Život

3.8.2018.
Posavska Hrvatska

Blagdan sv. Ane i blagoslov tvrđavske kapele

Dobrodošla kući, sveta Ano!

Život : Dobrodošla kući, sveta Ano!

U dugoj tradiciji štovanja sv. Ane, vezanoj uz Tvrđavu u Slavonskom Brodu, ovogodišnja je proslava blagdana te svetice bila posebna. Predvodeći u četvrtak, 26. srpnja, na svetičin blagdan svečano euharistijsko slavlje, đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić blagoslovio je ponovno podignutu tvrđavsku kapelu, te je tim činom stavio u funkciju bogoštovlja.
Uz župnika župe Gospe Brze Pomoći i dekana Ivana Lenića, suslavili su mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije te sedmorica slavonskobrodskih župnika i rođenih Brođana. Nekoliko svećenika bilo je vjernicima na raspolaganju za ispovijed. Među brojnim nazočnim vjernicima bili su predstavnici grada Slavonskog Broda na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Teom Tomas, izaslanstvo Policijske uprave brodsko-posavske s načelnikom Antunom Valićem, te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata.
Kapela je ponovno podignuta zauzimanjem grada Slavonskog Broda kao vlasnika Tvrđave, u njezinom središtu, na temeljima prvotne iz 1743., koju su srušile komunističke vlasti 1947. godine. Posebnim ugovorom povjerena je 2015. na korištenje župi Gospe Brze Pomoći, jer se nalazi na njezinu području. U pozdravnom govoru župnik Lenić je naglasio kako se vjerničkim sabiranjem o blagdanu sv. Ane usred zidina brodske Tvrđave dotiče drevnost naše povijesti, ali i njezinu neprekidnu prožetost kršćanskom vjerom, nadasve darom Kristova spasenja koje je uvijek, do danas, neuništiva snaga našega postojanja.
- Znamen svega toga je ova ponovno podignuta kapela u srcu brodske Tvrđave... Ona svjedoči da je Kristovo spasenje, koje se u njoj slavilo i primalo, bilo vrelo tolikima u vremenu otomanske vlasti na našim prostorima, kao i obrane od daljnje turske najezde, te u vremenima koja su uslijedila za dvaju svjetskih ratova i poslije njih, za Domovinskoga rata i do nas danas... Zato nas raduje da će ova kapela, podignuta zalaganjem grada Slavonskoga Broda i nastojanjem odgovornih u njemu, na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, a povjerena, suglasnošću i drugim potporama našega Nadbiskupskoga ordinarijata u Đakovu, te nadbiskupa Marina i Đure, područnoj župi Gospe Brze Pomoći i njezinim svećenicima, čijom su brigom ostvareni završni radovi i oprema do današnjega stanja, danas biti blagoslovljena i stavljena u službu bogoštovlja - kazao je dekan Lenić. Dodao je kako će ona biti dijelom za župne potrebe, a ponajviše za nadžupna okupljanja mladih, braniteljskih i stradalničkih udruga, policije, te svih vjernika prigodom državnih, županijskih i gradskih blagdana, drugih spomena iz Domovinskoga rata, te za primjerena kulturna zbivanja.

 U dom ćemo Gospodnji radosno ići

Znakovito je bilo vidjeti za središnjim ulaznim vratima kapele veliki vijenac s papinskom zastavom, zatim mladiće odjevene u odore brodskih husara s bakljama, te pripadnike branitelja i policije s državnom, gradskom i brigadnim zastavama. Dvije djevojke u slavonskim narodnim nošnjama, nakon župnikova pozdrava, predale su mu slavonski ručni rad i cvijeće.
Na samom početku mise nadbiskup Marin predvodio je obred blagoslova kapele uz pjevanje psalma "U dom ćemo Gospodnji radosno ići". - Koliko hrvatski narod časti Blaženu Djevicu Mariju i štuje njezinu majku sv. Anu dokazuju crkve i kapele podignute njima u čast. Tako ih je u Hrvatskoj 250 podignuto Mariji u čast, a 150 u čast sv. Ane - ustvrdio je na početku homilije nadbiskup Srakić. Nabrajajući čemu je sve sv. Ana zaštitnica, istaknuo je da ta tvrđavska ljepotica nije podignuta samo u čast sv. Ane, nego i svim čestitim ženama i majkama te ih sve pozvao da se uvijek utječu toj velikoj svetoj ženi. - Crkva je ustanovljenjem ovoga blagdana htjela počastiti bezbrojne neznane junakinje naših kuća, Crkve i društva, žene i majke, koje ostaju nepoznate i nepriznate kao osobe u svojoj ličnosti i svome radu. Ovaj je blagdan kanonizacija svih čestitih žena i majki čiji veliki i nezamjenjiv doprinos za obitelj muževi često ne priznaju - rekao je, među ostalim, nadbiskup te na kraju zahvalio svim majkama i ženama koje svojim radom, žrtvom, molitvom... čine ovaj svijet boljim i plemenitijim. Muškarce je pozvao da poštuju i cijene žene kako bi mogle hrabro nositi svoje životne teškoće i iskušenja.
U predvečerje toga dana župnik Lenić priredio je prigodni povijesno-glazbeno-molitveni susret vjernicima uz mogućnosti razgledavanja unutrašnjosti uređene kapele. Prigodnim glazbenim točkama program je obogatila Paulina Kovačević, studentica gitare 5. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Župnik je iznio zanimljivi povijesni prikaz o gradnji, ulozi, opremljenosti i događanjima uz bivšu tvrđavsku kapelu, posvećenu Blaženoj Djevici Mariji Pomoćnici, a uz koju se kasnije, napose s prestankom Vojne krajine, razvijalo štovanje sv. Ane, obnovljeno u novije doba. Posebno je citirao zapisnike kanonskih vizitacije, kroniku Franjevačkoga samostana i druge crkvene izvore. Susret je završio molitvom prema obredu blagoslova crkvenih zdanja.

Brankica Lukačević

Posavska Hrvatska : Kvartovski kafić za cijeli svijet
Kvartovski kafić za cijeli svijet

Dva vrijedna priznanja primljena u samo nekoliko mjeseci razmaka

Posavska Hrvatska : Slavljenički, raspjevano i rasplesano
Slavljenički, raspjevano i rasplesano

Već po tradiciji, udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom pozvale su svoje članove na blagdansku zabavu

Posavska Hrvatska : Nagrađeni volonteri i poslodavac godine
Nagrađeni volonteri i poslodavac godine

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u ponedjeljak je u gradskoj vijećnici održana svečana sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom na kojoj su dodijeljene nagrade za volontere te po ...

Posavska Hrvatska : Možda je pretposljednje pomicanje kazaljki, a možda i nije
Možda je pretposljednje pomicanje kazaljki, a možda i nije

Što će se dogoditi ako dvije susjedne zemlje drugačije odluče, pa jedna ostane na ljetnom, a druga prihvati zimsko računanje vremena

Posavska Hrvatska : Ovo nije brza, nego dobra hrana!
Ovo nije brza, nego dobra hrana!

Već s 11 godina ispekao svoju prvu tortu

Posavska Hrvatska : Udruga zlata vrijedna
Udruga zlata vrijedna

"Upozoravamo na sve štetne čimbenike, te ukazujemo na potrebu zdravog života, zdrave hrane, aktivnog življenja"

Posavska Hrvatska : Budimo odgovorni(ji) prema svom zdravlju
Budimo odgovorni(ji) prema svom zdravlju

Prošle je godine Halmed zaprimio 3.840 prijava sumnji na nuspojave

Posavska Hrvatska : Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije
Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Izložba ratnih fotografija, okrugli stol, likovna kolonija, akademija, tehničko-taktički zbor...

Posavska Hrvatska : Znanjem i prevencijom do zdravlja
Znanjem i prevencijom do zdravlja

Čak 470 sudionika okupila je prošle subote Donacijska utrka "Znanjem i prevencijom do zdravlja"

Posavska Hrvatska : Kad konačno u životu radiš ono što voliš
Kad konačno u životu radiš ono što voliš

Kupcima nudimo i ono što nitko drugi nema

Posavska Hrvatska : Dva vrijedna uređaja brodskoj bolnici
Dva vrijedna uređaja brodskoj bolnici

Amaterska dobrotvorna sportska udruga MNK Kolonija - sv. Dominik Savio ovoga je tjedna obavila i svečanu primopredaju dva vrijedna uređaja koja su darovali Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića. Plod je ...

Posavska Hrvatska : Četvrt stoljeća zvučne zafrkancije
Četvrt stoljeća zvučne zafrkancije

Digitalna kokoš slavi 25 godina na brodskoj glazbenoj sceni

Posavska Hrvatska : Stare igre za nove klince
Stare igre za nove klince

Djeca se još uvijek znaju klikerati i piljkati

Posavska Hrvatska : Kolektivni imunitet štiti od ospica
Kolektivni imunitet štiti od ospica

Epidemija ospica u susjednoj Srbiji je odnijela dva života. S obzirom na procijepljenost od 97 posto u Brodsko-posavskoj županiji se ne očekuje epidemija

Posavska Hrvatska : Novi ministranti
Novi ministranti

Blagdan sv. Ivana Bosca, jednog od najvećih svetaca prošloga stoljeća, koji je uživao i danas uživa u Crkvi i u svijetu glas idealnog, suvremenog svećenika i apostola mladeži, svečano je proslavljen u ...

Posavska Hrvatska : Kupujete li na buvljaku
Kupujete li na buvljaku

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Ponovno zajedno
Ponovno zajedno

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Posavska Hrvatska : Roditelji-njegovatelji
Roditelji-njegovatelji

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Mali maturanti
Mali maturanti

Fotografije svih malih maturanata iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške. U tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...