Slavonski Brod

12.7.2024.
Posavska Hrvatska

Fotoinspekcija

Reagirajte, dok ne bude kasno!

Slavonski Brod : Reagirajte, dok ne bude kasno!

Robna kuća Vesna, smještena na najboljoj mogućoj lokaciji, nekadašnji pojam u trgovačkom svijetu ovog dijela Slavonije, već godinama propada, bez naznake da će se u skorije vrijeme nešto promijeniti. Prema zemljišnim knjigama, vlasništvo nad tim objektom ukupne površine 1.833 četvorna metra podijeljeno je između jedne privatne osobe (2/3) i jedne tvrtke (1/3), obje s adresom u Zagrebu.

Zub vremena čini svoje, Vesna iz dana u dan sve više nalikuje na kuću iz horor filmova, a prizor koji smo zabilježili ovih dana zaledio nam je krv u žilama. Nekoliko maloljetnika, vjerojatno u želji za istraživanjem nečega novog i uzbudljivog, popelo se na krov Vesne i tamo su, nimalo svjesni opasnosti koja vreba, šetali uz sam rub, dovikivali, razgledali...

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

12.7.2024.
Posavska Hrvatska

Otvoreno prvenstvo Slavonskog Broda u kuhanju fiša

Ljudi, dođite, sve je super!

Slavonski Brod : Ljudi, dođite, sve je super!

Ponovno se slavonskobrodski Poloj pokazao kao mjesto za sjajne događaje. Tradicionalno Otvoreno prvenstvo Slavonskog Broda, održano prošloga petka, okupilo je nekoliko tisuća posjetitelja i čak 74 natjecateljske ekipe. Svi sudionici potrudili su se skuhati odličan fiš paprikaš, kako bi došli u konkurenciju za osvajanje nagrada, ali su i počastili svoje prijatelje drugim specijalitetima pa se na stolovima našlo pržene i pohane ribe, šarana na štapu, usto i raznih roštiljskih majstorija, kao i neizostavnog kulina, kobasice, šunke slanine... Tijekom cijelog poslijepodneva mirisi uz kotlića i dim širili su se najljepšim izletištem, i kupači s plaže polako su izlazili iz Save i prilazili fiš majstorima koji su ih rado ugostili.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

28.6.2024.
Posavska Hrvatska

Gradilište i prekršilište

Dokle više?!

Slavonski Brod : Dokle više?!

Radovi na izgradnji vanjskih rekreacijskih bazena u Slavonskom Brodu na Vijušu privode se kraju. Izgrađeni su novi bazeni, postavljeni zanimljivi uređaji koji će doprinijeti dječjem veselju, a zasigurno će i odrasli uživati u prskanju, polijevanju, spuštanju niz tobogan...

Projekt je tu ukupno vrijedan 4.543.991,16 eura s PDV-om, radovi su počeli 20. veljače ove godine, a rok za dovršetak bio je četiri mjeseca.

Novi sadržaji dobro su došli, bazenski kompleks dobit će nove zanimljive vodene površine i sve bi bilo dobro da ne postoji čuveni slavonskobrodski ali!

Ali, i ove nove bazene obilježava skandal.

Naime, bez bilo kakve odluke, bez poštivanja procedure, bez valjane suglasnosti, netko je odlučio oteti građanima Slavonskog Broda dio ceste, pa je površina prometnice Splavarske ulice odjednom postala upola manja, a ograda bazenskog kompleksa proširena je na taj dio ceste potpuno ilegalno!

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

21.6.2024.
Posavska Hrvatska

Nove brige stanovnika Naselja hrvatskih branitelja

I prekardašilo...

Slavonski Brod :  I prekardašilo...

Stanovnici Naselja hrvatskih branitelja bili su jučer u gradskoj vijećnici kako bi od gradonačelnika Mirka Duspare zatražili zatvaranje odlagališta otpada Vijuš, te zaustavljanje izgradnje kompostane. Povrijedilo ih je što je gradonačelnik u radijskoj emisiji rekao kako se oni ne bune zbog odlagališta Vijuš, te su mu htjeli izravno reći da im je to veliki problem i pitali su ga odakle mu pravo da govori u njihovo ime.

- Mi tražimo da se odlagalište otpada Vijuš definitivno zatvori. Gradonačelnik nije dao odgovore kada bi to moglo biti, spominje Šagulje o kojima se govori već 15-ak godina, ali od toga za sada nema ništa – izjavio je nakon sastanka Dragan Pavić.

Gradonačelnik je čak rekao da je ovo politička akcija, ali oni kažu kako nemaju veze s akcijom Građanske inicijative, nego kao stanovnici naselja žele ukazati na problem i naći rješenje. Godinama trpe nepodnošljivi smrad, koji će biti i gori, budući da su im nove kazete neposredno uz kuće, a čagljevi, lisice, zmije i rojevi muha svakodnevno su u njihovim dvorištima.

Gradonačelnik je u ovom pomalo i neformalnom razgovoru s građanima bio prilično kontradiktoran u odgovorima i izjavama. Tako im je rekao da im on ne bi dodjeljivao placeve u tom naselju da je bio gradonačelnik tada, 1999. godine, na što su ga oni pitali kako je onda on sada dao Kući sretnih ciglica da tamo gradi novu zgradu u kojoj borave djeca bez roditeljske skrbi što smatraju zločinom.

Krivnju i odgovornost gradonačelnik za probleme odlagališta svaljivao je na Brodsko-posavsku županiju i ministarstva. Rekao je kako je država odredila zakon o zbrinjavanju otpada i da se mora imati prostor gdje će se odlagati otpad, za što su dozvolu dobili Vijuš i Davor. Podsjetili su stanovnici da su već prosvjedovali kad su počeli graditi nove kazete na Vijušu prije nekoliko godina, ali ništa se nije dogodilo nego se i dalje gradi pet novih kazeta. Toni Tunjić, tadođer stanovnik Naselja hrvatskih branitelja pozvao se na Pravilnik o odlagalištu otpada koji propisuje da rubni dio kazete mora biti udaljen minimalno 500 metara od naselja, a zadnja izgrađena kazeta udaljena je samo 120 metara od njihovih kuća. Pitali su gradonačelnika tko je izdao građevinsku dozvolu za to, na što je on odgovorio: „Ministarstvo”, ali ga je demantirao pročelnik Damir Klaić da građevinsku dozvolu nakon procedure u ministarstvima izdaje gradski Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

31.5.2024.
Posavska Hrvatska

Konačno realizacija projekta Brod 2?

Rješenje problema podvožnjaka u Kumičićevoj!

Slavonski Brod : Rješenje problema podvožnjaka u Kumičićevoj!

Poplavljen podvožnjak u Ulici Eugena Kumičića u Slavonskom Brodu vijest je koju znaju, sigurno, svi u Hrvatskoj, a možda i šire. Zahvaljujući internetu, društvenim mrežama fotografije poplavljenog podvožnjaka nakon obilnih oborina odmah osvanu na svim portalima, samo se dijele, šalju, a kako nerijetko u vodi ispod podvožnjaka zaglavi i koji automobil, interesantne su svima. Na svu sreću, uvijek se nađe savjesni građanin, a i žurne službe, koji odmah unesrećenima priskoče u pomoć, pa se nikada nije dogodilo nešto tragično.

Zbog čega se to događa i kakva su rješenja, pitali smo u slavonskobrodskom Vodovodu. Direktor Stjepan Aščić na karti pokazuje da crpna stanica iz podvožnjaka u Kumičićevoj pumpa sav višak oborinske vode dalje u Gupčevu ulicu: - Izgradnjom i proširivanjem naselja, dodatnim betoniranjem, asfaltiranjem pritisak se u tom slivu Mali Pariz povećao. Mi možemo naše crpke pojačati i tako riješiti problem podvožnjaka relativno jednostavno, ali tada bismo poplavili Gupčevu ulicu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

17.5.2024.
Posavska Hrvatska

Svečano za Dan grada Slavonskog Broda

Zajedništvo - temelj za budućnost

Slavonski Brod : Zajedništvo - temelj za budućnost

Budnicom je Limena glazba „Željezničar” na blagdan sv. Ivana Nepomuka, 16. svibnja najavila Dan grada Slavonskog Broda, a večer prije služena je sveta misa u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Budainci, nakon koje su na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić održane Ivanjske svečanosti. Uoči paljenja krijesa koncert su održali Ad astra, Hrvatsko pjevačko društvo Davor, Brodski tamburaški orkestar i Brodski harmonikaški orkestar „Bela pl. Panthy”, a baklje su nosile članice Folklornog ansambla Broda u svečanom mimohodu uz glazbenu pratnju Gradske limene glazbe „Željezničar”. Gradonačelnik Mirko Duspara uputio je čestitku sugrađanima, te zapalio krijes.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, kod Spomenika poginuloj djeci i kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima odana je počast svim poginulim i umrlim Brođanima, a zatim je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Najsvečaniji dio sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda prigodom Dana grada je uručivanje javnih priznanja i nagrada. Povelja počasnog građanina grada Slavonskog Broda ove je godine posthumno dodijeljena Ivani Brlić-Mažuranić. Posthumno je dodijeljena i Zlatna čaplja – nagrada za životno djelo prof. mr. art. Josipu Jerkoviću. Dobitnici Grba grada Slavonskog Broda su Nikola Veočić, obrtnička obitelj Majić, „Brodsko kolo”, Glazbena škola Slavonski Brod i Šimun Buzov. Štit Berislavića uručen je Draženu Kasunu, Jadranki Vuzem Pličanić, Mariju Vujiću, Zdenku Horvatu i Planinarskom društvu "Dilj gora" kao zahvala za 100 godina postojanja i nesebičnog djelovanja. Uime nagrađenih zahvalila je Mirela Jagodić, ravnateljica Glazbene škole Slavonski Brod. Prigodan program priredili su i izveli učenici i nastavnici Glazbene škole Slavonski Brod.

Programi za Dan grada održavaju se i sljedeći tjedan, a danas, 17. svibnja u Tvrđavi Brod koncert će održati Zlatan Stipšić Gibonni s početkom u 20.30 sati, bit će i vatromet.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

10.5.2024.
Posavska Hrvatska

Obilježavanje 32. obljetnice stradanja grada Slavonskog Broda

Žrtve nikada ne smijemo zaboraviti

Slavonski Brod : Žrtve nikada ne smijemo zaboraviti

Svi ratni dani, bilo gdje, su teški, tužni, strašni, a jedan od najtežih i najtužnijih ratnih dana u Slavonskom Brodu bio je 3. svibnja 1992. godine kada je poginulo šestero djece, dok je živote do kraja tog svibnja i u lipnju izgubilo još puno nevinih, civilnih žrtava među kojima i puno djece.

Obilježavanje 32. obljetnice ovoga najpotresnijeg ratnog dana "Sjetimo ih se s ponosom i tugom" priredili su Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Brodsko-posavske županije, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije uz potporu Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Svetu misu u kapeli sv. Ane u Tvrđavi predvodio je župnik župe Gospe Brze Pomoći vlč. Anđelko Cindori, a zatim su vijence kod spomenika „Djevojčica” na Plavom polju ispred Osnovne škole „Hugo Badalić” položili roditelji poginule djece i hrvatskih branitelja, predstavnici civilnih žrtava rata, te izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Policijske uprave brodsko-posavske, političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i Udruge „Hrvatska žena” koja je bila i inicijator za podizanje spomenika djevojčice prije 24 godine.

- Ovdje sam zbog svih stradalih, ali osobito zbog moje kćeri Vedrane koja je poginula 30. svibnja 1992. godine. Imala je 14 godina i toga dana padale su granate i jedna je pala pred našu zgradu na Slavoniju II od koje je Vedrana dobila geler u glavu, nakon čega je bila živa još tri dana. Emocije pogotovo ovih dana naviru, živjeti se mora, to mi najbolje znamo kako je. Vedranu pamtim po toplini, energiji, po plesu, pjesmi, pisanju, bila je odlična učenica... svatko će za svoje dijete reći da je posebno – priča sa sjetom Ivanka Jurković.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

3.5.2024.
Posavska Hrvatska

Pilot-projekt Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije

Edukacija uz virtualnu stvarnost

Slavonski Brod : Edukacija uz virtualnu stvarnost

Uoči Nacionalnog dana hitne medicinske službe ravnatelj, zamjenica i pomoćnik za kvalitetu zdravstvene zaštite Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branko Godić, Branka Bardak i Marijan Bašić održali su konferenciju za novinare na kojoj su premijerno predstavili VR alat namijenjen edukaciji timova, djelatnika, laika i učenika srednje medicinske škole.

Prošle godine na Nacionalni dan hitne medicinske službe prikazali su vježbu masovne prometne nesreće u Staroj Gradiški s pripadnicima drugih žurnih službi, policijom i vatrogascima, a sudjelovali su i timovi svih hrvatskih županijskih zavoda za hitnu medicinu, dok su djelatnici Crvenog križa šminkali modele-unesrećenih kako bi imali što realnije ozljede. Cijela je vježba snimljena tehnologijom 360 stupnjeva od koje je izrađena aplikacija za VR edukaciju.

- Na ovaj način smo ih željeli pripremiti za razinu stresa koja se događa kod masovnih nesreća, koje su srećom rijetke, da i u takvim situacijama što bolje odrade svoj posao - rekla je, između ostalog, zamjenica ravnatelja Branka Bardak. 

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

26.4.2024.
Posavska Hrvatska

U MO Zrinski-Frankopan za Dan planeta Zemlje

Poučno, vrijedno i zabavno

Slavonski Brod : Poučno, vrijedno i zabavno

Tradicionalno se u Mjesnom odboru Zrinski Frankopan u Slavonskom Brodu obilježava Dan planeta Zemlje, a u edukativne, kreativne radionice i uređenje okoliša uključe se svi, od najmlađih do starijih. Članovi Vijeća Mjesnog odbora u suradnji s Dječjim vrtićem „Tintilinić” i Osnovnom školom „Antun Mihanović” organizirali su poučne i kreativne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta na kojima su djeca učila i pokazala znanje o razvrstavanju otpada, izrađivali su lutke od ostataka ambalaže, papira, pisali poruke, sve kroz igru i zabavu. Program su počeli tjelesnom aktivnošću, gimnastikom za mozak i tijelo, a zatim su s odraslima uređivali okoliš mjesnog doma, postavljali su plastične prstenove oko stabala kako se ne bi oštetili kad se kosi, plijevili, skupljali papir i ostalo smeće. Isprobali su i runjaču kukuruza, koju je donio predsjednik MO Slavko Jurković i pokazao im kako su se s otučcima, baturcima, koji ostanu djeca nekada igrala, to su bile njihove lego kockice, što je djeci bilo zabavno.

 

(Više u tiskanom izdanju posasvke Hrvatske)

19.4.2024.
Posavska Hrvatska

Slavonska notna bajka u Tvrđavi Brod

Interpretacijski centar „Kuća tambure”

Slavonski Brod : Interpretacijski centar „Kuća tambure”

Svečano je bilo 12. travnja 2024. u Tvrđavi Brod gdje je, nakon 72 mjeseca radova (uključujući infrastrukturne radove i opremanje) koje je u većini financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u južnom dijelu kavalira otvoren interpretacijski centar „Kuća tambure - Slavonska notna bajka”.

 

- Dižemo naš nacionalni instrument na višu razinu jer je Slavonija kolijevka tamburice i zaslužuje da ima svoju kuću - istaknuo je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara pozdravljajući okupljene, među kojima i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pozvanoga da otvori slavonsku notnu bajku. Na otvorenju je čestitao i predsjednik Svjetske tamburaške asocijacije i osnivač Muzeja Tamburica Festa u Novom Sadu Jovan Pejčić.

Nakon svečanoga programa, u kojem su sudjelovali mješoviti zbor HPD „Davor”, pripremni ansambl Folklornog ansambla Broda, učenici Glazbene škole Slavonski Brod Marko Barukčić, Niko Bitunjac i Josip Matanović, student osječke Akademije za umjetnost i kulturu Nikola Vincek, a na koncu i Porinom ovjenčani duo Filip Novosel i Tihomir Hojsak.

U interpretacijski centar „Kuća tambure – slavonska notna bajka“ uloženo je nepunih 4,3 milijuna eura, od kojih je 15 posto snosio Grad Slavonski Brod, a ostatak je namaknut kroz ITU mehanizam. Obnovljeno je gotovo 2500 m² kavalira naše barokne tvrđave. Briga o „Kući tambure” prepuštena je Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda, a vodit će ga kao kustosica Ira Panthy. Postav su osmislili ravnateljice Galerije umjetnina i Glazbene škole Romana Tekić i Mirela Jagodić te nastavnici tambure Gorana Jagarinec i Dalibor Timarac. Šest metara dugu samicu, u sklopu projekta „Kuća tambure”, izradila je tvrtka „Formo” iz Slavonskog Broda. Ravnateljica Romana Tekić najavljuje uskoro cijeli niz programa.