Povratak

23.8.2013.
Posavska Hrvatska

Prva smotra folklora nakon rata

Povratak : Prva smotra folklora nakon rata

Dani Velike Gospe počeli su u nedjelju, 11. kolovoza, Smotrom folklora - prvom nakon rata, koju su uz župu organizirali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Tamburica“ Koraće. Bio je to uistinu veličanstven kulturni događaj za cijeli taj, u prošlom ratu, razrušeni kraj. Iako raseljeni u raznim krajevima Hrvatske i diljem svijeta, sa svojim prijateljima iz nekoliko mjesta Hrvatske, okupilo ih se toga dana gotovo 1.500, od koji je tristotinjak bilo samo sudionika. Odjeveni u svečane narodne nošnje svoga kraja oni su doista obogatili večer svojom pjesmom, kolom i narodnim običajima. Na prigodno lijepo uređenoj pozornici, koja je poslužila i kao oltar, uz domaći HKUD „Tamburica“ Koraće nastupili su KUD-ovi „ Krešimir Šimić “ iz Podcrkavlja,„Veseli posavljaci “ Bijelo Brdo iz Zagreba, „Brodski Biseri“ iz Bosanskog Broda, „Bebrina“, Posavski zavičajni klub „Derventsko kolo“ iz Zagreba, VIS Vrhovina te Posavski biseri iz Slavonskog Broda. Posebno je bilo dirljivo kada su u procesiji od škole uz pjesmu svečano ulazili u crkvu. Nova crkva, sagrađena na temeljima stare, u ratu porušene koraćanske crkve, koja je nekada svojim umjetninama bila na ponos cijele bosanske Posavine, toga je dana, na drukčiji način, bila posebno lijepa. Uz svježe oličene zidove, prostor u crkvi umjesto umjetnina krasile su žive umjetnine – djeca, mladi i oni stariji u svečanim narodnim nošnjama. Nakon zajedničke molitve i blagoslova, koju je predvodio domaći župnik fra Ivan Marić slijedio je bogat kulturno-umjetnički program, koji je vodio vjeroučitelj Robert Čabraja. On je predstavio svaku folklornu skupinu te je uime domaćina i organizatora izrazio veselje zbog tako lijepog događaja, a i želju da to u buduće postane tradicija u Koraću i prigoda za povezivanje Hrvata s jedne i druge strane Save, čuvanje bogatstva folklora i pripremu proslave Velike Gospe, kako je od davnina običaj u Koraću.

Zahvalio je i uglednim gostima iz Slavonskog Broda, Zvonimiru Toldiju i Josipu Perčeviću, koji su uz ostale goste bili te večeri na smotri. Uz prigodan dar, umjetničke slike članica HKUD-a Tamburica Koraće, Andrea Jerković posebno je zahvalila župniku fra Ivanu što ih već nekoliko godina kao duhovni pastir vodi i potiče na povratak. Igralo se i pjevalo, i srcem i dušom i svim drugim sposobnostima i po bosanski i po slavonski. Pokazali su toga dana Koraćani, napose članovi HKUD-a Tamburica, da svojim trudom i zalaganjem žele očuvati tradiciju, običaje, nošnju i pjesmu, a posebno privući mlade koji su zalog opstanka u budućnosti i povratka Koraćana u svoj kraj. Zaigrali su oni na kraju ispred svoje ljepotice – nove crkve zajedničko kolo, a potom druženje uz objed i pjesmu nastavili u šatoru.

O HKUD-u "Tamburica"

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Tamburica“ Koraće osnovano je 1967. i djelovalo do 1992. kada zbog ratnih okolnosti prestaje s radom. S radom ponovo započinje u prosincu 2011. i sada broji 56 članova od 5 do 80 godina. Njeguju tradicijske običaje svog sela i rodne Posavine uz bogatstvo pjesama, kola, izvorne glazbe uz šargiju i violinu, te nošnji, nastojeći očuvati važna obilježja hrvatskog naroda u tim krajevima i okupiti mlade da brinu za očuvanje folklora Hrvata iz Posavine. Nastupali su na raznim kulturnim manifestacijama i prigodnim svečarskim, humanitarnim i natjecateljskim nastupima. Voditelj KUD-a je Šandor Lipovac, predsjednik Anto Sedlo, koreografi Marica Sedlo i Ilija Anušić, svirači Luka Pavić, šargija i Mateo Prgomet, violina.

Ljubav prema svom rodnom kraju, čini se, posebno njeguje samozatajni tajnik Šandor Lipovac, domaći sin, koji je podnio najveći teret organizacije. Za Posavsku Hrvatske je rekao da mu je posebna radost i čast što je mogao za svoj rodni kraj tako nešto lijepo upriličite i što su ljudi to i prepoznali. Zahvaljuje ovim putem svim članovima KUD-ova i posjetiteljima na srdačnom odazivu na prvu smotru folklora, kao i svima koji su ih u tome podržali i pomogli. Želja mu je da to u budućnosti postane tradicija.

Posavska Hrvatska : Uskrs u Koraću
Uskrs u Koraću

Reportaža s uskrsnog slavlja u Koraću, u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...
O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...

- Rat nosi stradanja i najteža su ona kada se ubijaju djeca. Kada se to dogodi, umire ne samo čovjek nego umiru i vrijednosti civilizacije... U tijeku rata se pucalo sa svih strana i ginuli su mnogi, ...

Posavska Hrvatska : NOVA ZVONA NA PLEHANU
NOVA ZVONA NA PLEHANU

Blagoslov novih zvona za crkvu bio je u nedjelju, 13. rujna na Plehanu u Bosanskoj Posavini velik i radostan događaj za mnogobrojne Plehančane koji su za tu prigodu došli iz ranih krajeva BiH, Hrvatsk ...

Posavska Hrvatska : HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE
HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE

Uredništvo: 035 446 477, 035 446 461

Marketing: 035 443 510, 035 446 477

E-mail: ph@posavskahrvatska.hr, posavska@gmail.com