Gospodarstvo

28.12.2020.
Posavska Hrvatska

Kulić - obrt za uslužno pečenje odojaka u Bickom Selu

Pečenka iz krušne peći

Gospodarstvo : Pečenka iz krušne peći

Prije tri godine Marko Kulić u Bickom Selu otvorio je obrt za uslužno pečenje odojaka, a sve o tom poslu ovaj je mladi obrtnik učio uz djeda i oca.

- Igrali su kod nas u selu nogometni veterani Marsonije prije dvadesetak godina i trebalo je ispeći pečenku, moj dida Petar ponudio se i ispekao. Među veteranima su bili direktori nekih poduzeća i jako im se svidjela pečenka, a kako je kasnije i njima trebala za neke fešte pitali su didu bi li im htio ispeći. I tako je krenulo, dobar glas se pronio, dida je umro, ali tata Zdravko je nastavio, a ja sam bio uz njih dvojicu. Potražnje je bilo sve više, pa smo od jedne krušne peći proširili se na sadašnje četiri. Iskreno, ništa tada nismo imali prijavljeno i onda nam je prije tri godine pred Božić došla inspekcija, a bili su zaista korektni, platili smo kaznu i ja sam otvorio obrt - priča Marko.

Obrt je otvorio brzo, kaže da nije bilo nikakvih komplikacija, čak pohvaljuje sve institucije jer je bilo prilično jednostavno otvoriti obrt. Jedini problem je bio što nisu znali gdje će ga svrstati jer nije bilo šifre za takvu djelatnost, ali su i to odmah razriješili.

Obrt Kulić nudi uslužno pečenje, a naručitelji mogu sami donijeti pečenku za pečenje, ali ako treba Marko će nabaviti i prase: - Još je najbolje kad ljudi donesu svoju pečenku jer onda neće prigovarati ako je masnija. Mi pečenke nabavljamo s dvije domaće farme, u stvari to su obiteljska gospodarstva, jer kad kažem farme ljudi pomisle negativno da su to više umjetno hranjene svinje, ali ne, to su baš domaće svinje i zato nam se kupci i vraćaju jer budu zadovoljni. Znamo od koga kupujemo svinje, kakva je kvaliteta, ne želimo eksperimentirati. Od kada radimo gledamo da napravimo kao sebi, a vjerujem da je to jedini način šta god da radiš.

Uz dobru kvalitetu mesa, jako je važno i kako je ispečeno, ali i kako je izrezano i složeno na pladnjeve: - Najprije treba dobro naložiti krušnu peć, a sve ovisi o vanjskim uvjetima, drvima, ako je hladnije duže treba ložiti, što ovisi i o veličini pečenke. Na primjer, za pečenku od 25 kilograma peć treba ložiti minimalno dva i pol sata, a toliko se dugo treba i peći. Nakon što je dobro ispečena jako je važno kako je izrezana i složena, a tu mi pomognu dva susjeda honorarno, oni uvijek uskoče kad treba. Imam i jednog zaposlenog radnika na pola radnog vremena, jer uz posao koji je najavljen ranije, kao što su svatovi, dogode se i izvanredne situacije kao na primjer karmine, pa se tu moramo brzo organizirati ali tu je i potpora obitelji bez koje ne bih mogao.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Luka Burilović izabran za četvrti mandat na čelu HGK
Luka Burilović izabran za četvrti mandat na čelu HGK

Skupština Hrvatske gospodarske komoreLuka Burilović izabran za četvrti mandat na čelu HGKLuka Burilović izabran je za predsjednika HGK u mandatnom razdoblju od 2026. do 2030. godine. Tako je jednoglas ...

Posavska Hrvatska : Glavice skinute s oranica
Glavice skinute s oranica

<p>I dok su prije pet godina analize i podaci konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju pokazali kako je kupus jedino povrće kod kojeg u boljim proizvodnim g ...

Posavska Hrvatska : Sporazum o suradnji za zajednički međunarodni nastup hrvatske obrambene industrije
Sporazum o suradnji za zajednički međunarodni nastup hrvatske obrambene industrije

Predstavljanje financijskih instrumenata HAMAG-BICRO-a u ŽK Slavonski BrodHrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održat će Infodan 23. listopada od 9 do 14 ...

Posavska Hrvatska : Najuspješnije tvrtke nagrađene Zlatnom kunom - simbolom izvrsnosti u poslovanju
Najuspješnije tvrtke nagrađene Zlatnom kunom - simbolom izvrsnosti u poslovanju

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a u srijedu, 15. listopada, od ...

Posavska Hrvatska : Svi moramo biti na oprezu
Svi moramo biti na oprezu

Potresne slike gotovo deset tisuća eutanaziranih svinja s beljske farme nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a afrička svinjska kuga ponovo prijeti i širi se na istoku Hrvatske. Prema podacima Ministarst ...

Posavska Hrvatska : Kupujmo hrvatsko!
Kupujmo hrvatsko!

Kupujmo hrvatsko!Već gotovo tri desetljeća Hrvatska gospodarska komora kontinuirano promovira kvalitetne hrvatske brendove te senzibilizira javnost o važnosti kupnje domaćih proizvoda i to kroz jednos ...

Posavska Hrvatska : Brodsko-posavska županija prednjači
Brodsko-posavska županija prednjači

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Slavonski Brod, održanoj u ponedjeljak, dodijeljena su priznanja Plaketa Zlatna kuna 2025. najuspješnijim ...

Posavska Hrvatska : Aktivna povezanost dovodi do jačanja zajedničkih interesa i dugoročne održivosti industrije
Aktivna povezanost dovodi do jačanja zajedničkih interesa i dugoročne održivosti industrije

Tribina o utjecaju inflacije i rasta kamatnih stopa na plaće i položaj zaposlenihU Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Slavonski Brod održana je tribina na kojoj se raspravljalo o ...

Posavska Hrvatska :  Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji
Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji

Zakon o fiskalizaciji stupio je na snagu 1. rujna 2025. godine, a puna primjena, odnosno obveza izdavanja fiskaliziranih elektroničkih računa je od 1. siječnja 2026. godine. Stoga je Obrtnička komora ...

Posavska Hrvatska : Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj
Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj

Ovo su najbolje održive tvrtke u HrvatskojProduktivnost i konkurentnost europske industrije u fokusu prvog dana vodeće regionalne konferencije o održivosti. Potreban je RE:START, gospodarstvo mora pre ...

Posavska Hrvatska : Prekratak rok prilagodbe
Prekratak rok prilagodbe

Od 1. rujna 2025. zabranjuje se uporaba tvari TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide) u svim kozmetičkim proizvodima, uključujući trajne i gel lakove za nokte. Ova odluka temelji se na Delegira ...

Posavska Hrvatska : Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije
Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije

Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrijeKako osnažiti hrvatsku prerađivačku industriju i učiniti je konkurentnijom u izazovnim globalnim okolnostima – bila je glavna tema ...

Podržimo održivo 2025.

Podržimo održivo 2025.Iz Hrvatske gospodarske komore pozivaju na 6. međunarodnu konferenciju Podržimo održivo 2025. koja će se održati 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi.Ovogodišnja konferencija pod m ...

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske granice

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske graniceS ciljem pravovremene pripreme hrvatskih izvoznika, uvoznika i prijevoznika za promjene u načinu rada na francusko-britanskoj granic ...

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike Poziv na 2. krug poslovnih susretaHrvatska gospodarska komora je suorganizator 2. kruga virtualnih poslovnih susreta koji organizira Para ...

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujna

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujnaOdjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore organizira online HACCP radionicu, koja će se održati u utorak, 9. rujna, u 10 sati.Na radionici će ...

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.Počele su pripreme za sudjelovanje Hrvatske na sajmu „Međunarodni zeleni tjedan” (Grüne Woche), koji će se od ...

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrije

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrijePoziv na iskaz interesaNa izložbenom prostoru od 300.000 četvornih metara izlaže 7.850 tvrtki iz 118 zemalja, sajam posjeti 140.000 poslovnih ...

Posavska Hrvatska :  Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta
Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta

Površine u Hrvatskoj zasijane pšenicom ove su godine povećane za 4 posto u odnosu na prošlu godinu i iznose 146.000 hektara. Budući da se prinosi u nekim županijama kreću i do 9 do 9,5 tona po hektaru ...