Povratak

18.10.2006.
Posavska Hrvatska

SAMO NE TREBAMO JEDNI DRUGIMA SMETATI

Povratak : SAMO NE TREBAMO JEDNI DRUGIMA SMETATI
  • Neinformiranost može otežati suradnju s MZ-ma

U bosanskobrodskoj Skupštini općine je 25 odbornika, od kojih je 17 Srba, 5 Hrvata, 2 Bošnjaka i 2 iz skupine "ostali". U gradskoj upravi ima 64 zaposlenika (među njima su i pripravnici) i samo 3 Hrvata i 1 Bošnjak. U drugom mandatu je načelnik općine Vid Ivanović iz SDS-a.

Na području općine Bosanski Brod živi prema gruboj procjeni oko 18 000 stanovnika u 19 MZ-a i mahom je riječ o stanovnicima srpske nacionalnosti. Bošnjaka se vratilo između 70 do 80 posto prijeratnog stanovništva a najmanje Hrvata, niti 2 posto. Prije rata na istom prostoru je živjelo 41,8 Hrvata, nešto više od 33 posto Srba, 12,5 Bošnjaka, ali i oko 13 posto "ostalih". O tome kako se danas živi na prostoru bosanskobrodske općine smo razgovarali s Vidom Ivanovićem, načelnikom, kojemu je ovo drugi mandat.

Zašto se ne vraćaju bivši stanovnici općine?

- Nekada smo imali 35 000 stanovnika i bili visokoproduktivna općina. Brod je doživio veliki krah s 4000 do 5000 porušenih privatnih posjeda, što znači da je 95 posto imovine bilo uništeno. Najkraće tumačenje je da Brod još uvijek nije interesantno mjesto za življenje, nažalost.

Bolna je točka infrastruktura?

- U gradu ne, a u selima smo završili 90 posto infrastrukture, iako su još uvijek potrebe velike. Prema programu obnove, sa sredstvima proračuna i donatorima završili smo elektro mrežu, cestovna mreža je zadovoljavajuća, radimo telefonsku mrežu, ove godine obnavljamo domove kulture i vidno smo napredovali.

Tvrdite da dobro surađujete s MZ-ma a predsjednik MZ Novo Selo Jozo Mijić vas je javno prozvao zbog više neriješenih pitanja?

- Ne vidim razloge za javno prozivanje i najkraće rečeno mislim da je gospodin Mijić neinformiran čovjek. Navodi činjenice koje se uopće ne tiču lokalne uprave i samouprave, a prema zakonu su točno utvrđene nadležnosti. Spominje primjerice šume a to nije naša nadležnost i kod zaštite imovine ne samo u Novom Selu nego cijelog Vučjaka brinu Srpske šume i o posljedicama policija. Ali zamjenik načelnika je razgovarao s gospodinom Mijićem i mislim da su oni iskoordinirali aktivnosti. Suradnja s MZ-ma je dobra i ja ovo s Novim Selom ne doživljavam kao loše iskustvo.

Koliki je općinski proračun?

- Proračun je 5,5 milijuna KM ili 2 milijuna 250 tisuća eura ali su potrebe ogromne. Ljudi su izgubili sve što su stvarali 50 godina. Nisu ostali bez kuće, nego su na nuli. I možda je grubo reći ali od 1992. do 2006. godine je prekratko vrijeme da se to nadomjesti. Činjenica je da su potrebe građana daleko veće nego što su naše mogućnosti.

Što biste izdvojili iz gospodarstva?

- Metalemajl koji ima dobru proizvodnju, dobre rezultate, mada su veliki problemi, ali se vidi pozitivna klima u kolektivu. U Adapteru je također pozitivna klima a ima i drugih primjera. U Brodu je struktura kapitala bila društveno vlasništvo, s velikim kolektivima: Rafinerija nafte, Metalemajl, Adapter, Čarapana... transformacija koja se dogodila i privatizacija nisu još uvijek dali očekivane pozitivne rezultate. Imam informaciju da su pregovori Vlade s potencijalnim kupcima Rafinerija nafte vrlo ozbiljni i iskreno vjerujem da će dati rezultate. Tek ove i 2007. godine možemo očekivati neku drugačiju sliku bosanskobrodskog gospodarstva.

Koliko je zaposlenih?

- Oko 4500, ali uvjetno rečeno jer puno ih nije po nekoliko mjeseci dobilo plaću, pa je situacija prilično složena.

Kolike su plaće?

Prosječno od 350 do 400 KM-a.

Kako vidite suradnju Bosanskog sa Slavonskim Brodom, koji su za sada s razine skupština razmijenili pisma namjere?

- Građani iz Hrvatske imaju svoju imovinu na našoj općini, imaju potrebu oprihodovati je, platiti svoje obveze, biti uredni domaćini. Sava nas razdvaja, ali i spaja. Mi ćemo morati nešto napraviti s takozvanom adom, pod recenzijama imamo oko 2000 ha, općenito kod iskorištavanja Save možemo govoriti o puno vidova suradnje... Nije stvar u tome da napravimo nešto spektakularno - samo ne trebamo jedni drugima smetati!

Pričalo se proljetos o početku modernizacije graničnog prijelaza međunarodnim sredstvima?

- Dokumentacija je pripremljena, govorilo se o početku radova u listopadu, ali vidite da se još ništa ne radi. Bojim se da će ovo iznuđeno rješenje smanjiti malogranični promet i dobit ćemo granični prijelaz koji će razdvajati a ne spajati.

Posavska Hrvatska : Uskrs u Koraću
Uskrs u Koraću

Reportaža s uskrsnog slavlja u Koraću, u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Prva smotra folklora nakon rata
Prva smotra folklora nakon rata

Dani Velike Gospe počeli su u nedjelju, 11. kolovoza, Smotrom folklora - prvom nakon rata, koju su uz župu organizirali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Tamburica“ Koraće. Bio je to ...

Posavska Hrvatska : O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...
O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...

- Rat nosi stradanja i najteža su ona kada se ubijaju djeca. Kada se to dogodi, umire ne samo čovjek nego umiru i vrijednosti civilizacije... U tijeku rata se pucalo sa svih strana i ginuli su mnogi, ...

Posavska Hrvatska : NOVA ZVONA NA PLEHANU
NOVA ZVONA NA PLEHANU

Blagoslov novih zvona za crkvu bio je u nedjelju, 13. rujna na Plehanu u Bosanskoj Posavini velik i radostan događaj za mnogobrojne Plehančane koji su za tu prigodu došli iz ranih krajeva BiH, Hrvatsk ...

Posavska Hrvatska : HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE
HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE

Uredništvo: 035 446 477, 035 446 461

Marketing: 035 443 510, 035 446 477

E-mail: ph@posavskahrvatska.hr, posavska@gmail.com