Život

28.12.2019.
Posavska Hrvatska

Blagdani u Kući sretnih ciglica

Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom...

Život : Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom...

Ovdje nam je lijepo

- Dragi Djede Mrazu, ja bih ovih dana htjela role, a pošto si ti dobar Djed Mraz jel´ bi donio mojoj seki psića na baterije - izrecitirala nam je sedmogodišnja Tara kada smo je pitali što želi za blagdane. Ona i njena petogodišnja sestra Lorena žive u Kući sretnih ciglica, slavonskobrodskom Domu za djecu, a posjetili smo ih u blagdansko vrijeme. Tara ide u prvi razred, kad dođe iz škole, piše zadaću, uči, igra se s drugom djecom, a veseli se što U Kući svi zajedno kite bor za Božić.

Zahvaljujući akciji portala index.hr koji su 2011. godine organizirali popis božićnih želja djece u domovima, na koje se rado odazivaju svi i ispunjavaju te želje, i mali stanari Kuće sretnih ciglica svake godine naprave popis.

Lorena je potvrdila da je njena božićna želja psić na baterije: - Rekla sam Dida Mrazu, i to pravom, da želim psića na baterije i on je rekao da će mi donijeti. Jedva čekam! Bili smo na Adventu u Zagrebu, vozili smo se u busu, išli smo kroz tunel, nešto kupili, slatkiše, najljepše mi je bilo na klizalištu, stalno sam klizala bez ikoga.

Na Advent u Zagreb sva djeca su išla početkom prošloga tjedna, a džeparac su si zaradili na Katarinskom sajmu na kojemu je ove godine njihov štand proglašen najljepšim u kategoriji udruga i ustanova.

Ovdje nam je lijepo

Četrnaestogodišnja Edita u Kući sretnih ciglica je nekoliko mjeseci, a i ona je išla na Advent u Zagreb: - Najviše mi se svidjelo što su mi mama i brat došli tamo, a kad smo se vraćali prošli smo kraj moje zgrade, nije mi bilo teško, vesela sam bila što ponovo vidim svoj kvart. Ovdje mi je lijepo, sto puta bolje nego u drugom smještaju u kojem sam bila. Više se družim s mlađima od sebe, u stanu smo nas četiri djevojčice, a teško mi se bilo prilagoditi na novu školu jer me baš nisu prihvatili, prihvatila su me samo tri dečka u razredu, Mihael, Josip i Filip, ostali baš nisu. Za Božić sam poželjela ovaj sat, koji sam već dobila, a još i tenisice i koferčić sa šminkom. Možda odem kod bake i tome se veselim.

Godinu dana u Kući sretnih ciglica je i 14-godišnji Samir: - Sviđa mi se u Kući i navikao sam biti ovdje, pa bih tu volio i ostati. U školi, u razredu znaju da živim u domu i nisam nikad imao neugodnosti zbog toga. Iskreno, sve mi je ovdje dobro. Treniram košarku pa sam za želju zapisao košarkašku loptu i dres za trening što sam i dobio. Prošle sam godine ovdje s prijateljima proslavio Božić i Novu godinu i bilo nam je lijepo, tako će biti i ove godine.

- Trenutačno skrbimo o 46 korisnika, od kojih je 15 djece u organiziranom stanovanju, 8 uz sveobuhvatnu podršku uz 24-satni nadzor odgojitelja, a sedmero ih je u Naselju Hebrang uz povremenu podršku u dva stana koje nam je Grad Slavonski Brod dao besplatno na korištenje. To su uglavnom djeca koja se pripremaju za samostalan život, u dobi od 18 do 21 godinu, neki su i zaposleni, a taj program sad odlično funkcionira. Unazad godinu dana sami idu u nabavku namirnica, samostalno si kupuju sredstva za osobnu higijenu, čišćenje, planiraju obroke. Općenito su djeca u takvim stanovima zadovoljnija, imaju veću privatnost, nisu stigmatizirani, topliji je prostor i sličniji obiteljskom okruženju. Imamo u programu i sedmero korisnika na savjetovanju, a 31 dijete je u preventivnom programu poludnevnog boravka, organizirani su u četiri skupine u Kući, u dva stana u prizemlju, u dvije smjene. Oni su u Kući prije i poslije škole i s njima se radi, pruža im se podrška u odgoju i obrazovanju, dobivaju ovdje i obroke, istuširaju se, presvlače, a paralelno se radi savjetovanje s njihovim roditeljima i djeca na spavanje odlaze svojim kućama - pojašnjava ravnateljica Kuće sretnih ciglica Renata Puljko.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Dobrodošlica uz osmijeh i ruže
Dobrodošlica uz osmijeh i ruže

Emica i Anto Kljajić su 40 godina živjeli i radili u Njemačkoj i kad su prije 11 godina otišli u mirovinu vratili su se u Slavonski Brod gdje žive u svojoj kući u Ulici Grge Novaka.- U Njemačku sam ot ...

Posavska Hrvatska :  Djelatnici i pacijenti prikladno opremljeni za nove bolničke uvjete
Djelatnici i pacijenti prikladno opremljeni za nove bolničke uvjete

Povratkom zdravstvenih ustanova u režime rada prije proglašenja preventivnih epidemioloških mjera uvedene su novine kojih se pacijenti moraju pridržavati tijekom obavljanja dijagnostičkih pretraga te ...

Posavska Hrvatska : Cvijeće i novi izgled za pozitivan stav protiv korone
Cvijeće i novi izgled za pozitivan stav protiv korone

Posao venuo pred očima Cvjećarnica Kamelija otvorena je ovoga ponedjeljka, a vlasnica Anđa Marić kazala je da su je proteklog tjedna prolaznici pitali „Stvarno otvarate u ponedjeljak?&ldquo ...

Posavska Hrvatska : Branili su i oslobađali Hrvatsku
Branili su i oslobađali Hrvatsku

Uz 25. obljetnicu Bljeska

Posavska Hrvatska : Nastavimo li ovako, imamo velike izglede za pobjedu!
Nastavimo li ovako, imamo velike izglede za pobjedu!

Svakoga dana u Slavonskom Brodu uzme se 30 do 40 briseva za testiranje

Posavska Hrvatska : Martina je kod kuće!
Martina je kod kuće!

U srijedu je na Martininom Facebook profilu osvanula objava koju je napisala iz svoje sobe, iz Sibinja

Posavska Hrvatska : Svakodnevno na usluzi kupcima
Svakodnevno na usluzi kupcima

Kupci strpljivo čekaju na ulici, ulaze jedan po jedan

Posavska Hrvatska : Hvala Bogu što nam ovako dođu!
Hvala Bogu što nam ovako dođu!

Proradile su društvene mreže na internetu, učestali su telefonski pozivi, jedni drugima prenose dobre vijesti

Posavska Hrvatska : Djecu s respiratornim simptomima bolje je pogledati
Djecu s respiratornim simptomima bolje je pogledati

- Djecu na cijepljenje naručujemo u terminu svakih pola sata, roditelji su izuzetno strpljivi i razumni

Posavska Hrvatska : U jeku korone rođene 53 bebe!
U jeku korone rođene 53 bebe!

U prva tri mjeseca rođeno 15 beba više nego u istom razdoblju 2019. godine

Posavska Hrvatska : Slavonija će i ovo preživjeti
Slavonija će i ovo preživjeti

Koristimo domaće tkano platno ali i suvremene materijale

Posavska Hrvatska : Humanost na prvom mjestu
Humanost na prvom mjestu

Darivatelji krvi i volonteri Crvenog križa čine sve što je u njihovoj mogućnosti

Posavska Hrvatska :  Kronologija pojave i širenja koronavirusa
Kronologija pojave i širenja koronavirusa

Osoba pozitivna na koronavirus je bolje, a bit će otpuštena iz bolnice kad rezultati dva brisa u razmaku od 48 sati budu negativni

Posavska Hrvatska :  Sedamdeset godina u braku
Sedamdeset godina u braku

Stjepan i Marija Pocrnić iz Slavonskog Broda vjenčali su se 12. veljače 1950. i prošle subote obilježili dijamantni pir

Posavska Hrvatska : Naglo raste broj oboljelih
Naglo raste broj oboljelih

Zbog sve većeg broja oboljelih koji dolaze na bolničko liječenje, ali i komplikacija izazvanih gripom, Opća bolnica u Slavonskom Brodu zatvorila je vrata posjetama

Posavska Hrvatska : Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci
Cijepiti se trebaju i djevojčice i dječaci

Glavni cilj akcije je podignuti svijest o važnosti cijepljenja protiv HPV-a i ranog otkrivanja raka vrata maternice, ne samo u ranom stadiju nego i u predstadijima, kako bi se smanjila stopa smrtnosti žena uzrokovana ovom malignom bolešću, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri stotine žena, a podlegne trećina, oko stotinu.

Posavska Hrvatska : Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti
Anoreksija, bulimija, EDNOS - tihi poremećaji o kojima treba glasno govoriti

U Hrvatskoj postoji jedan specijalizirani odjel za liječenje poremećaja hranjenja

Posavska Hrvatska : Malo se radi, pa stoji
Malo se radi, pa stoji

Plinofokacija Rafinerije nafte u bosanskom Brodu

Posavska Hrvatska : Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea
Deseci tisuća lampica... i osmijeh malog Lea

Ana i Ivan Dujak, vlasnici su najukrašenije kuće u cijeloj Brodsko-posavskoj županiji, pa i puno šire