Povratak

4.3.2011.
Posavska Hrvatska

O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...

Povratak : O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...

- Rat nosi stradanja i najteža su ona kada se ubijaju djeca. Kada se to dogodi, umire ne samo čovjek nego umiru i vrijednosti civilizacije... U tijeku rata se pucalo sa svih strana i ginuli su mnogi, a mi trebamo dati osobni doprinos kako bi se razumjelo i shvatilo da se nedužne žrtve nisu smjele dogoditi. Svakome kome to pomaže trebaju se uputiti riječi sućuti i isprike... - rekao je Milorad Dodik, predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske, nedugo prije nego što je položio vijenac ispred spomenika "Djevojčica" podignutog u znak sjećanja na djecu poginulu u Domovinskom ratu. Vijenac je položio i Dodikov domaćin, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a nakon toga obojica su nakratko razgovarali s roditeljima stradalih mališana.

Susret Josipović-Dodik održan je u prostorima gradske uprave Slavonskog Broda, uz nekoliko tema o kojima su razgovarali dvojica sugovornika, ali i drugi gosti. Prvo su se Josipović i Dodik zadržali 40-ak minuta na sastanku "u četiri oka", a nakon toga je upriličen susret s čelništvom Slavonskog Broda. Razgovaralo se o međudržavnoj suradnji, o šest do sada pripremljenih projekata, ali i onima koje dvije države planiraju ostvariti u budućnosti. Naravno, tema je bilo i ono što Brođane poprilično tišti - onečišćenje zraka prouzročeno radom rafinerije u Bosanskom Brodu. Kako je rečeno u izjavama na kraju sastanka, dogovoreno je da će konzultanti s hrvatske strane (iz Slavonskog Broda i Hrvatske) sudjelovati u nadzoru ishođenja ekoloških dozvola potrebnih za rad rafinerije. Milorad Dodik je najavio kako će ruski vlasnici u daljnju modernizaciju pogona rafinerije uložiti 530 milijuna eura, od kojih je više od 100 milijuna namijenjeno poboljšanju ekoloških uvjeta. Na pitanje kako će biti riješen problem razlika u mjerenjima (u Bosanskom Brodu navodno nijednom nije prekoračena dopuštena vrijednost onečišćenja, a u Slavonskom Brodu je to redovita pojava), Dodik je odgovorio: - Poštivat će se europski zakon koji je temelj za sva mjerenja, a i ruskim vlasnicima je u interesu postizanje takvih standarda.

Uslijedio je sastanak s predstavnicima udruga prognanih i izbjeglih iz Bosne i Hercegovine, kao i izaslanstvom udruga Srba izbjeglih iz Hrvatske. I Josipović i Dodik svim su povratnicima zajamčili sigurnost i pozvali ih na povratak u predratne domove. Trenutačno više od četiri tisuće obitelji čeka na povratak u bosansku Posavinu, a jednoglasan je zaključak kako su nepovredivost imovine, puno pravo na povratak i sigurnost svih povratnika načela od kojih se ne može i ne smije odstupati. - Siguran sam da je budućnost cijele regije u suradnji, razumijevanju i uređenju odnosa, tim prije što će Republika Hrvatska uskoro postati članica Europske unije. Naš je interes da i Bosna i Hercegovina također uđe u EU i to će biti zajednički izazov i zajednička budućnost dviju država- rekao je Ivo Josipović.

Susret je završen obilaskom temelja nekadašnjega gradilišta pravoslavne crkve u Štamparevoj ulici, čiji su zidovi srušeni početkom 90-ih godina prošloga stoljeća.

Posavska Hrvatska : Uskrs u Koraću
Uskrs u Koraću

Reportaža s uskrsnog slavlja u Koraću, u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Prva smotra folklora nakon rata
Prva smotra folklora nakon rata

Dani Velike Gospe počeli su u nedjelju, 11. kolovoza, Smotrom folklora - prvom nakon rata, koju su uz župu organizirali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Tamburica“ Koraće. Bio je to ...

Posavska Hrvatska : NOVA ZVONA NA PLEHANU
NOVA ZVONA NA PLEHANU

Blagoslov novih zvona za crkvu bio je u nedjelju, 13. rujna na Plehanu u Bosanskoj Posavini velik i radostan događaj za mnogobrojne Plehančane koji su za tu prigodu došli iz ranih krajeva BiH, Hrvatsk ...

Posavska Hrvatska : HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE
HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE

Uredništvo: 035 446 477, 035 446 461

Marketing: 035 443 510, 035 446 477

E-mail: ph@posavskahrvatska.hr, posavska@gmail.com