Gospodarstvo

13.5.2022.
Posavska Hrvatska

Proljeće na pijaci

Kupuju se sadnice, ali i prve jagode, trešnje, krastavci, kao i cvijet bazge

Gospodarstvo : Kupuju se sadnice, ali i prve jagode, trešnje, krastavci, kao i cvijet bazge

Ove srijede, pijačnog dana, na slavonskobrodskoj tržnici je baš bilo svibanjski, sunčano, toplo, klupe pune povrća i prvog ovogodišnjeg voća, a i kupci su bili zadovoljni.

S tržnice je baš odlazila Kata Katušić noseći pune ruke lončanica cvijeća: - Često dolazim na tržnicu, zadovoljna sam ponudom. Voće, povrće manje-više kupujem ovdje, ali sir i kajmak obavezno, kao i kruh. Malo je poskupilo, nije toliko strašno. Ovaj put sam kupila cvijeće, već othranjeno, za urediti balkon.

Sadnice cvijeća razgledavala je Mira Matanović: - Cvijeće sve volim. Živim na Plavom polju i imam prostor gdje sadim cvijeće, pa sam došla po sadnice. Redovno dolazim na tržnicu i zadovoljna sam ponudom, volim i suhomesnate proizvode kupiti kod snaša. Ovdje nisu toliko poskupili koliko je u trgovini, bar ovo što inače kupujem.

"Nema šta nema"

Kupovale su se ove srijede i presadnice povrća. - Baš kupujem presadnice paprike, kupusa, kelja jer svake godine obavezno sadim povrće. Vidim da na ovoj klupi sve dobro izgleda, sadnice su baš lijepe, zdrave, pa sam tu i zastala. Ponudom na tržnici sam zadovoljna, stvarno nema šta nema, a istina je da je sve poskupilo, ali snađemo se - govori Suzana Grabovac dok bira presadnice.

Godinama već Vesna Lubina iz Gornje Vrbe uzgaja presadnice povrća: - Imam papriku baburu, paradajz papriku, ajvarku, rajčicu amerikanac, jabučarku, ranu i bolonjsko srce, imamo dosta proizvoda. Sadni materijal je jako bitan, a da bi bio kvalitetan puno je oko njega posla, ali ide nekako. Ne bavim se većim uzgojem povrća, nego sadim samo za svoje potrebe. Na tržnici ponudim presadnice povrća koje se dosta kupuju.

S početkom svibnja na klupe su stigle i domaće jagode, a ponudila ih je i Valentina Lovrić iz Brodskih Zdenaca: - Ova se godina, za sada, pokazala dosta dobra, vidjet ćemo kako će biti dalje. Jagode su nam dijelom u plasteniku, a dio na otvorenom za koje berba tek dolazi. Kupuje se, ali ne pretjerano, a jagode su prvo voće koje dolazi nakon zime i većina ih voli. Posla ima puno, svaki dan ih beremo da ne prezriju, pomaže cijela obitelj, a sada je najvažnije da ima sunca. Imamo u ponudi i prošlogodišnje lješnjake. Mislim da će ova godina biti dobra, samo da ljudi imaju novaca i da mogu kupiti.

Stigle su i prve trešnje i to iz brodskog brda. - Jučer sam ih brala. Rodile su trešnje, kruške, sve osim šljiva jer njih mraz uhvati taman kad cvjetaju. Imam dvije velike trešnje, ove prve su sitnije, a druge su mlađe i bit će krupne kao hruštevi. Cijena kilograma je 30 kuna, slabo se kupuje, jer je skupo, a dam posudicu i za 12 kuna, ali nemaju ljudi baš novaca - kaže Maja Koporčić.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Napojnica od Nove godine
Napojnica od Nove godine

Porezne aktualnosti i priprema za završni račun tema je seminara kojega je organizirala Obrtnička komora Brodsko-posavske županije, a veliki broj sudionika dovoljno govori koliko je to važna tema. Kao ...

Posavska Hrvatska : Od tradicije do suvremenih tehnologija
Od tradicije do suvremenih tehnologija

Četverodnevno sajmovanje u Slavonskom Brodu uspješno je završilo. U Sportskoj dvorani Vijuš, u pet dvorana i na vanjskom izložbenom prostoru posjetiteljima su na 26. Katarinskom sajmu svoje proizvode, ...

Posavska Hrvatska : Obveze i prava poslodavaca i zaposlenika
Obveze i prava poslodavaca i zaposlenika

Aktualnosti iz područja zaštite na radu bile su tema radionice koju je, prošloga petka, 10. studenoga organizirala Obrtnička komora Brodsko-posavske županije. Aktivnost je to u sklopu projekta „ ...

Posavska Hrvatska : Krizantema – kraljica jeseni
Krizantema – kraljica jeseni

Kada počnu cvjetati krizanteme, nekako počnemo razmišljati da se bliži blagdan Svih svetih. I upravo su proteklih dana rascvjetane lonačnice krizantema svih boja preplavile tržnicu, a izložene ih se m ...

Posavska Hrvatska : Organizacijska klima i kultura
Organizacijska klima i kultura

- Zapitajte se kakve ideje i osjećaje imate kad odlazite na posao. Neki su jako sretni, neki kažu: „Posao mi je odmor”, ali neki osjećaju i nešto drugo. Organizacijska klima je sastavni di ...

Posavska Hrvatska : Bogata ponuda, unatoč štetama od olujnog nevremena
Bogata ponuda, unatoč štetama od olujnog nevremena

Olujno nevrijeme koje je 19., pa 21. srpnja poharalo i područje Brodsko-posavske županije nanijelo je ogromne štete na poljoprivrednim površinama. No, ove srijede na slavonskobrodskoj tržnici ničega n ...

Posavska Hrvatska : Ovo je „Oscar” u obrtništvu
Ovo je „Oscar” u obrtništvu

U godini obilježavanja 120. obljetnice neprekinute obrtničke tradicije obitelji Žambok, na svečanoj akademiji Hrvatske obrtničke komore, održane u srijedu u Zagrebu, Statuu „Zlatne ruke” p ...

Posavska Hrvatska : Svečano uručeno 17 majstorskih diploma
Svečano uručeno 17 majstorskih diploma

Svečana dodjela majstorskih diploma održana je jučer, 6. srpnja u Obrtničkoj komori Brodsko-posavske županije. Na ispitnom roku u rujnu 2022. godine prijavljeno je 14 kandidata od kojih je majstorski ...

Posavska Hrvatska : Kako predstaviti sebe, svoj obrt  i svoj proizvod
Kako predstaviti sebe, svoj obrt i svoj proizvod

Radionicu „Kako prodati sebe, uslugu i svoj proizvod” Obrtnička komora Brodsko-posavske županije organizirala je 5. lipnja u sklopu projekta „Edukacija kao dio poslovnog uspjeha 2023 ...

Posavska Hrvatska :  Obveze i prava poslodavaca i zaposlenika
Obveze i prava poslodavaca i zaposlenika

Što donose nove izmjene i dopune Zakona o radu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2023. godine, te koje su obveze i prava poslodavca i zaposlenika teme su o kojima se raspravljalo na radionici koju ...

Posavska Hrvatska : Najnovije informacije iz područja strojarskih tehnologija
Najnovije informacije iz područja strojarskih tehnologija

I ove je godine Slavonski Brod, 12. put po redu, središte i izvor najnovijih informacija iz područja strojarskih tehnologija zahvaljujući Međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju „Strojarsk ...

Posavska Hrvatska : Kako voditi poslovanje
Kako voditi poslovanje

- Kako biti menadžer, kako voditi poslovanje tema je radionice, što je često našim obrtnicima malo manje poznato, a samim time možda i malo manje drago raditi. No, međutim to je izuzetno važno jer kad ...

Posavska Hrvatska :  Pripreme za izradu financijskih izvješća
Pripreme za izradu financijskih izvješća

Obrtnička komora Brodsko-posavske županije provodi i u ovoj godini projekt „Edukacija kao dio poslovnog uspjeha 2023., koji se sufinancira sredstvima Brodsko-posavske županije. Tako je u sklopu ...

Posavska Hrvatska : Vrijeme je rezidbe voćnjaka
Vrijeme je rezidbe voćnjaka

Kako se nakon zime budi priroda, tako i poljoprivrednici počinju raditi u svojim voćnjacima, a sredina veljače idealno je vrijeme za rezidbu voćnjaka. Rezidba je jedan od glavnih agrotehničkih zahvata ...

Posavska Hrvatska : Štetnici prezimljuju sve više
Štetnici prezimljuju sve više

Klimatske promjene, to valjda već svi znaju, utječu na sve, a posebno na poljoprivredu koja je, kako to volimo reći, tvornica na otvorenom. Tako su blage zime pogodovale prezimljavanju štetnika.- Topl ...

Posavska Hrvatska : Novi predsjednik Krunoslav Holjevac
Novi predsjednik Krunoslav Holjevac

Na izbornoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, održanoj 7. listopada, za novog predsjednika izabran je Krunoslav Holjevac za mandatno razdoblje 2022. - 2026. godine, a za p ...

Posavska Hrvatska : Niži prinosi zbog suše
Niži prinosi zbog suše

Dok su prethodne dvije godine bile bolje godine za proizvođače kukuruza, ove će godine, zbog suše, biti manji prinosi.- U vrijeme intenzivnog porasta kukuruza nedostajalo je oborina što je rezultiralo ...

Posavska Hrvatska : Kako prodati sebe, svoj proizvod i uslugu u salonu
Kako prodati sebe, svoj proizvod i uslugu u salonu

- Ponukani interesom sudionika prijašnjih radionica odlučili smo organizirati radionicu prodajnih vještina, kako u današnja vremena prodati sebe, svoju uslugu i proizvod i kako standardizirati tu uslu ...