- Hotelijeri sigurno imaju budućnost, posebno mali obiteljski hoteli koji su perjanica hrvatske turističke ponude jer čine gotovo 15 posto ukupne turističke ponude i imaju visoku popunjenost, gotovo 200 dana na godinu što je iznad prosjeka hotelijerskog sektora uopće. Mali su hoteli često i jedina okosnica razvoja turizma na način da se vežu s privatnicima koji se žele baviti turizmom, uzimaju proizvode iz toga kraja i promoviraju kraj u kojem jesu. Većina ih je u članstvu Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela s kojom Ministarstvo turizma već godinama aktivno surađuje i kojima je u posljednjih sedam-osam godina odobreno gotovo dvije milijarde kuna poticajnih kredita, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na skupu Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja je održana u Slavonskom Brodu.
Hotel Savus bio je domaćin redovne skupštine Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela u sklopu koje je održan i okrugli stol s temom "Javno-privatnim partnerstvom do konkurentnijeg obiteljskog hotelijerstva". Održano je i nekoliko predavanja za članove udruge, a zajedno su obišli i hotel i vinariju Zdjelarević u Brodskom Stupniku.
Uime domaćina dobrodošlicu je sudionicima skupa poželio direktor hotela Savus Ivan Bogović: - Zahvaljujem što ste domaćinstvo za ovogodišnju nacionalnu skupštinu odlučili povjeriti nama. Jedan smo od malih hotela, prvi koji je nakon drugog svjetskog rata otvoren u Slavonskom Brodu. Želimo da svima vama u srcu i priči ostane mjesto za Slavoniju i Slavonski Brod.
Goste je pozdravio i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara: - Prema procjenama turističkih djelatnika zadnjih nekoliko godina, nalazite se u jednom od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske. Zahvaljujući turizmu i naša se domovina održala "iznad vode" jer je to jedina grana koja je u ovako teško vrijeme uspjela ostvariti pozitivne rezultate.
- Iako je Brodsko-posavska županija pretežno poljoprivredna, svoju smo šansu vidjeli i u povezivanju poljoprivrede i turizma. To je prepoznalo i Ministarstvo turizma koje je prošle godine podržalo više od 50 projekata iz naše županije, za što je dalo više od 1,5 milijun kuna bespovratnih potpora, naglasio je zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović.
- Možemo se mjeriti s najboljima u Europi i mali hoteli jesu hrvatski proizvod sa stotopostotnim inputima, a to je konkurentan proizvod i na globalnom tržištu jer su 80 posto naših gostiju stranci. Priča o razvoju malih hotela priča je o uspješnom privatno-javnom partnerstvu između poduzetnika, Ministarstva turizma, te HBOR-a, HTZ-a i drugih institucija, bilo da se radi o potporama u kreditnim linijama, promocijama, edukaciji naših članova ili promociji i plasmanu na tržištu. Sve su to zajedničke akcije koje daju rezultate. Upravo smo zajedničkim pristupom stvorili konkurentan proizvod s više od 200 malih obiteljskih hotela koji se nalaze u vrhu europske kvalitete i predstavljaju model održivog razvoja hrvatskog turizma koji uključuje lokalnog čovjeka i lokalnog poduzetnika u sudjelovanju u profitu i biznisu, napomenuo je predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić. Podsjetio je kako su najveći problem malih hotelijera parafiskalni i ostali troškovi koji zadnjih godina kontinuirano rastu, te pozvao Ministarstvo da ih podrži u prijedlozima izmjena zakona.
- Bez malih hotela nema uspješnosti turističke sezone, a u 2010. godini Hrvatska je bila iznad prosjeka kad je riječ o dolascima stranih gostiju - Europa je bila na 3 posto, a mi više od 5 posto. U turizmu je prošle godine radilo 900 ljudi više nego godinu prije. Godina pred nama sigurno će biti teška, a mi smo pripremili više od 30 novih mjera koje bi trebale omogućiti da budemo konkurentniji u 2011. godini, zaključio je ministar Bajs.
Ivan Bogović, direktor hotela Savus
GOSTIMA PONUDITI I AKTIVAN ODMOR
* Biti domaćinom ovakvom skupu je na neki način i priznanje struke, kolega?
- Istina, prvi put je ovakav skup održan u Slavoniji. Za domaćina smo izabrani jer smo se afirmirali kroz udrugu, a prepoznati smo i kvalitetnim poslovanjem. Slavonija je u turističkom smislu još nerazvijena, pa je upravo poslovni turizam grana koja će privući nove ljude u naš kraj i na neki način ga i otkriti, te tako razviti i ostalu turističku ponudu. Kod nas odsjedaju poslovni ljudi koji dolaze i u Đakovo, Novu Gradišku, Županju, a dolazak hotelijera iz cijele Hrvatske, njih stotinjak, potvrdilo je da mnogi od njih nikada nisu bili u Slavonskom Brodu, ali su otišli puni pozitivnih dojmova.
* Hotel Savus dobio je posljednjih godina nekoliko nagrada struke.
- Tri godine za redom osvojili smo nagrade. Komisija koju čine predstavnici Hrvatske gospodarske komore, HRT-a, udruge poslodavaca unutar hotelijerstva i udruge hotelijera anonimno obilazi hotele po Hrvatskoj, borave u njima i tako provjeravaju uslugu. Nakon toga od onih koji u uđu u uži krug traže da dostave financijske podatke, broj djelatnika i najbolji ulaze u kategoriju od 5 hotela. Mi smo tri godine zaredom dobitnici nagrade, dvije godine bili smo drugi i jednu godinu smo bili treći. Isto tako, tri smo godine finalisti Adriana - izbora najboljeg malog obiteljskog hotela.
* Koliko imate zaposlenih, koliki je kapacitet hotela?
- Zapošljavamo 22 osobe u hotelu, a ljeti imamo i sezonske radnike. Hotel ima 13 soba, 2 apartmana, kongresnu dvoranu, restoran, kavanu. Ono po čemu smo prepoznatljivi to je catering, dostava hrane, i jedini imamo HACCP certifikat kojim jamčimo ispravnost hrane sukladno Zakonu o hrani. Kongresnom dvoranom smo omogućili da se mnogi društveni događaji održavaju u središtu Broda.
* Koji su problemi s kojima se mali hotelijeri susreću i što je zaključak skupa?
- Zaključak skupa je da se sva parafiskalna davanja koja hoteli imaju, što su zaista velika izdvajanja, svedu na minimum, a razlika da se pretvara u dobit hotelijera. Imamo petnaestak ugovornih obveza koje moramo svaki mjeseci ispoštivati i to bez režijskih troškova, komunalne naknade, odvoza smeća i slično. Problem je i crno tržište, a krenuli smo i u borbu protiv njega. No, otkako je ministar Bajs na čelu Ministarstva turizma stvari su se prema malom obiteljskom hotelijerstvu počele mijenjati pozitivno.
* Je li bilo prilike za neke poslovne aranžmane?
- Sudionicima kongresa priredili smo, u dogovoru s domaćim eko proizvođačima, degustaciju domaćih gastro-specijaliteta. Hotelijeri su odmah od brodskih eko-proizvođača naručili proizvode, a samo su hotelijeri iz Delnica i Tisnog na Murteru htjeli povući svu količinu izloženih proizvoda naših eko-proizvođača. Cilj je da naše domaće, slavonske proizvode plasiramo unutar Hrvatske, a kad upoznaju naše proizvode, zainteresirat će se i za Slavoniju.
* Koji su daljnji planovi hotela Savus?
- Planiramo širiti djelatnost na domaće, eko-etno gospodarstvo. Želimo svojim gostima uz noćenje u hotelu, razgledanje grada ponuditi i programe aktivnog odmora, dodatne sportske sadržaje, a sve bi završilo domaćim, slavonskim specijalitetima, te druženjem uz tamburaše.