Pekarski obrti su u koronakrizi pod posebnim povećalom. Među onim su strukama čiji rad nije zabranjen, s obzirom na to da proizvode i prodaju jednu od najznačajnijih namirnica. No, istovremeno su među lokalima koji itekako moraju brinuti o dezificijensima, zaštiti radnika i kupaca, čak i više nego neka druga prodajna mjesta. Iako nisu zamjerili, pekarima su u ovoj krizi u jednom trenutku i mjerodavni s državne razine malo "ispipavali" živce jer je iz Zagreba bio došao naputak da pekarnice mogu raditi od 6 sati ujutro, da bi nakon 24 sata stigla odluka kako im radno vrijeme ipak ostaje kao i do tada, od 8 do 17 sati.
U Brodsko-posavskoj županiji u samom vrhu pekarske proizvodnje po kvaliteti, rasprostranjenosti, ali i uređenosti prodajnih prostora je obrt Mlin i pekarnica Janković, čijih je deset prodajnih mjesta i u ovom složenom vremenu svakodnevno na usluzi kupcima. U Jankovićevu pekarnicu u slavonskobrodskoj Širokoj ulici ulazimo kao i drugi kupci, odmaknuti 2,5 metra jedni od drugih. U kratkom razgovor s radnicama doznajem da su kupci, nakon početnih pojedinačnih nesnalaženja, pa i ponekih negodovanja, prihvatili zaštitne mjere. Strpljivo čekaju na ulici, ulaze jedan po jedan, na pultu ih odmah dočekuje sredstvo za dezinfekciju ruku, a između njih i zaposlenica na blagajni postavljena je zaštita od pleksiglasa. - Dobro je, snalazimo se, i nadamo se da sve ovo neće dugo potrajati - govore mi Darija Fajgl i Štefica Pavlik, pa se okreću svom poslu jer su gotove nove "ture" peciva i bureka i trebaju se vaditi iz pećnice.
Vlasnik obrta Božo Janković kaže kako su od prvoga dana krize prionuli poslu, s posebnom pažnjom na primjenu svih zaštitnih mjera. - Svjesni smo situacije u kojoj smo se svi našli, a dobro je što su naše vlasti na vrijeme i ozbiljno shvatili što nam se približava. Zaista je sve dobro odrađeno u pripremama, prevenciji, od prvih naznaka pristupilo se mjerama opreza i nismo doživjeli sudbinu Italije, Francuske, Španjolske... - kaže Janković.
(više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)