Gospodarstvo

15.5.2020.
Posavska Hrvatska

Pekarnica Kajtazi u Gornjoj Vrbi

Pedeset godina s vama

Gospodarstvo : Pedeset godina s vama

- Moj otac Prenk 1970. godine je došao u Gornju Vrbu i započeo posao, on je osnovao obrt, a kad je 1994. godine otišao u mirovinu ja sam preuzeo posao. Na ovoj lokaciji smo od početka, na istoj katastarskoj čestici - priča Lazer Kajtazi, vlasnik obiteljskog pekarskog obrta.

Nakon završene gimnazije Lazer je završio i četverogodišnju prekvalifikaciju za pekara: - Planirao sam studirati, ali kako sam bio najstarije dijete u obitelji, a nije imao tko raditi morao sam pomoći roditeljima. Prekvalifikaciju sam završio 1987. godine, a nedavno sam položio i majstorski ispit. Posao je i zavolio jer, kako sam kaže, ne bi ga toliko dugo radio. U poslu je cijela obitelj, supruga Marija s kojom ove godine proslavlja 35 godina braka, zaposlena je i kći Beatris koja je završila Pravni fakultet, a pomaže i sin Gabriel koji je nakon završenog Ekonomskog fakulteta neko vrijeme radio u struci u Zagrebu.

- Posao je ovo koji nema radno vrijeme, ne možeš ga ispustiti ni pet minuta, po noći je proizvodnja, radnici dolaze iza ponoći, po danu prodaja i sve ono što ide uz posao, tako da telefon ne smijem ugasiti ni na trenutak, uvijek moramo biti dostupni, ali zato nas ima u obitelji, pa se mijenjamo - kaže Lazer sa smiješkom.

Supruga Marija podsjeća: - Uvijek moraš biti spreman i na tehničke probleme. Tako nam se pokvario noću plamenik i onda ustajanje u 1 ujutro da se to riješi jer kruh mora ujutro biti na policama. Prednost je što i stanujemo gdje nam je pekarnica, ali to je i mana jer se ne možemo odvojiti i predahnuti od stalnog stresa. Da bismo stvarno bili na godišnjem odmoru, moramo otići odavde jer se jedino tako i odvojimo od posla u kojem je cijela naša obitelj.

- Zato nikad ne idemo zajedno na godišnji, osim dok smo brat i ja bili mali - dodaje kći Beatris.

Kroz sve ove godine stalna su ulaganja: - U početku je bilo teže raditi, uvjeti su bili teži, sada je lakše što se tiče tehnike, opreme, ali su drugi uvjeti, veća je konkurencija, ali snalazimo se. Ulaganja su stalna, a i odricanja kroz sve ovo vrijeme. U poslu moraš stalno ulagati da bi se to vratilo, ne možeš biti uspješan ako ne pratiš tehnologiju, tehniku, moraš imati opremu koja je laka za održavanje, higijenski prihvatljiva za ovu branšu i da je učinkovita u proizvodnji, da budemo brži. No, najvažnije je zadržati kvalitetu. Zbog toga imamo i stalne dobavljače brašna i ostalih sirovina potrebnih za proizvodnju, domaće proizvođače u kvalitetu čijih smo proizvoda sigurni.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska :  Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji
Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji

Zakon o fiskalizaciji stupio je na snagu 1. rujna 2025. godine, a puna primjena, odnosno obveza izdavanja fiskaliziranih elektroničkih računa je od 1. siječnja 2026. godine. Stoga je Obrtnička komora ...

Posavska Hrvatska : Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj
Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj

Ovo su najbolje održive tvrtke u HrvatskojProduktivnost i konkurentnost europske industrije u fokusu prvog dana vodeće regionalne konferencije o održivosti. Potreban je RE:START, gospodarstvo mora pre ...

Posavska Hrvatska : Prekratak rok prilagodbe
Prekratak rok prilagodbe

Od 1. rujna 2025. zabranjuje se uporaba tvari TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide) u svim kozmetičkim proizvodima, uključujući trajne i gel lakove za nokte. Ova odluka temelji se na Delegira ...

Posavska Hrvatska : Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije
Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije

Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrijeKako osnažiti hrvatsku prerađivačku industriju i učiniti je konkurentnijom u izazovnim globalnim okolnostima – bila je glavna tema ...

Podržimo održivo 2025.

Podržimo održivo 2025.Iz Hrvatske gospodarske komore pozivaju na 6. međunarodnu konferenciju Podržimo održivo 2025. koja će se održati 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi.Ovogodišnja konferencija pod m ...

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske granice

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske graniceS ciljem pravovremene pripreme hrvatskih izvoznika, uvoznika i prijevoznika za promjene u načinu rada na francusko-britanskoj granic ...

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike Poziv na 2. krug poslovnih susretaHrvatska gospodarska komora je suorganizator 2. kruga virtualnih poslovnih susreta koji organizira Para ...

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujna

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujnaOdjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore organizira online HACCP radionicu, koja će se održati u utorak, 9. rujna, u 10 sati.Na radionici će ...

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.Počele su pripreme za sudjelovanje Hrvatske na sajmu „Međunarodni zeleni tjedan” (Grüne Woche), koji će se od ...

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrije

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrijePoziv na iskaz interesaNa izložbenom prostoru od 300.000 četvornih metara izlaže 7.850 tvrtki iz 118 zemalja, sajam posjeti 140.000 poslovnih ...

Posavska Hrvatska :  Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta
Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta

Površine u Hrvatskoj zasijane pšenicom ove su godine povećane za 4 posto u odnosu na prošlu godinu i iznose 146.000 hektara. Budući da se prinosi u nekim županijama kreću i do 9 do 9,5 tona po hektaru ...

Otvorene prijave za prvo pitch natjecanje HGK uz vrijedan fond nagrada

Otvorene prijave za prvo pitch natjecanje HGK uz vrijedan fond nagradaHrvatska gospodarska komora organizira svoje prvo pitch natjecanje za hrvatska zelena start-up i scale-up poduzeća. Najbolje u ove ...

Posavska Hrvatska : Prepolovljen urod
Prepolovljen urod

Prije desetak dana završila je berba višanja, a i sami smo kao kupci primijetili da ih ove godine baš i nema. Klimatske promjene najviše se očituju u poljoprivredi, tako iz godine u godinu negativno u ...

Praktične smjernice za usklađeno i održivo poslovanje

Novo izdanje ESG vodiča HGK Praktične smjernice za usklađeno i održivo poslovanjeU kontekstu ubrzanih zakonodavnih izmjena, rastućih tržišnih očekivanja i sve veće potrebe za transparentnim i odg ...

Posavska Hrvatska : Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rast
Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rast

Gospodarstvo Brodsko-posavske županije bilježi stalan rastOdržana je 6. sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod, tema sjednice bila je utjecaj međun ...

Posavska Hrvatska : Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGK
Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGK

Dostupno posljednje izdanje Sektorskih pregleda HGKSektorski pregledi pokrivaju 16 najvažnijih industrija hrvatske ekonomije, a pregled pojedinog sektora uključuje aktualnosti u sektoru, značaj i popi ...

Posavska Hrvatska :  Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a
Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak održat će savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a u srijedu, 18. lipnja, od 9 do 12 s ...

Posavska Hrvatska : Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“
Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“

Održana edukacija na temu „Fiskalizacija 2.0 - obveze, prilike i izazovi“U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Slavonski Brod 4. lipnja je održano stručno pr ...

Posavska Hrvatska : Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazovi
Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazovi

Predavanje u ŽK Slavonski Brod Fiskalizacija 2.0 – obveze, prilike i izazoviHGK – Županijska komora Slavonski Brod organizira predavanje na temu Fiskalizacija 2.0 – obveze, pril ...