Školstvo

12.7.2024.
Posavska Hrvatska

Ogranak Matica Hrvatske Slavonski Brod

Trideseta dodjela nagrada za najbolje maturalne radove

Školstvo : Trideseta dodjela nagrada za najbolje maturalne radove

Nagrade za najbolji maturalni/završni rad dobilo je 70 maturanata (36 učenica i 34 učenika završnih razreda) te 38 njihovih mentorica i mentora iz sedam srednjih škola

Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu zaokružio je i treće desetljeća nagrađivanja učenica i učenika koji su se na kraju svoga srednjoškolskog obrazovanja istaknuli svojim završnim radom. Kroz proteklih trideset godina i sustav obrazovanja se mijenjao, pa danas više među nagrađenicima nema učenika gimnazija, s kojima se krenulo, jer oni više nemaju obvezu obrane maturalnoga rada. Sada Matica nagrađuje učenike završnih razreda strukovnih škola (drugog, trećeg, četvrtog i petog, a ove godine prvi put i jednog iz programa obrazovanja odraslih) pokazujući i time, kako ističe predsjednik Ogranka mr. sc. Ivan Medved, da prati trenutak u vremenu kada nam nedostaje stručnjaka u obrtničkim i industrijskim zanimanjima. - Cijenimo i želimo promovirati trud i rad samih maturanata kao i njihovih mentora kroz cijelo školovanje, a koji se ogleda upravo u završnom radu. Mislim da to može biti i mali vjetar u leđa njima u životnoj borbi u koju se upuštaju - ističe mr. Medved.

- Dobro je učenicima pokazati da se prepoznaje njihov rad, premda odlaze iz naših škola, ali je ovo i prilika da se oda priznanje mentorima koji su s učenicima birali temu i nadzirali kako će ju obraditi i odraditi - u svojoj zahvali istaknuo je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Luka Mladinović.

Okupljene je pozdravio i poslovni tajnik HGK Županijske komore Slavonski Brod Tomislav Tekić, koji je podsjetio da im Komora stoji na raspolaganju za savjete i pitanja.

 

(Popis svih nagrađenih maturanata u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

5.7.2024.
Posavska Hrvatska

Likovni natječaj „Nošnja moga kraja” na Đakovačkim vezovima

Lucija i Ema pobjednice

Školstvo : Lucija i Ema pobjednice

Prva dva mjesta na likovnom natječaju „Nošnja moga kraja” u sklopu 58. Đakovačkih vezova osvojile su učenice iz Brodsko-posavske županije. Lucija Marjanović iz 5.a razreda Osnovne škole „Ljudevit Gaj” iz Lužana (mentorica Alena Martinović Mileusnić) osvojila je prvo mjesto na natjecanju učenika predmetne nastave.

- Na likovnoj skupini tijekom ožujka slikali smo radove za likovni natječaj Đakovačkih vezova, a cilj je natječaja bio upoznati djecu s kulturnom i tradicijskom baštinom njihovoga kraja, ali i cijele Republike Hrvatske. Motivacija za pobjednički Lucijin rad seže u 2015. godinu kada je nekadašnji učenik naše škole, Filip Beketić, sudjelovao u natjecanju Đakovačkih vezova za najljepše nošeno ruho u kategoriji momaka i, naravno, pobijedio. Nosio je ruho svoga pradjeda, a nošnja je to iz 1918. godine - pojasnila je Alena Martinović Mileunsić, a Lucija je tu fotografiju naslikala vodenim bojama.

Drugo mjesto na ovom likovnom natječaju osvojila je Ema Ružičić, učenica 6. razreda OŠ „Antun Mihanović” Nova Kapela, Batrina (mentorica Martina Šporčić) koja je ugljenom nacrtala portret, poluprofil žene iz zapadnog Brodskog Posavlja.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

14.6.2024.
Posavska Hrvatska

Darovita družina Osnovne škole „Antun Mihanović” Slavonski Brod

Premijera filma „Ne bi li ljepše bilo?”

Školstvo : Premijera filma „Ne bi li ljepše bilo?”

Nakon nekoliko mjeseci rada na filmu „Ne bi li ljepše bilo?” darovita družina učenika Osnovne škole „Antun Mihanović” Slavonski Brod organizirala je premijeru za uži krug gledatelja. Film su tako, prošloga četvrtka, 6. lipnja, prvi put zajednički pogledali svi koji su sudjelovali u njegovom stvaranju: učenici i djelatnici OŠ Antuna Mihanovića, učenici-konobari Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod, skladatelj i gitarist Srednje glazbene škole Slavonski Brod Domagoj Bertović uz mentoricu Irenu Šimičić i Mirtu Špoljarić, profesoricu Glazbene škole koja je idejna začetnica koncerta za Tadijine jeseni, zatim voditelj snimanja i montaže Mladen Damjanović iz Zajednice tehničke kulture Brodsko-posavske županije i Miroslav Bjelobrk, skrbnik ostavštine Dragutina Tadijanovića te još nekoliko ljudi koji su ih podržavali i pomagali u snimanju filma.

Igrano-dokumentarni film nastao je u sklopu projekta rada s darovitim učenicima pod nazivom „Ne bi li ljepše bilo” (Kako darovitost pojedinca utječe na zajednicu) uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Filmom odgovaraju na retoričko pitanje u Tadijanovićevoj pjesmi „Moje pjesme” u kojoj se on pita ne bi li ljepše bilo uživati nego pisati pjesme, odnosno razvijati svoje talente. U ovoj filmskoj priči Klara, Lucija i Petra pripremaju projekt o Dragutinu Tadijanoviću i ostaju fascinirane preprekama koje je uspio nadići i postati velikan hrvatske književnosti.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

24.5.2024.
Posavska Hrvatska

Sedamdeseta obljetnica Glazbene škole

Jubilej obilježen glazbom

Školstvo : Jubilej obilježen glazbom

Pogled unatrag pokazuje koliko je ova škola značila za razvoj glazbenog, kulturnog i društvenog života grada

„Izuzetno vrijednoj obrazovnoj i kulturnoj ustanovi, nezaobilaznoj u društvenom i javnom životu, za 70 godina uspješnog djelovanja, stalnog profesionalnog razvoja i napredovanja, na ponos grada Slavonskog Broda“, Glazbenoj školi Slavonski Brod prošloga je tjedna dodijeljen Grb Grada Slavonskog Broda. Ovo je priznanje stiglo u trenutku višednevnog obilježavanja Dana škole i 70. obljetnice djelovanja, pa su i svi planiran programi dobili novu dimenziju. Tijekom dvanaestog „Tjedna glazbe“ smjenjivali su se koncert za koncertom, predstavljajući pojedine odjele škole, a po tradiciji zasebnim su se koncertom predstavili i nastavnici. Prekrasno je bilo i na koncertu prijateljskih glazbenih škola, ali vrhunac je ove godine bila svečanost na kojoj su učenici i nastavnici priredili izvrstan program „Putovanje svijetom mjuzikla“. O kvaliteti ovog koncerta govori i činjenica da će napraviti i njegovu reprizu 29. svibnja u 19.30.

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

24.5.2024.
Posavska Hrvatska

Osnovna škola „Antun Mihanović” Slavonski Brod

Festival hodanja Tadijinom stazom

Školstvo : Festival hodanja Tadijinom stazom

Dvadesetak učenika iz darovite projektne družine i njihovih nastavnica iz Osnovne škole Antuna Mihanovića Slavonski Brod krenulo je u subotu, 18. svibnja u 9 sati ispred podvinjske crkve putem kojim je svakodnevno pjesnik Dragutin Tadijanović išao iz svoje osnovne škole u Podvinju do rodne kuće u Rastušju. Sve se odvijalo u sklopu Festivala hodanja Tadijinom stazom, jednom od aktivnosti projekta rada s darovitim učenicima pod nazivom „Ne bi li ljepše bilo” (Kako darovitost pojedinca utječe na zajednicu).

Ovu veselu povorku putem je vodio i kazivao im o mjestima vezanim uz Tadijino djetinjstvo i pjesništvo Miroslav Bjelobrk, skrbnik ostavštine Dragutina Tadijanovića. Učenici su čitali pjesmu „Da sam ja učiteljica” uz stube s kojih je učiteljica pozivala Tadiju i učenike u razred. Poučna šetnja završila je druženjem u Tadijinom dvorištu.

 

10.5.2024.
Posavska Hrvatska

Natjecanje koje čuva živote

Sigurno u prometu 2024.

Školstvo : Sigurno u prometu 2024.

Ponovno su učenici Brodsko-posavske županije pokazali odlično znanje u poznavanju prometnih pravila, ali i njihovoj primjeni

Županijsko natjecanje učenica i učenica osnovnih škola Brodsko-posavske županije „Sigurno u prometu” 2024. ugostila je i ove godine Osnovna škola Sibinjskih žrtava u Sibinju na svom dobro opremljenom poligonu. Županijsko natjecanje u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila upravljanja biciklom priređeno je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja republike Hrvatske, Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Brodsko-posavske županije, HAK Zagreb. AK „Marsonia” iz Slavonskog Broda, HAK Nova Gradiška te Policijske uprave Brodsko-posavske županije. Sudjelovalo je sedam četveročlanih ekipa iz Brodsko-posavskih osnovnih škola: „Viktor Car Emin“ iz Donjih Andrijevaca, „Ljudevit Gaj“ iz Lužana, „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, Ivana Gorana Kovačića iz Starog Petrovog Sela, “Ivan Meštrović” iz Vrpolja, “Ivana Brlić-Mažuranić” iz Slavonskog Broda i, naravno Sibinjskih žrtava iz Sibinja. Natjecanje je organizirano iz dva dijela – pisanoga testa koji se rješava računalno online i rezultati se izravno šalju državnome povjerenstvu, te ispita vještina na sva priređena poligona, tako da su natjecatelji podijeljeni u tri skupine, kako bi sve teklo brže.

Ekipno, ove su godine ponovno najbolji bili učenici OŠ I. G. Kovačića iz Starog Petrovog Sela, a četveročlanu ekipu koja će predstavljati Brodsko-posavsku županiju na državnom natjecanju čine Luka Kokotović, Mislav Španić, Petra Mihaljević i Lea Babić.

 

10.5.2024.
Posavska Hrvatska

Srednja medicinska škola Slavonski Brod

Izbor životnog puta

Školstvo : Izbor životnog puta

Srednja medicinska škola Slavonski Brod uvijek na zanimljiv način predstavi obrazovne programe budućim srednjoškolcima, tako je bilo i ovaj put. - Dan otvorenih vrata željeli smo prirediti na Korzu, kako bismo našu školu približili svim građanima našeg grada i županije, u čemu smo imali potpunu podršku Grada Slavonskog Broda, ali zbog nepovoljne vremenske prognoze smo odustali. Ove godine više nego ikada, više od 200 učenika osmaša, posjetilo je našu školu, na čemu istinski zahvaljujem ravnateljima osnovnih škola. Ovo je dan kada učenici izabiru, vjerojatno, svoj životni put - napomenula je ravnateljica Srednje medicinske škole Jelena Jelinić-Bošnjak.

Nakon uvodnog djela gdje ih upoznaju s osnovnim podacima o školi, učenici po smjerovima i kabinetima vode manje skupine osmaša i predstavljaju im i prikazuju što se sve radi u ovoj školi, u kojoj je praktična nastava neizostavna i izuzetno važna.

- Naši kabineti su vrhunski opremljeni i u njima se učenici pripremaju i fizički i psihički za rad na radilištu, a vježbe odrađuju u ustanovama s kojima imamo sklopljene ugovore - rekla je Martina Jerković, voditeljica zdravstvenih vježbi učenika na svim radilištima.

 

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

8.3.2024.
Posavska Hrvatska

Što pokazuje usporedba ocjena učenika na kraju osnovne i na kraju srednje

Najbolje škole u županiji

Školstvo : Najbolje škole u županiji

U poplavi odlikaša, neki ipak čuvaju standard ocjenjivanja. To su škole koje realno ocjenjuju svoje učenike i daju i djeci i roditeljima realan uvid u znanje i sposobnosti, što ih kasnije može sačuvati od razočaranja i trauma

Koristeći podatke objavljene na Školskom e-rudniku, mr. sc. Smiljan Pilipović, dipl. ing. najprije je analizirao i objavio podatke za učenike koji su se nakon osnovne škole upisali u gimnazije, uspoređujući njihov uspjeh (ocjene) na kraju osmogodišnjeg i gimnazijskog školovanja iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika, a onda je istu metodologiju primijenio i na učenike drugih srednjih škola koji su pristupili maturi. Tako su se na vrhu liste našle škole koje ocjene poklanjaju šakom i kapom, kod kojih su svi odlikaši, a na dnu su škole u kojima je kriterij ocjenjivanja stroži. Prava se slika našeg školstva dobije usporedbom podataka iz osnovne i srednje škole, kada se vidi razlika u postignutim ocjenama između osmog i četvrtog razreda srednje.

No, mi škole kod kojih je kriterij ocjenjivanja stroži (realniji) ne bismo nazvali najstrožima već najboljima, jer one djecu obrazuju i ocjenjuju kako treba, ne daju im lažnu nadu, nego pravu sliku njihovih postignuća.

Pet škola kod čijih je učenika razlika između ocjene na završetku osnovne i srednje škole najmanja, su: 1.) OŠ Josipa Kozarca, Slavonski Šamac; 2.) OŠ Ivana Meštrovića, Vrpolje; 3.) OŠ Mate Lovraka, Nova Gradiška; 4.) OŠ Antuna Mihanovića, Slavonski Brod te 5.) OŠ Stjepana Radića, Oprisavci.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

 

1.3.2024.
Posavska Hrvatska

Nastavak napetih natjecanja

Školstvo : Nastavak napetih natjecanja

Natjecanja i smotre učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Brodsko-posavske županije u školskoj 2023./2024. godini

Prije dva tjedna počela su prva županijska natjecanja i na području Brodsko-posavske županije, koja se odvijaju istodobno kad i u ostalim dijelovima Hrvatske. Doduše, još u svim područjima nisu gotova ni školska natjecanja, izlučna za županijsku razinu. Već se zna tko su predloženici iz naše županije na održana državna natjecanja, a neki tek čekaju izradu zbirnih lista svih rezultata natjecanja iz cijele Hrvatske da bi znali jesu li među malobrojnima u svom području i kategoriji koji će se imati prilike pokazati na državnim natjecanjima i smotrama. Iza nas su natjecanja iz vjeronauka, fizike, matematike, biologije, zatim engleskoga, njemačkoga i klasičnih jezika te susret LiDraNo. Ponovno se potvrđuje da neke škole imaju posebno uspješne učenike u pojedinim područjima, odnosno nastavnike koji znaju posebno potaknuti i njegovati darovitost svojih učenika kako bi ih pripremili za natjecanje ali i život. Također ima i iznimno darovitih i vrijednih učenika koji postižu izvrsne rezultate u više područja.

„Posavska Hrvatska”, kao i prijašnjih godina, pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, redovito na svojim stranicama donosi rezultate natjecanja, čime ističe i pohvaljuje najuspješnije učenike i njihove mentore koji bi nam svima trebali biti uzor.

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)

29.12.2023.
Posavska Hrvatska

Eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i

Cjelodnevna škola - izazov ali dobar

Školstvo : Cjelodnevna škola - izazov ali dobar

Programski, model cjelodnevne osnove škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa koji predstavljaju: program nacionalnog kurikula osnovne škole koji se provodi kroz redovitu (obveznu i izbornu) nastavu (A1), program potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja (A2), program izvannastavnih aktivnosti (B1) te program izvanškolskih aktivnosti (B2)

Eksperimentalni program cjelodnevne škole na području Brodsko-posavske županije provodi se samo u Osnovnoj školi „Sikirevci” koja ove školske godine ima 142 učenika raspoređena u 10 razrednih odjela (4 razredne, 5 predmetne nastave i jedan s učenicima koji rade po posebnom programu, PRO). Ravnateljica Terezija Štrljić ističe: - Počeli smo školsku godinu pomalo kaotično, ali izazovno i drukčije. Sve se to polako rješava kada imamo jasan cilj pred sobom. Vizija škole je omogućiti učenicima pravilan socijalni i intelektualni razvoj usklađen s potrebama tržišta rada i suvremenim trendovima u poučavanju. U poticajnoj sredini, uz podršku učitelja, roditelja, lokalne zajednice i svih drugih institucija, želimo odgajati i obrazovati sretnog i uspješnog učenika koji će biti otvoren za cjeloživotno učenje, osposobljen da stečena znanja i vještine primjenjuje u svakoj životnoj situaciji. Ministar Fuchs je lijepo rekao da imamo povijesnu priliku konačno dignuti obrazovni sustav na razinu koju zaslužuje. Nije li ovaj eksperimentalni program bio prilika za sve škole koje ispunjavaju uvjete, koje rade u jednoj smjeni, da se uključimo u pravu javnu raspravu koja će teći tijekom četiri godine, kroz koje imamo priliku podržati ono što je dobro zamišljeno i sve poteškoće na koje naiđemo riješiti i popraviti, dati svoje mišljenje, kritike, pohvale... – kaže ravnateljica.

 

(više u tiskanom izdanju „Posavske Hrvatske”)