Gospodarstvo

28.12.2020.
Posavska Hrvatska

Kulić - obrt za uslužno pečenje odojaka u Bickom Selu

Pečenka iz krušne peći

Gospodarstvo : Pečenka iz krušne peći

Prije tri godine Marko Kulić u Bickom Selu otvorio je obrt za uslužno pečenje odojaka, a sve o tom poslu ovaj je mladi obrtnik učio uz djeda i oca.

- Igrali su kod nas u selu nogometni veterani Marsonije prije dvadesetak godina i trebalo je ispeći pečenku, moj dida Petar ponudio se i ispekao. Među veteranima su bili direktori nekih poduzeća i jako im se svidjela pečenka, a kako je kasnije i njima trebala za neke fešte pitali su didu bi li im htio ispeći. I tako je krenulo, dobar glas se pronio, dida je umro, ali tata Zdravko je nastavio, a ja sam bio uz njih dvojicu. Potražnje je bilo sve više, pa smo od jedne krušne peći proširili se na sadašnje četiri. Iskreno, ništa tada nismo imali prijavljeno i onda nam je prije tri godine pred Božić došla inspekcija, a bili su zaista korektni, platili smo kaznu i ja sam otvorio obrt - priča Marko.

Obrt je otvorio brzo, kaže da nije bilo nikakvih komplikacija, čak pohvaljuje sve institucije jer je bilo prilično jednostavno otvoriti obrt. Jedini problem je bio što nisu znali gdje će ga svrstati jer nije bilo šifre za takvu djelatnost, ali su i to odmah razriješili.

Obrt Kulić nudi uslužno pečenje, a naručitelji mogu sami donijeti pečenku za pečenje, ali ako treba Marko će nabaviti i prase: - Još je najbolje kad ljudi donesu svoju pečenku jer onda neće prigovarati ako je masnija. Mi pečenke nabavljamo s dvije domaće farme, u stvari to su obiteljska gospodarstva, jer kad kažem farme ljudi pomisle negativno da su to više umjetno hranjene svinje, ali ne, to su baš domaće svinje i zato nam se kupci i vraćaju jer budu zadovoljni. Znamo od koga kupujemo svinje, kakva je kvaliteta, ne želimo eksperimentirati. Od kada radimo gledamo da napravimo kao sebi, a vjerujem da je to jedini način šta god da radiš.

Uz dobru kvalitetu mesa, jako je važno i kako je ispečeno, ali i kako je izrezano i složeno na pladnjeve: - Najprije treba dobro naložiti krušnu peć, a sve ovisi o vanjskim uvjetima, drvima, ako je hladnije duže treba ložiti, što ovisi i o veličini pečenke. Na primjer, za pečenku od 25 kilograma peć treba ložiti minimalno dva i pol sata, a toliko se dugo treba i peći. Nakon što je dobro ispečena jako je važno kako je izrezana i složena, a tu mi pomognu dva susjeda honorarno, oni uvijek uskoče kad treba. Imam i jednog zaposlenog radnika na pola radnog vremena, jer uz posao koji je najavljen ranije, kao što su svatovi, dogode se i izvanredne situacije kao na primjer karmine, pa se tu moramo brzo organizirati ali tu je i potpora obitelji bez koje ne bih mogao.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Sedamdeset posto potrošača ima odobreno prekoračenje
Sedamdeset posto potrošača ima odobreno prekoračenje

Hrvatska narodna banka uputila je krajem sprnja ove godine pismo bankama kojim ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju u vezi s odobravanjem prekora ...

Posavska Hrvatska : Ljeta sve toplija, 'klime' sve traženije
Ljeta sve toplija, 'klime' sve traženije

Posljednjih dana na meteorološkim internetskim stranicama stoji narančasto upozorenje za ekstremno visoke temperature, pa je mudro sve što se mora obaviti prije podneva ili u kasno poslijepodne. U međ ...

Posavska Hrvatska : Zahtjevna voćna vrsta
Zahtjevna voćna vrsta

Prednost uzgoja maline je što ona već godinu nakon sadnje donosi rod, ali zbog suše maline su ove godine slabije arome

Posavska Hrvatska : Kupuje se odjeća za svatove
Kupuje se odjeća za svatove

Iako se značajnije ljetno sezonsko sniženje tek očekuje, prođete li gradom vidjet ćete po izlozima obavijesti o popustima, akcijama, pa smo provjerili što se sve nudi. Već u jutarnjim satima zatekli s ...

Posavska Hrvatska : Uzgoj krumpira je silan posao
Uzgoj krumpira je silan posao

Mislim da nema obitelji, kućanstva u kojemu bar jedanput tjedno za obrok nije krumpir, kao prilog ili glavno jelo, kuhani, pečeni, prženi ili bar kao grickalica, čips. Sigurna sam i da svi znaju da je ...

Posavska Hrvatska : Fotografijama kroz povijest i generacije
Fotografijama kroz povijest i generacije

Godina obilježavanja stote obljetnice metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Posavska Hrvatska : Kad je Brko sreo Marsona
Kad je Brko sreo Marsona

Kapacitet pivovare je 4.000 do 5.000 litara mjesečno

Cijena plina za kućanstva u prosjeku niža za 3 posto

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije na sjednici održanoj 17. ožujka donijelo je Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. pro ...

Posavska Hrvatska : Sadnja u doba mirovanja vegetacije
Sadnja u doba mirovanja vegetacije

Iako se sadnja voćaka preporuča u jesen, moguće je i u rano proljeće, u doba mirovanja vegetacije, a prolazeći selima vidljive su i table s natpisima o prodaji voćnih sadnica. Zastali smo kod jedne ta ...

Posavska Hrvatska : Pozitivna bilanca u životu
Pozitivna bilanca u životu

Poslovanje dugo 25 godina jamstvo je kvalitete rada, a upravo toliko godina posluje Alma-knjigovodstveni servis Alme Mujčin u Ulici Petra Krešimira IV 46. Dok su druge djevojčice govorile da će postat ...

Posavska Hrvatska : Nema više velike kupovine u Bosni
Nema više velike kupovine u Bosni

Stanovnici pograničnog područja bez carine mogu prenijeti robe do 300 kuna vrijednosti, kutiju cigareta ili 25 grama duhana, četvrt litre žestice ili tri limenke piva, a ako kupujete izvan pograničnog područja, smiju se prenijeti dvije kutije cigareta ili 50 grama duhana, 16 litara piva ili 2 litre žestokog pića

Posavska Hrvatska : Limarija i pčelarstvo
Limarija i pčelarstvo

Upravo je u imenu obrta Lip, registriranom 1995. godine, sadržano ono čime se supružnici Marica i Antun Lukičević i bave, limarijom i pčelarstvom, a ova trgovina na veliko i malo nalazi se u Gornjim A ...

Posavska Hrvatska : Dobro vino s porukom za svaku prigodu
Dobro vino s porukom za svaku prigodu

Novo na našem tržištu; poklon paketi za svaku prigodu u čijem je središtu vino i zanimljiva poruka osmislile su kreativne sestre Pavičić

Posavska Hrvatska : Svaki je trofej počast lovini
Svaki je trofej počast lovini

Otvoren prije 11 godina, Taxidermy studio Frančeski Nine Frančeskija lovcima omogućava da svoj dom ukrase trofejima odstrijeljenih životinja. Kao dijete poslije škole je s prijateljima lovio ptice na ...

Posavska Hrvatska : Volim svoj posao i ništa mi nije teško
Volim svoj posao i ništa mi nije teško

Od sredine 1997., na istoj adresi bio je salon "Iva", pa "Iva Glamour" i, od studenoga 2019., renovacije i proširenja, "Studio Ivaniš" u vlasništvu Jelene Ivaniš, danas i predsjednice Obrtničke komore Brodsko-posavske županije

Posavska Hrvatska : Dvadeset osam godina krvopokrivačke struke
Dvadeset osam godina krvopokrivačke struke

Dobar majstor i veliki humanitarac

Posavska Hrvatska : Sniženja vratila kupce
Sniženja vratila kupce

Zimsko sezonsko sniženje počelo je 27. prosinca, pa smo provjerili po trgovinama po gradu kakva su i kupuje li se. Izlozi su oblijepljeni plakatima o sniženjima, popustima, ali tijekom cijele godine s ...

Posavska Hrvatska : Umjetnost i obrt
Umjetnost i obrt

Josip, Joško, Majić uspješno je spojio obiteljsku obrtničku tradiciju i svoj umjetnički dar u atelijeru-galeriji Unikat. Nakon pune 32 godine rada kaže da jako voli svoj posao, a to je prenio i na svoju djecu

Posavska Hrvatska : Svojim poslom doprinosi sigurnosti u prometu
Svojim poslom doprinosi sigurnosti u prometu

Damir Kožul je u automehaničarskom poslu 25 godina, puno je naučio uz oca Franju, a obrt Auto Kožul otvorio je 1. listopada 2020. godine u vlastitom dvorištu u Ulici Eugena Kvaternika na broju 22 u Sl ...