Život

3.8.2018.
Posavska Hrvatska

Blagdan sv. Ane i blagoslov tvrđavske kapele

Dobrodošla kući, sveta Ano!

Život : Dobrodošla kući, sveta Ano!

U dugoj tradiciji štovanja sv. Ane, vezanoj uz Tvrđavu u Slavonskom Brodu, ovogodišnja je proslava blagdana te svetice bila posebna. Predvodeći u četvrtak, 26. srpnja, na svetičin blagdan svečano euharistijsko slavlje, đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić blagoslovio je ponovno podignutu tvrđavsku kapelu, te je tim činom stavio u funkciju bogoštovlja.
Uz župnika župe Gospe Brze Pomoći i dekana Ivana Lenića, suslavili su mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije te sedmorica slavonskobrodskih župnika i rođenih Brođana. Nekoliko svećenika bilo je vjernicima na raspolaganju za ispovijed. Među brojnim nazočnim vjernicima bili su predstavnici grada Slavonskog Broda na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Teom Tomas, izaslanstvo Policijske uprave brodsko-posavske s načelnikom Antunom Valićem, te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata.
Kapela je ponovno podignuta zauzimanjem grada Slavonskog Broda kao vlasnika Tvrđave, u njezinom središtu, na temeljima prvotne iz 1743., koju su srušile komunističke vlasti 1947. godine. Posebnim ugovorom povjerena je 2015. na korištenje župi Gospe Brze Pomoći, jer se nalazi na njezinu području. U pozdravnom govoru župnik Lenić je naglasio kako se vjerničkim sabiranjem o blagdanu sv. Ane usred zidina brodske Tvrđave dotiče drevnost naše povijesti, ali i njezinu neprekidnu prožetost kršćanskom vjerom, nadasve darom Kristova spasenja koje je uvijek, do danas, neuništiva snaga našega postojanja.
- Znamen svega toga je ova ponovno podignuta kapela u srcu brodske Tvrđave... Ona svjedoči da je Kristovo spasenje, koje se u njoj slavilo i primalo, bilo vrelo tolikima u vremenu otomanske vlasti na našim prostorima, kao i obrane od daljnje turske najezde, te u vremenima koja su uslijedila za dvaju svjetskih ratova i poslije njih, za Domovinskoga rata i do nas danas... Zato nas raduje da će ova kapela, podignuta zalaganjem grada Slavonskoga Broda i nastojanjem odgovornih u njemu, na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, a povjerena, suglasnošću i drugim potporama našega Nadbiskupskoga ordinarijata u Đakovu, te nadbiskupa Marina i Đure, područnoj župi Gospe Brze Pomoći i njezinim svećenicima, čijom su brigom ostvareni završni radovi i oprema do današnjega stanja, danas biti blagoslovljena i stavljena u službu bogoštovlja - kazao je dekan Lenić. Dodao je kako će ona biti dijelom za župne potrebe, a ponajviše za nadžupna okupljanja mladih, braniteljskih i stradalničkih udruga, policije, te svih vjernika prigodom državnih, županijskih i gradskih blagdana, drugih spomena iz Domovinskoga rata, te za primjerena kulturna zbivanja.

 U dom ćemo Gospodnji radosno ići

Znakovito je bilo vidjeti za središnjim ulaznim vratima kapele veliki vijenac s papinskom zastavom, zatim mladiće odjevene u odore brodskih husara s bakljama, te pripadnike branitelja i policije s državnom, gradskom i brigadnim zastavama. Dvije djevojke u slavonskim narodnim nošnjama, nakon župnikova pozdrava, predale su mu slavonski ručni rad i cvijeće.
Na samom početku mise nadbiskup Marin predvodio je obred blagoslova kapele uz pjevanje psalma "U dom ćemo Gospodnji radosno ići". - Koliko hrvatski narod časti Blaženu Djevicu Mariju i štuje njezinu majku sv. Anu dokazuju crkve i kapele podignute njima u čast. Tako ih je u Hrvatskoj 250 podignuto Mariji u čast, a 150 u čast sv. Ane - ustvrdio je na početku homilije nadbiskup Srakić. Nabrajajući čemu je sve sv. Ana zaštitnica, istaknuo je da ta tvrđavska ljepotica nije podignuta samo u čast sv. Ane, nego i svim čestitim ženama i majkama te ih sve pozvao da se uvijek utječu toj velikoj svetoj ženi. - Crkva je ustanovljenjem ovoga blagdana htjela počastiti bezbrojne neznane junakinje naših kuća, Crkve i društva, žene i majke, koje ostaju nepoznate i nepriznate kao osobe u svojoj ličnosti i svome radu. Ovaj je blagdan kanonizacija svih čestitih žena i majki čiji veliki i nezamjenjiv doprinos za obitelj muževi često ne priznaju - rekao je, među ostalim, nadbiskup te na kraju zahvalio svim majkama i ženama koje svojim radom, žrtvom, molitvom... čine ovaj svijet boljim i plemenitijim. Muškarce je pozvao da poštuju i cijene žene kako bi mogle hrabro nositi svoje životne teškoće i iskušenja.
U predvečerje toga dana župnik Lenić priredio je prigodni povijesno-glazbeno-molitveni susret vjernicima uz mogućnosti razgledavanja unutrašnjosti uređene kapele. Prigodnim glazbenim točkama program je obogatila Paulina Kovačević, studentica gitare 5. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Župnik je iznio zanimljivi povijesni prikaz o gradnji, ulozi, opremljenosti i događanjima uz bivšu tvrđavsku kapelu, posvećenu Blaženoj Djevici Mariji Pomoćnici, a uz koju se kasnije, napose s prestankom Vojne krajine, razvijalo štovanje sv. Ane, obnovljeno u novije doba. Posebno je citirao zapisnike kanonskih vizitacije, kroniku Franjevačkoga samostana i druge crkvene izvore. Susret je završio molitvom prema obredu blagoslova crkvenih zdanja.

Brankica Lukačević

Posavska Hrvatska : Dobrodošlica uz osmijeh i ruže
Dobrodošlica uz osmijeh i ruže

Emica i Anto Kljajić su 40 godina živjeli i radili u Njemačkoj i kad su prije 11 godina otišli u mirovinu vratili su se u Slavonski Brod gdje žive u svojoj kući u Ulici Grge Novaka.- U Njemačku sam ot ...

Posavska Hrvatska :  Djelatnici i pacijenti prikladno opremljeni za nove bolničke uvjete
Djelatnici i pacijenti prikladno opremljeni za nove bolničke uvjete

Povratkom zdravstvenih ustanova u režime rada prije proglašenja preventivnih epidemioloških mjera uvedene su novine kojih se pacijenti moraju pridržavati tijekom obavljanja dijagnostičkih pretraga te ...

Posavska Hrvatska : Cvijeće i novi izgled za pozitivan stav protiv korone
Cvijeće i novi izgled za pozitivan stav protiv korone

Posao venuo pred očima Cvjećarnica Kamelija otvorena je ovoga ponedjeljka, a vlasnica Anđa Marić kazala je da su je proteklog tjedna prolaznici pitali „Stvarno otvarate u ponedjeljak?&ldquo ...

Posavska Hrvatska : Branili su i oslobađali Hrvatsku
Branili su i oslobađali Hrvatsku

Uz 25. obljetnicu Bljeska

Posavska Hrvatska : Nastavimo li ovako, imamo velike izglede za pobjedu!
Nastavimo li ovako, imamo velike izglede za pobjedu!

Svakoga dana u Slavonskom Brodu uzme se 30 do 40 briseva za testiranje

Posavska Hrvatska : Martina je kod kuće!
Martina je kod kuće!

U srijedu je na Martininom Facebook profilu osvanula objava koju je napisala iz svoje sobe, iz Sibinja

Posavska Hrvatska : Svakodnevno na usluzi kupcima
Svakodnevno na usluzi kupcima

Kupci strpljivo čekaju na ulici, ulaze jedan po jedan

Posavska Hrvatska : Hvala Bogu što nam ovako dođu!
Hvala Bogu što nam ovako dođu!

Proradile su društvene mreže na internetu, učestali su telefonski pozivi, jedni drugima prenose dobre vijesti

Posavska Hrvatska : Djecu s respiratornim simptomima bolje je pogledati
Djecu s respiratornim simptomima bolje je pogledati

- Djecu na cijepljenje naručujemo u terminu svakih pola sata, roditelji su izuzetno strpljivi i razumni

Posavska Hrvatska : U jeku korone rođene 53 bebe!
U jeku korone rođene 53 bebe!

U prva tri mjeseca rođeno 15 beba više nego u istom razdoblju 2019. godine

Posavska Hrvatska : Slavonija će i ovo preživjeti
Slavonija će i ovo preživjeti

Koristimo domaće tkano platno ali i suvremene materijale

Posavska Hrvatska : Humanost na prvom mjestu
Humanost na prvom mjestu

Darivatelji krvi i volonteri Crvenog križa čine sve što je u njihovoj mogućnosti

Posavska Hrvatska :  Kronologija pojave i širenja koronavirusa
Kronologija pojave i širenja koronavirusa

Osoba pozitivna na koronavirus je bolje, a bit će otpuštena iz bolnice kad rezultati dva brisa u razmaku od 48 sati budu negativni

Posavska Hrvatska :  Sedamdeset godina u braku
Sedamdeset godina u braku

Stjepan i Marija Pocrnić iz Slavonskog Broda vjenčali su se 12. veljače 1950. i prošle subote obilježili dijamantni pir

Posavska Hrvatska : Naglo raste broj oboljelih
Naglo raste broj oboljelih

Zbog sve većeg broja oboljelih koji dolaze na bolničko liječenje, ali i komplikacija izazvanih gripom, Opća bolnica u Slavonskom Brodu zatvorila je vrata posjetama

Posavska Hrvatska : Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci
Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci

Glavni cilj akcije je podignuti svijest o važnosti cijepljenja protiv HPV-a i ranog otkrivanja raka vrata maternice, ne samo u ranom stadiju nego i u predstadijima, kako bi se smanjila stopa smrtnosti žena uzrokovana ovom malignom bolešću, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri stotine žena, a podlegne trećina, oko stotinu.

Posavska Hrvatska : Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti
Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti

U Hrvatskoj postoji jedan specijalizirani odjel za liječenje poremećaja hranjenja

Posavska Hrvatska : Malo se radi, pa stoji
Malo se radi, pa stoji

Plinofokacija Rafinerije nafte u bosanskom Brodu

Posavska Hrvatska : Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea
Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea

Ana i Ivan Dujak, vlasnici su najukrašenije kuće u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji, pa i puno šire