Sport

10.1.2020.
Posavska Hrvatska

Splićanka, zagrebačka studentica, sa slavonskobrodskom adresom

Zlatna Lara

Sport : Zlatna Lara

Dok sjedi za stolom u kafiću i ispija rashlađeni čaj, nitko ne bi rekao da je djevojka iz čijeg govora i kretnji ruku izbija splitski temperament, najbolja na svijetu. Potpuno "na zemlji", bez umišljenosti, pristojna i jednostavna, ali s čvrstim životnim i sportskim stavovima. Ona je Lara Santini, 22-godišnjakinja koja je u 2019. godni u bodybuildingu, u kategoriji wellness fitness poharala cijeli svijet. Osvojila je zlatne medalje na svim natjecanjima, postala je juniorska i seniorska europska i svjetska prvakinja, od cijele sudačke komisije dobila je najviše moguće ocjene, što ne pamte ni iskusni kroničari koji bodybuilding prate dugi niz godina. Rođena je u svibnju 1997. godine, u rodnom je Splitu, na Mertojaku, odmalena zavoljela sport, trenirala je atletiku i gimnastiku, u gimnazijskim danima vrijeme je posvećivala i modernim plesovima, a kasnije, želeći brinuti o samoj sebi, usavršavati svaki dio tijela, prešla je u teretanu. - Sport volim otkad znam za sebe, jedino mi ne idu sportovi s loptom, tu zaista "nisam doma". Zato je i izbor studija bio logičan, upisala sam Kineziološki fakultet u Zagrebu, a upravo zbog tog problema s loptom usmjerila sam se na kondicijsku pripremu sportaša - govori nam Lara. Na pitanje kako se našla u Brodu, gdje već duže vrijeme živi i radi u Fitness centru Gymnasium, gdje i trenira, pojašnjava da je ljubav presudila: - Dečko Dubravko je Brođanin, a u Brodu mi sve paše. Ovdje na svako mjesto brzo dođem, kamo god krenem mogu ići pješice, odgovara mi i zbog priprema u teretani, ali i učenja za ispite. Volim ovakav mirniji život, u Zagrebu je strašna gužva, a Brod je baš grad po mjeri.

Pitam ju koji dio Slavonskog Broda joj se najviše sviđa, a ona odgovara: - Volim Poloj, gušt mi je ići tamo. Jesam li se okupala u Savi? Neeee! Ne mogu u tu mutnu vodu. Od rijeka, mogu se kupati samo u onim prozirnim, Cetini, Neretvi. Zanimljivi su mi i brdski dijelovi grada, idem do antene i natrag. U slobodno vrijeme odemo na izlete, na Papuk, Jankovac... Ustvari, važno mi je da sam stalno aktivna, imati tempo, čovjek se ulijeni ako miruje. Bolje funkcioniram kad mi je dnevni raspored popunjen.

Teretanu je zavoljela, pojašnjava, jer se tjelograditeljstvom čovjek može baviti cijelog života, nema dobne granice. Usto, u teretanu odlazi jer ima funkcionalnu svrhu, uz najmanju mogućnost ozljeda, a na tim se treninzima mogu postići i najbolji estetski rezultati. Upravo njen primjer pravi je dokaz te tvrdnje. Kad je u travnju prošle godine izašla na prvo natjecanje, bilo je to Prvenstvo Hrvatske u Sisku, oko vrata je odmah zasjala zlatna medalja. Uslijedilo je međunarodno natjecanje u Austriji, pa Europsko prvenstvo u Španjolskoj. I na svakom je natjecanju osvojila prva mjesta! Niz sjajnih rezultata nastavljen je tijekom jeseni, na Grand prix natjecanju u Češkoj, pa na Svjetskom juniroskom prvenstvu u Mađarskoj, u Budimpešti. Fenomenalna godina završena je u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi, gdje je na Svjetskom seniorskom prvenstvu proglašena uvjerljivo najboljom, uz oduševljenje sudaca i publike. Uz smijeh govori da nikada u dugogodišnjem bavljenju sportom nije, do prošle godine, osvojila pehar, a onda su kao nagrada uz zlatne medalje stigli i pokali, među njima i jedan ogromni, visok gotovo metar. Ističe i kako u bodybuildingu juniorski "staž" traje do 23 godine, jer je za stvaranje mišićne mase potrebno ipak duže razdoblje, pa se na natjecanje kreće tek od 16. godine. Tako je i ona u jednoj godini zablistala i na juniorskim i na seniorskim natjecanjima. Sudjelovala je na šest natjecanja u 2019. godini, na svih šest je pobijedila, a okitila se s osam medalja jer je na najvećim natjecanjima bila prva u svojoj visinskoj kategoriji, ali osvojila je i cijelu diviziju, odnosno naslov apsolutne prvakinje, uz perfect score, najbolje moguće ocjene. Osim toga, na Svjetskom prvenstvu je nastupila i u konkurenciji mješovitih parova, s Filipom Dropulićem, i osvojili su vrlo dobro peto mjesto.

(Višeu tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!)

Posavska Hrvatska : Tot, Veočić, kajakaši Marsonije, košarkašice Broda na Savi
Tot, Veočić, kajakaši Marsonije, košarkašice Broda na Savi

Svečanost proglašenja i dodjela priznanja

Posavska Hrvatska : Staza koja voli rekorde
Staza koja voli rekorde

Dejan Radanac ponovno je poboljšao hrvatski rekord na 100 kilometara

Posavska Hrvatska : Turnir koji raste
Turnir koji raste

Ukupno 110 ekipa s 1.130 igračica i igrača

Posavska Hrvatska : Osam dana megdana
Osam dana megdana

Publika je gledala sjajne utakmice

Posavska Hrvatska : Sedamdeset peti rođendan
Sedamdeset peti rođendan

Proslava uz nogomet i druženje

Posavska Hrvatska : Za primjer svima
Za primjer svima

Natjecalo se dvjestotinjak mladih sportaša s invaliditetom

Posavska Hrvatska : Marsonia peti put pobjednik
Marsonia peti put pobjednik

Tradicionalno u Ruščici

Posavska Hrvatska : Europsko središte
Europsko središte

Natjecatelji iz 26 zemalja

Posavska Hrvatska : Na vrhunskoj razini
Na vrhunskoj razini

Turniri košarkaša u kolicima, sjedećoj odbojci, visećoj kuglani

Posavska Hrvatska : Mjesto gdje se trebamo vraćati svaki put!
Mjesto gdje se trebamo vraćati svaki put!

Hrvatska - Slovačka 31:18 (17:10)

Posavska Hrvatska : Iz Slavonskog Broda na svjetska prvenstva
Iz Slavonskog Broda na svjetska prvenstva

Obje su već nekoliko godina u sastavu mladih reprezentacija

Posavska Hrvatska : Turnir kakav Slavonskom Brodu treba
Turnir kakav Slavonskom Brodu treba

Nikada u povijesti na susretima osmine završnice nije bilo toliko gledatelja

Posavska Hrvatska : Antonio pobjedu donio
Antonio pobjedu donio

Hrvatska - Mađarska 5:1 (4:1)

Posavska Hrvatska : Gabrijel, europski prvak!
Gabrijel, europski prvak!

Veočić osvojio jedino hrvatsko zlato na prvenstvu

Posavska Hrvatska : "Legionari" i prijatelji
"Legionari" i prijatelji

Sport s tradicijom dužom od 500 godina

Posavska Hrvatska : Za Elina i Pedijatriju
Za Elina i Pedijatriju

Nastupilo je ukupno 68 ekipa