Reagiranja

24.11.2006.
Posavska Hrvatska

"PRVI RED DO MORA"

Reagiranja : "PRVI RED DO MORA"

Najvrjedniji komad gradskog zemljišta danas je zacijelo onaj koji počiva ispod današnjeg stadiona "Marsonija", 750 m istočnije od gradskog Korza, u obuhvatu pješačke zone, tik uz rijeku Savu. Radi se o površini od cca 3,5 ha, prema Generalnom urbanističkom planu sportsko-rekreativne namjene.

Kako se već neko vrijeme u gradskim kuloarima, ali i službeno s pozicije gradske uprave govori o jednom velikom projektu na mjestu današnjeg stadiona, investiciji od više stotina milijuna (300.000.000,00) kn, novom hotelu i sličnim sadržajima, za kojeg, kažu, postoji i idejno rješenje (kojega nisam uz svu ljubopitljivost uspio vidjeti), imam potrebu komentirati ova zbivanja, kao arhitekt, potom Brođanin rođenjem, življenjem, a nadam se i djelovanjem, sa stručnog stajališta prije svega, u nadi da će ovaj stav imati odjeka u stvaranju javnog mnijenja, te senzibiliziranju javnosti za ovaj projekt, izuzetno visokih kriterija koji s pravom može nositi naziv "prvi red do mora".

Naime, radi se o prostoru koji ima izuzetan potencijal. Možemo ga nazvati i predmetom budućih brodskih razglednica.

Upravo takvo značenje ovog lokaliteta ne daje pravo niti na jednu pogrešku u koracima (prosudbi).

Stoga bih, savjesti radi, javno sugerirao slijedeći postupak definiranja optimalne namjene i izgleda ovog krunskog gradskog lokaliteta koji bi trebao nositi epitet pravog i prvog "gradskog projekta". Nečega, oko čega se neće sporiti niti jedna politička frakcija. Danas niti sutra.

Kako bismo došli do tog nivoa, potrebno je osigurati maksimalni nivo stručnosti i slobode u pristupu osmišljavanja, a potom i pristup i mišljenje javnosti o učinjenom.

Iako kao arhitekt imam svoja viđenja o datom prostoru (dodatna okolnost jest da sam cjelokupno djetinjstvo proveo u okružju stadiona, živeći u kvartu Mucvanj, pa bih rekao, imam i poseban odnos s navedenim prostorom), ne bih se usudio ad hoc izreći ili nacrtati, a potom i tvrditi da se radi o najboljem rješenju. Možda samo o mom najboljem viđenju.

Tako bi, smatram, za datu lokaciju trebalo nužno raspisati natječaj. Ne bilo kakav. Javni. Čak međunarodni. Ali anketni natječaj!

Što je anketni urbanistički natječaj?

Isti podrazumijeva uvođenje različitih ideja, od različitih namjena prostora, načina gradnje, kao i uvjeta korištenja. Atraktivnost ovog lokaliteta zahtjeva od stručnjaka maksimalnu angažiranost, ali i kreativnost i slobodu u arhitektonskom izričaju i bez dvojbe će predstavljati pravi izazov za projektante!

Mediji nisu samo dobrodošli, već i neophodni u oživotvorenju ove ideje.

Naravno da treba voditi računa i o ekonomskoj opravdanosti i izvedivosti investicije, no to za ovaj lokalitet ne bi trebao biti i jedini imperativ.

Epilog

Po javnosti dostupnim svim strukovnim viđenjima ovog prostora, (za kvalitetan javni uvid predlažem Salon Becić na brodskom Korzu), opredijeliti se javno i na najbolji način za najbolje rješenje.

Usvojeno rješenje iskoristiti kao stručnu podlogu za izradu nužnog prostornog plana, a potom ga kao takvog i jedino takvog pustiti u izvođenje. Kao koncesiju, vlasništvo, ili nešto sasvim drugo ... svejedno.

Pri tome uopće ne dvojim da će se i današnji potencijalni investitori prikloniti za Grad najboljoj ideji i dati svoju ponudu.

Grad (pri tom mislim na ljude) je dobio satisfakciju za svoj trud...

U protivnom .... elli, elli,.......!

S poštovanjem,

Igor Čižmek, dipl.ing.arh.

Komu je (i zašto) Budak gurao nož u ruke?

Potaknut napisom uglednog Brođanina Vladimira Rema u prošlom broju Posavske Hrvatske od 8. srpnja "Tko (i zašto) Budaku gura nož u ruke", odlučio sam ipak odgovoriti na Remove navode na ovaj, javni ...

TKO (I ZAŠTO) BUDAKU GURA NOŽ U RUKE?

Neposredni poticaj za ovaj tekst nije obljetnica rođenja ili smrti Mile Budaka, nego ulica u Slavonskom Brodu koja nosi ime toga hrvatskog književnika tragične sudbine. Usput da spomenem – to je ul ...

Posavska Hrvatska : KLOPKA U KLOPCI
KLOPKA U KLOPCI

U utorak, 6. svibnja ove godine, Slavonskobrodska televizija emitirala je svoj talk schowu Klopka, koju rado i redovito pratim, pa sam to učinio i ovoga puta. Nakon nebrojenih takvih emisija sa izliza ...