Slavonski Brod

31.5.2024.
Posavska Hrvatska

Konačno realizacija projekta Brod 2?

Rješenje problema podvožnjaka u Kumičićevoj!

Slavonski Brod : Rješenje problema podvožnjaka u Kumičićevoj!

Poplavljen podvožnjak u Ulici Eugena Kumičića u Slavonskom Brodu vijest je koju znaju, sigurno, svi u Hrvatskoj, a možda i šire. Zahvaljujući internetu, društvenim mrežama fotografije poplavljenog podvožnjaka nakon obilnih oborina odmah osvanu na svim portalima, samo se dijele, šalju, a kako nerijetko u vodi ispod podvožnjaka zaglavi i koji automobil, interesantne su svima. Na svu sreću, uvijek se nađe savjesni građanin, a i žurne službe, koji odmah unesrećenima priskoče u pomoć, pa se nikada nije dogodilo nešto tragično.

Zbog čega se to događa i kakva su rješenja, pitali smo u slavonskobrodskom Vodovodu. Direktor Stjepan Aščić na karti pokazuje da crpna stanica iz podvožnjaka u Kumičićevoj pumpa sav višak oborinske vode dalje u Gupčevu ulicu: - Izgradnjom i proširivanjem naselja, dodatnim betoniranjem, asfaltiranjem pritisak se u tom slivu Mali Pariz povećao. Mi možemo naše crpke pojačati i tako riješiti problem podvožnjaka relativno jednostavno, ali tada bismo poplavili Gupčevu ulicu.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

17.5.2024.
Posavska Hrvatska

Svečano za Dan grada Slavonskog Broda

Zajedništvo - temelj za budućnost

Slavonski Brod : Zajedništvo - temelj za budućnost

Budnicom je Limena glazba „Željezničar” na blagdan sv. Ivana Nepomuka, 16. svibnja najavila Dan grada Slavonskog Broda, a večer prije služena je sveta misa u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Budainci, nakon koje su na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić održane Ivanjske svečanosti. Uoči paljenja krijesa koncert su održali Ad astra, Hrvatsko pjevačko društvo Davor, Brodski tamburaški orkestar i Brodski harmonikaški orkestar „Bela pl. Panthy”, a baklje su nosile članice Folklornog ansambla Broda u svečanom mimohodu uz glazbenu pratnju Gradske limene glazbe „Željezničar”. Gradonačelnik Mirko Duspara uputio je čestitku sugrađanima, te zapalio krijes.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju, kod Spomenika poginuloj djeci i kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima odana je počast svim poginulim i umrlim Brođanima, a zatim je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Najsvečaniji dio sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda prigodom Dana grada je uručivanje javnih priznanja i nagrada. Povelja počasnog građanina grada Slavonskog Broda ove je godine posthumno dodijeljena Ivani Brlić-Mažuranić. Posthumno je dodijeljena i Zlatna čaplja – nagrada za životno djelo prof. mr. art. Josipu Jerkoviću. Dobitnici Grba grada Slavonskog Broda su Nikola Veočić, obrtnička obitelj Majić, „Brodsko kolo”, Glazbena škola Slavonski Brod i Šimun Buzov. Štit Berislavića uručen je Draženu Kasunu, Jadranki Vuzem Pličanić, Mariju Vujiću, Zdenku Horvatu i Planinarskom društvu "Dilj gora" kao zahvala za 100 godina postojanja i nesebičnog djelovanja. Uime nagrađenih zahvalila je Mirela Jagodić, ravnateljica Glazbene škole Slavonski Brod. Prigodan program priredili su i izveli učenici i nastavnici Glazbene škole Slavonski Brod.

Programi za Dan grada održavaju se i sljedeći tjedan, a danas, 17. svibnja u Tvrđavi Brod koncert će održati Zlatan Stipšić Gibonni s početkom u 20.30 sati, bit će i vatromet.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

10.5.2024.
Posavska Hrvatska

Obilježavanje 32. obljetnice stradanja grada Slavonskog Broda

Žrtve nikada ne smijemo zaboraviti

Slavonski Brod : Žrtve nikada ne smijemo zaboraviti

Svi ratni dani, bilo gdje, su teški, tužni, strašni, a jedan od najtežih i najtužnijih ratnih dana u Slavonskom Brodu bio je 3. svibnja 1992. godine kada je poginulo šestero djece, dok je živote do kraja tog svibnja i u lipnju izgubilo još puno nevinih, civilnih žrtava među kojima i puno djece.

Obilježavanje 32. obljetnice ovoga najpotresnijeg ratnog dana "Sjetimo ih se s ponosom i tugom" priredili su Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Brodsko-posavske županije, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije uz potporu Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Svetu misu u kapeli sv. Ane u Tvrđavi predvodio je župnik župe Gospe Brze Pomoći vlč. Anđelko Cindori, a zatim su vijence kod spomenika „Djevojčica” na Plavom polju ispred Osnovne škole „Hugo Badalić” položili roditelji poginule djece i hrvatskih branitelja, predstavnici civilnih žrtava rata, te izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Policijske uprave brodsko-posavske, političkih stranaka i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima i Udruge „Hrvatska žena” koja je bila i inicijator za podizanje spomenika djevojčice prije 24 godine.

- Ovdje sam zbog svih stradalih, ali osobito zbog moje kćeri Vedrane koja je poginula 30. svibnja 1992. godine. Imala je 14 godina i toga dana padale su granate i jedna je pala pred našu zgradu na Slavoniju II od koje je Vedrana dobila geler u glavu, nakon čega je bila živa još tri dana. Emocije pogotovo ovih dana naviru, živjeti se mora, to mi najbolje znamo kako je. Vedranu pamtim po toplini, energiji, po plesu, pjesmi, pisanju, bila je odlična učenica... svatko će za svoje dijete reći da je posebno – priča sa sjetom Ivanka Jurković.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

3.5.2024.
Posavska Hrvatska

Pilot-projekt Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije

Edukacija uz virtualnu stvarnost

Slavonski Brod : Edukacija uz virtualnu stvarnost

Uoči Nacionalnog dana hitne medicinske službe ravnatelj, zamjenica i pomoćnik za kvalitetu zdravstvene zaštite Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branko Godić, Branka Bardak i Marijan Bašić održali su konferenciju za novinare na kojoj su premijerno predstavili VR alat namijenjen edukaciji timova, djelatnika, laika i učenika srednje medicinske škole.

Prošle godine na Nacionalni dan hitne medicinske službe prikazali su vježbu masovne prometne nesreće u Staroj Gradiški s pripadnicima drugih žurnih službi, policijom i vatrogascima, a sudjelovali su i timovi svih hrvatskih županijskih zavoda za hitnu medicinu, dok su djelatnici Crvenog križa šminkali modele-unesrećenih kako bi imali što realnije ozljede. Cijela je vježba snimljena tehnologijom 360 stupnjeva od koje je izrađena aplikacija za VR edukaciju.

- Na ovaj način smo ih željeli pripremiti za razinu stresa koja se događa kod masovnih nesreća, koje su srećom rijetke, da i u takvim situacijama što bolje odrade svoj posao - rekla je, između ostalog, zamjenica ravnatelja Branka Bardak. 

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

26.4.2024.
Posavska Hrvatska

U MO Zrinski-Frankopan za Dan planeta Zemlje

Poučno, vrijedno i zabavno

Slavonski Brod : Poučno, vrijedno i zabavno

Tradicionalno se u Mjesnom odboru Zrinski Frankopan u Slavonskom Brodu obilježava Dan planeta Zemlje, a u edukativne, kreativne radionice i uređenje okoliša uključe se svi, od najmlađih do starijih. Članovi Vijeća Mjesnog odbora u suradnji s Dječjim vrtićem „Tintilinić” i Osnovnom školom „Antun Mihanović” organizirali su poučne i kreativne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta na kojima su djeca učila i pokazala znanje o razvrstavanju otpada, izrađivali su lutke od ostataka ambalaže, papira, pisali poruke, sve kroz igru i zabavu. Program su počeli tjelesnom aktivnošću, gimnastikom za mozak i tijelo, a zatim su s odraslima uređivali okoliš mjesnog doma, postavljali su plastične prstenove oko stabala kako se ne bi oštetili kad se kosi, plijevili, skupljali papir i ostalo smeće. Isprobali su i runjaču kukuruza, koju je donio predsjednik MO Slavko Jurković i pokazao im kako su se s otučcima, baturcima, koji ostanu djeca nekada igrala, to su bile njihove lego kockice, što je djeci bilo zabavno.

 

(Više u tiskanom izdanju posasvke Hrvatske)

19.4.2024.
Posavska Hrvatska

Slavonska notna bajka u Tvrđavi Brod

Interpretacijski centar „Kuća tambure”

Slavonski Brod : Interpretacijski centar „Kuća tambure”

Svečano je bilo 12. travnja 2024. u Tvrđavi Brod gdje je, nakon 72 mjeseca radova (uključujući infrastrukturne radove i opremanje) koje je u većini financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u južnom dijelu kavalira otvoren interpretacijski centar „Kuća tambure - Slavonska notna bajka”.

 

- Dižemo naš nacionalni instrument na višu razinu jer je Slavonija kolijevka tamburice i zaslužuje da ima svoju kuću - istaknuo je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara pozdravljajući okupljene, među kojima i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pozvanoga da otvori slavonsku notnu bajku. Na otvorenju je čestitao i predsjednik Svjetske tamburaške asocijacije i osnivač Muzeja Tamburica Festa u Novom Sadu Jovan Pejčić.

Nakon svečanoga programa, u kojem su sudjelovali mješoviti zbor HPD „Davor”, pripremni ansambl Folklornog ansambla Broda, učenici Glazbene škole Slavonski Brod Marko Barukčić, Niko Bitunjac i Josip Matanović, student osječke Akademije za umjetnost i kulturu Nikola Vincek, a na koncu i Porinom ovjenčani duo Filip Novosel i Tihomir Hojsak.

U interpretacijski centar „Kuća tambure – slavonska notna bajka“ uloženo je nepunih 4,3 milijuna eura, od kojih je 15 posto snosio Grad Slavonski Brod, a ostatak je namaknut kroz ITU mehanizam. Obnovljeno je gotovo 2500 m² kavalira naše barokne tvrđave. Briga o „Kući tambure” prepuštena je Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda, a vodit će ga kao kustosica Ira Panthy. Postav su osmislili ravnateljice Galerije umjetnina i Glazbene škole Romana Tekić i Mirela Jagodić te nastavnici tambure Gorana Jagarinec i Dalibor Timarac. Šest metara dugu samicu, u sklopu projekta „Kuća tambure”, izradila je tvrtka „Formo” iz Slavonskog Broda. Ravnateljica Romana Tekić najavljuje uskoro cijeli niz programa.

12.4.2024.
Posavska Hrvatska

"Komšijada" u Držićevoj

Mala ulica velikih ljudi

Slavonski Brod : Mala ulica velikih ljudi

- Djeca cijeli život sa sobom nose slike iz djetinjstva, iz susjedstva... Tako smo se mi potrudili da im te slike ostanu u najljepšem mogućem sjećanju. A isto tako i nama odraslima! - odgovor je koji smo dobili kad smo pitali stanovnike Ulice Marina Držića otkud im ideja o okupljanju nazvanom jednostavnim imenom, koje sve govori: "Komšijada".

(Više u tiskanom izdanju "Posavske Hrvatske")

12.4.2024.
Posavska Hrvatska

Uz Svjetski dan zdravlja

Moje zdravlje, moje pravo!

Slavonski Brod : Moje zdravlje, moje pravo!

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, a ove godine pod motom „Moje zdravlje, moje pravo!”. Tradicionalno je Dom zdravlja Slavonski Brod u suradnji sa Slavonskobrodskom televizijom organizirao preventivno-edukativnu akciju na Gradskoj tržnici gdje je svim građanima bilo omogućeno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase. Sve zdravstvene službe Doma zdravlja predstavile su svoj rad - služba primarne zdravstvene skrbi, dentalne medicine, patronažna služba, palijativa, stručna grupa za potporu dojenju, upoznati su i s tečajem za trudnice. Sudjelovali su i učenice i učenice Srednje medicinske škole, kao i studenti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo osječkog Sveučilišta.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti, stoga se i ovakvim akcijama nastoji ukazati na važnost preventivnih pregleda i kontrole zdravlja.

 

5.4.2024.
Posavska Hrvatska

Slavonski Brod, primjer kako treba i ne treba raditi

Preko trave i blata do autobusnih vrata

Slavonski Brod : Preko trave i blata do autobusnih vrata

Slavonski Brod od 1. travnja može se pohvaliti organiziranim besplatnim gradskim prijevozom, što je potez gradske uprave koji je za svaku pohvalu. Tromjesečnim pilot-projektom stanovnicima je omogućen prijevoz bez plaćanja karte, što znači uštedu u džepovima korisnika prijevoza, a ujedno je poticaj za manje korištenje osobnih automobila, samim time rasterećenje gradskih prometnica, parkirališta, kao i smanjenje onečišćenje zraka. Takva odluka može biti poticaj mnogim drugim sredinama u Hrvatskoj, pa i izvan nje.

Ali.

Kako to obično biva, uvijek postoji neki "ali". Godinama slavonskobrodski mediji šute, pa tako i "Posavska Hrvatska", i ne reagiraju na činjenicu da se gradski prijevoz odvija bez važećeg koncesijskog ugovora! Tek povremeno u medijskom prostoru može se naći informacija da "nije uspio još jedan natječaj za koncesiju gradskog prijevoza", i nakon toga opet tišina. A očito je da postoji veliki problem: prijevoznici ne mogu pronaći ekonomski račun kako će isplativo voziti temeljem iznosa koji je predvidio koncesionar (Grad Slavonski Brod), a isti taj koncesionar ni ne pomišlja razumjeti prijevoznike. Pa su autobusi vozili bez koncesijskog ugovora, a Grad zbog toga nije pretrpio nikakve sankcije, što je skandalozno.

Osim toga, gradska uprava kao da se sprda s korisnicima javnog gradskog prijevoza. I usto, ne poštuje propise. Jer, Slavonski Brod je, u ovom slučaju, grad koji može poslužiti kao primjer kako ne treba raditi! To je grad u kojem su samo neka autobusna stajališta izgrađena prema pravilima, a sva ostala izgledaju kao da ih je pripremila ekipa iz crtića "A je to".

Da ne govorimo o tome kako dobar dio tih stajališta uopće ne bi smio postojati!

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

29.3.2024.
Posavska Hrvatska

Gradska knjižnica Slavonski Brod i KUD „Slavonija” Gornji Andrijevci

Izložba uskrsnih košara

Slavonski Brod : Izložba uskrsnih košara

Izložbu uskrsnih košara i salveta priredilo je u Velikom tjednu Kulturno-umjetničko društvo „Slavonija” iz Gornjih Andrijevaca u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. Šlingane, heklane, molovane, vezene, tkane salvete prekrivale su i prekrivaju korpice kada se jelo na uskrsno jutro nosi na svetenje, a dio tog vrijednog tradicijskog ruha, kako je u uvodnom govoru rekla ravnateljica Gradske knjižnice Ružica Bobovečki, izložili su članovi KUD-a „Slavonija” iz Gornjih Andrijevaca. Zvucima tambure, bisernice i brača, učenici Glazbene škole Slavonski Brod Marko Nosić i Josip Matanović svečano su najavili otvorenje izložbe. Prigodno je sve pozdravio i načelnik općine Sibinj Josip Pavić, istaknuvši da je KUD „Slavonija”, koji ove godine slavi 40 godina izuzetno aktivan. Izložbu je otvorio predsjednik KUD-a Stjepan Sarajčić, a ove vrijedne izloške predstavila je članica KUD-a Zdenka Krpan.

Izložba je otvorena sve do 6. travnja.