Sport

2.9.2011.
Posavska Hrvatska

NAJBOLJI U EUROPI!

Sport : NAJBOLJI U EUROPI!

Slovenjski Bovec bio je domaćin Europskog prvenstva u zrakoplovnom modelarstvu, u natjecanju radijski upravljanim letjelicama (kategorija F3J). Na okupu se našlo 55 sudionika iz 19 zemalja, a svoj ogromni talent i kvalitetu još jednom potvrdio je mladi 19-godišnji član Aerokluba Brod, Arijan Hucaljuk. Arijan je u seniorskoj, dakle najjačoj, konkurenciji osvojio uvjerljivo prvo mjesto i okitio se naslovom najboljega u Europi! Natjecanje se sastojalo od 11 kvalifikacijskih letova, nakon čega je 12 najboljih modelara izborilo nastup u finalu. Brođanin je tijekom cijelog turnira čvrsto držao prvo mjesto, te potpuno zasluženo osvojio zlatnu medalju. Da će rezultat na prvenstvu biti dobar pokazalo je ranije održano natjecanje Svjetskog kupa gdje je Arijan u konkurenciji 103 natjecatelja također bio prvi! Ipak, opuštanja nije smjelo biti ni u jednom trenutku. - Na prošlom velikom natjecanju zlato mi je izmaklo za 0,6 bodova. Zato sam sad odlučio ići na sve ili ništa, biti ili prvi ili dvanaesti. Drugo mjesto nije me zanimalo!, kaže ovogodišnji maturant, "svježe" upisani student prve godine računarstva na fakultetu u Osijeku.

I njegov otac i trener, Milivoj Hucaljuk, potvrđuje kako na rezultat utječu mnogobrojne sitnice, pa zaista treba brinuti o svemu: - Dogodio nam se u jednom trenutku kvar radio-uređaja i da to nismo riješili, propali bi svi uloženi napori, Ipak, imamo sreću da nas vrlo kvalitetno prati bugarski proizvođač, tvrtka Nan models, koja nam je omogućila izvrsnu tehničku potporu, a i same modele ove su godine izradili specijalno za Arijana.

Nažalost, kao i u mnogim drugim slučajevima, osim sponzorskih modela (već spomenuti Bugari) i skromne pomoći hrvatskog zrakoplovnog saveza, Hucaljukovi se sami snalaze za pokrivanje troškova koji nisu mali. Lokalna zajednica nije čak ni odgovorila na zamolbu za potporu! A Arijanu trebaju barem tri modela za sezonu, svaki mali zrakoplov stoji 2.000 eura, uz to treba platiti i troškove putovanja, kotizacije... No, mladi se Brođanin ne predaje: - Punih deset godina treniram i svake sezone učinim korak više. Još uvijek imam prostora za napredak, a želja mi je jednoga dana postati i svjetski prvak!

Iako je Hucaljuk tek na pragu seniorske karijere i pred njim su desetljeća bavljenja tim zanimljviim sportom, prva prigoda za uspon na svjetski vrh pružit će se već sljedeće godine. Svjetsko prvenstvo održava se u Južnoafričkoj republici, a nastavi li napredovati kao do sada, ni medalja s tog natjecanja nije daleko.

Arijan se zrakoplovnim modelarstvom bavi od najranijeg djetinjstva, a i danas mu je u treninzima, uz oca Milivoja, najveća potpora stariji brat Josip. Od ove se godine natječe u seniorskoj konkurenciji, a na juniorskim je natjecanjima ostvario najveće rezultate hrvatskog zrakoplovnog modelarstva – dvije brončane medalje na europskim i srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu. Penjanje na pobjednička postolja na državnim prvenstvim teško je i nabrojati. Na policama obiteljske kuće Hucaljukovih već se nalazi pedesetak pehara i više od trideset medalja. Kako je krenulo, trebat će nabavljati nove police!


Posavska Hrvatska : Najbolje tek dolazi!
Najbolje tek dolazi!

Najveći slavonskobrodski boksač svih vremena

Posavska Hrvatska : Tot, Veočić, kajakaši Marsonije, košarkašice Broda na Savi
Tot, Veočić, kajakaši Marsonije, košarkašice Broda na Savi

Svečanost proglašenja i dodjela priznanja

Posavska Hrvatska : Staza koja voli rekorde
Staza koja voli rekorde

Dejan Radanac ponovno je poboljšao hrvatski rekord na 100 kilometara

Posavska Hrvatska : Turnir koji raste
Turnir koji raste

Ukupno 110 ekipa s 1.130 igračica i igrača

Posavska Hrvatska : Osam dana megdana
Osam dana megdana

Publika je gledala sjajne utakmice

Posavska Hrvatska : Sedamdeset peti rođendan
Sedamdeset peti rođendan

Proslava uz nogomet i druženje

Posavska Hrvatska : Za primjer svima
Za primjer svima

Natjecalo se dvjestotinjak mladih sportaša s invaliditetom

Posavska Hrvatska : Marsonia peti put pobjednik
Marsonia peti put pobjednik

Tradicionalno u Ruščici

Posavska Hrvatska : Europsko središte
Europsko središte

Natjecatelji iz 26 zemalja

Posavska Hrvatska : Na vrhunskoj razini
Na vrhunskoj razini

Turniri košarkaša u kolicima, sjedećoj odbojci, visećoj kuglani

Posavska Hrvatska : Mjesto gdje se trebamo vraćati svaki put!
Mjesto gdje se trebamo vraćati svaki put!

Hrvatska - Slovačka 31:18 (17:10)

Posavska Hrvatska : Iz Slavonskog Broda na svjetska prvenstva
Iz Slavonskog Broda na svjetska prvenstva

Obje su već nekoliko godina u sastavu mladih reprezentacija

Posavska Hrvatska : Turnir kakav Slavonskom Brodu treba
Turnir kakav Slavonskom Brodu treba

Nikada u povijesti na susretima osmine završnice nije bilo toliko gledatelja

Posavska Hrvatska : Antonio pobjedu donio
Antonio pobjedu donio

Hrvatska - Mađarska 5:1 (4:1)

Posavska Hrvatska : Gabrijel, europski prvak!
Gabrijel, europski prvak!

Veočić osvojio jedino hrvatsko zlato na prvenstvu

Posavska Hrvatska : "Legionari" i prijatelji
"Legionari" i prijatelji

Sport s tradicijom dužom od 500 godina