Prije tri godine Marko Kulić u Bickom Selu otvorio je obrt za uslužno pečenje odojaka, a sve o tom poslu ovaj je mladi obrtnik učio uz djeda i oca.
- Igrali su kod nas u selu nogometni veterani Marsonije prije dvadesetak godina i trebalo je ispeći pečenku, moj dida Petar ponudio se i ispekao. Među veteranima su bili direktori nekih poduzeća i jako im se svidjela pečenka, a kako je kasnije i njima trebala za neke fešte pitali su didu bi li im htio ispeći. I tako je krenulo, dobar glas se pronio, dida je umro, ali tata Zdravko je nastavio, a ja sam bio uz njih dvojicu. Potražnje je bilo sve više, pa smo od jedne krušne peći proširili se na sadašnje četiri. Iskreno, ništa tada nismo imali prijavljeno i onda nam je prije tri godine pred Božić došla inspekcija, a bili su zaista korektni, platili smo kaznu i ja sam otvorio obrt - priča Marko.
Obrt je otvorio brzo, kaže da nije bilo nikakvih komplikacija, čak pohvaljuje sve institucije jer je bilo prilično jednostavno otvoriti obrt. Jedini problem je bio što nisu znali gdje će ga svrstati jer nije bilo šifre za takvu djelatnost, ali su i to odmah razriješili.
Obrt Kulić nudi uslužno pečenje, a naručitelji mogu sami donijeti pečenku za pečenje, ali ako treba Marko će nabaviti i prase: - Još je najbolje kad ljudi donesu svoju pečenku jer onda neće prigovarati ako je masnija. Mi pečenke nabavljamo s dvije domaće farme, u stvari to su obiteljska gospodarstva, jer kad kažem farme ljudi pomisle negativno da su to više umjetno hranjene svinje, ali ne, to su baš domaće svinje i zato nam se kupci i vraćaju jer budu zadovoljni. Znamo od koga kupujemo svinje, kakva je kvaliteta, ne želimo eksperimentirati. Od kada radimo gledamo da napravimo kao sebi, a vjerujem da je to jedini način šta god da radiš.
Uz dobru kvalitetu mesa, jako je važno i kako je ispečeno, ali i kako je izrezano i složeno na pladnjeve: - Najprije treba dobro naložiti krušnu peć, a sve ovisi o vanjskim uvjetima, drvima, ako je hladnije duže treba ložiti, što ovisi i o veličini pečenke. Na primjer, za pečenku od 25 kilograma peć treba ložiti minimalno dva i pol sata, a toliko se dugo treba i peći. Nakon što je dobro ispečena jako je važno kako je izrezana i složena, a tu mi pomognu dva susjeda honorarno, oni uvijek uskoče kad treba. Imam i jednog zaposlenog radnika na pola radnog vremena, jer uz posao koji je najavljen ranije, kao što su svatovi, dogode se i izvanredne situacije kao na primjer karmine, pa se tu moramo brzo organizirati ali tu je i potpora obitelji bez koje ne bih mogao.
(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)