- Nikakva je ova je godina, počevši od vrućina do prodaje, u odnosu na prošlu godinu je kao nebo i zemlja, jedino što je prošle godine bilo strašno olujno nevrijeme. Ranije je sve, čak 20 dana, došlo ove godine, tako će ranije i proći, a prodaja je ništa, nula – govori Jozo Šimić iz Bukovlja.
I dok su mu prošle godine uslijed olujnog nevremena stradali plastenici, pa je plastenička proizvodnja povrća bila znatno lošija od onoga uzgojenog vani, ove godine je obrnuto: - Za zimnicu se rajčica još ne traži, veleprodajna cijena rajčice za kuhanje je 80 centi. Vanjska rajčica ide za zimnicu, a kako nema potražnje držimo je na grani zrelu, propada i kad se ubere omekanila je, bilo je i bacanja. Ne prodaje se najbolje, ne znam je li previše uvezeno ili sezona nije povukla. U Srbiji sade rajčicu za sezonu u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a kad se uveze, cijene padnu. Prošli tjedan je kilogram rajčice bio 1,50 euro, ova je 1,20 eura. Ova godina je stvarno loša, plastenička proizvodnja je totalno neisplativa koliko je tu rada. Da nije bilo ovoliko sunca i suše, paprika bi vani bila bolja. Sreća što je naša paprika kraj Glogovice pa nije problem za zalijevanje jer bez vode je nemoguće. Ove godine nije bilo kiše, prošla je bila kišovita i paprika je bila bolja. No, ova godina je takva, bit će nagodinu bolje.
Na klupama smo zatekli maline iz Nove Gradiške. - Imamo cjelogodišnju sortu pa ih beremo sve do listopada. Noga Gradiška nam je malo tržište, pa prodajemo i na slavonskobrodskoj tržnici. Na jutru površine imamo oko 4.000 sadnica. Supruga i ja smo ih posadili, zamislili kao obiteljski posao, ali je preraslo, pa imamo radnike koji okopavaju i beru jer malinu treba brati svaki dan. I njima škodi suša, navodnjavamo, ali nije to-to dok ne padne prava kiša. Crijevo kapa po sredini kap po kap, a maline imaju široki korijen pa je okolo suho. Velike žege su bile i plodovi su imali ožegotine, to je ono bijelo na ćošku, a i lišće i sama biljka je pretrpjela te ožegotine. Srijedom se ne kupuju baš toliko kao subotom, a što ne prodamo isti dan pravimo džem ili zaledimo pa kad ih se nakupi kuhamo džem – priča 27-godišnji Bruno Bušić. Prodaje mjericu od 250 grama malina po cijeni od 2,5 eura, tako da je kilogram 10 eura.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)