Kad ima volje ima i načina, kao i mjesta za stjecanje zdravih prehrambenih navika. To se mjesto u Slavonskom Brodu zove "Only Natural", na Trgu pobjede 18, i jedina je trgovina zdrave hrane od Osijeka do Zagreba.
- Trgovinu sam otvorila krajem kolovoza prošle godine, uz državne poticaje putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jer sam u to vrijeme bila nezaposlena. To mi je bila velika želja i mislila sam da se to ne može ostvariti jer nisam imala financijsku potporu. U zavodu za zapošljavanje su mi rekli za poticaje, napisala sam plan i skupila svu potrebnu papirologiju, a sve je realizirano kroz nekoliko mjeseci - kaže Tea Mušicki, kozmetičarka i farmaceutska tehničarka i na pitanje je li ju birokracija obeshrabrila s osmijehom dodaje: - Dobro je što uvijek idem glavom kroza zid i nisam se dala naživcirati. Znam da sam bila ekstremno dosadna u svim uredima, ali kod nas je situacija takva da zahtijeva silne "papire" i uvijek vam nedostaje "onaj jedan", ali mislim da ne treba odustati. S time se moramo boriti; u svakoj državi postoji nekakav problem. Mislim da je kod nas više problem u tome što se ne moraju svi držati zakona.
Na pitanje zašto je otvorila baš trgovinu zdravim namirnicama Tea spremno odgovara: - Mi smo se svi, mislim na cijeli svijet, jako razmazili. Prije nije bilo jagoda u prosincu, meso se nije jelo svaki dan, a danas je uz mahune obvezna "šnicla" jer bez nje ne može proći nijedno varivo. Uvijek nam nešto nedostaje, a meni je baka pričala da su oni živjeli na hrani koja se sastojala isključivo od ugljikohidrata, koji su danas "neprijatelj broj jedan". Za šećer se čekalo u redu, nije bilo kolača kad ih poželite, meso se jelo jednom tjedno, a ručak se kuhao od šest sati da bi bio gotov oko podneva. Statistike danas pokazuju da ima jako puno pretilih ljudi, pogotovo djece, što je malo zabrinjavajuće. Nema više kretanja, poslovi su nam sjedilački i većina nas se fizički ne umara. Svi smo psihički preopterećeni, ali fizički nimalo i to je glavni problem. Nitko nije rekao da su hamburger ili pecivo iz pekare štetni ali ako se jedu svaki dan onda je to problem. Općenito, manje se kuha, pogotovo po starim receptima. Danas je jako puno slatkiša dostupno i nisu skupi, a prije ste se morali odlučiti hoćete li dati 10 ili 15 kuna za čokoladu. Voljela bih da postoji emisija, primjerice, o tome što jedna čokolada radi organizmu kako bi je probavio. Super mi je bila emisija "Život na vagi" u kojoj su rekli da nije problem ako ćete pojesti čokoladu, ali to zahtijeva težak trening od sat i pol. Tko od nas nakon pojedene cijele čokolade ode prošetati, a kamoli trenirati? Zdrava hrana nije izmišljena, ili hrana novog doba, sve su to stvari koje su zaboravljene, a jele su se oduvijek poput heljdinog brašna, leća, mahunarki. U trgovini ima i uvezenih stvari poput kvinoje i chia sjemenki, i možemo se pri kupnji hrane držati svog podneblja, ali ne jedemo ni takvu.
Pun tanjur umjesto hrpe tableta
U "Only Natural" dolaze, prema njenim riječima, uglavnom ljudi koji imaju zdravstvenih problema i žalosti ju što se umjesto zdravijom prehranom zdravstvena stanja reguliraju "hrpom tableta". Kupci koji je pitaju ima li u trgovini nešto za imunitet traže da to nešto bude isključivo u tabletama, a pitanje je koliko nešto sintetsko može pomoći organizmu.
- Suprugu jedne gospođe naglo se pogoršalo zdravstveno stanje i čuli su za sirovu prehranu s cijeđenim sokovima. Mjesec dana je bio na toj prehrani i stanje mu je postalo stabilno. Nastavio je s tom prehranom, počeo je jesti kuhano povrće, koje obično kuhanjem raskašimo, što nije dobro. Na kraju je čitava obitelj prešla na takvu prehranu i svima im je dobro. Žalosno je što se netko nama blizak mora razboljeti da bismo shvatili kako se zdravlje može prehranom regulirati - ističe Tea. Postoje, kako kaže, dvije vrste ljudi; oni koji vjeruju i oni koji apsolutno ne vjeruju u zdravu prehranu, pa ni ne ulaze u trgovinu, što je "sasvim u redu".
- Neki ljudi dođu u trgovinu pa budu zbunjeni i ništa im nije jasno, ali voljni su poslušati i primijeniti ono što čuju. Dolaze mi fitness treneri i ljudi koji treniraju, oni koji imaju dijabetes i celijakiju, alergije ili problem s glutenom, a ja se trudim nabaviti proizvode provjerene kvalitete koji će im pomoći. U Hrvatskoj ne postoji proizvodnja bezglutenske hrane, u tome su jači Poljaci i Mađari, Španjolci, a imam i liniju proizvoda bez alergena iz Australije. Pokušavam i što više surađivati s OPG-ovima i od njih uzimam aroniju, razne vrste brašna, sjemenke lana, proteine konoplje, a voljela bih da toga bude što više. Ni vlasnici OPG-a, kao ni mi trgovci, ne znaju što im je potrebno od papirologije za takvu suradnju i to je začarani krug u kojem se svi snalazimo i borimo - kaže Tea i dodaje da se u njenoj trgovini mogu naći alge, baobab prah, spiruline, aloe vera u prahu, smjese za proteinske palačinke i pudinge, biljni proteini, ulja, med, brašna, vegetarijanska i veganska hrana, sokovi, kikiriki maslac (i u varijanti bez glutena) te bezglutenska prehrana, začini i čajevi, tinkture, sjemenke chia, lana, suncokreta i sezama. U planu je i rinfuzna prodaja, a Tea se nada da će uskoro zaživjeti i internetska prodaja s dostavom. Tako bi kupcima, a ima ih i iz Nove Gradiške, Požege i okolnih sela, olakšala kupnju. Klijenti inače dolaze u tjednu ili mjesečnu kupnju jer, ako zdravlje nalaže specifičnu prehranu, o obrocima je potrebno razmišljati unaprijed. Tea s njima razmjenjuje recepte kako bi im što više pomogla, a jedna klijentica joj donosi sve što spravi. Facebook stranica trgovine u službi je promocije, no najbolje preporuke šire se od usta do usta. Za kupnju zdravih namirnica otvorenije su žene dok muškarci, kaže Tea, dolaze "s papirićima" na kojima im supruge napišu što trebaju kupiti. S obzirom na to da je trenutačno jedini zaposlenik trgovine Tea priznaje da je ponekad umorna od 12-satnog radnog vremena i bude joj krivo kad ne stigne kupcu obećana roba, ali sve to smatra dijelom posla i do sada nije bilo trenutaka u kojem je poželjela odustati od trgovine. Problemom kod pokretanja posla smatra birokraciju i polovične odgovore iz više izvora umjesto konkretnih odgovora koji bi trebali biti na jednom mjestu, odnosno u jednoj instituciji.
- Smatram da treba puno raditi u svakom poslu da biste došli do toga da se možete malo opustiti. Morat će proći nekoliko godina da trgovina opstane toliko da bih došla do faze u kojoj bih se malo rasteretila, a iskreno se nadam da ću još nekoga zaposliti. Mislim da nije teško biti mlad i poduzetan u Hrvatskoj. Prije sam radila poslove koje ne volim i bili su mi izuzetno naporni, a ovakva trgovina je nešto o čemu sam dugo maštala - zaključuje Tea.