ove novine dočekale spremno, ne samo nakon sastanka ravnatelja s osnivačem koncem prvoga polugodišta, nego i zato što Brodsko-posavska županija već nekoliko godina sustavno ulaže u opremanje školskih kuhinja i pripremu školskih obroka, a škole imaju iskustva u organizaciji prehrane učenika.

- Jako smo zadovoljni. Samo jedna škola nema školsku kuhinju i blagovaonicu, nego prostor prilagođen tim potrebama. Sve 23 škole kojima je Brodsko-posavska županija osnivač imaju kuhare, s tim da šest škola ima i dva kuhara odnosno kuharice. U devet škola nemamo blagovaonicu nego učenici jedu u predvorju – objašnjava privremena pročelnica za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović, ističući da u prva tri dana ovoga tjedna ovaj županijski odjel nije primio niti jedan telefonski poziv ili upit druge vrste na ovu temu.

Radi se o tome da je Brodsko-posavska županija, kaže pročelnica Vukašinović, još od školske 2016./17. godine provodila projekt osiguranja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, kao i obroke za učenike s poteškoćama (5,47 kn obrok) kroz koji je uspjela ne samo osigurati prehranu djeci iz ovih kategorija, nego i obnoviti i opremiti većinu školskih kuhinja sukladno suvremenim standardima HCCAP-a. Tu je i Nacionalna strategija školske sheme kojim su učenicima osiguravani obroci voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, koja se također provodila u osnovnim školama, pa će sada to sve biti uvezano. Angažirali su se i ravnatelji kako bi osigurali ujednačene i hranjive obroke za sve. Troškove prehrane za dio djece dosad su pokrivali roditelji, ali su se uključile i jedinice lokalne samouprave koje su sufinancirale obroke i rasteretile roditelje. Znači, novim se sustavom prehrane u školi za sve učenike samo proširuje broj obuhvaćene djece, odnosno broj obroka. Brodsko-posavska županija, također, ističe pročelnica, već planira proširenje i izgradnju novih objekata za jednosmjensku nastavu, pri čemu bi se osigurali i odgovarajući prostori za školsku prehranu. Poštujući nove smjernice i normative prostora po učeniku, Županija je pripremila idejna rješenja za 18 škola i očekuje da će uskoro dobiti suglasnost, tako da se s dogradnjama i izgradnjama neće čekati dugo.

(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

16.12.2022.
Posavska Hrvatska

Srednja medicinska škola Slavonski Brod

Uvijek humanitarno

Školstvo : Uvijek humanitarno

Učenici Srednje medicinske škole Slavonski Brod često organiziraju humanitarne akcije, a naročito uoči blagdana. Tako su i ovaj tjedan, najprije učenici 2.b razreda, 12. i 13. prosinca, u akciji „Napiši, zalijepi , pošalji!” na Korzu prodavali božićne čestitke, koje su sami izradili, a svatko tko ju je kupio dobio je i omotnicu s markicom te uslugu odnošenja pošiljke u poštanski ured. Prikupljena novčana sredstva namijenili su obitelji u potrebi.

Njihove školske kolege, učenici smjera fizioterapeutski tehničar 14. i 15. prosinca organizirali su humanitarnu akciju pod nazivom „Svi za Nou”. Na štandu na Gradskoj tržnici izložili su prigodne ukrase i kolače kako bi skupili dobrovoljne priloge za liječenje dvogodišnjeg dječaka Noe.

Ovi mladi ljudi znaju što znači adventsko vrijeme i koga treba darivati za Božić.

2.12.2022.
Posavska Hrvatska

Studentski život u sveučilišnom gradu

Slučajno i sudbonosno školovanje u Slavonskom Brodu

Školstvo :  Slučajno i sudbonosno školovanje u Slavonskom Brodu

Sveučilište u Slavonskom Brodu „dvogodišnjak” je među sveučilištima s desetljećima i stoljećima dugom tradicijom u Republici Hrvatskoj i Slavonski Brod svoju titulu sveučilišnog grada još uvijek stječe i razvija. No, titulu studentskog grada svakako ima, a mi smo sa studentima razgovarali pomalo o svemu važnome - izboru studija, troškovima stanovanja, studentskom restoranu (menzi) i relacijama koje moraju prijeći da bi došli do fakulteta i Studentskog doma u kojem je ujedno i menza (za onoga tko ne zna: Studentski dom je objekt u Svačićevoj, pored Kauflanda, a iza Eurospina).

 

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske

25.11.2022.
Posavska Hrvatska

Učenici Tehničke škole Slavonski Brod

Posjetili uredništvo „Posavske Hrvatske”

Školstvo : Posjetili uredništvo „Posavske Hrvatske”

"Posavska Hrvatska" sa zadovoljstvom primila polaznike izvannastavne aktivnosti "Mediji"

Polaznici programa izvannastavne aktivnosti Mediji Tehničke škole Slavonski Brod posjetili su uredništvo Posavske Hrvatske, jedinog tjednika u županiji, s tradicijom dugom tri četvrt stoljeća. Učenici drugog i četvrtog razreda, na čelu s voditeljem INA Mediji, nastavnikom Ivanom Bitunjcem, sa zanimanjem su razgledali samo uredništvo, a zatim u razgovoru s urednikom Marinom Kovačevićem i novinarkama Marijom Kovačević, Marinom Bencun i Dunjom Vanić doznali više o procesu i fazama „proizvodnje” novina i samom novinarskom poslu, te ulozi pojedinih članova uredništva. Zanimalo ih je što se u novinama najviše čita, koliko vremena treba da se podaci prikupe, obrade i napiše tematski članak...

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)