Gospodarstvo

16.11.2018.
Posavska Hrvatska

Novi ugostiteljski objekt u Slavonskom Brodu

Veliki odmor "Kod Akija"

Gospodarstvo : Veliki odmor "Kod Akija"

Učenici škola u Malom Parizu odnedavno pod velikim odmorom mogu doći po sendvič "Kod Akija" u Kumičićevoj 25. Na meniju ugostiteljskog objekta, postavljenom i na Facebook stranicu, su i pizze, jela s roštilja te plate.

- Otvorili smo 1. listopada i idemo probati vidjeti što će se dogoditi. Ideja o otvaranju obrta u Malom Parizu, s obzirom na to da živim u susjedstvu, vrtjela mi se u glavi desetak godina. Vlasnik prostora u kojem sam u najmu kontaktirao me prije dva mjeseca i rekao da objekt ima svu opremu: "Ako si voljan, probaj". I evo ga, probam - kaže vlasnik Alen Ambrozić. Ugostiteljstvom se bavi već 26 godina, a radio je u gradskim te restoranima u čitavoj Hrvatskoj, pa kaže 'ispekao je zanat'.

- Klijenti su najviše školarci i svoj asortiman morao sam prilagoditi njima. Imamo i proizvode za ozbiljnije mušterije, pa pokrivamo dosta toga. Školarci se baziraju na pileće sendviče. Čudo jedno koliko ih klinci vole, stariji građani naručuju ćevape, pljeskavice i plate, a imamo i odličnu pizzu. Asortiman je dosta sličan ostalim ugostiteljskim objektima, ali 'ekipa' je malo drugačija. Prilagodili smo se srednjoškolcima, pa ima zafrkancije i ako danas nemaju novac, bit će sutra... Što ćemo s njima? Dobro surađujemo. Ima i djece koja ne mogu jesti određene stvari, pa napravimo pet-šest vrsta sendviča, a oni izmisle sedmi i osmi... No, nijedan nije bio neizvediv. Kod mlađe djece najpopularniji je, uz pileće, sendvič sa šunkom i sirom. Imamo dostavu na području grada, a veće narudžbe i izvan grada - ističe Ambrozić. "Kod Akija" su zaposlene tri osobe, a Alenu u poslu pomažu i supruga, po zanimanju kuharica, te brat. Na pitanje koliko je bilo teško savladati birokraciju pri otvaranju obrta Alen se smiješi: - Srećom, jako dugo radim ovaj posao, pa poznajem puno ljudi i dobio sam pomoć sa svih strana. No, gdje god sam mogao zapeti, zapeo sam. Bilo je povlačenja za rukav i raspitivanja, ali od ideje do otvaranja prošlo je mjesec dana, što je jako brzo. Nisam koristio nikakve poticaje, nisam mogao dobiti kredit, i novac sam posudio od prijatelja.

Osim vesele srednjoškolske 'ekipe' koja redovito dolazi u lokal, među stalnim starijim klijentima su tvrtke s područja grada i građani koji 'slijede' Alena kad god on promijeni radno mjesto.

 

Ljudi moraju jesti

- Što se tiče fast food lokala, konkurencija je zdrava. Ima ih i svaki ima proizvod po kojem je prepoznatljiv. Svi se mi susrećemo. Dogodi se, primjerice, da dođem u Đuru Đakovića, a ondje stoji četiri-pet dostavnih automobila. Ili, jedna tvrtka tjedan dana jede kod mene, a onda odjednom "nestane", što je sasvim normalno. Dosadilo bi i meni stalno jesti hranu u jednom lokalu. Tvrtke jednostavno odu u druge restorane i nakon tri tjedna se vrate. Tako se to vrti. Ljudi uvijek moraju jesti i pročitao sam da bi objekti brze prehrane mogli opstati i u vrijeme najveće krize zato što bi se ljudi onda orjentirali prema jeftinijoj hrani. Ako se nešto i dogodi, nadam se da fast food može preživjeti - ističe Ambrozić. Izleti su idealne prilike za naručivanje brze hrane, pa je surađivao s jednim sindikatom koji su naručili sendviče za izlet u Vukovar. Katarinski sajam prilika je za predstavljanje obrta građanima, a Alen planira biti ondje možda iduće godine. Tijekom Prvenstva Hrvatske u gimnastici, održanog proteklog vikenda, predstavio se pak "sportskim turistima", odnosno gostujućim klubovima iz Dalmacije za koje je isporučivao doručke i pizze te američke palačinke s Nutellom. Poslovnih planova zasad nema s obzirom na to da je u svojevrsnom "testnom" razdoblju.

- Moram si dati jedno tromjesečje da vidim gdje sam i što sam, je li isplativo ovime se baviti. Svi su mi rekli da sam trebao otvoriti obrt prije 10 godina. Dosta ljudi zna kako radim, a javilo mi se i dosta gostiju s kojima surađujem u posljednjih dvadesetak godina. Posao ide i zasad sam zadovoljan - zaključuje Ambrozić. 

Posavska Hrvatska : Najuspješnije tvrtke nagrađene Zlatnom kunom - simbolom izvrsnosti u poslovanju
Najuspješnije tvrtke nagrađene Zlatnom kunom - simbolom izvrsnosti u poslovanju

Pojedinačno savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-aHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će savjetovanje poduzetnika o povoljnim kreditima HBOR-a u srijedu, 15. listopada, od ...

Posavska Hrvatska : Svi moramo biti na oprezu
Svi moramo biti na oprezu

Potresne slike gotovo deset tisuća eutanaziranih svinja s beljske farme nikoga nisu ostavile ravnodušnim, a afrička svinjska kuga ponovo prijeti i širi se na istoku Hrvatske. Prema podacima Ministarst ...

Posavska Hrvatska : Kupujmo hrvatsko!
Kupujmo hrvatsko!

Kupujmo hrvatsko!Već gotovo tri desetljeća Hrvatska gospodarska komora kontinuirano promovira kvalitetne hrvatske brendove te senzibilizira javnost o važnosti kupnje domaćih proizvoda i to kroz jednos ...

Posavska Hrvatska : Brodsko-posavska županija prednjači
Brodsko-posavska županija prednjači

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Slavonski Brod, održanoj u ponedjeljak, dodijeljena su priznanja Plaketa Zlatna kuna 2025. najuspješnijim ...

Posavska Hrvatska : Aktivna povezanost dovodi do jačanja zajedničkih interesa i dugoročne održivosti industrije
Aktivna povezanost dovodi do jačanja zajedničkih interesa i dugoročne održivosti industrije

Tribina o utjecaju inflacije i rasta kamatnih stopa na plaće i položaj zaposlenihU Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Slavonski Brod održana je tribina na kojoj se raspravljalo o ...

Posavska Hrvatska :  Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji
Odredbe novog Zakona o fiskalizaciji

Zakon o fiskalizaciji stupio je na snagu 1. rujna 2025. godine, a puna primjena, odnosno obveza izdavanja fiskaliziranih elektroničkih računa je od 1. siječnja 2026. godine. Stoga je Obrtnička komora ...

Posavska Hrvatska : Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj
Ovo su najbolje održive tvrtke u Hrvatskoj

Ovo su najbolje održive tvrtke u HrvatskojProduktivnost i konkurentnost europske industrije u fokusu prvog dana vodeće regionalne konferencije o održivosti. Potreban je RE:START, gospodarstvo mora pre ...

Posavska Hrvatska : Prekratak rok prilagodbe
Prekratak rok prilagodbe

Od 1. rujna 2025. zabranjuje se uporaba tvari TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide) u svim kozmetičkim proizvodima, uključujući trajne i gel lakove za nokte. Ova odluka temelji se na Delegira ...

Posavska Hrvatska : Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije
Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrije

Zajedničkim djelovanjem do konkurentnije prerađivačke industrijeKako osnažiti hrvatsku prerađivačku industriju i učiniti je konkurentnijom u izazovnim globalnim okolnostima – bila je glavna tema ...

Podržimo održivo 2025.

Podržimo održivo 2025.Iz Hrvatske gospodarske komore pozivaju na 6. međunarodnu konferenciju Podržimo održivo 2025. koja će se održati 9. i 10. rujna u zagrebačkoj Laubi.Ovogodišnja konferencija pod m ...

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske granice

Novosti pri kretanju robnih pošiljki iz/u UK preko francuske graniceS ciljem pravovremene pripreme hrvatskih izvoznika, uvoznika i prijevoznika za promjene u načinu rada na francusko-britanskoj granic ...

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike

Nastavljamo povezivati hrvatske i paragvajske poduzetnike Poziv na 2. krug poslovnih susretaHrvatska gospodarska komora je suorganizator 2. kruga virtualnih poslovnih susreta koji organizira Para ...

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujna

Online HACCP radionica o sigurnosti hrane, 9. rujnaOdjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore organizira online HACCP radionicu, koja će se održati u utorak, 9. rujna, u 10 sati.Na radionici će ...

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.

Pripreme za nastup Hrvatske na Međunarodnom zelenom tjednu u Berlinu 2026.Počele su pripreme za sudjelovanje Hrvatske na sajmu „Međunarodni zeleni tjedan” (Grüne Woche), koji će se od ...

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrije

ANUGA 2025 – Međunarodni sajam prehrambene industrijePoziv na iskaz interesaNa izložbenom prostoru od 300.000 četvornih metara izlaže 7.850 tvrtki iz 118 zemalja, sajam posjeti 140.000 poslovnih ...

Posavska Hrvatska :  Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta
Prinosi pšenice fantastični, ali loša kvaliteta

Površine u Hrvatskoj zasijane pšenicom ove su godine povećane za 4 posto u odnosu na prošlu godinu i iznose 146.000 hektara. Budući da se prinosi u nekim županijama kreću i do 9 do 9,5 tona po hektaru ...

Otvorene prijave za prvo pitch natjecanje HGK uz vrijedan fond nagrada

Otvorene prijave za prvo pitch natjecanje HGK uz vrijedan fond nagradaHrvatska gospodarska komora organizira svoje prvo pitch natjecanje za hrvatska zelena start-up i scale-up poduzeća. Najbolje u ove ...

Posavska Hrvatska : Prepolovljen urod
Prepolovljen urod

Prije desetak dana završila je berba višanja, a i sami smo kao kupci primijetili da ih ove godine baš i nema. Klimatske promjene najviše se očituju u poljoprivredi, tako iz godine u godinu negativno u ...

Praktične smjernice za usklađeno i održivo poslovanje

Novo izdanje ESG vodiča HGK Praktične smjernice za usklađeno i održivo poslovanjeU kontekstu ubrzanih zakonodavnih izmjena, rastućih tržišnih očekivanja i sve veće potrebe za transparentnim i odg ...