Općine

26.7.2019.
Posavska Hrvatska

Proslavljen Dan općine Velika Kopanica

Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe

Općine : Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe

Proteklog je vikenda obilježen Dan općine Velika Kopanica i blagdan zaštitnika općine, svetoga Ilije. Brojni i raznoliki programi ponudili su mještanima obilje zabave i zanimljivosti, od glazbe, sporta do dobroga jela, ali niti proslava 26. godišnjice formiranja općine Velika Kopanica nije prošla bez prisjećanja na one koji su najzaslužniji za našu slobodu ii samostalnost. Program proslave počeo je polaganjem vijenaca i svijeća na spomenik hrvatskim braniteljima ispred zgrade Općine, a svečana sjedica Općinskoga vijeća hrvatskom himnom i minutom prisjećanja na sve poginule i preminule mještane.

- Ovo je općina gdje se poštuje kultura i njeguje tradicija, a zahvaljujući trudu načelnika i njegovih suradnika općina napreduje i razvija se. Dobro je da su u općini pripremili, kandidirali i dobili potpore resornih ministarstava za svoje programe, kao što je primjerice program "Zaželi", jer sve to poboljšava kvalitetu života cijele zajednice - kazao je Župan Danijel Marušić čestitajući svim mještanima i čelništvu Dan općine Velika Kopanica. Posebno je zahvalio na suradnji načelniku Ivanu Metešu i predsjedniku Općinskoga vijeća Tomislavu Jagiću te njihovim suradnicima, jer bez suradnje s općinama ni županija ne bi mogla dobro funkcionirati. - Nastojat ćemo biti potpora i u sljedećim godinama koliko god možemo. Županija je energetski obnovila školu u Velikoj Kopanici uz nadu da će isaljavanje prestati, a već su pomalo zabilježeni trendovi smanjenja iseljavanja - zaključio je.

- U protekloj godini Općinsko vijeće je održalo sedam radnih sjednica, pa iako se iz strukture, jer imamo 6 vijećnika HDZ-a, 6 grupe birača i jednog HSS-ovog, to ne čini tako, razina komunikacije i uvažavanje među vijećnicima je visoka, tako da većinu odluka, preko 90 posto, donosimo jednoglasno. Svima zahvaljujem na suradnji i radujem se budućim dobrim odnosima i radu usmjerenom ka boljitku naše Općine - kazao je predsjednik Općinskoga vijeća Jagić.

Još je konkretniji u brojkama bio načelnik Meteš: - Općina Velika Kopanica u proteklih je godinu dana povukla gotovo četiri i pol milijuna kuna, što iz europskih fondova, što iz nacionalnih sredstava. Izdvojio bih projekt Zaželi – Dona, Doprinosim i napredujem, vrijedan 3,2 milijuna kuna, kojim je zaposleno 17 osoba s područja naše općine (voditeljica, asistentica te 15 osoba) koje pružaju pomoć 72 korisnika s područja općine. Zaposlili smo jednu osobu na stručnom osoposobljavanju, pet na javnim radovima, a sve plaće u cijelosti su financirane iz europskih fondova. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije smo i prošle i ove godine povukli značajna sredstva, lani 300.000 kuna za izgradnju prometnice i staze u Ulici Vladimira Nazora, a ove godine 250.000 kuna za adaptaciju društvenog doma u Divoševcima, koji će za nekoliko dana krenuti u realizaciju. Dovršili smo i dugoočekivanu cestu cestu u Baranjčevu sokaku u Beravcima, za što smo od Brodsko-posavske županije dobili 100.000 kuna. Iz Ministatstva graditeljstva povukli smo 325.000 kuna za izgradnju pomoćne zgrade za smještaj komunalnih strojeva i opreme koja je izgrađena iza zgrade općine. Izgradili smo mrtvačnice u Divoševcima i Kupini, financiramo besplatne udžbenike, ove godine i besplatne radne bilježnice, školu plivanja. Financiramo izmuljivanje kanala, radili smo projektnu dokumentaciju za izgradnju društvenog doma u Velikoj Kopanici, ceste u Ulici Gorjanci i niz drugih projekata. Izvrsna je suradnjs s LAG „Slavonska ravnica“ gdje smo sudjelovali u nekoliko značajnih projekata, počevši od Zaželi – Oaza gdje je zaposleno 5 žena iz ciljanih skupina, preko obnove parka u Velikoj Kopanici koji započinju ovih dana a vrijednost je 230.000 kuna. Postavljena je ograda na groblju u Beravcima, obnovljena stara škola u Beravcima... To su samo su neki od realiziranih projekata.

Uz zahvalu Brodsko-posavskoj županiji i načelnicima susjednih općina na suradnji kroz koju lakše rješavaju zajedničke probleme te članovima Općinskog vijeća za ozbiljnost u radu, ali i udrugama koje doprinose kvaliteti života u općini Velika Kopanica, načelni je u ovoj svečanoj prigodi uručio uručio pohvalnicu i prigodnu nagradu Općine ženskoj futsal ekipi Osnovne škole "Ivan Filipović" i njihovom treneru i ravnatelju škole Željku Flidru. – Mi smo sportska škola, posljednjih pet godina naše djevojčice u tenisu su prvakinje su u županiji, imamo i nekoliko nastupa na državnom prvenstvu, ali ova ih je futsal ekipa s drugim mjestom zasjenila. Kao biti drugi u državi? Najprije moraš biti prvi u županiji, pa regija istok i pobijediti prvake Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske županije, pa na državnom u Vinkovcima pobijediti u polufinalu Zadar, a onda smo 40 sekundi prije kraja utakmice s Pulom dobili gol i izgubili 2:3. Ali nije loše čuti da je prva Pula, druga Kopanica, treći Zagreb, a četvrti Zadar - kazao je primajući priznanje ravnatelj Flidr.

Uz župana Danijela Marušića sa zamjenikom Stjepanom Bošnjakovićem, na svečanoj su sjednici u Velikoj Kopanici bili načelnici općina Vrpolje, Bebrina, Strizivojna, Sikirevci, Slavonski Šamac, načelnik PP Vrpolje Zoran Šelemba, direktorica CTR-a Mirela Brechelmacher, predstavnik Vukovarsko-srijemske županije Hrvoje Čuljak, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugih udruga s područja općine, a za glazbeni okvir programa pobrinule su se mlade slavonskobrodske glazbenice Lana Ćato i Elza Lakušić. Uime općinskih načelnika Dan općine Velika Kopanica mještanima je čestitala načelnica Vrpolja Ankica Zmaić ističući: - Iz ovoga što nam je načelnik predstavio, rekla bih da je dobar na djelima, puno je projekata realizirano i realizira se kroz općinska, županijska, nacionalna i sredstva europskih fondova kako bi svi imali dostojan život u općini Velika Kopanica i Republici Hrvatskoj. 

Posavska Hrvatska : Ponosni na podmladak
Ponosni na podmladak

Djeca su jamac budućnosti

Posavska Hrvatska : Svaka čipka ima svoju priču
Svaka čipka ima svoju priču

Izložba čipke u Sikirevcima opravdano je uvrštena u hrvatsko obilježavanje Dana europske baštine

Posavska Hrvatska : Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati
Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati

- Naša je dužnost da trajno promičemo istinu

Posavska Hrvatska : 34. Stupnička berba grožđa
34. Stupnička berba grožđa

Otvorena obnovljena zgrada "Stare općine"

Posavska Hrvatska : Šezdeset godina rock and rolla
Šezdeset godina rock and rolla

Prvo su bili Beatles, pa Kings...

Posavska Hrvatska : Neviđeno na našim prostorima!
Neviđeno na našim prostorima!

Članovi LU Šljuka skuhali gotovo 600 litara čobanca

Posavska Hrvatska : Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme
Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme

Zabava se do dugo u noć preselila u park iza škole

Posavska Hrvatska : Nasred placa, nasred Perkovaca
Nasred placa, nasred Perkovaca

U dva i pol desetljeća promijenilo se nekoliko generacija u KUD-u

Posavska Hrvatska : Slavonijo, ponos si Hrvata!
Slavonijo, ponos si Hrvata!

"Prvi put okupili smo se 8. veljače 1984. godine..."

Posavska Hrvatska : Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"
Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"

Uz Dan općine Dragalić

Posavska Hrvatska : Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika
Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika

Uvodna koferencija projekta "OAZA - Osnažene, Aktivne, Zaposlene, Ambiciozne"

Posavska Hrvatska : Poticaji gospodarstvu i mladima
Poticaji gospodarstvu i mladima

Najrazvijenija brodsko-posavska općina, Oriovac, obilježila je 17. travnja 26. godišnjicu osnutka, a rezultati najbolje govore o tome da se radi o stabilnoj i dobro vođenoj jedinici lokalne samouprave

Posavska Hrvatska : Deset godina uspješnog djelovanja
Deset godina uspješnog djelovanja

Članice Udruge su naučile i tako čuvaju od zaborava tehnike izrade ručnih radova

Posavska Hrvatska : Šokački ponos
Šokački ponos

Općina Vrpolje

Posavska Hrvatska : Selo voćara i vinogradara
Selo voćara i vinogradara

Prvi stanovnici spominju se 1900. godine kada je prema popisu bio 51 stanovnik

Posavska Hrvatska :  Peto pokladno jahanje
Peto pokladno jahanje

Četrdesetak jahačica i jahača pristiglo je iz raznih mjesta Brodsko-posavske ali i Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije

Sustavna preventivna deratizacija

Na području općine Slavonski Šamac provodit će se 5. i 6. studenoga sustavna preventivna deratizacija. Preventivnu deratizaciju provodi tvrtka Eco Energy i to 5. studenoga u mjestu Slavonski Šamac gdj ...