Iza restorana "Ribarska kuća" u Brodskom Stupniku u utorak se kuhalo, peklo, pržilo sve u šesnaest. Misi su se širili na sve strane i mnogi su vozači i putnici zavirivali ne bi li doznali što se to tako fina sprema. Bila je to prva kulinarska radionica EU projekta "Okusi tradicije" Lokalne akcijske grupe "Posavina"
Mnogo toga i danas se nalazi na obiteljskim jelovnicima, a moglo bi se ponuditi i turistima. Goste je dočekao masni kruh, a ubrzo je zacvrčala i pržena svinjska jetra, pa zamirisala ajnpren juha. Pržile su se slatke poderane gaće i zamamne krofne te slasni savski som pržen u kukuruznom brašnu. Nadaleko je mirisao fiš-paprikaš iz kotlića, a onda i šaranske pole na rašljama, a na stolu još i slane kiflice, šape, pita s jabukama. Ta tko ne bi sudjelovao na takvoj radionici!
- Projekt je financiran iz europskih fondova kroz program Lider, Mjera 19, podmjera 19.3, Provedba i priprema aktivnosti projekta suradnje. Na projektu su partneri lokalne akcijske grupe "Zapadna Slavonija", "Međimurski doli i bregi" i "Zagorje-Sutla", ukupna mu je vrijednost 552.917,10 kuna, od toga LAG "Posavina" ima 110.440,83 kuna – objašnjava voditeljica LAG "Posavina" Suzana Lesan i dodaje: - Zamislili smo cijeli niz aktivnosti, među kojima dvije kulinarske radionice, izradu eno-gastro karte, studijsko putovanje na područje naša dva partnera na projektu. Cilj je projekta njegovanje vrijednosti lokalne proizvodnje i uključivanje lokalnih dionika. Korištenjem lokalnih namirnica želimo potaknuti pripremanje lokalnih jela, koja se tradicionalno pripremaju na području koje obuhvaća LAG "Posavina". Iduća će radionica biti u etno-selu Stara Kapela, također s pet slatkih i pet slanih jela.
(više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")