Četvrt stoljeća omiljenog kafića
- Bio je travanj 1993. godine, ratne rane još su bile itekako svježe, nisam znao što mogu očekivati... Na nagovor oca, uz pomoć roditelja otvorio sam lokal u našem prostoru, bio je to mali kafić, nekih tridesetak kvadrata. I evo, danas smo ovdje, četvrt stoljeća kasnije, ponosan sam na sve protekle godine, goste koji su nam vjerni svo ovo vrijeme, na zaposlenike... - govori nam na početku razgovora Nikola Barišić, Nino, kako ga svi Brođani znaju, vlasnik Caffe bara Lutvinka. Da je 2018. godina po mnogo čemu posebna za Ninu, ali i cijeli kafić Lutvinku, govore i dva vrijedna priznanja primljena u samo nekoliko mjeseci razmaka. - Kada su me u srpnju ove godine iz gradske Turističke zajednice obavijestili da je Lutvinka proglašena najboljim barom u Slavonskom Brodu, iskreno, nisam u prvi tren povjerovao. Prijašnjih godina želja mi je bila da naša terasa uđe u krug najljepših, jer smo se dosta trudili da bude puno zelenila, cvijeća... a o nagradi za najbolji bar nisam ni razmišljao. No, onda sam se prisjetio kako je komisija za ocjenjivanje zavirila u svaki kutak kafića, kako su obišli i sanitarni čvor, promatrali rad konobarica, goste, ponudu, uslugu... i shvatio sam da su prepoznali sav trud koji ulažemo punih 25 godina. Preponosan sam na tu nagradu, ona ja priznanje ne samo meni i zaposlenicima caffe bara, već i gostima bez kojih Lutvinka ne bi bila ovo što je danas - kaže Nikola.
A onda je, prije nekoliko dana, stiglo i priznanje Hrvatske obrtničke komore, dodijeljeno na Kongresu ugostiteljskih i turističkih djelatnika u Šibeniku, o čemu Barišić kaže: - Drago mi je što sam dobio i to Priznanje kao zaslužni ugostiteljski djelatnik, ponajprije jer me nominiralo naše Udruženje obrtnika Slavonski Brod, kao i županijska Obrtnička komora, a primio sam ga iz ruku Nenada Šepaka, predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a. Diplome su uvijek znak da dobro radite, ali istovremeno su i obveza da ne smijete posustati, to vas tjera naprijed i daje novi vjetar u leđa.
Caffe bar Lutvinka je i nakon 25 godina rada ostala pravi kvartovski kafić, međutim, ujedno je i lokal u koji dolaze gosti iz svih dijelova grada, pa i izvan njega. U Lutvinci ćete tako tijekom dopodneva zateći majke s djecom u kolicima, susjede iz obližnjih zgrada, zaposlenike mnogobrojnih tvrtki koji uz pecivo u ruci dođu na svoju pauzu kako bi popili izvrsnu kavu, prirodni cijeđeni sok, i popričali s dragim ljudima. Sve generacije su tu, od tinejdžera, školaraca iz obližnjih srednjih škola, do umirovljenika koji raspravljaju hoće li Dinamo biti prvak do 2030. ili će se Hajduk s novim trenerom konačno trgnuti iz zimskog sna.
Nisu rijetke niti prigodne fešte, ako se gledaju utakmice, ili kad mališani iz obližnje Osnovne škole Milana Amruša dođu i pripreme humanitarnu akciju, Lutvinka je pravo središte društvenog života u tom dijelu grada.
Uskoro i grijana terasa s bioklimatskom tendom
Baš zbog toga, i svojom ponudom žele biti drugačiji, pristupačni svim uzrastima i svim gostima. Osim vrhunske kave, Lutvinka se izdvaja po još nečemu. Iako nije zamišljena kao nekakav pub, ili pivnica, u tom se kafiću može naručiti tridesetak različitih piva. - U večernjim satima dolaze nam gosti koji vole uživati u pivu, društva s rekreacije ili prijatelji koji znaju da kod nas imaju veliki izbor. Zato u svakom trenutku za njih imamo u ponudi veliki broj raznih piva, neka si svatko bira u čemu će uživati - kaže Nino. Isto tako, stalni gosti znaju da će već ulaskom u kafić konobarica početi pripremati kavu, baš onakvu kakvu piju svakoga dana, ili će im otvoriti omiljeno piće. - Naše zaposlenice najvećim dijelom rade u Lutvinci godinama, to je obostrano povjerenje, i one su vrlo zaslužne za to što smo prepoznati kao mjesto na koje se gosti redovno vraćaju - govori Nikola.
Kafić se izgledom puno promijenio u dva i pol desetljeća, ponajprije je višestuko veći nego u početku, a vlasnik neprestanim ulaganjem i obnavljanjem svojim gostima želi ponuditi ne samo uživanje u hladnim i toplim napitcima već i ugodniji boravak. Samo tijekom ove godine odrađeni su značajni radovi, od obnove sanitarnog čvora, preko unutrašnjosti objekta do terase. Na tome se ne staje, pa već uskoro gostima će biti omogućen još ljepši boravak. - Odlučio sam se na novo ulaganje, ovih dana počinju radovi na zatvaranju terase, tako da će se tijekom cijele zime moći sjediti u grijanom ostakljenom prostoru, koji će se tijekom ljeta otvarati i bit će prozračna, natkrivena terasa - govori Barišić.
Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!