Općine

12.10.2018.
Posavska Hrvatska

Treća večer dječjeg foklora u Gornjim Andrijevcima

Bolji od velikih!

Općine : Bolji od velikih!

Sjajno je bilo prošle subote u Gornjim Andrijevcima! Kulturno-umjetničko društvo Slavonija pripremilo je treću večer dječjeg folklora tijekom koje je šest skupina malih folkloraša i tamburaša pokazalo da Slavonija i slavonski običaji nikada neće, i ne mogu, izumrijeti. Pjesme, kola, igrice, bećarci... orili su se te večeri u mjesnom domu, a nakon što su svojim entuzijazmom i neposrednošću pokrenuli dlanove svih gledatelja, mali su folkloraši "primorali" publiku da uz široke osmijehe zajedno i zapjeva s njima.

Iako malo selo, Gornji Andrijevci mogu se pohvaliti velikim brojem članova dječje skupine KUD-a Slavonija, pa predsjednica društva Darija Rubilović govori kako su ponosni na dvadesetak malih folkloraša. - To su djevojčice i dječaci od 5 do 10 godina, vrijedno rade, dolaze na probe, a mi se trudimo čuvati ih, poticati njihovu volju jer oni su naša budućnost. Iz Hrvatske, posebno iz Slavonije se odlazi, a mi se borimo da ovi mališani i njihove obitelji ostanu u svom rodnom kraju. U puno naselja podmladak u KUD-u je ugašen, jer nema djece. Kod nas, na sreću, nije tako i mi smo sretni jer u Gornjim Andrijevcima ima tako puno interesa za folklor, a velika zasluga za to ide roditeljima. Djeca pokazuju da se i danas može provoditi dio slobodnog vremena bez mobitela i kompjutora, na probama se puno igraju, pa kroz igru uče stare običaje i bude im jako zanimljivo. Andrijevci su jedno od naj'rvatijih sela, imamo jako puno robe, puno nošnji i sva ta djeca dolaze u nošnjama iz bakinih škrinja. Nastojimo mališanima priuštiti što više gostovanja i nastupa, jer i na taj način im pokazujemo da je folklor ne samo ples i pjesma već i druženje i stvaranje novih prijateljstava - kazala je Darija Rubilović.

Dvjestotinjak malih folkloraša koji su nastupili na pozornici u Gornjim Andrijevcima svoje zanimljive izvedbe mogu zahvaliti i marljivim voditeljima, među kojima je i Matea Lakušić iz KUD-a Lovor iz Trnjana: - Djecu vodimo nas tri u KUD-u, uz mene voditeljice su Mirjana i Marina, i imamo više od 40 mališana u dječjoj skupini. Sva djeca iz sela dolaze na probe, vide koliko mi stariji ulažemo ljubavi u KUD, pa onda se i oni zainteresiraju.

Mario Čuturić iz Godinjaka predsjednik je istoimenog KUD-a, ujedno i voditelj dječje skupine, sa svojim je malim folklorašima oduševio gledatelje jer su pokazali neke od skoro potpuno zaboravljenih igrica, brojalica i običaja. - Uz Godnjačane imamo i male članove iz Starog Petrovog Sela, Tisovca i Laza, ti mališani dolaze redovno na probe, uče, vježbaju, čuvaju sve to od zaborava.

Posebno zadovoljan toga dana bio je načelnik Općine Sibinj Josip Pavić koji je rekao: - Ponosni smo jer naša općina svake godine ima 55 do 70 novorođene djece, držimo se, situacija nije kao u nekim drugim, malim sredinama. I Gornji Andrijevci pokazuju takav trend, malo su selo koje ima odličan KUD, uz puno malih članova, a to je jamac budućnosti. Ovakvi događaji izuzetno su važni jer što je selo bez KUD-a, vatrogasnog društva i drugih udruga? Svi oni potiču i čuvaju običaje, našu kulturu, tradiciju, imaju važnu društvenu ulogu. Općina je i do sada, a i u budućnosti će podupirati ovakve događaje i udruge. Usto, prvi smo u županiji pokrenuli demografsku mjeru potpore mladim obiteljima, a to je samo jedna od naših mjera. Podupiremo obitelji od rođenja djeteta, preko školovanja, studentskih stipendija, pa sve do najnovije mjere, pomoći za stambeno zbrinjavanje. Trudimo se dati svoj doprinos i zadržati mlade ljude u Slavoniji.

Posavska Hrvatska : Ponosni na podmladak
Ponosni na podmladak

Djeca su jamac budućnosti

Posavska Hrvatska : Svaka čipka ima svoju priču
Svaka čipka ima svoju priču

Izložba čipke u Sikirevcima opravdano je uvrštena u hrvatsko obilježavanje Dana europske baštine

Posavska Hrvatska : Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati
Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati

- Naša je dužnost da trajno promičemo istinu

Posavska Hrvatska : 34. Stupnička berba grožđa
34. Stupnička berba grožđa

Otvorena obnovljena zgrada "Stare općine"

Posavska Hrvatska : Šezdeset godina rock and rolla
Šezdeset godina rock and rolla

Prvo su bili Beatles, pa Kings...

Posavska Hrvatska : Neviđeno na našim prostorima!
Neviđeno na našim prostorima!

Članovi LU Šljuka skuhali gotovo 600 litara čobanca

Posavska Hrvatska : Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe
Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe

Proteklog je vikenda obilježen Dan općine Velika Kopanica i blagdan zaštitnika općine, svetoga Ilije. Brojni i raznoliki programi ponudili su mještanima obilje zabave i zanimljivosti, od glazbe, sport ...

Posavska Hrvatska : Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme
Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme

Zabava se do dugo u noć preselila u park iza škole

Posavska Hrvatska : Nasred placa, nasred Perkovaca
Nasred placa, nasred Perkovaca

U dva i pol desetljeća promijenilo se nekoliko generacija u KUD-u

Posavska Hrvatska : Slavonijo, ponos si Hrvata!
Slavonijo, ponos si Hrvata!

"Prvi put okupili smo se 8. veljače 1984. godine..."

Posavska Hrvatska : Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"
Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"

Uz Dan općine Dragalić

Posavska Hrvatska : Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika
Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika

Uvodna koferencija projekta "OAZA - Osnažene, Aktivne, Zaposlene, Ambiciozne"

Posavska Hrvatska : Poticaji gospodarstvu i mladima
Poticaji gospodarstvu i mladima

Najrazvijenija brodsko-posavska općina, Oriovac, obilježila je 17. travnja 26. godišnjicu osnutka, a rezultati najbolje govore o tome da se radi o stabilnoj i dobro vođenoj jedinici lokalne samouprave

Posavska Hrvatska : Deset godina uspješnog djelovanja
Deset godina uspješnog djelovanja

Članice Udruge su naučile i tako čuvaju od zaborava tehnike izrade ručnih radova

Posavska Hrvatska : Šokački ponos
Šokački ponos

Općina Vrpolje

Posavska Hrvatska : Selo voćara i vinogradara
Selo voćara i vinogradara

Prvi stanovnici spominju se 1900. godine kada je prema popisu bio 51 stanovnik

Posavska Hrvatska :  Peto pokladno jahanje
Peto pokladno jahanje

Četrdesetak jahačica i jahača pristiglo je iz raznih mjesta Brodsko-posavske ali i Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije