Povratak

31.8.2006.
Posavska Hrvatska

KAKO SE ONEMOGUĆUJE POVRATAK HRVATA U NJIHOVA SELA I KUĆE

Kako smo i najavljivali u srijedu je održana sjednica predstavnika Općine Bosanski Brod i Savjeta Mjesne zajednice Novo selo, a neposredni povod bila je izjava Joze Mijića, predsjednika MZ Novo Selo u tjedniku Posavska Hrvatska u kojem je ukazao na probleme s kojima se susreću mještani Novog Sela i koji su neposredni povod za napuštanje sela. Predstavnici Općine smatraju da je to sve prenapuhano i da problemi koje navodi Mijić nisu takvi kavima se prikazuju. S druge pak strane na sjednici Savjeta MZ Novo Selo još jednom su analizirane izjave Joze Mijića i jednoglasno zaključeno da su navodi iz teksta ne samo točni nego na terenu i znatno teži. Kako bi potvrdili svoje navode, Općini su dostavili pismo koje donosimo u cijelosti.

"Poštovani, povodom naslovljenog predmeta održali smo Savjet Mjesne zajednice Novo Selo i na Savjetu još jednom proučili članak objavljen u Posavskoj Hrvatskoj i zaključili da je članak u potpunosti opravdan.

Ovim putem Vas upućujemo da uz tekst iz Posavske Hrvatske pročitate i članak iz Večernjeg lista od 19.8.2006. god pod naslovom "Bez mladih Novo Selo nema budućnosti", te snimak u emisiji Mir i dobro HTV-a od 30. srpnja ove godine kako bi se i sami uvjerili, iz predočenih dokaza, o problemima Hrvata Mjesne zajednice Novo Selo i ostalih krajeva Bosanske Posavine.

Svi ovi prilozi ukazuju na ugroženost Hrvata Novog Sela i Bosanske Posavine a još veću ugroženost u povratku svojim kućama.

Hrvati Novog Sela i Bosanske Posavine ne traže ništa više nego što imaju narodi Europe a to su zajamčena ljudska prava.

Ako ne znate, gospodo, što su osnovna ljudska prava reći ćemo: sloboda kretanja i zaštita ljudske imovine.

Mi u Novom Selu smo shvatili iz poruka da nam je sloboda kretanja ograničena a da zaštita imovine ne postoji.

Provokacije i pljačkanje po selu ometaju pomisao na povratak a tijek obnove u ljudima stvara razočarenje.

Do današnjeg dana nije uhvaćen niti jedan pljačkaš kuća, niti jedan drvosječa šuma što znači da policija svoj posao ne radi - ili ga radi prema programu politike Republike Srpske.

Posebne priče su iskop šljunka bez naknade vlasnicima koji su zakinuti za gotovo 5o tisuća maraka, zatim kupovina placeva, uništenje okoliša rijeke Ukrine, iskrčene šume, nestašica vode, česti nestanci struje, barikadiranje putova, stvaranje divljih deponija, kao i nemogućnost dobivanja dokumenata. Sve su to razlozi koji onemogućavaju povratak.

Unatoč problemima, ima i nešto što je dobro. Svakodnevno se susrećemo s ljudima i obiteljima srpske nacionalnosti u Novom Selu i Bosanskom Brodu, lijepo razgovaramo i zajedno se čudimo svim takvim barbarskim ponašanjima vlasti prema Hrvatima, a često čujemo da ni njima nije ništa bolje ali se ne smiju žaliti.

Također bi Vas molili da sljedeća sjednica bude zakazana u Novom Selu sa proširenim političkim vrhom."

Za MZ Novo Selo Jozo Mijić, predsjednik
Posavska Hrvatska : Uskrs u Koraću
Uskrs u Koraću

Reportaža s uskrsnog slavlja u Koraću, u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Prva smotra folklora nakon rata
Prva smotra folklora nakon rata

Dani Velike Gospe počeli su u nedjelju, 11. kolovoza, Smotrom folklora - prvom nakon rata, koju su uz župu organizirali članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Tamburica“ Koraće. Bio je to ...

Posavska Hrvatska : O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...
O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...

- Rat nosi stradanja i najteža su ona kada se ubijaju djeca. Kada se to dogodi, umire ne samo čovjek nego umiru i vrijednosti civilizacije... U tijeku rata se pucalo sa svih strana i ginuli su mnogi, ...

Posavska Hrvatska : NOVA ZVONA NA PLEHANU
NOVA ZVONA NA PLEHANU

Blagoslov novih zvona za crkvu bio je u nedjelju, 13. rujna na Plehanu u Bosanskoj Posavini velik i radostan događaj za mnogobrojne Plehančane koji su za tu prigodu došli iz ranih krajeva BiH, Hrvatsk ...

Posavska Hrvatska : HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE
HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE

Uredništvo: 035 446 477, 035 446 461

Marketing: 035 443 510, 035 446 477

E-mail: ph@posavskahrvatska.hr, posavska@gmail.com